Muraturi si alte conserve de toamna, retete si Tips & Tricks
![]() ![]() ![]() |
Muraturi si alte conserve de toamna, retete si Tips & Tricks
Ake |
![]()
|
||
![]() Morderator Group: Moderatori Posts: 1.040 Joined: 6 July 04 From: Bucuresti ![]() |
|
||
--------------------
(si) Dacia
Logan
Laur.1.4 "Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto) |
|||
corbex |
![]()
|
![]() Desi nu pare, ma plimb cu Dacia Group: Members Posts: 8.198 Joined: 11 July 06 From: bucuresti ![]() |
La otet merg pe cel de Stefanesti sau Topoloveni, ceva pe aici. N-am auzit-o pe doamna plingindu-se. Sint cam multe fake-uri pe piata, cu mai putin de 9 grade tarie. La noi se facea local otet de mere, castravetii se puneau tot in otet de vin. Doar gogosarii merg si cu otet de mere, si cu de vin. Parca ii prefer pe cei cu otet de vin.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
kato |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 236 Joined: 17 October 06 From: barlad ![]() |
se impune o revenire in forta a lui pictoras.......
![]() |
--------------------
renault
scenic
2000 rxt - scenic III 1.6 dci
- vs 05 glx vs 79 glx
|
|
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
Bre, ake, tu te amagesti ca vorbesti despre muraturi. Cand de fapt tu vorbesti despre conserve in otet. Daca vorbim despre conserve in otet, cele mai bune se pare ca sunt cele facute cu otet din vin, dar asta sa fie neaparat de 9 grade acetice. Ca sa vezi daca nu-i fake otetul, iei cate un kil de fiecare si bei cate o gura, ca nu patesti nimica. Din cate stiu, cel de Vincon Vrancea este OK.
Insa muraturile adevarate se fac prin murare. Iar aici esentiale pentru gustul final sunt: legumele si fructele murate, combinarea lor, condimentele si celelalte adaosuri (usturoi, hrean, boabe de porumb, crengi de visin si stejar, tulpina cu inflorescente de marar, telina etc.etc.), apa si, mai ales, pritocirea temeinica si fara sa sari vreo zi. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
Prin "pritocire" înțelegi suflare/vânturare?
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|
Alydor |
![]()
|
![]() Pressar Group: Members Posts: 2.771 Joined: 12 March 06 ![]() |
daca si la ei in zona inseamna acelasi lucru ca la noi, atunci da.
Suma respectelor, Alydor |
--------------------
-
-
- Igo8 - C520
Primo - Samsung Galaxy Mega 5.8 Duos Cine nu poate da exemple da sfaturi.. When everything fails, RTFM! |
|
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
|
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
Han Solo |
![]()
|
![]() Potiphar Breen Group: Members Posts: 355 Joined: 8 June 11 From: Arstotzka ![]() |
Don ake, 'mana albastra' din delez. E ca ala de acum 30 de ani. Il tot folosesc eu pt conopida si morcovi murati. Foarte bun. Tre' sa verific exact dilutia de-o folosesc, 1 la 3 sau la 4.
|
--------------------
White Star
Titanic
1912 - un an bun sa fii iceberg
- 131428 Maidanezii ajung in bordelurile zoofililor europeni!
N-am nimic cu tine, va urasc pe toti :) Rage against the dying of the light. |
|
Ake |
![]()
|
![]() Morderator Group: Moderatori Posts: 1.040 Joined: 6 July 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(dacis @ 28 Jul 2014, 15:38) Bre, ake, tu te amagesti ca vorbesti despre muraturi Asta cu otetu intra la "...si alte conserve..."QUOTE(dacis @ 28 Jul 2014, 15:38) Ca sa vezi daca nu-i fake otetul bei cate o gura, As fi preferat info de la alti patiti. Numa la mine in piata sunt vreo 20 de feluri de otet. ![]() ![]() QUOTE(Han Solo @ 28 Jul 2014, 15:48) Don ake, 'mana albastra' din delez. ![]() |
--------------------
(si) Dacia
Logan
Laur.1.4 "Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto) |
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
Alydor |
![]()
|
![]() Pressar Group: Members Posts: 2.771 Joined: 12 March 06 ![]() |
lichidu' din interior...
Suma respectelor, Alydor |
--------------------
-
-
- Igo8 - C520
Primo - Samsung Galaxy Mega 5.8 Duos Cine nu poate da exemple da sfaturi.. When everything fails, RTFM! |
|
b76bgaarh |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 9.966 Joined: 5 October 06 From: Bucuresti ![]() |
otetu ca otetu, saramura e de baza la gogonele/castraveti.
la gogsari, o lingura de miere. bafta. |
--------------------
Renault
Megane sedan
04/2007 1,5 dci 85 cp ZEFI Realme GT2 Neo cu here, maps, viamichelin, waze.
|
|
UXE |
![]()
|
![]() Modelator Group: Members Posts: 6.733 Joined: 21 June 06 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
Renault
Symbol
2006 1.4 8v
- UXE Subaru Forester 2.5 XT - 230 CP
|
|
Marty |
![]()
|
![]() Membru cu privire de ansamblu Group: Members Posts: 5.840 Joined: 14 April 03 From: Corbu ![]() |
Si daca n-a fost clar ce-au zis citiva antevorbitori, fac eu un rezumat: MA PIJ P-OTSETU' VOSTRU! SARAMURA RULZ!!!!
In alta ordine de idei, alea puse in otet se numesc "acrituri", alea puse in saramura se numesc "muraturi". Ete, tata zice ca el pune gogosarii in otet de vin. Nu conteaza brandu', ci sa fie natural de vin, nu acid acetic. Ete castraveti adevarati, nu d-aia pisati cu otet! 20140728_173329.jpg ( Size: 2.35mb ) Number of downloads: 417 |
--------------------
Gillette
De unica folosinta
2011
- B 999 NAM Mindru absolvent de grup scolar.
|
|
DragosP |
![]()
|
QUOTE(Alydor @ 28 Jul 2014, 17:37) ![]() Nu m-aș fi gândit! Ideea e că de 25..25 de ani de când pun varză/castraveți/murături cu saramură, doar varza o vântur. Și ca idee, la conservele cu oțet: gogoșari, castraveți (de iarnă, că de vară-s cu saramură), hrean etc folosim doar oțet din vin de 9%, așa cum a zis și dacis. Eu iau în ultima vreme de la Vincon, de la Selgros, câte 6l. |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
Merced |
![]()
|
![]() No fear. No limit. No equal. Group: Members Posts: 8.277 Joined: 24 June 07 ![]() |
Nici eu nu ma omor dupa cele in otet. Adica na, cateva fasii de gogosar poate mai mananc ocazional, dar daca e sa aleg, saramura FTW!
Dupa cum zice si tizul, daca am pus butoiase mai mici cu muraturi asortate, moartea mea, poate le mai ridicam de jos si le "amestecam" un pic, miscand stanga-dreapta de ele. Pe vremea cand puneau ai mei varza la butoi d-ala mare, da', la aia stiu ca se sufla, dar la muraturi in butoias de 25 de litri, n-am avut treaba. Si ies de mori. Dar si cu astea e o mare mare problema, si anume calitatea sarii. Se zice ca sarea tre sa fie NEIODATA, ca aia iodata strica muraturile. Evident sare mare, grunjoasa. Problema e ca nu prea mai gasesti, sau gasesti greu, sare neiodata. Ca la noi prin lege cica nu e voie sa mai vinzi sare neiodata... Inca un element important, apa. Eu caram apa de la izvor cand puneam chiar si varza. Si acum mai vad la izvor nebuni care vin cu butoaie d-alea de 100 de litri sa ia apa in ele ca sa pune varza. Apa aia plina de clor de la chiuveta nu e chiar buna pentru asa ceva. Pentru noi doua butoiase de muraturi asortate de genul asta, care sa aiba castraveti, varza rosie, conopida, morcov, gogonele, si ce se mai pune p-aici, hrean, usturoi, frunze de telina si alte maruntisiuri sunt suficiente. Avantajul mare e ca sunt foarte usor de facut. Nu tre sa fiebi nimic, apa rece, am uitat cata sare, parca o lingura cu varf la litru de apa, desi ultima oara cand le-am facut eu, acum vreo doi ani, am pus din start mai multa sare, ca parea ca nu sareaza suficienta, si au iesit chiar bine. Burdusesc butoiu cu straturi de legume, pun saramura peste ele si aia e, la revedere. Nu fierbi borcane, nu fierbi apa cu otet si alte nebunii, nu tre sa sigilezi perfect vasul... Dar daca tu esti chitit pe acrituri, si eu recomand tot otet de Topoloveni. Cand am gustat ultima oara, ala mi s-a parut ca are cel mai apropiat gust de otet adevarat din ziua de azi. Eu p-ala de mere nu prea-l halesc, mi se pare ca e mai mult apa chioara. |
--------------------
Ford
Ka
2012 1.2 benzina 69 cai Titanium it's a kind of peace.
|
|
dacis |
![]()
|
1. Sare neiodata gema se gaseste pe toate drumurile. Sotia, la sfatul unui medic, gateste doar cu asa ceva.
2. Muraturile pritocite bine tin si pana pe vremea asta (iulie), fara probleme. Toate se pritocesc, fara exceptie. Gogonelele si castravetii se fac cu apa clocotita turnata peste componentele puse in butoi. Varza cu apa rece, eventual fiarta anterior cu sarea si apoi complet racita. 3. Fara hrean si ardei iuti nu faci muraturi "adevarate". 4. Vad ca se formeaza un consens in jurul otetului de vin de Vincon. Il sugerez pe ala de vin alb! QUOTE(Alydor @ 28 Jul 2014, 17:37) Poreclit si moare. Pen'ca se administreaza ca leac de cel pe care il doare capul de simte ca moare! |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
Dan73 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.427 Joined: 4 July 07 ![]() |
QUOTE(Ake @ 28 Jul 2014, 16:15) Alta intrebare ar fi daca ati descoperit vreun producator de condimente (nu mix-uri) ca lumea? Piper, boabe de mustar, ienibahar, dafin, d'astea. Eu am luat de la vreo cativa producatori neaosi, si n-aveau nici gust, nici miros. Acum vreo cativa ani la o petrecere am intalnit o tipa care lucra la o fabrica din asta de condimente si mi-a zis ca astea la plic romanesti, sunt de fapt produse vrac vechi si expirate prin occident, pe care ai nostri le ambaleaza si le vand de proaspete. Prin incercari repetate, eu am gasit produse rezonabile calitativ doar pe la Fuchs, dar in afara de cele foarte uzuale, restul se gasesc foarte rar. La Obor, la etaj in hala aia noua, e un magazin numai cu mirodenii. Orient parca se cheama. Gasesti acolo si ce nu gandesti , la preturi decente. E coada mai mereu..deci e de bine. Pe partea cealalta e un magazin turcesc.. si acolo au chestii interesante. QUOTE(Merced @ 28 Jul 2014, 19:05) ..Dar si cu astea e o mare mare problema, si anume calitatea sarii. Se zice ca sarea tre sa fie NEIODATA, ca aia iodata strica muraturile. Evident sare mare, grunjoasa. Problema e ca nu prea mai gasesti, sau gasesti greu, sare neiodata. Ca la noi prin lege cica nu e voie sa mai vinzi sare neiodata... Inca un element important, apa. Eu caram apa de la izvor cand puneam chiar si varza. Si acum mai vad la izvor nebuni care vin cu butoaie d-alea de 100 de litri sa ia apa in ele ca sa pune varza. Apa aia plina de clor de la chiuveta nu e chiar buna pentru asa ceva. Stiu un loc pe valea Buzaului cu un izvor sarat..mai spre munte asa, nu dezvalui pozitia. ![]() ![]() This post has been edited by Dan73: 28 Jul 2014, 20:09 |
--------------------
Citroen
C5 III
2.0 HDI, Exclusive, 140 cp
|
|
corbex |
![]()
|
![]() Desi nu pare, ma plimb cu Dacia Group: Members Posts: 8.198 Joined: 11 July 06 From: bucuresti ![]() |
Eu stiu chiar un riu sarat. In Prahova, spre Buzau. Nu-mi amintesc cum il cheama dar il identific pe harta.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
neumann |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 783 Joined: 6 November 03 From: Spermezeu ![]() |
am si eu doo intrebari pentru (m)ake, daca se puate.
-zacusta stiti sa faceti? -sunteti maritata? |
--------------------
...
..
.. Americanii il vor pe Ciolos.. i-au dat si viza!
|
|
Dan73 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.427 Joined: 4 July 07 ![]() |
O fi el sarat dar ma indoiesc ca are concentratia de sare potrivita. Dar necazul mai mare e ca in rau apa ar putea fi mai putin curata. Oarece aluviuni tot se aduna
![]() |
--------------------
Citroen
C5 III
2.0 HDI, Exclusive, 140 cp
|
|
iulia_boris |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 434 Joined: 17 September 10 ![]() |
Castravetii in saramura sunt cei mai buni.Otetul musai din vin alb.Firma conteaza mai putin.In afara de gogosari nu folosesc otetul.Ala de mere nu cred sa fie indicat in cazul conservarii,,La o salata boeuf daca n-ai castraveti din saramura degeaba o faci..Apa lasata la decantat mai pierde si din clor.Sare grunjoasa se gaseste prin piete nu in hypermarketuri..
|
--------------------
Dacia
Dokker Laureate 1,6..
2016
- B 696 BUL Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.
|
|
Markos |
![]()
|
![]() fost programator Group: Members Posts: 8.016 Joined: 27 October 05 From: Scursurești Vale ![]() |
|
--------------------
Reno
Megan
Privilej "Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
|
|
dacis |
![]()
|
QUOTE(iulia_boris @ 28 Jul 2014, 22:39) N-auzi, bre, ca nu-i buna apa de conducta, ca asta-i moarta?!... ![]() ![]() This post has been edited by dacis: 28 Jul 2014, 22:23 |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
iulia_boris |
![]()
|
Adica cu carcalaci..O proteina nu strica niciodata..Cine sta sa umble dupa izvoare cu apa vie?
This post has been edited by iulia_boris: 28 Jul 2014, 22:32 |
--------------------
Dacia
Dokker Laureate 1,6..
2016
|
|
bygy007 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 8.177 Joined: 12 May 06 From: BUCURESTI ![]() |
cloega de a munca , din ce stiu eu reteaua e cam separata de cea a orasului (fara clor)
|
--------------------
RENAULT
CAPTUR E-Tech full hybrid 145
2024
- B 07 BGY din subteranele Bucurestiului
|
|
iulia_boris |
![]()
|
A metroului este separata de oras.Noi avem puturile de mare adancime..Pestisorii mei traiesc fara probleme in apa asta..
|
--------------------
Dacia
Dokker Laureate 1,6..
2016
|
|
Diac |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.024 Joined: 18 April 05 From: Bucuresti. ![]() |
QUOTE(neumann @ 28 Jul 2014, 20:44) Spune ce reteta te intereseaza? Mai iute, mai cu ardei, cu fasole boabe, exclusiv din ardei, cu cuiperci, le-am facut pe toate. An de an, in august - septembrie imii iau cateva zile de concediu pentru zacusca si muraturi. |
--------------------
Renault
Megane sedane/Nissan X-trail
2005/2017 Influence/Tekna
- HAN/AIZ/DIA Alexandru.
|
|
DragosP |
![]()
|
Ai încercat-o p'aia cu vinetele opărite-n oțet? Nu coapte, numa' opărite. Apoi rețeta e cât de cât ca zacusca cu vinete coapte.
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
Diac |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.024 Joined: 18 April 05 From: Bucuresti. ![]() |
![]() Pâna acuma, nu. Daca le oparesc, se pot decoji usor? |
--------------------
Renault
Megane sedane/Nissan X-trail
2005/2017 Influence/Tekna
- HAN/AIZ/DIA Alexandru.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 9th May 2025 - 12:47 |