QUOTE(argon @ 28 Oct 2008, 19:51)
Nemultumit de gustul si textura painii de la magazin m-am uitat de curiozitate ce ingriedente contine si m-am speriat, pe langa elementele traditionale mai sunt o serie cu denumiri de la ora de chimie(
antioxidanti, emulgatori, conservanti, samd), probabil pentru a mari termenul de valabilitate, care nu ar avea ce cauta intr-o banala paine. N
QUOTE(DragosP @ 29 Oct 2008, 10:28)
Nooo... E curată, curată...
Dacă pui întrebarea înseamnă că n-ai văzut cum arată un bob de grâu, ca să-ți dai seama cum iese făina din moară...
Dragos, am intrebat de SIMPLA, nu curata:) Cand eram copil bunicii mei preparau paine in casa si faina nu era de cumparat.
Nu am incercat sa fiu ironic, urmarind topicul, ma gandeam ca poate si faina are ceva nutreturi adaugate sa o faca pufoasa, rezistenta, durabila, etc.
Ma incanta si pe mine ideea, cu conditia sa gasesc faina care sa nu aibe conservanti si altele, si aparatul sa nu fie voluminos.
Chiar, cat de mare e jucaria? Ca la mine e problema cu spatiul in bucatarie, si daca depaseste dimensiunile unui cuptor cu microunde nu prea am unde sa-l inghesui...
Faina nu prea are ce aditivi sa contina, eventual ceva de curatare/albire, dar poate ma insel, sa zicem ca ar contine, dar painea de la magazin pe langa faina(care are sau nu ceva in ea), inafara de sare, apa si drojdie mai contine o lista destul de lunga de denumiri ciudate...
DragosP
29 Oct 2008, 11:07
Într-adevăr, nu știu ce aditivi ar conține făina. Dar atâta vreme cât ea este albă ca neaua iar de la mama ei, la moară iese maronie, mă rog prindeți voi ideea, numai făină 100% naturelă nu e.
Iar în ceea ce privește așa zisa pâine integrală, sau chiar și aia neagră, peste 75% din ceea ce se găsește pe piață e cu coloranți.
Am in dulap in bucatarie, o punga cu faina de vre-o 4-5 luni. E ca si noua, ii trebuie un polish si zici ca abia am scos-o din fabrica.
Mama, avea mereu probleme, in sensul ca dupa o vreme, facea "sfaiogi" cred ca asale zicea ea. De aici intrebarea mea, poate asta e tratata impotriva daunatorilor cumva ...
QUOTE(DragosP @ 29 Oct 2008, 12:07)
Iar în ceea ce privește așa zisa pâine integrală, sau chiar și aia neagră, peste 75% din ceea ce se găsește pe piață e cu coloranți.
asa este, cica faina alba prelucrata industrial cu (sau fara) aditivi e mai ieftina ca faina integrala, aia cu mai putini de 0, asa ca astia prefera sa bage coloranti in faina alba, eventual niste seminte in ea, si o vand pe post de paine semi/neagra.
Andy_ACS
29 Oct 2008, 11:25
Mi-ati facut pofta de paine calda
M-ar tenta un aparat dinasta, totusi painea facuta cu el poate fi pastrata mai multe zile? Ca nu am 3-4 ore in fiecare zi dupa ce ajung de la serviciu sa fac paine... Si nici nu mananc decat 1-2 felii.
Bafta!
si pe mine ma intereseaza cat tine proaspata, si cum se depoziteaza....
einstein1984
29 Oct 2008, 11:39
Pai deh, fara aditivi ar trebui sa se usuce in 24 de ore.
Se tine invelita in folie stretch, dar nu se usuca usor, retetele contin ulei sau chiar unt...
sonykel
29 Oct 2008, 12:13
maersk te rog scaneaza o reteta de paine si legenda desenelor... la mine in carte la paine e drojdie uscata si la chec , cozonac e baking powder adica drojdie chimica
C a t a l i n
29 Oct 2008, 12:14
N-am cum. Aparatul e în CT, am zis că nu e al meu. Eu sunt în Ploiești.
Dar ca să nu zici că o dau cotită, adu-mi aminte prin februarie când revin prin CT și scanez / pozez.
ceribros
29 Oct 2008, 15:43
QUOTE(Lostboy @ 29 Oct 2008, 09:44)
Mai mult cu 15 kg decat ar fi trebuit sa am
comparand inaltimea cu greutatea.
AR-18-MOS
29 Oct 2008, 17:25
@argon, daca deschdeai mai repede topicul, eu vineri am trecut prin Deva, si daca stiam te serveam cu o paine calda facuta la aparat din acesta.
C a t a l i n
29 Oct 2008, 17:35
Păi ce, Deva-i Oradea?
koldun
29 Oct 2008, 17:36
Sau iarna e ca vara?!
AR-18-MOS
29 Oct 2008, 17:55
QUOTE(MAERSK @ 29 Oct 2008, 17:35)
Graba. Saptamana viitoare trec prin Oradea.
johnsws
29 Oct 2008, 23:10
QUOTE(MAERSK @ 28 Oct 2008, 20:10)
Crește dacă se pune ce trebuie. La început a fost o problemă cu crescutul, pentru că cine a tradus instrucțiunile din engleză a zis baking powder = drojdie chimică , când de fapt e PRAF DE COPT.
Deci cu drojdie nu crește, cu praf de copt da.
...
QUOTE(MAERSK @ 29 Oct 2008, 10:43)
Tradu te rog termenul "baking powder", luat din manualul cu rețete în engleză. (că în română au tradus "drojdie chimică")
QUOTE(MAERSK @ 29 Oct 2008, 10:49)
Păi de ce mă ia ăla cu de unde am scos...?
eu cred ca daca citeai instructiunile si in limba romana intelegeai ca de fapt scria
"daca nu se specifica altfel in retete, nu utilizati drojdie chimica" si daca vrei si in engleza in carte scrie "unless otherwise indicated in the recipe, do not use baking powder." , iar putin mai sus scria "use packets of flacked dried yeast..."
chiar daca baking powder nu este tradus tocmai ok (ca drojdie chimica sau praf de copt) afirmatia ta ca numai cu praf de copt creste e doar o dezinformare.
deconectat
30 Oct 2008, 00:04
Intreb si eu...oare nu ar fi mai simplu/ieftin sa faceti manual painea? Cred ca ar fi o activitate placuta dupa servici si dupa nervii din trafic si nici nu cred ca dureaza foarte mult sa framanti niste aluat...
deconectat
30 Oct 2008, 01:33
Nu, dar poate incerc saptamana viitoare daca ma plictisesc. Am sa postez rezultatele.
sonykel
30 Oct 2008, 07:24
e prea dificil manual , faci mizerie , tre sa lasi la dospit... asa cu aparatul bagi incredientele si 2-3ore esti liber nu trebuie supravegheat...
Am luat
asta , face de maxim 1 kg, ca nu s-a 'aprobat' de nevasta ala XXL, a costat 260 ron, ala mare era 460...
In fine, cum nu mancam asa multa paine si nu prea e buna a doua zi, e numa' bun asta mai mic. Am facut o paine de proba, simpla, de 500 g(cu drojdie uscata, granule, la plic, apropos), a crescut, a iesit foarte buna, coaja cam alba, dar coapta complet la interior..am inteles ca e de la faina proasta. Ce imi place cel mai mult e ca face aluat de pizza si muffin-uri
Felicitari, sa coci bine
driverx
30 Oct 2008, 09:18
O poza cu o chita facuta se poate?
deseara
hehehe.. ma duc sa`mi caut si eu
koldun
30 Oct 2008, 11:55
@argon
Na! Dupa doi ani de cand nu mai mananc paine, mi-ai facut pofta cu topicu' tau. Daca isi mai cumpara doi, trei, si il lauda, am pus-o!
nici eu nu o sa mai mananc paine..
din comert
driverx
30 Oct 2008, 11:59
koldun
30 Oct 2008, 12:26
Adevarul e ca ideea de al programa seara (Delayed start) si a gasi dimineata la prima ora pita calda pentru micul dejun, e ispititoare.
Succese!
driverx
30 Oct 2008, 12:28
Asta daca mananci dimineata.
koldun
30 Oct 2008, 12:32
Musai! Foarte rar cand trec peste. Si Acasa si la arbeit.
Succese!
Muttley
30 Oct 2008, 12:33
QUOTE(driverx @ 30 Oct 2008, 12:28)
Asta daca mananci dimineata.
Tu, ca mananci coada matzii in somn, esti un caz izolat
Andy_ACS
30 Oct 2008, 12:38
ma eu cred ca dupa ceva vreme de mancat paine calda seara tarziu dupa serviciu o sa va mutati pe topicul nou facut "Cum fac sa slabesc, m-am ingrasat ingrozitor in timp scurt si nu stiu de ce..."
Bafta!
koldun
30 Oct 2008, 12:43
QUOTE(Andy_ACS @ 30 Oct 2008, 13:38)
...paine calda seara tarziu...
Eu am lasat pita ca si masura antiingrasare si a mers. Da' seara...
Succese!
Tiberiu-Andrei
30 Oct 2008, 13:42
Ca tot veni vorba de paine,cand treceti pe aste meleaguri a tarii faceti bine si opriti de luati o paine cu cartofi de la noi.Fara sa ma dau rotund,nu se compara cu nici o alta paine pe care am mancat-o pe meleagurile patriei,acuma desigur gusturile nu se discuta.La bunicuta in Bucale se fabrica o paine,zici ca mananc corn.Mancam fara numar cu sor'mea ca nu ne mai saturam din ea.Deci daca sunteti in trecere nu ezitati sa luati o paine cu cartofi.Sunt cam de la un kg jumate pana la 3 kg jumate.
einstein1984
30 Oct 2008, 14:17
Auzisem ca in calitatea painii joaca un rol important si apa folosita. Vazusem un australian care facea painea cu bere, tinea loc si de drojdie.
Andy_ACS
30 Oct 2008, 14:26
In felul asta consumi bere fara sa o bei.... Daca te opreste politia spui ca ai mancat doar 2 paini, nu ai baut nimic
Legat de diversele tipuri de "paine" - mai degraba le-as zice turte, tarte, altceva
Oricum cred ca ar avea un gust bun o "paine" cu masline, cartof, unt si ceva seminte, cu faine integrala sau neagra.
Bafta!
cristiV
30 Oct 2008, 14:32
dati si voi retetele reusite, inclusiv secretele, temperatura apei, ce drojdie e mai buna......
eu am un moulinex , am reusit o singura reteta din cartea aparatului, cele cu faina integrala nu mi-au reusit.
Stefan
30 Oct 2008, 14:47
Sper sa nu fie considerata reclama postarea
link-ului. Doar ca e o sursa importanta de informatie pe subiectul topicului. (retete, modele, etc.)
mie mi-a iesit deocamdata reteta 1, aia la care pui si o lingura de lapte praf...dar am pus faine 000, ulterior am aflat ca se pune 650(sau 480??).
cristiV
30 Oct 2008, 16:48
reteta1 programul 3 faina 000 boromir cea mai reusita
dariusz
30 Oct 2008, 18:59
QUOTE(ady77 @ 28 Oct 2008, 21:33)
Confirm ca painea de țăst e cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata. De altfel de cate ori merg la tara asta e singura rugaminte pe care o am: sa-mi faca paine de țăst.
cum se face piinea asta fratilor , ca m-ati facut curios ? si ce e ala tast ?
QUOTE(driverx @ 30 Oct 2008, 10:18)
O poza cu o chita facuta se poate?
Reteta 3-paine frantuzeasca.
koldun
30 Oct 2008, 20:35
10 x
La ce grad de rumenire ai facut-o?
Merced
30 Oct 2008, 20:37
Atata ok, pune si o poza cu o felie sa vedem ce e intauntru.
Cat despre:
QUOTE(dariusz @ 30 Oct 2008, 18:59)
cum se face piinea asta fratilor , ca m-ati facut curios ? si ce e ala tast ?
Dracovenia e de fapt un fel de castron din lut, cam asta-i e forma din cate-mi aduc eu aminte. Smecheria e sa fie rezistent la caldura, d-aia nu poti pune orice acolo. Am zis si mai devreme cum se procedeaza. Jos caramizi de samota, sunt mai lucioase si-s de preferat, niste frunze ca sa nu stea aluatu' direct pe ele, acesta se pune in forma țăstului, bunica-mea am zis ca-l ungea cu rosii zdrobite, pentru aspect dar dadea si un gust bun, se acopera cu țăstul, se aduna jaru' in juru' lui si se coace painea acolo. Am zis ca in prealabil se face un jar serios pe caramizilea alea.
Nu stiu cum, dar painea aia n-apuca sa se raceasca, se manca jumate inainte de masa, si iesea la vreo doua kile parca.
QUOTE(koldun @ 30 Oct 2008, 21:35)
La ce grad de rumenire ai facut-o?
mediu..
driverx
30 Oct 2008, 20:44
Ma, aia sigur e chita coapta?
dap...a fost
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.