Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: 7 zile la Miercurea Ciuc
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Pages: 1, 2, 3, 4
gibonu
QUOTE(einstein1984 @ 18 Nov 2020, 12:37)
dar pe mine unul ma deranjeaza ca un asemnea monument e in Romania. Nu romanii sunt de vina ca o enclava majoritara maghiara a sfarsit alipita altei tari deoarece era inconjurata de etnici romani. Ai cucerit cu forta armata un teritoriu, l-ai colonizat, l-ai pierdut sub forta armata fii barbat si recunaoste, nu tipa ca e tragedie sau te-au furat la masa verde.
Au romanii in bucovina monumete similare? In basarabia? Au bulgarii prin Dobrogea?


Trianonul nu se refera strict la Tinutul Secuiesc (enclava majoritara maghiara a sfarsit alipita altei tari deoarece era inconjurata de etnici romani) ci la tot ceea ce a ramas in afara Ungariei (Ardeal, Banat, Voievodina, Croatia, putin din Austria, sudul Slovaciei, etc).

Nu cred ca este nevoie sa specific ca la Trianon nu a fost strict reglementata relatia in RO si Ungaria. Nu radeti, sunt unii (nu dintre participantii la discutia asta) care asta cred. Cei din aceiasi categorie care sustin ca Che Guevara era cubanez.

Nu prea stiu cum au cucerit ungurii cu forta armata Transilvania, ca in jurul anului 1000 cand au inceput sa se aseze in bazinul carpatic nu sunt prea multe dovezi ale prezentei romanesti in zona.
Adica nu exista clar delimitat un stat romanesc care a fost cucerit de unguri. Ca sa nu mai vorbesc de orase.

La fel, nu stiu ce sa spun referitor la pierderea sub forta armata. Din cate stiu, Ungaria nu si-a dorit intrarea in WW1, ci mai mult a fost tarata de Austria in conflict, pentru simplul motiv ca Austria, ca mare putere, nu isi putea permite sa se lase umilita se Serbia (dupa atentatul de la Sarajevo). Ca apoi s-a activat tot sistemul continental de aliante si a pornit Marele Razboi, nu putem spune ca este exclusiv vina Ungariei.

Ungaria avea deja o problema cu sarbii in Voievodina si nu dorea alt conflict cu ei.

Ar trebuie sa aibe si romanii monumente similare in Bucovina. Spre rusinea mea, nu am fost acolo. Si nici in Republica Moldova. Dar daca nu au, aici nu este vina maghiarilor.

Cu bulgarii in Dobrogea nu inteleg care este legatura.
Azi plang bulgarii dupa Dobrogea romanesca? Ca aventura cu Cadrilaterul s-a terminat in 1940.

In final, stii sa existe in RO vreo lege care sa interzica comemorarea Trianonului?
Rimio de Vassur
"marile puteri" (care aveau si au in continuare propriile lor interese, fara nici o legatura cu ce credem sau vrem noi) au impartit europa altfel la finalul ww1. impartirea hotarita de ei a fost modificata (in unele locuri usor, in altele drastic) de razboaiele de dupa razboi (germania, ungaria, polonia, rusia, romania), unele interese si influente (romania, serbia), imbecilitatea unor "mari romani" si tupeul vesnic al polonezilor (romania, polonia). lista contine doar citeva exemple, nu are pretentii de comprehensivitate.
gibonu
QUOTE(cj98czh @ 18 Nov 2020, 17:31)
pe mine ma deranjeaza ca alipirea asta catre "Tara mama" a tinut Transilvania pe loc o jumate de secol ... la capitolul dezvoltare ma refer


Io am prefarat exprimare mai putin directa, cea cu apartenta Transilvaniei la spatiul cultural al Europei Centrale.


18 Nov 2020, 22:13:
QUOTE(Rimio de Vassur @ 18 Nov 2020, 20:25)
"marile puteri" (care aveau si au in continuare propriile lor interese, fara nici o legatura cu ce credem sau vrem noi) au impartit europa altfel la finalul ww1. impartirea hotarita de ei a fost modificata (in unele locuri usor, in altele drastic) de razboaiele de dupa razboi (germania, ungaria, polonia, rusia, romania), unele interese si influente (romania, serbia), imbecilitatea unor "mari romani" si tupeul vesnic al polonezilor (romania, polonia). lista contine doar citeva exemple, nu are pretentii de comprehensivitate.


Franta avea interesul sa-si consolideze prezenta in zona periferica a Europei centrale, doar ea a condus ofensiva de la Salonic. Britanicii nu aveau interese prea mari aici, doar ca nu doreau ca Franta sa isi consolideze pozitia in zona. Iar pe americani i-a cam durut in cur de zona asta.

La asta trebuie adaugat ca Clemanceau nu-i halea deloc pe unguri. Si nici pe noi romanii nu prea ne halea, mai ales dupa ce am facut pacea separata cu Germania si aerele de mare lider regional ale lui Bratianu. Noroc ca a exista o gagica ruso-englezoaica care au reusit sa-l mai calmeze pe premierul francez. Regina Maria se numea gagica respectiva.

Nu prea inteleg partea cu imbecilitatea unor "mari romani" . Trebuia sa obtinem mai mult dupa ww1?
tatabobu
Ca sa intelegi de ce ma deranjeaza folosirea cuvantului "tragedie": In conformitate cu definitia lui, poti vorbi atat despre tragedia fetei violate cat si despre tragedia violatorului condamnat. Dar a doua formulare e macar de prost gust, cu atat mai mult in casa fetei violate. Daca intelegi ce vreau sa zic.
einstein1984
nevinovati rau ungurii astia.... Doar francezii sunt de vina.
gibonu
@tatabobu
Esti prea profund pentru nivelul meu de intelegere.
Te rog, spune cu subiect si predicat ceea ce ai vrut sa exprimi. Multumesc,

<span class='edit'>19 Nov 2020, 12:27:</span>
QUOTE(einstein1984 @ 19 Nov 2020, 11:06)
nevinovati rau ungurii astia.... Doar francezii sunt de vina.


Asta ai inteles tu din toata discutia de pana acum?

Revenind la Franta, ar fi bine sa nu uitam ca ea a fost cea care ne-a salvat in perioada 1916 - 1917, prin misiunea militara franceza condusa de generalul Berthlot.

Asta dupa ce am "infrant" pe toata linia, de la valea Cernei la Turtucaia.

Iar saracu' Berthlot s-a luat cu mainile de cap cand a vazut cat de meseriasi suntem. Dar omul a fost diplomat, ne-a spus frumos "domnilor, sunteti admirabil de dezorganizati".

Si sa nu uitam de sprijinul Rusie, cea care a tinut frontul din Moldova in iarna lui 1916-1917, cand practic armata romana nu mai exista.

Plus faptul ca la Marasesti, la numarul de morti, romanii si rusii sunt cam bara-bara, lucru cam "ignorat" de istoriografia romaneasca.

Ca sa fie clar, au destule bube in cap rusii, insa nu trebuie sa negam ceea ce este evident.
einstein1984
E bine ca-ti aduce aminte si de asta, dar aluzia ca ungurii au ajuns pe la anul 1000 si nu erau romania colo e de porc. Oare de ce nici un istoric pana pe la 1850 nu a mentionat asta?
P.S. la ora armistitului, trupele austroungare erau in afara granitelor de la 1914... Deci au fost agresori.
gibonu
@einstein1984
OK, te rog, indica-ne tu un oras romanesc din Transivania de la anul 1000 care a fost cucerit de catre ungurii invadatori.

La ora armistitiului si multe trupe franco-britanice erau in afara granitelor (de la 1914), din Flandra pana in Mesopotamia. Erau si ei agresori?

maho
Ceasu' se poate da inapoi si inainte de anul 1000. Cu mult. rolleyes.gif
einstein1984
Aia de prin mesopotamia si africa cam erau sincer sa fiu....
Iar cucerirea unui teritoriu nu implica doar orasele... Vezi SUA anilor 1700-1800. Sau daca indienii nu aveau orase si le-au facut americanii ei au fost primii?
Dar ca sa traspund mai direct uite asa
"At the beginning of the Middle Ages, two groups of buildings existed on the current site of the city: the wooden fortress at Cluj-Mănăștur (Kolozsmonostor) and the civilian settlement developed around the current Piața Muzeului (Museum Place) in the city centre.[20][35] Although the precise date of the conquest of Transylvania by the Hungarians is not known, the earliest Hungarian artifacts found in the region are dated to the first half of the 10th century.[36] In any case, after that time, the city became part of the Kingdom of Hungary. King Stephen I made the city the seat of the castle county of Kolozs, and King Saint Ladislaus I of Hungary founded the abbey of Cluj-Mănăștur (Kolozsmonostor), destroyed during the Tatar invasions in 1241 and 1285.[20] A"
Apoi as mai putea zice de alba iulia., zalau, turda... E bine asa?
gibonu
@einstein1984

Ma refeream la britanicii care s-au batut cu turcii in Mesopotamia in ww1. Sunt niste povesti foarte interesante din perioda respectiva.

Revenind, asa cum am mai spus, in jurul anului 1000 nu exista in Transilvania o organizare clara romaneasca din punct de vedere politic, cultural, administrativ, militar, economic, etc
Din motivul asta spun ca mi se pare putin fortata exprimarea ta referitor la cucerirea cu forta armata.

Ca sa fie clar, a existat o prezenta romaneasca in Transilvania inainte de anul 1000 insa nu sub o forma inchegata.

Si sub nicio forma discutiile de genul "cine a fost primul, oul sau gaina" nu au nicio relevanta, oriunde este un teritoriu disputat, nu doar in Transilvania.

In context, stii sa existe vreo dovada de locuirea romaneasca anterior anului 1000 a Curburii Carpatilor (oarecum Tinutul Secuiesc de azi)?
Este o intrebare, nu o intentie de polemica. Intreb pentru ca eu nu am gasit nimic in sensul asta.
Rimio de Vassur
.
tatabobu
Gibonu, te rog io, nu mai arunca pietre-n apa.
einstein1984
Gata, mi-a ajuns, nu stiam ca esti ungur si ai fost in vizita la neamuri ca nu mai incepeam discutia.
GIC
QUOTE(cj98czh @ 18 Nov 2020, 15:31)
pe mine ma deranjeaza ca alipirea asta catre "Tara mama" a tinut Transilvania pe loc o jumate de secol ... la capitolul dezvoltare ma refer ... si inca o tine ... in rest ma picur cu presiune pe el patriotism si neam de lei ce suntem ...
*



QUOTE(gibonu @ 17 Nov 2020, 22:43)

Colectivizarea si chiaburii.

*



De acord cu vocea de la Cluj cu atat mai mult cu cat jegurile comuniste m-au lasat fara bunic (ala pe ramura maghiara). A comentat putin la colectivizare si l-au bagat la inchisoare de unde a iesit cu tuberculoza, care era cam mortala pe vremea aia.
einstein1984
In ardeal au fost mult mai multi taranii colectivizati decat prin sudul tarii.
gibonu
QUOTE(tatabobu @ 20 Nov 2020, 02:31)
Gibonu, te rog io, nu mai arunca pietre-n apa.


Ma fac ca nu observ intelesul celor de mai sus.
Chiar si intr-o forma elevata, persiflarea interlocutorului nu este un argument.


<span class='edit'>20 Nov 2020, 19:57:</span>
QUOTE(einstein1984 @ 20 Nov 2020, 10:11)
Gata, mi-a ajuns, nu stiam ca esti ungur si ai fost in vizita la neamuri ca nu mai incepeam discutia.


Nu sunt ungur si nici nu am neamuri in Tinutul Secuiesc. Sunt nascut si crescut in Bucuresti, fara nicio origine ardeleneasca (din care stiu, pana la strabunici).

Insa asta nu ma impiedica sa incerc sa abordez obiectiv anumite aspecte istorice, chiar daca aceste sunt incomode pentru majoritate.

<span class='edit'>20 Nov 2020, 20:05:</span>
QUOTE(GIC @ 20 Nov 2020, 10:29)
De acord cu vocea de la Cluj cu atat mai mult cu cat jegurile comuniste m-au lasat fara bunic (ala pe ramura maghiara).


Nu ungurii sunt de vina pentru colectivizarea violenta facuta de activistii de partid, majoritatea romani neoasi.
Recomand (re)vizionarea filmului "Undeva in est" (disponibil pe YouTube) despre colectivizarea unui sat romanesc din Ardeal.

"Mi-ati luat padurea, mi-ati luat gaterul, mi-ati luat casa, imi impuneti doctrina voastra primitiva. Si eu ce sa fac? Sa stau?"
Dialog din acel film intre liderul luptatorilor anti-comunisti (jucat de regretarul Calin Nemes) din zona si activistul de partid, responsabil cu colectivizarea.

Iar cazuri similare cu ale bunicului tau au fost in toate zonele RPR, nimeni nu s-a bucurat.
In cazul meu, unul dintre strabunici si-a "donat" de buna voie a doua casa pe care o avea in sat (undeva in sudul Moldovei), ca sa nu-l acuze comunistii ca era chiarbur si sugea sangele poporului.

Si daca tot am ajuns aici, ar fi interesat de vazut cum a fost perceput comunismul in Ungraria, incepand de la evenimentele din 1956 si terminand cu vara lui 1989, cand ministrii de externe maghiar si austriac au taiat impreuna o bucata de sarma ghimpata din Cortina de Fier.

Gest urmat de lungi coloane de Trabanturi cu nemti RDG-isti (oficial turisti in Ungaria socialista) care au profitata de deschiderea granitei intre Ungaria si Austria si o taiau spre RFG.

20 Nov 2020, 20:10:
QUOTE(einstein1984 @ 20 Nov 2020, 10:38)
In ardeal au fost mult mai multi taranii colectivizati decat prin sudul tarii.


Oare din ce motiv?
Nu cumva ca Ardealul era mut mai dezvoltat comparativ cu sudul tarii?
miki
QUOTE(gibonu @ 19 Nov 2020, 19:00)
@einstein1984


Revenind, asa cum am mai spus, in jurul anului 1000 nu exista in Transilvania o organizare clara romaneasca din punct de vedere politic, cultural, administrativ, militar, economic, etc
Din motivul asta spun ca mi se pare putin fortata exprimarea ta referitor la cucerirea cu forta armata.

.....
In context, stii sa existe vreo dovada de locuirea romaneasca anterior anului 1000 a Curburii Carpatilor (oarecum Tinutul Secuiesc de azi)?
Este o intrebare, nu o intentie de polemica. Intreb pentru ca eu nu am gasit nimic in sensul asta.
*


Este ca ai fost corijent la istorie?!

QUOTE
voievodatul lui Gelu (interiorul arcului carpatic), cu centrul la Dăbâca.

        Anonimus ne informează despre faptul că Gelu era român și avea ca supuși români și slavi; într-o confruntare cu ungurii Gelu este ucis iar locul său este luat de Tuhutum.

https://sites.google.com/site/istorieconsul...-sec-ix---xviii


dizzy
Ungurii s-au lăsat mai greu convinși să treacă la comunism. Vezi momentul 1956. Dar i-au convins rusnacii cu tanculetele rapid.
In Romania in fruntea comunistilor au fost alogenii cu piele puțină, gen Grunberg, Pauker, Nicolski, Gisela Vass -bunic'sa lui Bogdan Olteanu și a Andreei Paul Vass si .. maghiari. După care s- a întors roata, și au fost și ei mâncați de alții mai tineri.
Fmcc!

Continuitatea existenței populației e data de limba română, numele apelor și locurilor, asemănări fizice, plus dovezi arheologice. Găsești denumirile de locuri gen Buda și Dava plus derivate in toata zona. Vreun regat mare, mai degrabă stăpân peste care vreun judet , sa fi lasat și documente nu a fost dar cam știm ce uniți sunt românii în general.
miki
Eh, hai ca uitasi de musiu Bela si Kun
Si daca tot veni vorba de comunsti utasi de Vasile Luca ( aka vaszlo biggrin.gif)
gibonu
QUOTE(miki @ 20 Nov 2020, 20:13)
Este ca ai fost corijent la istorie?!


Avand in vedere la ceea ce ai raspuns folosind functia "quote" pare ca tu ai fost corijent la geografie.
Ce legatura are Dabaca (la nord de Cluj) cu Tinutul Secuiesc?


21 Nov 2020, 18:39:
QUOTE(dizzy @ 20 Nov 2020, 20:21)
Ungurii s-au lăsat mai greu convinși să treacă la comunism. Vezi momentul 1956. Dar i-au convins rusnacii cu tanculetele rapid.


In '56 s-au revoltat impotriva comunismului, nu au trecut la comunism.
Iar in RO, peste doi ani, Armata Rosie pleca de bunavoie, pentru ca pierdea timpul pe aici.
Cam asta este diferenta.

QUOTE(dizzy @ 20 Nov 2020, 20:21)
In Romania in fruntea comunistilor au fost alogenii cu piele puțină, gen Grunberg, Pauker, Nicolski,


Boris Grunberg si Alexandru Nicolski nu sunt una si aceiasi persoana?
Sau sunt sobolnai rosii diferiti?

QUOTE(dizzy @ 20 Nov 2020, 20:21)
Gisela Vass -bunic'sa lui Bogdan Olteanu


Mersi. Pe asta nu o stiam.





21 Nov 2020, 18:42:
QUOTE(miki @ 21 Nov 2020, 00:29)
Eh, hai ca uitasi de musiu Bela si Kun


Am tot spus eu mai sus de Bela Kun.
Insa nu inteleg ce legatura are omul (lichidat de Stalin, in '38) cu instaurarea comunismului in RO dupa 1945?
dizzy
Pai aia am zis că in1956, ungurii voiau să își bage picioarele în PCR îl lor. I-au și belit pe câțiva.
Cu T34 i-au convins că nu e o idee buna.
La noi era liniște, acaparasera puterea, aveau armata jur împrejur, rezistența nu mai era, din momentul ăla nu mai era nevoie de Armata 🍅 pe aici.
In plus, prezenta rușilor mai mult strica in momentul acela.
Agrig
Romania a fost si mai aproape de CCCP, Bulgaria jos, Rep Ucraina sus, Rep Moldova la dreapta, era totul destul de sigur. La unguri nu atit populatia era marea problema, granita cu vestul i`a facut sa stea acolo pina`n 90 sau 91.
Cu ungurii, n`as zice ca au vrut ei neaparat sa treaca la capitalism, asa a fost acel moment si ma rog n`are rost sa`l reaminitm, inclusiv si comentariile cancelariilor straine despre el, oricum nici atunci si nici in 68 trupe romanesti n`au participat la "calmarea" populatiei revolutionare. Tot asa atunci putem spune ca in 1919 au vrut sa treaca la socialism.
La ei ideea de socialism era implemantata mai lejer decit la noi, aveau si mici ateliere si industrii particulare dar si ceva ce la noi in tara nu am avut si nici nu vom avea nici o data, acum cred ca nici ei nu mai au, pretul la medicamente modic, in fapt era trecut ca fiind o taxa de impachetare sau de solidaritate, cam asa s`ar fi tradus.
gibonu
QUOTE(dizzy @ 21 Nov 2020, 22:22)
La noi era liniște, acaparasera puterea, aveau armata jur împrejur, rezistența nu mai era, din momentul ăla nu mai era nevoie de Armata 🍅 pe aici.


Asta cu armata de jur imprejur in cazul RO este o teza falsa.
Si Polonia era inconjurata de jur imprejul de catre armata sovietica, nu avea granita cu Lumea Libera. Si cu toate astea, Armata Rosie a plecat din Polonia in 1993.

24 Nov 2020, 21:33:
QUOTE(Agrig @ 21 Nov 2020, 23:38)
oricum nici atunci si nici in 68 trupe romanesti n`au participat la "calmarea" populatiei revolutionare.


Despre momentul 1956, nu stiu ce sa spun.

Insa despre momentul 1968 este clara treaba: sovieticii nici macar nu l-au informat pe Ceusescu despre invazia Cehoslovaciei. Probabil aveau mare incredere in el.
Ca Ceausescu a speculat politic acel moment, ca a reusit o oarecare apropiere de Lumea Libera, este alta problema.
In context, ar mai trebuie reamintit ca la cateva zile de la invazia sovietica din Cehoslovacia, Ceusescu, cam kkt pe el de frica, s-a intalnit cu Tito la Vrsac, pentru a obtine de la acesta o promisiune de azil in Iugoslavia, in cazul unei invazii sovietice in RO.

Revenind la comunismul din Ungaria, cam asta faceau ungurii in vara lui ''89 (poza este de la Willy Brandt Forum din Berlin).

[attachmentid=1628122831]

Iar in RO, pe atunci nu visa nimeni (dintre oamenii obisnuiti) ca va scapa de comunism in mai putin de 6 luni.
Bicicleta galbena
QUOTE(gibonu @ 24 Nov 2020, 20:26)
... in RO, pe atunci nu visa nimeni (dintre oamenii obisnuiti) ca va scapa de comunism in mai putin de 6 luni.
*


Buna precizarea cu oamenii obisnuiti, altii mai 'neobisnuiti' au incercat un 'happening' in Iasi... n-a mers, a intrat Securitatea pe fir si i-a alungat pe 'plimbareti'. Dar a mers dupa cateva luni, la Timisoara.

Agrig
QUOTE(gibonu @ 24 Nov 2020, 19:26)
Asta cu armata de jur imprejur in cazul RO este o teza falsa.
Si Polonia era inconjurata de jur imprejul de catre armata sovietica, nu avea granita cu Lumea Libera. Si cu toate astea, Armata Rosie a plecat din Polonia in 1993.




N`avea vecini din lumea libera decit o iesire lunga la Baltica, care numai mare ruseasca nu era...
Discutia cu Tito a fost pentru retragere in caz de agresiune armata a sovieticilor in Romania.
Tito a fost de acord, conditia principala fiind ca Armata Romana sa intre in Yugoslavia neinarmata.
Armata Romaneasca n`a calcat teritoriu strain nici in 56 si nici in 68.
Ungurii faceau aia ca s`a dat startul de la Moskova nu de viteji ce erau.
Spre deosebire de asta Ceausescu a zis nu la propunerile lui Gorbi si a sfirsit impuscat, singurul.
gibonu
@Bicicleta galbena
Prin "oameni obisnuiti" m-am referit la oameni care nu faceau parte din nomenclatura, nu avea legaturi in serviciile secrete, etc.

Cei de la Iasi, alaturi de cei din Valea Jiului din '77, cei de la Brasov din '87 sau oameni care au actionat individul precum Liviu Babes, Gheoerghe Ursu sau multi altii, fac parte din categoria celor cu un curaj iesit din comun, care, din pacate, azi nu sunt apreciati. Dar asta deja este alta discutie.

@Agrig
Poate imi scapa ceva, insa nu prea inteleg cu ce i-a ajutat mare Baltica pe polonezi in perioada comunista.
Cat despre Tito, eu stiu ca a fost diplomat si i-a spus lui Ceausesc ca consititutia iugoslava nu permite intrarea in tara a unei armate straine. Si, cel mai importat, l-a sfatuit sa se potoleasca si sa nu-i mai provoace pe sovietici.

Pana la urma, ungurii au facut ceva in vara lui '89, noi nu am facut nimic. Asta ramane in istorie. Moscova nu se mai baga, Gorbaciov a realizat ca Uniunea Sovietica era falita, nu mai avea resurse pentru alte aventuri externe.

25 Nov 2020, 01:36:
Sambata, 01.08.2020 - Partea a VI-a
Miercurea Ciuc

Placutz-bilingv pe acoperisul uzinei.

[attachmentid=1628122833]

Cartela pentru alimente.

[attachmentid=1628122834]

Cosul de la Alimentara.

[attachmentid=1628122835]

Despre cum Ceausescu a distrus mare parte din zona centrala a orasului.

[attachmentid=1628122836] [attachmentid=1628122837] [attachmentid=1628122838] [attachmentid=1628122839]

Sufrageria comunista.

[attachmentid=1628122840]

Cel mai iubit fiu al poporului.

[attachmentid=1628122841] [attachmentid=1628122842]
Agrig
I`ajutat pe polonezi ca au stat rusii sa pazeasca iesirea strategica la mare.
Cum si ce se speculeaza ca a vb cu Ceausescu Tito eu n`am de unde stii, aia doar ei si translatorul o stie insa sa se potoleasca nu prea a avut la ce sa`i spuna.
Eu am trait vremurile alea si daca rusii intrau in tara s`ar fi ripostat.
einstein1984
tractoras din ala cu senile am avut la facultate, din pcate nu am avut si eu ocazia sa-l conduc.
cj98czh
QUOTE(Agrig @ 24 Nov 2020, 23:40)
Eu am trait vremurile alea si daca rusii intrau in tara s`ar fi ripostat.
*



cred ca se riposta ... asa pret de maxim 24 de ore .. dupa care era gata riposta ... cum este si in acest moment daca ar intra peste noi ... un rahata de tara mica nu au ce sa te pui cu ursul mare si gras din padure .. tu fiiind harciog rahatit la cur ...
Agrig
In doctrina militara romaneasca atacul din partea unei mari puteri ( nu se foloses cuvintul sovietici, rusi, etc ) se solda cu lupte care ar fi durat undeva pina in 2 saptamini, timp in care ar fi fost ocupat tot teritoriul tarii tinind cont de configurata geografica a granitelor si a vecinilor, doar pe Yugoslavia se conta.
Dupa asta urma lupta de partizani.
Dupa 68 au aparut si Garzile Patriotice si a inceut si doctrina militata sa se schimbe.
Acele drumuri de care ne bucuram noi acum, Transalpina, Transfagarasan si inca sute de drumuri prin munte incit iesi de pe o parte pe alta a lui si pentru asta au fost construite.


QUOTE(einstein1984 @ 25 Nov 2020, 08:21)
tractoras din ala cu senile am avut la facultate, din pcate nu am avut si eu ocazia sa-l conduc.
*


Pacat, peplatou betonat era belea de condus prichindelul de SM445. biggrin.gif
cj98czh
QUOTE(Agrig @ 25 Nov 2020, 11:01)
In doctrina militara romaneasca atacul din partea unei mari puteri ( nu se foloses cuvintul sovietici, rusi, etc ) se solda cu lupte care ar fi durat undeva pina in 2 saptamini,
*



in visele noastre patriotice poate ... ca in realitate daca tata rus vroia sau vrea ... in 24-48/h se vb. rusa pe tot teritoriul tarii ... si atunci si acum ...
Agrig
Eu am facut armata, doctrina a fost studiata la scoala de ofiteri, da, puteau acoperi partial tara, marginile erau descoperite, centrul tarii ar fi rezistat mai mult, dupa aia incepea lupta de partizani.
Acuma, mai greut un pic, sintem membrii NATO ca armata nu prea mai avem.
cj98czh
eu atat am fugit de armata pana am resuit sa scap smile.gif si chiar nu imi pare rau ... patriot nu sunt ... asa ca ma doare la bascheti de tara si iubire de neam ... in caz de ceva ... bagaje si am plecat .. ii las pe a;tii sa se jertfeasca eroic pentru tara ..
sorin1983
charge.gif
Agrig
Domnule, deloc razboi, este o tara libera, fiecare este liber sa faca asa cum crede, nimic de reprosat.
dizzy
probabil ca daca intra URSS in hora, nu ocupau in 48 ore romanika, dar nici mai mult de 14 zile nu le trebuiau.
Razboi de gherila? Cu cine si de ce? Au incercat ai nostrii ceva miscare de genul asta post 23AUg1944, amintirile erau inca proaspete, nu cred ca se bagau multi.

Din cate stiu eu, Armata Polaca avea rol importanta in excursia pregatita prin Fulda Gap, daca era cazul.
Cum pe Est Germani nu prea se puteau baza ca vor extermina pe fratii lor, se bazau pe polaci ca ii casapisera nemtii bine di tat.
Cu rumanii nu aveau grija din mai mult motive, unul fiind acela ca situatia era sub control dpdv politic. Il lasau pe piticu' sa faca pe zmeul, ala aducea ceva tehnologie vestica, rusii odiordeau de aici,etc.
Agrig
Polonezii nici acuma nu se dau in vint dupa tedesci...
Razboiul de gherila cu restul din armata ce scapa si ce exista la Garzile Patriotice ca armament. Cel putin asta era planul si doctrina dupa 68.
Bine ca n`am aflat ce s`ar fi putut intimpla in atare situatie.


dizzy
Polonia e intre doi ticalosi: si-a luat gangbang in WW2 de la amandoi, e normal sa fie precauti
einstein1984
QUOTE(Agrig @ 25 Nov 2020, 14:05)
Domnule, deloc razboi, este o tara libera, fiecare este liber sa faca asa cum crede, nimic de reprosat.
*


nu e chiar asa libera, sunt niste legi privind mobilizarea. radmasa.gif
miki
De cind armata nu mai este obligatorie... cam greu cu mobilizarea
Poate necombatant sa te mai ia cu arcanu'
gibonu
QUOTE(Agrig @ 25 Nov 2020, 01:40)
I`ajutat pe polonezi ca au stat rusii sa pazeasca iesirea strategica la mare.


Tot nu inteleg ce vrei sa spui.
Adica rusii pazeua costa Balticii ca sa nu fuga polonezii cu pluta in Suedia?
Ca pe la Bucuresti mai circulau legende cu temerari care ar fi plecat cu salteau gonflabila din Eforie Nord si s-au oprit la Istanbul.

QUOTE(Agrig @ 25 Nov 2020, 01:40)
Cum si ce se speculeaza ca a vb cu Ceausescu Tito eu n`am de unde stii, aia doar ei si translatorul o stie insa sa se potoleasca nu prea a avut la ce sa`i spuna.


Pai e clar ca Ceausescu s-a dus la Tito ca sa ceara ajutor.
Ca doar nu l-a invitat Tito la Vrsac ca sa-l felicite pentru atitudinea lui anti-sovietica. Tito fiind cel care l-a sfidat pe Stalin in anii '50.

QUOTE(Agrig @ 25 Nov 2020, 01:40)
Eu am trait vremurile alea si daca rusii intrau in tara s`ar fi ripostat.


S-a explicat deja care ar fi fost riposta. Nu mai insist.
Doar adaug ca, in memorii sale, Anatoli Dobranin (ambsadoarul sovietic la Washington in perioada 1962 - 1986) spune clar ca Uniunea Sovitica nu a avut in plan invadarea RO. Pentru simplul motiv ca in RO socialismul era foarte bine instalat.


QUOTE(einstein1984 @ 25 Nov 2020, 10:21)
tractoras din ala cu senile am avut la facultate, din pcate nu am avut si eu ocazia sa-l conduc.


Daca nu ma insel, la Miecurea Ciuc se mai fabricau si niste tractoare cu ecartament ingust. Parca in viile din Vrancea (unele zone) se foloseau astfel de tractoare, acolo unde comunistii au plantat randurile de vie mai apropiate, ca sa obtina o productie mai mare.
einstein1984
Specializarea mea din facultate nu a facut cursul de tractoare, doar niste colegi. Nu am studiat istoria utilajelor agricole de la noi, stiu doar de U650, U450 si U1010 parca, ala cu motor de saviem
dizzy
tractoarele de vie nu erau alea cocotate, de incalecau randul?
gibonu
@dizzy
Nu ma pricep, insa tractoarele alea cocotate parca se folosesc la stropit. Nu prea vad cum se poate ara printre randuri cu un tractor d-ala inalt.

---------------------------------------------------------------------

Sambata, 01.08.2020 - Partea a VI-a
Miercurea Ciuc

Tigari din alte timpuri [daca am inteles bine, mult peste tigarile romanesti din perioada respectiva].

[attachmentid=1628122875]

Smena a fost primul meu aparat foto, acum aproape 30 de ani.

[attachmentid=1628122876]

Soimii patriei

[attachmentid=1628122877]

si pionierii.

[attachmentid=1628122878]

Uniforma de UTC-ist nu aveau.

Pentru cei mai tineri, asta este un telefon.

[attachmentid=1628122879]

Steaua de pe monumentul ostasului sovietic, vazut inainte de intrarea in muzeu.

[attachmentid=1628122880] [attachmentid=1628122881]

Un vizitator al muzeului.

[attachmentid=1628122882]

Biserica Mileniului.

[attachmentid=1628122883]

Interiorul.

[attachmentid=1628122884] [attachmentid=1628122885]

Un mini-secui.

[attachmentid=1628122886]
marksman
QUOTE(gibonu @ 27 Nov 2020, 00:06)


Smena a fost primul meu aparat foto, acum aproape 30 de ani.


Si al meu.

Candva dupa 1989, cred ca la scurt timp, ca retin leii socialisti platiti, am strans banii primiti de la bunici si de la parinti si am reusit sa cumpar din fostul comert socialist (inca mai existau raioanele "Auto Moto Velo Sport" in magazinele universale) un Smena Symbol. Cred ca am dat 1200 de lei pe el, nu mai stiu exact, dar imi amintesc bancnotele cu Balcescu si cu Tudor Vladimirescu pe care le-am numarat la magazin.
Pana prin 2000 am facut poze cu el, cele mai multe alb-negru, dupa care l-am abandonat in favoarea unuia "point and shoot". Smena exista si acum intr-un dulap, alaturi de blitz-ul cu alimentare la 220V.
gibonu
@marksman
Frumos. Eu nu mai am Smena de foarte mult timp.
Tin minte si blitz-ul cu alimentare la 220V.

--------------------------------------------------------------------------------------

Sambata, 01.08.2020 - Partea a VII-a
Miercurea Ciuc

Desi nu are prea mare relevanta, urmeza niste fotografii din septembrie 2019.

Statuia lui Marton Aron.

[attachmentid=1628123093]

Despre Marton Aron.

[attachmentid=1628123094] [attachmentid=1628123095]

Miercurea Ciuc scris in rusa si araba.

[attachmentid=1628123096] [attachmentid=1628123097]

In memoria martirilor marturisitori din Ciuc,

[attachmentid=1628123098] [attachmentid=1628123099]

si a celor din detasamentelor de munca fortata.

[attachmentid=1628123100] [attachmentid=1628123101]

Consulatul Ungariei

[attachmentid=1628123102]

amplasat in Piata 1956, in amintirea revolutie anti-comuniste din Ungaria.

[attachmentid=1628123103]

Din pacate, in Bucuresti nu avem o astfel de piata.

Dispozitiv pentru parcarea bicicletelor.

[attachmentid=1628123104]
einstein1984
QUOTE(gibonu @ 8 Dec 2020, 00:49)


amplasat in Piata 1956, in amintirea revolutie anti-comuniste din Ungaria.

[attachmentid=1628123103]

Din pacate, in Bucuresti nu avem o astfel de piata.

*


Din fericire nu avem, dar avem piata Kossuth Lajos, personaj care a folosit forta armata impotriva civilor neinarmati in Transilvania si Croatia daca nu ma insel. Un fel de Ceausesc altfel...
gibonu
@einstein1984
Da, intr-adevar, din fericire nu aveam in Bucuresti o piata care sa comemoreze revolutia anti-comunista din Ungaria din 1956. In fond, la ce ne-ar trebui, avand in vedere ca Armata Rosie s-a retras din RO (ma rog, RPR pe atunci) la doi ani de la revolutia din Ungaria.

Unde este in Bucuresti piata Lajos Kossuth? Nu ca as cunoaste eu prea bine orasul, insa nici pe Google Maps nu am gasit piata asta in Bucuresti.

Exista si vreo sursa din care sa rezulta ca "Kossuth Lajos, personaj care a folosit forta armata impotriva civilor neinarmati in Transilvania si Croatia"?

9 Dec 2020, 01:55:
Sambata, 01.08.2020 - Partea a VIII-a
Miercurea Ciuc

Iunie 2020.

Palatul de Justitie [azi sediul Judecatoriei Miercurea Ciuc si a Tribunalului Harghita].

[attachmentid=1628123124] [attachmentid=1628123125] [attachmentid=1628123126]

Placa de pe zidul Palatului de Justitie.

[attachmentid=1628123127]

Daca stie cineva mai multe detalii, il rog sa nu ezite. Eu n-am reusit sa gasesc ceva.

Patinoarul.

[attachmentid=1628123128] [attachmentid=1628123129]

August 2020

Nu puteam pleca din Secuime fara sa mancam un csabai [care se citeste cioboi] de la Kaufland Grill.

[attachmentid=1628123130]

Nu arata prea apetinsant, insa carnatul asta unguresc, usor uite, este delicios. Se gaseste la Kaufland Grill din Tinutul Secuiesc si din zonele oarecum adiacente, cum ar fi la Reghin.
einstein1984
La Bucuresti nu cred ca avem, dar avem la SF Gheorghe si am avut la Timisoara. Despre actiunile individului (ala care sustinea alipirea transilvaniei la Ungaria) sunt destule scrise pe net.
Si nu stiu exact de ce am avea o piata care sa comemoreze actiuni intamplate in state vecine fara impact asupra tarii noastre si unde nu au apeticipat romani notabili sau in masa.

Derspre rascoala: https://translate.google.com/translate?sl=h...o/?cikk%3D22961 altfel doar o caret care trebuie cumparata
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.