Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Centrale termice
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
RZV
Dau si io cu paru'.
Contorul de gaz e oare in mintile lui? Poate s-a decalibrat, poate are nevoie de o verificare metrologica...nu strica niciodata sa le faci o sesizare sa vina sa schimbe si contorul.
Just my 2 cents... wink.gif
dr_mKe
M-am gandit si eu la asta....
Victorine
Acuma ca ziceti, mi-am adus si eu aminte de filtrul regulator de presiune, ala de dinainte de furtunul gofrat care intra in centrala. Ar fi bine de verificat si ala, e tarat la o anumita presiune.
maho
Furtunul ala nu intra cumva in aragaz? La mine e regulatorul chiar sub centrala, si in el intra teava, la fel si de la el la centrala.
Victorine
Nu stiu ce sa zic, ori cum e la mine e gresit, ori la tine. Credeam ca e obligatoriu cu racord flexibil la centrala.
maho
La mine teava principala are un "T" in capat, din ala pleaca racord flexibil la aragaz si teava catre regulatorul de sub centrala. As zice ca aragazul n-are nevoie de regulator, si e si mai putin "fix" decat centrala. Pana acum n-a comentat niciunul din cei care fac verificarile periodice, doar acu' vreo 6 ani cand m-a pus sa inlocuiesc racordul flexibil (de la aragaz) cu unul de tip mai nou.
dacis
QUOTE(Victorine @ 7 Jan 2018, 18:51)
Credeam ca e obligatoriu cu racord flexibil la centrala.
*

Racordul flexibil este o "concesie" facuta de curand. Standardul traditional este cu racord rigid din teava metalica dedicata.
dr_mKe
P-aci prin vest n-am pomenit centrala termica legata cu racord fix. Pe bune. Si am vazut prima acum mai mult de 20 de ani.
dacis
QUOTE(dr_mKe @ 9 Jan 2018, 21:38)
P-aci prin vest n-am pomenit centrala termica legata cu racord fix.
*

Nici io, prin nord-est. Dar asta doar pentru ca la noi exceptia / concesia se transforma brusc in regula si vitavercea.

PS Ca sa nu apara comentarii inutile:
NTPEE-2009 (NORME TEHNICE PENTRU PROIECTAREA, EXECUTAREA ȘI EXPLOATAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE), cu modificarile la zi:

cap. Racordarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși

art. 8.42. Aparatele consumatoare de combustibili gazoși se racordează rigid la instalațiile interioare, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 8.43.
art. 8.43. Aparatele consumatoare de combustibili gazoși cu debit nominal sub 3 m3/h, precum și arzătoarele industriale independente utilizate la aparate mobile pot avea și racorduri flexibile la instalația de utilizare, cu respectarea prevederilor art. 8.44
RZV
QUOTE(dr_mKe @ 9 Jan 2018, 22:38)
P-aci prin vest n-am pomenit centrala termica legata cu racord fix. Pe bune. Si am vazut prima acum mai mult de 20 de ani.
*


La Cluj, am instalat pana in prezent 4 centrale (prima prin '99, la parinti, ultima in 2016). Primele doua, cea din '99 si cea din 2006 au fost initial cu racord flexibil. In 2012 si 2015 (celelalte doua) le-am instalat cu racoord fix ca baietii mi-au comunicat ca nu imi fac punerea in functiune si nici ISCIR-izarea daca nu sunt conectate cu racord fix (teava, cot-uri).
Acum toate au racord fix, ca altfel nu iau revizia. wink.gif
romanvs
Este cineva care foloseste ca si combustibil la centrala agropeleti? Mi-as modifica Viadrus-ul folosind un arzator Kipi Rot power si vreau sa stiu cat de bine functioneaza cu agropeleti si daca se merita sa fac aceasta modificare. Pana acum folosit ca si combustibil la centrala carbune lignit dar nu mai am asa mult timp sa fiu fochist.

nasty
Sfat achiziție? Să fie euro 6!

Cum se va taxa? O taxă pe m3 consumat? O taxă anuală bazata pe fișa de măsuratori la revizia de 2 ani?
axabrt
Pai si daca se taxeza.,.nu mai polueaza ? Sau cum ?

Chestia asta.cu ecologia imi place mie. Ia bani de.la multi si le da celor alesi.
Adica tu renunti la o paine dar.in alta.parte cineva mananca.caviar pe paine.

Eu am cenntrala immergas erp1 cu emisii scazute de nox si merg cu ea cu 55 de grade.pe tur. Randamentul cam 102%, conform manual. Casa 200mp izolata cu vata bazaltica de 12 cm. O sa postez aci factura la gaze pe decembrie sa muara radetul de ciuda.

Stie cineva ce randament are termocentrala radet ? Si ce taxe va plati ea ?
Sau aia nu produc co2 .

Fmm psd si sinecuristii anre. Si ancom. Fmmm clasa politica. Duie mragnea.

Apropo aveti veste galbene ?... dar ah, cum spunea cineva. In romania nu mai poti vedea de fumul de la mici wacko.gif . Va urma taxa pe fumul de la mici ha ha ha ... wacko.gif atunci sa va vad.
DragosP
Când văd asta cu eta>1 îmi vine să-i bat in gură cu stiloul pe toți cei care folosesc expresia respectivă.
axabrt
Pai este. Gazele de ardere ies fierbinti la vreo 140 grade.
La Ct in condensatie cedeaza o parte din căldura agentului termic si sunt eliminate pe cos la aprox 70 grade. Dar cu conditia ca agentul termic sa aibe temp mai mica, pe la max 55 grade.

Deja la 60 grade pe tur incepe sa functioneze ca una clasica.

Si oricum, pirederile termice pe traseu la ct sunt f mici comparativ cu sist clasic centralizat
DannyY
Axo... nici aia din Star Trek n-au avut tupeul sa inventeze randamentul supraunitar. Vezi ca in carticica de povesti a centralei, formula are o mica smecherie de marketing care baga o comparatie intre PCS si PCI wink.gif
radian
Axa, CT in condensatie recupereaza o parte insemnata din temperatura gazelor de ardere inainte de evacuare, dar cine a ales sa puna acestui proces numele de "randament" a fost total neinspirat.

Daca faci bilantul energetic pe toata centrala termica, cat ar fi ea de eficienta, cu siguranta nu depaseste 100%. Ar insemna sa produca mai mult decat consuma ceea ce e o aberatie.

Stiu ca asa scrie in manualul centralei. La birou avem o centrala cu "randament 106%". Expresia e din ciclul "apa rece care impinge apa calda"...
Victorine
Macar asupra acestui fapt sunteti de acord si voi doi ( tu si DragosP smile.gif ) , ca randamentul nu poate fi supraunitar. Iar ala care a ales să folosească găselniță asta de marketing a fost chiar foarte inspirat, se confirmă că mulți vad puțin pricep. Putea la fel de bine sa adauge ca randamentul tinde la infinit cand centrală e oprită, ca în intervalul ala nu scoti bani din buzunar, mai prindea câțiva clienti... E ca la mașina lui aragon, nu consuma ci produce biggrin.gif
DragosP
QUOTE(axabrt @ 5 Dec 2018, 06:53)
Pai este. Gazele de ardere ies fierbinti la vreo 140 grade.
*


Ziceai că ești inginer? nedumerire.gif
axabrt
da, asta e ideea. este mai eficienta decat alea clasice care dau caldura si pe cos

oricum, se va face taxa doar la cele instalate la bloc sau la toate centralele individuale ?

5 Dec 2018, 08:08:
QUOTE(DragosP @ 5 Dec 2018, 08:01)
Ziceai că ești inginer? nedumerire.gif
*


Citeste aici . Eu am zis 140°c n am gresit prea mult
https://www.romstal.ro/blog/centrale-termice-in-condensatie/

"Fenomenul de condensatie a vaporilor de apa are loc atunci cand gazele de ardere evacuate din camera de ardere, intalnesc un mediu avand temperatura mai mica decat temperatura de condensare a apei (temperatura “punctului de roua”). Aceasta temperatura are valoarea de 54…55 °C. Tinand cont ca gazele de ardere la iesirea din microcentrala au temperatura de peste 100 °C (pana la 160 °C, in functie de puterea momentana a arzatorului, de tipul camerei de ardere si de tipul echipamentului), condensarea va avea loc pe peretele cosului, incepand din zona unde acesta are temperatura sub temperatura punctului de roua sau la iesirea gazelor in atmosfera, daca cosul este bine izolat. In aceasta situatie, caldura latenta inmagazinata in vaporii de apa este cedata mediului pe care are loc condensatia, respectiv peretilor cosului sau aerului atmosferic. "
DragosP
Mulțumesc. Știu principiul. Dar mulțumesc din nou.
Și zici: randament > 1, a? nedumerire.gif
gabize
QUOTE(radian @ 5 Dec 2018, 07:35)
Daca faci bilantul energetic pe toata centrala termica, cat ar fi ea de eficienta, cu siguranta nu depaseste 100%.
*


Aș vrea măcar să ajungă la 100%. Real, nu comercial.
radian
Axa, foarte pe scurt. Centrala termica este un sistem energetic. Ecuatia de baza a oricarui sistem energetic este: Energia intrare = Energia iesire + pierderi. Energia intrare, in cazul CT este data de intrari: gazul metan, apa rece, curentul electric care actioneaza aparatura de comanda. Energia de iesire este apa calda din instalatia de incalzire. Facand bilantul energetic pe intreg procesul, randamentul este evident <100%.

Producatorii, in scop de marketing au selectat si scos la inaintare un subproces care incepe cu T1 temepratura apei calde la iesirea din CT si T2 temperatura apei calde la intrarea in instalatia de incalzire. In acest caz intredvar T1 = T2 + aportul gazelor de ardere. T2 > T1, in cazul centralei tale cu 102%. Chitibusul asta scoate in evidenta superioirtatea centralelor in condensatie fata de generatia precedenta, dar puteau sa-i spuna oricum, Factor de eficienta energetica, Factor de supraincalzire a agentului termic, numai randament nu.

Legat de taxa de poluare pe CT, logic mi s-ar parea sa se aplicae la toate, deoarece polueaza si cele din apartmentele de la bloc si cele din locuintele individuale. Fie vorba intre noi, oricat ar fi de eficienta o CT, cumulat la nivelul unei aglomeratii urbane CT de apartament sunt printre cei mai mari poluatori.
DragosP
QUOTE(radian @ 5 Dec 2018, 08:34)
Fie vorba intre noi, oricat ar fi de eficienta o CT, cumulat la nivelul unei aglomeratii urbane CT de apartament sunt printre cei mai mari poluatori.
*


Mie-mi vine greu să cred că suma poluării CT-urilor individuale dintr-un cartier, să zicem, este mai mare decât poluarea unei centrale echivalente pentru încălzirea aceluiași cartier. Și asta pentru că, ochiometric:
-randamentul unei CT individuale este mai mare decât randamentul unei centrale mai mari (e chiar și >1, hihi!);
-randamentul de transfer al agentului 007 termic din ieșirea CT individuală este evident mai mare decât suma randamentelor cu care ar veni 007 de la CT de cartier la fiecare apartament. Numai pierderile inerente procesului de transfer, dacă e să le socotim (termic și hidraulic).
Deci de unde pălăria mea această fobie cu poluarea?
axabrt
Dragps de acord cu tine.

Este numit randament supraunitar doar ca marketing. sunt ceva mai bune decat cele clasice

La fel ca motoarele downsized turbo, marketingul le promoveaza ca fiind ceva mai bune decat motoarele aspirate

La fel ca televizoarele 4k vs fhd.

Trebuie sa vanda si ei ceva ca sa traiasca. Daca eu chiar trebuie sa iau la momentul asta un anumit produs care este pe piata la nivelul de tehnica actual ce sa fac. trebuie sa mi iau CT in condensatie, motor turbo si televizor 4k, chiar daca unii zic ca e marketing bullshit.

ideea de marketing bullshit merge in cazul celor care au aceste "comoditati" sa le numesc din generatia mai veche adica CT cllasica, motor aspirat si televizor Fhd si pun botul sa le schimbe in conditiile in care alea vechi mai merg mult si bine si respectivii fac si un efort financiar pentru asta.

In rest curentul asta "eco" ,,, au si ei nevoie sa vanda.

dar ma repet. Una e sa vinzi un produs la standardele pietei unuia care il cumpara pt prima data si alta e sa l fortezi pe cel care are ceva de generatie mai veche sa l schimbe folosind metoda marketingului mincinos sau a taxarii pe criterii "depoluare" .
Asa merge sistemul, voi credeti ca daca in Europa va iesi numai vapori de apa pe teava de esapament si pe cos dincolo in India sau China aia nu polueaza, sau nu suntem toti pe acelasi pamant ? Pe termen lung efectul e acelasi.
DragosP
QUOTE(axabrt @ 5 Dec 2018, 08:48)
Este numit randament supraunitar doar ca marketing. sunt ceva mai bune decat cele clasice
*


Este numit aiurea, de către niște parafiști atehnici și n-are nicio legătură cu noțiunea fizică de "randament". De aceea ziceam că i-aș bate cu stiloul (dar mulți nu cred că mai știu ce e ăla, deci aș trece poate la tastatură) în gură.

Da, în anumite condiții sunt ceva mai eficiente decât cele din generația anterioară.
gabize
QUOTE(DragosP @ 5 Dec 2018, 08:46)
Deci de unde pălăria mea această fobie cu poluarea?
*


E doar foame de bani, fără nicio legătură cu poluarea acuzată de ei.
DragosP
Bingo! up.gif
einstein1984
centrala termica CET polueaza mai departe de nasul meu, centrala ta polueaza sub geamul meu.
axabrt
QUOTE(axabrt @ 4 Dec 2018, 22:11)

Chestia asta.cu ecologia imi place mie. Ia bani de.la multi si le da celor alesi.
Adica tu renunti la o paine dar.in alta.parte cineva mananca.caviar pe paine.

*



cam asa ...

daca esti pe partea gresita si trebuie sa dai, e naspa
daca esti pe partea cu caviarul te bucuri.

D-aia ne certam pe forum de ani de zile pe topicurile astea politice.
asta nu se va termina niciodata...
DragosP
Da, vezi de ex CET Grozăvești.
Ai perfectă dreptate, la asta nu m-am gândit.
axabrt
QUOTE(einstein1984 @ 5 Dec 2018, 09:03)
centrala termica CET polueaza mai departe de nasul meu, centrala ta polueaza sub geamul meu.
*




Cand ma duc la munte si stau in coloana sa respir gazele lu ala din fata e la fel
de aia nu ma mai duc la munte

deci ca sa ti raspund poti sa alegi sa nu mai deschizi geamul ala
gabize
QUOTE(axabrt @ 5 Dec 2018, 09:04)
D-aia ne certam pe forum de ani de zile pe topicurile astea politice.
*


Io zic să mai luați câte o pauză de la postat, poate o ieșire în "habitatul natural", o bere, o măslină... prea vedeți politică peste tot. Mai relaxat, așa, că "vine" sărbătorile. biggrin.gif
DragosP
QUOTE(gabize @ 5 Dec 2018, 09:08)
Io zic să mai luați câte o pauză de la postat,
*


Io-s de acord să ajut: cine se înscrie, cine vrea? tongue.gif
gabize
Îți fac o listă? tongue.gif
DragosP
Doar cu inscriere individuală, să nu existe suspiiuni de partipriuri și ranqnă.
DannyY
QUOTE(DragosP @ 5 Dec 2018, 08:46)
-randamentul de transfer al agentului 007 termic din ieșirea CT individuală este evident mai mare decât suma randamentelor cu care ar veni 007 de la CT de cartier la fiecare apartament.
*

N-as prea crede. Suma poate deveni supraunitara, in timp ce randamentul lu' 007 e subunitar.
Pentru cei ce nu ma cred, 0.8+0.8=1.6
DragosP
"Suma" în sensul de randamentul general calculat. Care în acest caz e, evident, oleacă mai complicat de calculat, nu e o sumă algebrică pur și simplu.
dizzy
QUOTE(DragosP @ 5 Dec 2018, 09:13)
Mulțumesc. Știu principiul. Dar mulțumesc din nou.
Și zici: randament > 1, a? nedumerire.gif
*



Nu mai stii nimic domnu' ! Astia de la Markeling au reusit sa inventeze randamentul supraunitar.
Corect exprimat ar fi : Randament mai bun cu 2% decat cele clasice.
Aia clasica are 75% si asta noua are 77%.


QUOTE(einstein1984 @ 5 Dec 2018, 10:03)
centrala termica CET polueaza mai departe de nasul meu, centrala ta polueaza sub geamul meu.
*



Asa e, numai ca si CET Grozavesti, CET SUD, Progresul sunt la ora asta in oras.
marksman
Daca n-ar fi CET-urile falimentare nu i-ar pasa nimanui de poluarea asta. Mai e o chestie: CET-ul functioneaza 24/7, centrala de apartament (comandata de termostat sau ajungand la temperatura prescrisa a agentului termic) face cate o pauza. Nu cred ca la un moment dat functioneaza absolut toate CT de apartament dintr-un cvartal.
Deci toata partea cu poluarea CT de apartament e din ciclul "hai sa facem din tantar armasar".
axabrt
mai e o problema
- alea individuale polueaza cateva ore pe zi
- alea centralizate polueaza 24/7 pe perioada de iarna

ha . am postat odata cu markman. aceeasi chestie
gabize
QUOTE(dizzy @ 5 Dec 2018, 09:38)
Aia clasica are 75% si asta noua are 77%.
*


Cum, bre, m-au mințit când am schimbat centrala clasică cu una-n condensație? huh.gif
Și io care credeam că am centrala noo cu 30% mai eficientă decât cealaltă... sad.gif
radian
Si mai e o problema: alea individuale scuipa toate gazele in atmosfera in timp ce alea de cartier, au, sau cel putin ar trebui sa aiba, instalatii de depoluare si de filtrare care sa reduca emisiile sub un anumit prag.

Daca ar avea, vorba cuiva mai sus, data fiind situatia lor economica, putin probabil, poluarea CETurilor ar fi mult mai mica decat suma poluarii CT individuale.

Gabize, dupa ce ai trecut pe CT in condensatie, poti sa faci o estimare cam cu cat ti-a scazut consumul de gaz?
gabize
Chiar și așa, randamentul lor e muult inferior jucăriilor de apartament. Mai ales al uzinelor ce deservesc cartiere întregi, cu o caracatiță de conducte ce țin mai mult de cald râmelor decât oamenilor.

<span class='edit'>5 Dec 2018, 09:49:</span>
QUOTE(radian @ 5 Dec 2018, 09:44)
Gabize, dupa ce ai trecut pe CT in condensatie, poti sa faci o estimare cam cu cat ti-a scazut consumul de gaz?
*


Nu prea, anul trecut am avut iarnă doar într-o joi, a fost mult mai blândă decât acum doi ani, iar anul ăsta a intrat în ecuație și termoizolarea cu 10cm a casei.
Dar din ce știu de la un vecin, nu prea. Însă prețul gazelor a tot crescut și oamenii văd că plătesc mai mult, nu se uită și la cantitatea de gaze consumate.
marksman
Eu sunt curios cum o CT de cvartal ar putea fi echipata cu filtre antipoluare, care din ce am inteles eu nu-s niste "site" simple, ci instalatii industriale in toata regula, amplasate la baza cosului, cu electrica, mecanica, automatizare si mentenanta.
Doi la mana, sa zicem ca se face ce am zis mai sus. Degeaba se face, daca pierderile raman ca acum, la 30% (in cazul fericit).
einstein1984
QUOTE(marksman @ 5 Dec 2018, 10:39)
Daca n-ar fi CET-urile falimentare nu i-ar pasa nimanui de poluarea asta. Mai e o chestie: CET-ul functioneaza 24/7, centrala de apartament (comandata de termostat sau ajungand la temperatura prescrisa a agentului termic) face cate o pauza. Nu cred ca la un moment dat functioneaza absolut toate CT de apartament dintr-un cvartal.
Deci toata partea cu poluarea CT de apartament e din ciclul "hai sa facem din tantar armasar".
*


te invit in nordul italiei unde cand e frig interzic circulatiua masinilor din cauza poluarii de la centrale.
gabize
QUOTE(einstein1984 @ 5 Dec 2018, 09:56)
te invit in nordul italiei unde cand e frig interzic circulatiua masinilor din cauza poluarii de la centrale.
*


Unde anume?
În regiunea Veneto sigur nu există așa ceva.
marksman
QUOTE(einstein1984 @ 5 Dec 2018, 09:56)
te invit in nordul italiei unde cand e frig interzic circulatiua masinilor din cauza poluarii de la centrale.
*


Iar cand e cald interzic prepararea apei calde cu centralele din cauza poluarii de la masini.

Revenind la subiect, eu nu am auzit de asa ceva.
einstein1984
" to the domestic and commercial heating, which produce 43 to 58% of the particulate matter"
https://www.lifegate.com/people/news/air-po...tion-europe-eea italia e cea mai poluata din europa....

https://www.nytimes.com/2015/12/25/world/eu...-pollution.html nah si interzicere trafic in italia
genial argumentul asta, nu am auzit eu (si mi-e lene sa caut), deci nu exista.
dizzy
Din cate stiu eu, arzatorul de gaz metan are randament bun si poluare redusa.
Pantru ca merge mult timp in aceeasi configuratie, gen: arde gaz, produce caldura, se poate regla optim incat sa obtii parametrii redusi de NOx, CO, etc.
CO2 +H20 oricum face .
Teoretic si foarte discutabil, centrala MARE e mai rentabila decat suma centralelor mici.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.