Pensia, pilonul II-pensia privata
![]() ![]() ![]() |
Pensia, pilonul II-pensia privata
romanvs |
![]() ![]()
|
||
![]() membru autentic Group: Members Posts: 1.248 Joined: 14 January 08 From: CRAIOVA ![]() |
|
||
--------------------
Hyundai
Elantra
2021 D A C I A S O L E N Z A
|
|||
Shush |
![]()
|
![]() ٩(Ś̯Ś)۶ Group: Members Posts: 2.117 Joined: 30 January 07 From: Brasov ![]() |
Intrebarea e de fapt alta : o sa apuce pensia vreun muncitor din Romania ?
|
--------------------
Seat
Leon
2008 Reference 1.6
- Bv-29-Trei Litere Yamaha YZF-R125 2009 - Bv-88-Aceleasi Trei Litere
ex Dacia Logan 2005 Laureate 1.4 If a vegetarian eats vegetables, what does a humanitarian eat ? |
|
romanvs |
![]()
|
![]() membru autentic Group: Members Posts: 1.248 Joined: 14 January 08 From: CRAIOVA ![]() |
De ce nu?
Au trecut altii prin razboaie si tot au ajuns la varste venerabile... |
--------------------
Hyundai
Elantra
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
Treaba e simpla. La un salariu brut de 1.000 lei (pentru usurinta, se poate inmulti de fiecare cu salariul luat in calcul), optimist se va plati 6% lunar timp de 35 de ani.
Asta inseamna 720 lei/an (60 lei/luna) Cu un procent de 2% peste rata inflatiei, acumularea timp de 35 de ani e data de anuitatile pe 35 ani, respectiv 35.996 lei acumulati. Pensia se va lua timp de 14 de ani (presupun aici ca se pensioneaza la 65 ani, pensia platibila se calculeaza pana speranta de viata). Ignoram pentru usurinta probabilitatile de deces, dar alea induc o mica majorare a pensiei in fapt. Suma acumulata = cuantum pensie anuala x anuitati anuale pt 14 ani cu dobanda 2% peste inflatie, de unde cuantum pensie anuala = cca. 2973 lei, respectiv cca. 247 lei pe luna. Bref: la un salariu brut de 1.000 lei, contributie pe 35 ani de 6% pe luna, pensie la 65 ani de 247 lei/luna Ipotezele de lucru sunt ideale, fara cheltuieli ale fondului de pensii, fara riscul de invaliditate si cel de urmasi, fara ajutorul de deces. Daca le luam si pe alea in calcul, la structura actuala a pensiilor din sistemul public ar fi o pensie de cca. 60%, respectiv cca. 150 lei. Pentru acelasi salariu brut de 1.000 lei, in sistemul public avem restul de contributie (29,5 - 6 = 23%, respectiv 230 lei /luna) pentru care asiguratul acumuleaza 0.47 puncte in 35 de ani, respectiv 344 lei pensie lunara. Deci, la pensia pilonului 2 pentru 60 lei/luna se ia o pensie de cca. 150 lei, pe cand in sistemul public pentru 230 lei/luna se va lua o pensie de 344 lei (echivalent la 90 lei pensie pentru o contributie de 60 lei, ca la pilonul II) Astfel randamentul pensiei cu acumulare este cu 67% mai mare decat pensia din sistemul public. Am fost clar? ![]() |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
tribunul |
![]()
|
![]() Sunt inofensiv, dar gandul meu e criminal Group: Members Posts: 3.024 Joined: 19 July 05 From: Micul Paris ![]() |
![]() |
--------------------
Renault
"Megane" Scenic 2
2007 "Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai."
"Consumul exagerat de mitocanie si neam prost dauneaza grav sanatatii ..." |
|
testike |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 1.452 Joined: 18 March 05 From: Cluj ![]() |
Nu stiu de ce se foloseste durata de 14 ani in calcule, in Romania momentan la barbati durata medie de viata e de aproximativ 67 ani si la femei 72.
Deci daca durata medie de viata si varsta de pensionare se pastreaza, barbatii beneficiaza in medie de aproximativ 2-3 ani de pensie. Si in plus pana la 65 de ani multi vor avea 42 de ani vechime, adica contributii de 47.000 RON in exemplul de mai sus. Si primesc inapoi doar vreo 2-3 ani - nu am inteles din explicatii cat ![]() LE: Din motivul asta nu ma prea agit eu cu contributiile. Si in plus mai cred si ca nu va fi cine sa le plateasca.. This post has been edited by testike: 18 May 2012, 16:00 |
--------------------
Mazda 3 2018
Prestige 2009 1.5 DCI 85CP
Ambition 2004 1.6 MPI
|
|
Garett |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.339 Joined: 4 June 05 From: Galati ![]() |
@klaus: "Randamentul" pensiilor private e atat de mare incat din suma varsata la ei mai am vreo 95%! Restul s-au dus pe comisioane ca deh "trebuie sa mananca si gura la ei ceva"!
![]() Daca aveau macar un randament pozitiv de 5% eram multumit, asa e doar o teapa legala, o sursa de comisioane pentru "baietii destepti" din asigurari. Bine, nu ca la stat ar fi altfel, da' macar la stat n-am pretentii... This post has been edited by Garett: 18 May 2012, 16:46 |
--------------------
No
Reno
Forever "Tara asta a avut doua dezastre din '89 incoace: Iliescu si ProTV-ul!"
|
|
b76bgaarh |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 9.966 Joined: 5 October 06 From: Bucuresti ![]() |
Pai nu trebuie sa mananca si gura lor ceva..
|
--------------------
Renault
Megane sedan
04/2007 1,5 dci 85 cp ZEFI Realme GT2 Neo cu here, maps, viamichelin, waze.
|
|
romanvs |
![]()
|
QUOTE(klaus @ 18 May 2012, 15:39) Treaba e simpla. La un salariu brut de 1.000 lei (pentru usurinta, se poate inmulti de fiecare cu salariul luat in calcul), optimist se va plati 6% lunar timp de 35 de ani. Asta inseamna 720 lei/an (60 lei/luna) Cu un procent de 2% peste rata inflatiei, acumularea timp de 35 de ani e data de anuitatile pe 35 ani, respectiv 35.996 lei acumulati. Pensia se va lua timp de 14 de ani (presupun aici ca se pensioneaza la 65 ani, pensia platibila se calculeaza pana speranta de viata). Ignoram pentru usurinta probabilitatile de deces, dar alea induc o mica majorare a pensiei in fapt. Suma acumulata = cuantum pensie anuala x anuitati anuale pt 14 ani cu dobanda 2% peste inflatie, de unde cuantum pensie anuala = cca. 2973 lei, respectiv cca. 247 lei pe luna. Bref: la un salariu brut de 1.000 lei, contributie pe 35 ani de 6% pe luna, pensie la 65 ani de 247 lei/luna Ipotezele de lucru sunt ideale, fara cheltuieli ale fondului de pensii, fara riscul de invaliditate si cel de urmasi, fara ajutorul de deces. Daca le luam si pe alea in calcul, la structura actuala a pensiilor din sistemul public ar fi o pensie de cca. 60%, respectiv cca. 150 lei. Pentru acelasi salariu brut de 1.000 lei, in sistemul public avem restul de contributie (29,5 - 6 = 23%, respectiv 230 lei /luna) pentru care asiguratul acumuleaza 0.47 puncte in 35 de ani, respectiv 344 lei pensie lunara. Deci, la pensia pilonului 2 pentru 60 lei/luna se ia o pensie de cca. 150 lei, pe cand in sistemul public pentru 230 lei/luna se va lua o pensie de 344 lei (echivalent la 90 lei pensie pentru o contributie de 60 lei, ca la pilonul II) Astfel randamentul pensiei cu acumulare este cu 67% mai mare decat pensia din sistemul public. Am fost clar? ![]() Deci pensie 247 lei pe luna la un salariu de 1000 lei pe luna ,mai da si statul ceva,ca cu acesti bani nu se poate trai ? |
--------------------
Hyundai
Elantra
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Da matale ce vrsta ai de speri sa apuci pensia?
![]() |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
zanzie |
![]()
|
![]() Aspirant de Trabant Group: Members Posts: 1.241 Joined: 30 April 08 From: Pădure ![]() |
O fi trecut de 60.
![]() |
--------------------
gard viu din spini,
cu flori la poarta
si rinoceri in curte
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Da atunci ar trebui sa-l doara-n basca de pensia cu piloni.Oricum sa visezi la pensie ( mai ales decenta ) in rromania e curata utopie.
![]() |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
Victoras2001 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.840 Joined: 15 February 08 ![]() |
|
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
1969 Femeia nebatuta e precum o casa nematurata.
|
|
corbex |
![]()
|
![]() Desi nu pare, ma plimb cu Dacia Group: Members Posts: 8.198 Joined: 11 July 06 From: bucuresti ![]() |
Sa nu exageram. Contributiile administrate de catre bancile grecesti dau randamente nesperat de mari. Urmeaza, la mica distanta, cele administrate de banci austriece si olandeze. Se incearca inducerea unui sentiment nejustificat de neincredere.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
litza |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 813 Joined: 27 August 03 From: Bavaria, DE ![]() |
Ca sa nu mai mentionam ca pensia se impoziteaza.. si nu cred ca astea private vor face exceptie.
|
--------------------
Dacia
Solenza
2003-2018
|
|
romanvs |
![]()
|
|
--------------------
Hyundai
Elantra
|
|
bion |
![]()
|
Stai flexat ca sigurat nu apuci pensia daca stai in rromanica
![]() |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
|
yoncv |
![]()
|
![]() Membru ochelarist Group: Members Posts: 439 Joined: 28 September 06 From: Craiova ![]() |
Teoretic ar trebui sa apuce vreo 3 ani de pensie. Citeam ieri ca speranta de viata la barbati in tara noastra este ce 68 de ani, deci in medie barbatii prind cam 3 ani de pensie.
|
--------------------
VW
Jetta
2017
- dj-17-???
|
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.088 Joined: 11 February 04 ![]() |
De principiu increderea mea in stat este zero.
In privat e de doua ori mai mare. ![]() Eu imi strang bani, imi cumpar o garsoniera si o inchiriez. Aia e pensia mea. Oi mai pali si ceva de la stat si gata. |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
- B zzz SXX Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
iulia_boris |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 434 Joined: 17 September 10 ![]() |
|
--------------------
Dacia
Dokker Laureate 1,6..
2016
- B 696 BUL Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.
|
|
LuluMOB |
![]()
|
![]() Membru cu pedale. Group: Members Posts: 1.136 Joined: 28 October 05 From: Iași ![]() |
Iti trebuie mai multe garsoniere ca sa traiesti rezonabil.
|
--------------------
Dacia
Logan
ABS+ AC 1.4MPI 06/2007
|
|
romanvs |
![]()
|
Sotia mea are o contributie de 750 lei pe anul 2011,deci cat a contribuit intr-un an va lua pensie intr-o luna cat ca sa nu moara de foame.
![]() Deci pana la urma vom avea o pensie insuficienta din toate punctele de vedere. Deci asta nu este o pensie ci un fond de investitii. PÉNSIE, pensii, s.f. Sumă de bani lunară ce se acordă persoanelor care au ieșit din activitatea profesională pentru limită de vârstă, pentru invaliditate etc. sau care și-au pierdut susținătorul și sunt incapabile de muncă. Cum este posibil sa nu se tina cont de:incadrare in grupa de munca,domeniu de activitate(civil sau armata),vechime in munca,etc. Cum am mai spus,o mare bataie de joc la adresa fortei de munca din Romania. ![]() This post has been edited by romanvs: 19 May 2012, 15:02 |
--------------------
Hyundai
Elantra
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(testike @ 18 May 2012, 16:56) Nu stiu de ce se foloseste durata de 14 ani in calcule, in Romania momentan la barbati durata medie de viata e de aproximativ 67 ani si la femei 72. Deci daca durata medie de viata si varsta de pensionare se pastreaza, barbatii beneficiaza in medie de aproximativ 2-3 ani de pensie. Faci confuzie intre speranta de viata LA NASTERE si speranta de viata pe care o mai are un om daca a ajuns la o anumita varsta. La nastere in romania femeia are o speranta de viata de 77.67 in mediu urban, dar daca a ajus la 65 de ani (fara sa moara pe drum) speranta ei de viata este de inca 17,17 ani. Speranta de viata se calculeaza in fiecare an in care ai supravietuit. Barbatii care au ajuns la 65 de ani au o speranta de viata in Romania de 13,87 ani (mediu urban, tabele statistice 2009). La nastere au o speranta de viata de 70,58 ani Daca vrei sa intelegi mai bine poti cauta pe net ceva gen "calcul speranta de viata E(x)", unde E(x) e denumirea din tabelele de mortalitate pentru speranta de viata. Se calculeaza ca o suma a numarului de supravietuitori de la fiecare varsta care a mai ramas impartit la numarul de supravietuitori ai varstei respective. QUOTE(romanvs @ 19 May 2012, 15:53) In afara de cretinul sistem bismarkian de tip PAYGO (sistemul public), toate fondurile de pensii sunt si fonduri de investitii. CU risc mai mare sau mai mic. Insa au avantajul ca disperseaza riscul in masa populatiei pe medie conform teroriei numerelor mari. Singura problema e ca astfel de fonduri urmaresc profitul (deci reduc din drepturile participantilor). De aceea cele mai bune sunt fondurile de pensi ocupationale, care nu urmaresc profitul ci doar asigurarea pensiilor membrilor lor. |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
Markos |
![]()
|
![]() fost programator Group: Members Posts: 8.016 Joined: 27 October 05 From: Scursurești Vale ![]() |
|
--------------------
Reno
Megan
Privilej "Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
|
|
corbex |
![]()
|
![]() Desi nu pare, ma plimb cu Dacia Group: Members Posts: 8.198 Joined: 11 July 06 From: bucuresti ![]() |
Am inteles. Daca nu apuci 65 de ani, n-ai sanse sa traiesti 80.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
klaus |
![]()
|
eu vad altfel: daca tu nu apuci 65 de ani si eu da, eu iti mananc banii tai
![]() |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
|
|
corbex |
![]()
|
Sa ne rugam sa raminem cit mai putini
![]() This post has been edited by corbex: 19 May 2012, 21:05 |
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Ma tu vrei sa stingi becul la plecare...
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
corbex |
![]()
|
Luminarea. Corentul nu dureaza pina atunci.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
klaus |
![]()
|
Tineti minte de la mine: pensia nu trebuie sa fie mare, pensia trebuie sa fie lunga.
|
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 9th June 2025 - 01:40 |