Mici Intrebari -dar mai putin tehnice-, care nu merita topic separat
![]() ![]() ![]() |
Mici Intrebari -dar mai putin tehnice-, care nu merita topic separat
yoncv |
![]()
|
||
![]() Membru ochelarist Group: Members Posts: 439 Joined: 28 September 06 From: Craiova ![]() |
|
||
--------------------
VW
Jetta
2017
- dj-17-???
|
|||
Habba |
![]()
|
![]() Vizionar Group: Members Posts: 564 Joined: 24 January 17 ![]() |
Pământ cărbunos adică lignit, turbă, etc.
Nicidecum cărbune superior, sau? This post has been edited by Habba: 1 Feb 2022, 21:49 |
--------------------
ex Dacia
Logan
2005, Laureate 1.4mpi-K7J Drugs are bad, mkay?
|
|
gibonu |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.191 Joined: 29 May 06 ![]() |
QUOTE(radian @ 1 Feb 2022, 10:09) Pare greu de crezut, dar majoritatea lucratorilor din subteran sunt mandrii de munca lor. Practica aceasta meserie de generatii, din tata-n fiu. Sunt convins de asta. Din simplul motiv ca este o munca extrem de grea si periculoasa, pe care nu o poate face oricine. Insa vremurile s-au schimabat, tehnologia a evoluat si vremea carbunelui extras din subternan din Vale a cam trecut. Aici nu este vorba despre competiei intre tabara pro si tabara contra, nu este o dezbatere teoretica. Pur si simplu nu mai este economic fiabil sa scoti carbunele din fundul pamantului. Am mai spus-o: personal nu ma simt deloc confortabil sa stiu ca exista o categorie sociala care isi risca zilnic viata in mina pentru ca restul sa aibe energie electrica. Nu in ultimul rand, multumesc frumos pentru explicatiile referitor la salvatori. A, sa nu uit: cam cate kile are picamarul pneumatic pe care-l folosesc minerii care lucreaza in frontal [spre ca n-am gresit termenii]? 2 Feb 2022, 00:41: QUOTE(axabrt @ 1 Feb 2022, 17:16) Plus că acum cărbunele fiind mai ieftin decât gazele s ar putea redeschide minele Sigur este carbunele mai ieftin ca gazul? Ma refer la intreg ciclul, de la extragere pana la ecologizare haldei de steril. In afara de asta, cam la ce suma este evaluata viata unui miner care moare intr-un accident in mina? Ca tocmai ne-a povestit @radian cate ceva despre asa. This post has been edited by gibonu: 1 Feb 2022, 22:41 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
Trek 4300 I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat Four wheels move the body. Two wheels move the soul. |
|
bgdrenault |
![]()
|
![]() bgd Group: Members Posts: 3.520 Joined: 4 February 07 From: Piatra Neamt ![]() |
Gibonu, multi isi risca viata pentru tine.
Si tu pentru altii, asta i viata. Daca o punem asa, vedem ca ar fi bine sa stam in gradina, sub copac |
--------------------
Megane
Sedan 1,33 140 CP
2019 Intens
- XXX
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
QUOTE(einstein1984 @ 1 Feb 2022, 16:39) E drept, fata de acum un secol, cand principalul beneficiar al extractiei de carbuni era domeniul feroviar, aria de utilizare al carbunilor s-a restrans mult, dar n-as zice ca s-a redus doar la industria siderurgica. Totusi, termoenergia obtinuta pe baza de carbni inca are o pondere semnificativa. Si, personal cred, ca inca mult timp de aici incolo. Energia termica obtinuta pe baza de hidorgen are mare potential, dar tehnologia mai are de lucrat, deocamdata este al dracului de periculoasa. Hidrogenul este cea mai exploziva substanta "fabricata" de natura. QUOTE(yoncv @ 1 Feb 2022, 22:41) Nu sunt la zi cu statisticile in domeniu. De cand cu inchiderile minelor, e posibil ca productia obtinuta din cariere sa fi devenit majoritara. Mai ales daca ai in vedere carierele din zona Olteniei. Bazinul carbonifer Valea Jiului este cel mai vechi (exceptia Anina), dar incepand cu anii '70 a explodat productia in bazinul Olteniei care a devenit cel mai mare din RO si unde o pondere importanta o au carierele de carbuni. Cand am terminat facultatea inca se mai purtau repartitiile, cosmarul absolventilor erau exploatarile din Gorj... Care suntei mai vechi sub soare, si la vremea respectiva ati tranzitat zona, poate va amintiti, in Gorj in zona Motru, Rovinari, etc, si soseaua si cativa metri buni in jur totul era negru de la praful de carbune spulberat de vant din autocamioanele deschise care-l transportau. Poluare la greu. Acum, macar aceasta surrsa de poluare a disparut. Camioanele care transporta carbune numai au voi sa iasa pe sosea fara prealta care sa acopere incarcatura. QUOTE(Habba @ 1 Feb 2022, 22:47) Singurele surse de carbune energetic superior in Ro erau Valea Jiului, care in prezent da o productie nesemnificativa, si Anina, cea mai veche exploatare de carbuni din actualul teritoriu al RO, care este demult inchisa. This post has been edited by radian: 2 Feb 2022, 07:50 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
QUOTE(radian @ 2 Feb 2022, 07:46) Care suntei mai vechi sub soare, si la vremea respectiva ati tranzitat zona, poate va amintiti, in Gorj in zona Motru, Rovinari, etc, si soseaua si cativa metri buni in jur totul era negru de la praful de carbune spulberat de vant din autocamioanele deschise care-l transportau. Zona aia n-am tranzitat-o, da' am trecut odata prin Copsa Mica cu trenul (anii '90). Cele cateva minute cat a stationat trenul in gara mi-au ajuns, n-o sa uit toata viata. |
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
paul_damian |
![]()
|
![]() Membru mult Group: Members Posts: 644 Joined: 21 April 04 From: Medias, Romania ![]() |
Ia, ca poate iti era dor. Poze facute in 1987.
01.jpg ( Size: 665.47k ) Number of downloads: 390 02.jpg ( Size: 669.09k ) Number of downloads: 391 Acum vreo zece ani, cand au vandut casa socrilor din Copsa, in pod era inca stratul de negru de fum de o palma grosime. Dar nu negrul de fum a fost marea problema acolo, ci IMMN-ul... |
--------------------
Dacia
Sandero
Stepway, 2021 Ex Dacia Logan KissFM 1.4, 2008
Ex Dacia 1310, 1999 Ex Dacia 1100, 1969 |
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
Mda, pozele si daca ar fi fost color tot asa ar fi aratat.
In cele 4-5 minute cat a stat trenul in gara, s-a pus un praf negru si imputit pe tot (obiecte, oameni), abia asteptam sa ajung acasa. Daca mi-ar fi zis cineva dinainte ca poate exista asa ceva la o asemenea scara, n-as fi crezut. Bine ca s-a terminat, chiar daca urmarile persista local. |
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(bgdrenault @ 2 Feb 2022, 00:54) Gibonu, multi isi risca viata pentru tine. Si tu pentru altii, asta i viata. Te rog, se poate mai detaliat? Cine anume isi risca viata pentru mine [in afara pe pompieri / similar]? Si mai ales, cum anume imi risc eu viata pentru altii? <span class='edit'>3 Feb 2022, 02:01:</span> QUOTE(radian @ 2 Feb 2022, 09:46) Energia termica obtinuta pe baza de hidorgen are mare potential, dar tehnologia mai are de lucrat, deocamdata este al dracului de periculoasa. Hidrogenul este cea mai exploziva substanta "fabricata" de natura. Te rog, poti sa ne dai mai multe detalii despre hidrogen? Ca trenuri pe hidorgen circula deja regulat in Germania iar in Bucuresti a fost relativ de curand probat [parca 2 saptamani] un autobuz pe hidrogen. <span class='edit'>3 Feb 2022, 02:05:</span> QUOTE(maho @ 2 Feb 2022, 12:45) am trecut odata prin Copsa Mica cu trenul (anii '90). Cele cateva minute cat a stationat trenul in gara mi-au ajuns, n-o sa uit toata viata. Partea buna este ca s-a rezolvat problema de la Copsa Mica. Cred [nu garantez] ca nici fabrica aia poluatoare nu mai exista. Am trecut prin Copsa Mica in august 2011 la o tura cu bicicleta. Nu se mai vedea nicio urma a poluarii din trecut. This post has been edited by gibonu: 3 Feb 2022, 00:07 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
Trek 4300 I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat Four wheels move the body. Two wheels move the soul. |
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
QUOTE(gibonu @ 3 Feb 2022, 00:53) Hidrogemul are un mare potential de utilizare ca sursa de energie. Dupa cum ai spus, se utilizeaza deja in destule domenii (alimentare propulsoare vehicule, industria cosmetica, etc.). Prea multe detalii tehnice nu pot sa-ti dau, nu este o chestiune cine stie ce spectaculoasa. Atata doar ca este clasificat ca fiind cea mai exploziva substanta, nefabricata de mana omului. Hidrogenul industrial necesita masuri speciale de securitate, precizate clar in normativele ATEX, atat la fabricatie cat si la manipulare, depozitare, transport si mai ales la utilizare. Singura recomandare, daca vreodata ajungi sa ai de-a face personal cu vreo jucarie propulsata cu energie pe baza de H, sa verifici cu atentie marcajele si sa te asiguri ca respectiva este construita in conformitate cu normele de protectie anitiexploziva (ATEX). Attached File(s) ![]() |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bgdrenault |
![]()
|
![]() bgd Group: Members Posts: 3.520 Joined: 4 February 07 From: Piatra Neamt ![]() |
QUOTE(gibonu @ 2 Feb 2022, 23:53) Te rog, se poate mai detaliat? Pai si laptareasa mulgatoare care pune aparatul la vaca poate sa primeasca o copita in mufa. Sau petrolierul care scoate titei, etc Iat tu, depinde ce prestezi, si IT ist fiind iti stici coloana, ochii, etc, etc petru binele omenirii , ca nu faci lucrurile acelea pentru tine. Nu exista meserie fara riscul de a o merli. |
--------------------
Megane
Sedan 1,33 140 CP
2019 Intens
- XXX
|
|
sorin1983 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.628 Joined: 3 July 06 From: Bucuresti-Rahova ![]() |
ba da. cea de asistat social.
|
--------------------
Renault
Megane1-
-Sisteme electronice de securitate "Pe zi ce trece, prostii fac progrese, devin si mai prosti!" C. Vadim Tudor
|
|
radian |
![]()
|
Nicimacar. Ai prea mult timp liber si te expui riscului ca vreun politist beat sa te calce pe zebra...
Apropo de riscurile la care sunt expusi lucratorii, in diverse meserii. Nu stiu acum, cu noua generatie de utilaje agricole, dar cu ani in urma una din cele mai frecvente boli profionale de care nu scapa nimeni, le sufereau tractoristii din agricultura, desi la prima vedere parea o meserie ferita de riscuri. Nu circulau in trafic, nu exista riscul de accident rutier, cel mult se le pice vreun elicopter in cap. Scaunul era fixat de corpul tractorului printr-un arc de otel, singura suspensie. Nu-i greu de imaginat, mersul pe aratura expunea corpul permanent la vibratii si socuri mecanice. Dupa vrasta de 45 - 50 de ani cam toti tractoristii sufereau de diverse afectiuni ale coloanei vertebrale. This post has been edited by radian: 3 Feb 2022, 08:55 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
GIC |
![]()
|
![]() Doar membru Group: Members Posts: 929 Joined: 13 January 04 From: Oradea ![]() |
QUOTE(radian @ 3 Feb 2022, 07:26) Hidrogenul industrial necesita masuri speciale de securitate, precizate clar in normativele ATEX, atat la fabricatie cat si la manipulare, depozitare, transport si mai ales la utilizare. Singura recomandare, daca vreodata ajungi sa ai de-a face personal cu vreo jucarie propulsata cu energie pe baza de H, sa verifici cu atentie marcajele si sa te asiguri ca respectiva este construita in conformitate cu normele de protectie anitiexploziva (ATEX). Radian a mentionat bine - hidrogenul explodeaza in limite f. largi de concentratie si de la concentratii f. mici. Nu-i nimic ar zice unii. Si metanul explodeaza si se foloseste la arazage. La fel si LPG-ul..... Ei bine, hidrogenul e curva!!! Are molecula atat de mica incat e nevoie de un volum imens pentru a stoca energia echivalenta cu alti combustibili. Temperatura si presiunea necesara pt lichefiere nu face fezabila acest procedeu de stocare. Nici stocarea in varianta comprimata nu e cea mai fericita pt. ca molecula mica ii permite sa se strecoare printre atomii conductei sau a recipientului in care e stocat. Aceasta difuzie e atat mai mare cu cat presiunea hidrogenului e mai mare. In functie de temperatura, difuzia e insotita si de o decarburare a otelului cu fragilizarea lui, deci tot procesul de comprimare/stocare cere inoxuri speciale. S-au gasit ceva solutii de stocare sub forma de compusi chimici (hidruri de litiu) dar procedura e scumpa si volumul stocat e relativ mic. |
--------------------
Dacia
Duster 2021 TCe 150 EDC / Rover 45 1.6L -
2002 Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită!
|
|
radian |
![]()
|
Mecanismul de producere a unei explozii este banal simplu. Teoretic...
Trebuiesc indeplinite simultan 3 conditii: 1. Prezenta substantei potential explozive 2. Existenta oxigenului care sa intretina procesul de oxidare 3. Existenta unei surse de initiere a exploziei |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
4. Dorel
|
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
radian |
![]()
|
![]() Din pacate de multe ori se intampla fara implicare lui Dorel. |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Spontan?
|
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
Habba |
![]()
|
Am corectat.
QUOTE(radian @ 3 Feb 2022, 09:39) Mecanismul de producere a unei explozii este banal simplu. Teoretic... Trebuiesc indeplinite simultan 3 conditii: 1. Prezenta substantei potential explozive in intervalul de concentratie critic 2. Existenta oxigenului care sa intretina procesul de oxidare 3. Existenta unei surse de initiere a exploziei |
--------------------
ex Dacia
Logan
|
|
radian |
![]()
|
https://insemex.ro/wp-content/uploads/2019/...NSEMEX-2018.pdf
Evident. Am prezentat varianta prescurtata. Mai ecact am ‘povestit” laturile unui triunghi care ilustreaza sugestiv mecanismul de producere a unei explozii, folosit in literatura de specialitate. Daca prezinta interes, gasesti semnul grafic amintit la pagina 2. This post has been edited by radian: 3 Feb 2022, 13:38 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
Habba |
![]()
|
Cunosc.
Prin prisma activitatii prestate ma lovesc destul de des de EN746-2 si EN1539. Plus de multe altele. ![]() This post has been edited by Habba: 3 Feb 2022, 14:24 |
--------------------
ex Dacia
Logan
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.394 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
Pana la explozie, hidrogenul arde cu flacara invizibila....
This post has been edited by einstein1984: 3 Feb 2022, 14:46 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
Agrig |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.067 Joined: 13 February 04 From: Jimbolia/Timisoara mai rar. ![]() |
La mine la brener era albastra...
![]() |
--------------------
Renault
Megane IV 1,33Tce
2021 Life "Proștii se înmulțesc cînd cei înțelepți aleg să tacă"
Nelson Mandela |
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.394 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=r-8H5u4YzuY...el=AIChEAcademy Noroc ca am un coleg pompier ca nu stiam ca riscul mare e sa se declanseze supapa de presiune de pe rezervor cat sunt ei acolo incercand sa stinga, ca isi iau o flacara fix in picioare. Altfel hidrogenul disperseaza repede in sus, nu ca butanul , deci sanse mai mici sa faca atmosfera exploziva.
This post has been edited by einstein1984: 3 Feb 2022, 16:54 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
axabrt |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.978 Joined: 15 February 05 From: Ploiesti ![]() |
Exista cablu cu viteza mai mare și mai bine ecranat decât asta ?
https://altex.ro/cablu-usb-c-usb-3-2-gen-2-.../cpd/CAB200657/ As prefera 0.5 m. Mulțumesc Am găsit pe aici de 0.5 m https://conectica.ro/cabluri/cabluri-usb/ca...m-alb-ku31ck05w Care o fi mai bun? 3 Feb 2022, 19:17: Că să mi răspund la propria întrebare exista usb 3.2 gen 2x2 care are 20gbs Da mult succes sa găsesc un cablu de asta.... This post has been edited by axabrt: 3 Feb 2022, 19:17 |
--------------------
Ford
Focus mk3.5
Ecob00st .dracnev si boboru’ este viitoru’.
|
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(bgdrenault @ 3 Feb 2022, 10:16) Nu exista meserie fara riscul de a o merli. Sa nu exageram. Nici mulgatoarea, nici petrolistul si nici IT-istul nu folosesc zilnic sobolanii pe post de senzor anti surpare / prabusire a locului de munca. <span class='edit'>4 Feb 2022, 00:36:</span> QUOTE(radian @ 3 Feb 2022, 10:54) Scaunul era fixat de corpul tractorului printr-un arc de otel, singura suspensie. Am vazut prin diverse muzee din RO astfel de tractoare. Azi s-a schimbat complet treaba, scaunul tractoristului are suspensie pnumatica, in cabina are aer conditionat, un mic frigider [teoretic pentru apa rece] si multe altele. Nu in ultimul rand, multumesc pentru explicatiile legate de hidrogen. 4 Feb 2022, 00:40: QUOTE(GIC @ 3 Feb 2022, 11:14) S-au gasit ceva solutii de stocare sub forma de compusi chimici (hidruri de litiu) dar procedura e scumpa si volumul stocat e relativ mic. La trenuri si la autobuze cum au procedat cu stocarea hidrogenului? This post has been edited by gibonu: 3 Feb 2022, 22:40 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
|
Agrig |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.067 Joined: 13 February 04 From: Jimbolia/Timisoara mai rar. ![]() |
Butelii din material compozit pe la 600-700bari.
Asa se folosesc in automotive. S-a cam abandonat ideea cu hidruri metalice si alti compusi. Toyota Mirai... This post has been edited by Agrig: 3 Feb 2022, 22:49 |
--------------------
Renault
Megane IV 1,33Tce
2021 Life "Proștii se înmulțesc cînd cei înțelepți aleg să tacă"
Nelson Mandela |
|
einstein1984 |
![]()
|
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
ali3n_cop |
![]()
|
![]() 🎲🎲 Group: Members Posts: 1.265 Joined: 28 May 12 From: 🏡 ![]() |
Ce termocamera s-a folosit?...Fluke?
|
--------------------
Mercedes
Sprinter "Sārak Edition"
1998 The truth is out there
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 16th May 2025 - 16:33 |