DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

7 Pages « < 4 5 6 7 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Dezbatere despre Sistemele de Operare, care e mai bun si de ce, cu argumente

bucatzel
post 10 Feb 2010, 18:14
Post #151

Membru plictisit

Group: Moderatori
From: Timisoara

QUOTE(Andy_ACS @ 10 Feb 2010, 18:07)
La un moment dat era o legenda cu RPM-hell, probleme cu dependinte, etc
*

Nu era legenda... am avut parte o singura data de chestia cu dependente circulare si mi-au lasat un gust amar. Adica: Pachetul A se instaleaza daca ai instalat pachetul B. Dar pachetul B se instaleaza daca ai instalat deja pachetul A. Si nu instalam cine stie ce. apache/php/mysql. adica no, ce trebuie sa poata visa cam orice server... Problema s-o fi rezolvat demult... dar scarba persista biggrin.gif

--------------------
Dacia 1300 1981 - 3-SB-2608
Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
User is online!Galerie FotoPM
Go to the top of the page
+
DrK
post 10 Feb 2010, 20:24
Post #152

Lapins Creed Assassin

Group: Members
From: From: From:

stiti ca este o discutie la nesfarsit. Nu sunt bivolaru al fedora si nu am venit aici sa va pun sa va pocaiti si sa treceti la distributii RH smile.gif
Am avut o parere cat se poate de pertinenta sustinuta de argumente pe care eu le gasesc destul de pertinente /importante, si am expus-o smile.gif
E sport national sa gasesti alt sens cuvintelor.
Liviu: cu ce te jucai pe vremea aia? Cu RHL 4? 5? Cum l-ai luat? bbs?
Andy daca tu spui ca nu sunt motive intemeiate ma gandesc ca nu dai 2 bani pe LSB.
p.s.: vezi ca SuSE e derivat din slak wink.gif si ca fapt divers daca pui suse langa rh nu functioneaza prea apropiat.
bucatzel: linuxul "avea" un scop bine stabilit cand a aparut... Ca au venit unii si au pus "cauciucuri mai bune, geamuri electrice, aer conditionat" s-a intamplat pentru ca erau nemultumiti sau erau pusi pe scos banul smile.gif
nu ma crezi pe cuvant ca nu exista .deb ? acu mi-e cam lene sa stau sa caut ce mi-a trebuit la momentul respectiv.

This post has been edited by RaduNG: 10 Feb 2010, 20:31

--------------------
Sedan Negru 2015
Bunul simt nu creste in pom.
Veni Vidi Discepto Exsecror Cesso
User is offlineGalerie FotoPM
+
Andy_ACS
post 10 Feb 2010, 20:40
Post #153

Yes, I'm not!

From: Craiova

Daca ma crezi pana acum nici nu auzisem de LSB. E un proiect ambitios, insa e muuuult pana departe. Chestia asta are 2 fete - una buna (standardizare, packete comune) si una rea (elimina tocmai un aspect foarte bun in linux - libertatea ca fiecare sa experimenteze si sa imbunatateasca, sa nu fie obligat sa se supuna unui tipar)
Dupa cum vezi pachetele .rpm nu s-au dovedit sub nicio forma a fi superioare fata de .deb, exista discutii aprinse intre oameni mult mai pregatiti ca noi. Si evident asta nu e un motiv sa spui ca Ubuntu nu e linux pentru ca e bazat pe .deb, nu inteleg de unde asa vehementa.

"For example, the LSB specifies that software packages should either be delivered as an LSB compliant installer[3], or (preferably) be delivered in a restricted form of the RPM format.[4] Debian, however, uses its own format, the deb package format, which predates rpm. Debian developers argue their format is superior to RPM, and that further changing the underlying package format of a distribution to satisfy the LSB is fairly unrealistic. Most packages can be converted between .rpm and .deb with alien or other package conversion program, but each format has capabilities the other lacks, so this operation doesn't work every time and is impossible to use with some packages"

Sursa: aici

Bafta!

--------------------
- - -
"Be the change you want to see in the world"
+
Liviu
post 10 Feb 2010, 21:09
Post #154

expat naiv

Group: Banned
From: Peste gard

Radu, intai Am incercat RH4, apoi am trecut la 5. La vremea respectiva fiind legat direct in reteaua universitatii, aveam acces la mirrorul de la facultate si asa imi trageam distributiile si pachetele necesare. Au fost vremuri frumoase ptr experimentat OS-uri ... acum nu prea imi mai arde de experimente ..
Era un banc cu unul care-si dorea o gagica desteapta si frumoasa si nu mai stiu cum dar, inaintand in varsta si devenind realist nu isi mai dorea decat o blonda cu tate mari smile.gif ... cam asa si eu cu OS-urile acum. Acum vreau doar un OS stabil si usor de manevrat si care sa nu ma puna sa scot averi din buzunar ca sa ma pot uita la un film pe youtube.

--------------------
. . .
-= age is just a number =-
+
bucatzel
post 10 Feb 2010, 23:14
Post #155

Membru plictisit

QUOTE(Andy_ACS @ 10 Feb 2010, 20:40)
Daca ma crezi pana acum nici nu auzisem de LSB.

....

"For example, the LSB specifies that software packages should either be delivered as an LSB compliant installer[3], or (preferably) be delivered in a restricted form of the RPM format.[4] Debian, however, uses its own format, the deb package format, which predates rpm. Debian developers argue their format is superior to RPM, and that further changing the underlying package format of a distribution to satisfy the LSB is fairly unrealistic. Most packages can be converted between .rpm and .deb with alien or other package conversion program, but each format has capabilities the other lacks, so this operation doesn't work every time and is impossible to use with some packages"

Sursa: aici

*

Eu citisem o data de idee, dar pe teme de propovaduire a rpm (cum ziceam mai sus), am ignorat-o.

Desi, dupa principiile astea, cea mai usor standardizabila versiune de linux e gentoo. tongue.gif

Standardizarea e un lucru bun, cata vreme nu se vor pune de acord asupra unui format care sa combine avantajele celorlate, ma indoiesc ca teoria asta va deveni realitate.

QUOTE(RaduNG @ 10 Feb 2010, 20:24)
stiti ca este o discutie la nesfarsit. Nu sunt bivolaru al fedora si nu am venit aici sa va pun sa va pocaiti si sa treceti la distributii RH smile.gif
*

Nu exista discutie despre linux, care sa se termine in 5 minute tongue.gif.

Nu sunt de acord ca linuxul a avut in scop sa fie toata viata lui condamnat la linei de comanda. Eu il vad ca pe o fundatie pe care se va mai construi inca multa vreme.

Ca ne place sau nu, evolueaza.

E drept, Ubuntu se indreapta catre un teren minat. Popularizarea linuxului catre mase. Lucru care poate fi cu dublu tais. Acum cativa ani, daca aveam o problema de linux si cautam o solutie pe google, dadeam de sfaturi pertinente. Acum trebuie sa-mi rafinez cautarile pana la exasperare, pentru ca dau mai mult de intrebari tampite.

Ar fi si avantaje... baza mai mare de useri inseamna mai multe lucruri...
- mai multa informatie de debugging. nush daca le foloseste developerilor, dar sunt convins ca se simte diferenta.
- mai multi useri, mai mare probabilitatea de a se gasi useri care sa sponsorizeze un proiect de care au nevoie / le pasa.
- feedback mai bun de la comunitate.
Si chestiile astea duc pana la urma la un linux imbunatatit pentru toata lumea.

This post has been edited by bucatzel: 10 Feb 2010, 23:16

--------------------
+
paul_p
post 10 Feb 2010, 23:53
Post #156

Membru autentic

From: psd=evil

Iar s-a ajuns la Linux versus Windows smile.gif.
De Mac si de aplicatiile disponibile pentru Mac ce se aude?

--------------------
Fara roti fara ipocriti - 2010
+
alex
post 11 Feb 2010, 10:44
Post #157

Membru autentic

Group: Admin

Se aude de bine. Nu avem virusi, reinstalari de sistem, dependinte si ore pierdute ca sa configuram o amarata de conexiune wireless sau o placa video biggrin.gif

La categoria soft avem di tati, inclusiv jocurile dupa care plang pustanii. De CAD-uri sa nu intrebi ca aici trebuie sa cotizezi la parohia lu' nea Bill biggrin.gif

Pe de alta parte sunt unii care mai plang din cand in cand dupa TextMate, Delicious Library sau Final Cut Studio

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
DrK
post 11 Feb 2010, 12:15
Post #158

Lapins Creed Assassin

Yum stie si el ce rpm-uri trebuie pentru instalarea altor rpm-uri smile.gif
Am zis ca "avea" scopul de server linuxul la baza. Acum s-a mai coafat treaba si pentru simplul fapt ca sunt cateva distros care seamana leit cu windows-ul mi se pare ca dau cu piciorul spiritului de "fuck windoze".

Alex, pentru ca nu am avut ocazia sa folosesc intens un mac decat pentru grafica nu mi-am pus eu prea multe probleme legate de cate programe gasesc si la ce preturi. Poti sa ma lamuresti? AM vazut ca exista si in lumea apple crack-uri dar ma intreb daca exista macar jumatate din programelele gratuite pe care ti le ofera o distributie de linux. Am vazut in schimb ca la programe mari platesti de iti vine rau pe o licenta.

--------------------
Sedan Negru 2015
+
Liviu
post 11 Feb 2010, 13:01
Post #159

expat naiv

QUOTE(RaduNG @ 11 Feb 2010, 12:15)
...sunt cateva distros care seamana leit cu windows-ul mi se pare ca dau cu piciorul spiritului de "fuck windoze".
*

De ce "fuck windoze" trebuie sa fie unul si acelasi lucru cu "fuck gui". Asta spui tu acolo. De ce trebuie ca un user de linux sa lucreze numai in linie comanda ?
Daca un OS arata user friendly si are grafica nu inseamna ca e ca windows ... parerea mea.

--------------------
. . .
+
bucatzel
post 11 Feb 2010, 13:16
Post #160

Membru plictisit

QUOTE(RaduNG @ 11 Feb 2010, 12:15)
distros care seamana leit cu windows-ul mi se pare ca dau cu piciorul spiritului de "fuck windoze".
*

Probabil din cauza ca, la fel ca in F1, putini inventeaza, multi copiaza. Si putem spune linistit ca windoazele is in a doua tabara tongue.gif

--------------------
+
DrK
post 11 Feb 2010, 13:36
Post #161

Lapins Creed Assassin

@Liviu: nu. nu asta am spus. Daca faci o interfata grafica, fa-o cu stil. Nu copia (prea mult).

--------------------
Sedan Negru 2015
+
DragosP
post 11 Feb 2010, 14:02
Post #162

Nu zic nimic...nou

From: Lumea mea

Stai bre, că nu-i chiar așa. Depinde de target-ul urmărit. Dacă ubuntu (n-am văzut în viața mea unul funcționând) se adresează și ex-win-user-ilor e de înțeles că poate nu a vrut să facă tranziția dificilă.

--------------------
Ceva de plastic . . - BRRC
Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu!
+
bucatzel
post 11 Feb 2010, 14:24
Post #163

Membru plictisit

Apoi sincer, daca excluzi package managerul din ubuntu (sau orice alt distro mai "lejer"), al naibii sa fiu daca mai vad marea diferenta dintre el si slack, par examplu. Nu de alta, cand am trecut de la slack la ubuntu, aveam slack pe compul de-acasa, si Kubuntu pe laptop. Erau (parca, o trecut ceva vreme totusi) mici diferente de structurare in /etc si cam atat.

Ca interfata grafica e totusi aia pe care ti-o alegi. c-o fi kde, gnome sau fvwm sau whatever, nu mi se pare ca ti-ar vara-o cineva pe gat.

Nu cred ca arata kde-ul de pe ubuntu "mai altfel" decat ala de pe orice alt distro.

--------------------
+
alex
post 11 Feb 2010, 14:45
Post #164

Membru autentic

@RaduNG

Pai in mare situatia sta cam in felul urmator.
Aplicatii care vin cu sistemul de operare:
iPhoto - management si editare primara de imagini
iWeb - editor vizual de pagini web.
iMovie - editare video la nivel de amator
GarageBand - soft pentru compunere de muzica.
Dictionary - engine de dictionar care cauta simultan in mai multe surse.
Chess - joc de sah
DVD Player
Quicktime - player de mpg, mp4, mov si avi.
Front Row - software mediacenter
Preview - viewer universal de fisiere. Stie pdf, psd si majoritatea formatelor imagine.
Mail - client pop3, imap si rss reader. Incepand cu OS X 10.6 stie Microsoft Exchange
Calendar
Address Book
TextEdit - editor de text. Deschide majoritatea fiserelor produse de Microsoft Word si Open Office.
Grapher - aplicatie pentru realizarea de grafice de functii
Disk Utility - management al discurilor
iTunes - management si redare audio
Sistemul de operare are de la instalare suport pentru Flash si Java.

Programe gratuite utile pentru majoritatea utilizatorilor:
VLC
Adium - messenger multiprotocol
Firefox
Thunderbird
OpenOffice
Gimp
Inkscape
SymplyBurns - ardere dvd-uri si cd-uri
iTerm - un terminal mai bun decat cel al sistemului
Google Earth
Picasa
SketchUp
Eclipse

Programe dupa care tanjesc cei cu Linux: Cam toate softurile Adobe, jocuri "la moda"
Programe dupa care tanjesc cei cu windows: cam toate utilitarele *nix din linie de comanda.

Software pirat exista si aici. Ba chiar situatia e la nivel de anii 2000. Multe soft-uri se multumesc doar cu un banal serial. Nu au scheme complicate de protectie. Se gasesc o gramada de soft-uri utile si bine facute si care costa pana in 50$ - 100$. De asemenea din cand in cand apar oferte de genul: 10 softuri la 50$. Nu toate sunt utile dar 2-3 tot merg si daca le-ai lua separat ai plati peste 50$ pe ele. In general utilizatorii de Mac am vazut ca sunt mai dispusi sa dea 20$ pe un soft util decat sa-l pirateze. Chiar si eu am cheltuit cam 100$ pe softuri, incerc sa "imprumut" cat mai putine.

Jocuri sunt destule. O parte oficial suportate si alta parte, mult mai mare, adaptate de comunitate folosind 2 solutii bazate pe wine. Am jucat fara probleme Crysis adaptat de comunitate.

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
Andy_ACS
post 11 Feb 2010, 15:29
Post #165

Yes, I'm not!

Ia uite ce am gasit smile.gif
http://www.whylinuxisbetter.net/index_ro.php?lang=ro

Nota: in opinia mea aici sunt prezentate numai avantajele, nu si dezavantajele (care evident exista si sunt multe).

Bafta!

--------------------
- - -
+
alex
post 11 Feb 2010, 15:53
Post #166

Membru autentic

Exact prostiile care il vor face pe un user de Windows sa instaleze foarte increzator o distributie de Linux ca mai apoi, dupa ore de chin in a face placa wireless sau accelerarea 3D sa mearga, sa zica ca e o porcarie si ca nu este pentru el.

De ce apare tot timpul tampenia asta cu stabilitatea precara a windows-ului cand incepand cu era XP nu prea mai crapa? Si sincer vorbind eu numai la Windows 95 am vazut faze de genul sistem freez in timp ce scriai in notepad. Plus de asta numai eu stiu de cate ori a crapat window managerul cu tot cu X in Linux. Aveam un foarte frumos sistem de operare, stabil si vioi, care nu mai accepta nici o comanda de la mine.

P.S. Ma duc sa instalez linux, oau, tocmai am aflat ca pot supraveghea cu el vremea.

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
DragosP
post 11 Feb 2010, 15:55
Post #167

Nu zic nimic...nou

ssh/telnet?

--------------------
Cu noi este Dumnezeu!
+
Andy_ACS
post 11 Feb 2010, 15:55
Post #168

Yes, I'm not!

De crapat crapa toate, depinde si de user....
Nu s-a inventat sistemul idiot-proof inca, si nici sistemul bug-less.

Bafta!

--------------------
- - -
+
alex
post 11 Feb 2010, 15:56
Post #169

Membru autentic

SSH, si mai departe? Ce fac daca tocmai scriam un email in browser.

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
DragosP
post 11 Feb 2010, 15:56
Post #170

Nu zic nimic...nou

Plângi! radmasa.gif

--------------------
Cu noi este Dumnezeu!
+
alex
post 11 Feb 2010, 15:58
Post #171

Membru autentic

168.gif

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
bucatzel
post 11 Feb 2010, 16:14
Post #172

Membru plictisit

QUOTE(alex @ 11 Feb 2010, 15:53)
De ce apare tot timpul tampenia asta cu stabilitatea precara a windows-ului cand incepand cu era XP nu prea mai crapa?
*

Pentru ca ii punchline-ul preferat al tuturora de cand o crapat 98-ul la prezentare

QUOTE(alex @ 11 Feb 2010, 15:53)
Si sincer vorbind eu numai la Windows 95 am vazut faze de genul sistem freez in timp ce scriai in notepad.
*

Poate tu. Eu aveam la un moment dat pe comp win me, 2k server si xp. ME, pentru ca 98-ul nu mergea nici cu slujbe. Am vazut la blue screen-uri in toate trei de n-am fost vrednic. Culmea e ca unele lucruri crapau pe xp, altele pe 2k server. Acelasi hardware, linux, si zburda intr-o veselie.

Cireasa de pe tort o fost de ziua mea, cand comp instalat fresh, doar cu winamp pe el s-o impiedicat de 3 ori... Si hardware-ul din el nu se incadra la petarde.

--------------------
+
DrK
post 11 Feb 2010, 16:16
Post #173

Lapins Creed Assassin

vai ce vechi e linkul ala (in limba lui originala). Mai adaugam ca si informatiile gresite sunt la locul lor.
- Fara vulnerabilitati in software radmasa.gif
- Uitati de drivere
- lucru in tipografie pe windows

Ma intreb oare care poate fi combinatia perfecta pentru un om:
- Linux + Mac
- Windows + Mac
- Windows + Linux

--------------------
Sedan Negru 2015
+
bucatzel
post 11 Feb 2010, 16:39
Post #174

Membru plictisit

Avand in vedere ca durerile tuturor lumilor: M$office, adobe ,jocuri, consola se gasesc pe mac, ii inteleg pe propritarii de mac de ce nu le mai trebuie altceva. Ca sa nu mai vorbesc de integrarea aia dementiala intre programe.

Asa ca in afara de softuri prea speciale, sau jocuri prea exclusiviste, langa mac nu-ti trebuie windows. nici linux.

Asa ca nu ma intrebati de ce nu-mi place, ca inca n-am fost in stare sa pun degetul pe ceva anume.

--------------------
+
DrK
post 11 Feb 2010, 17:14
Post #175

Lapins Creed Assassin

In romania ai 0 sanse sa traiesti cu un mac smile.gif
Iar cu jocurile, treaba nu e chiar asa roz. Cateva exemple de jocuri care nu au mac suport:
Fifa 10, Mass effect 2, ultimele 2 nfs-uri... sunt jocuri care prind la orice public smile.gif

sper ca nu ajungem sa discutam si de console nu? radmasa.gif

--------------------
Sedan Negru 2015
+
Andy_ACS
post 11 Feb 2010, 17:41
Post #176

Yes, I'm not!

Daca vrei sa te joci calumea nu o faci pe PC. O configuratie de gaming (placa video, cpu, mouse, tastatura, joystic, etc) e destul de scumpa. Ocazional merge si pe PC.
Pentru mine acasa combinatia perfecta e Ubuntu (90%) + Win Xp(10%).

Bafta!

--------------------
- - -
+
bucatzel
post 11 Feb 2010, 18:10
Post #177

Membru plictisit

QUOTE(RaduNG @ 11 Feb 2010, 17:14)
In romania ai 0 sanse sa traiesti cu un mac smile.gif
*

Doi prieteni de-ai mei si nevastele lor. Sunt mac-only de un an si ceva. "Ele" au miorlait putin dupa windoaze, dar le-a trecut relativ iute.

Intr-adevar, toti am cam trecut de era jocurilor... Pana si eu, care eram cel mai "jucator" din grup stau cu NFS-MW neterminat de ani buni.

--------------------
+
alex
post 11 Feb 2010, 19:03
Post #178

Membru autentic

De un an sunt si eu mac user. XP am intr-o masina virtuala doar pentru ca internet banking-ul bancii la care am card nu a auzit ca mai sunt si alte browsere pe lume decat voma de internet explorer 6. De jucat ma joc pe un Xbox 360. La cat a costat imi cumparam doar placa grafica smile.gif)

Care nfs ziceai ca nu merge?

Attached thumbnail(s)
nfs.png ( Size: 24.08k ) Number of downloads: 93

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
Liviu
post 11 Feb 2010, 19:51
Post #179

expat naiv

Daca o luam cu ponderi de utilizare, eu sunt 50% windows, 40% linux si 10% wii smile.gif)

Nu am jocuri instalate pe computere (in afara de solitaire si ce mai vine default cu OS-ul) .. gamingul e pe wii smile.gif

--------------------
. . .
+
DrK
post 11 Feb 2010, 19:54
Post #180

Lapins Creed Assassin

Eu stiu ca UNdercover si ShTift nu au aparut pe mac. Poate-s in urma da mai sap sa vad ce gasesc.
@Andy: core 2 duo E8400, 4 gb ram si un 8600gt ruleaza orice joc...
As putea scadea din ram si chiar din procesor.

Pentru mine ar fi un linux + un windows. Mac nu as alege pentru ca e mult prea jucaus si fancy... Imi topaie icoanele, am un click-dreapta limitat, prea multe F-uri si apple key este pe post de ctrl smile.gif
Pentur jocuri "nebune" folosesc wii...

Bine ca tipografiile au realizat ca nu trebuie neeaparat sa ai si un mac ultra sa ai performanta smile.gif

This post has been edited by RaduNG: 11 Feb 2010, 19:55

--------------------
Sedan Negru 2015
+
7 Pages « < 4 5 6 7 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 14th July 2025 - 15:27
Forum Renault