Un topic pentru off topic
![]() ![]() ![]() |
Un topic pentru off topic
radian |
![]()
|
||
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Attached File(s) ![]() ![]() |
||
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|||
bgdrenault |
![]()
|
![]() bgd Group: Members Posts: 3.516 Joined: 4 February 07 From: Piatra Neamt ![]() |
interesante.
|
--------------------
Megane
Sedan 1,33 140 CP
2019 Intens
- XXX
|
|
Gil26 |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.129 Joined: 10 May 20 ![]() |
Da, iar Adi
![]() ![]() |
--------------------
Dacia
Sandero Stepway 1.5dCi Easy-R(TS4)
2017
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Multumesc pentru aprecieri.
<span class='edit'>18 Jun 2023, 19:20:</span> Cartierul Colonie la care face referire autoarea nuvelei chiar exista. Pe vremuri era locuit de mineri si avea un aer romantic. Azi este locuit preponderent de tigani si nu prea e recomandat sa circului pe acolo dupa lasarea serii. De fapt astfel de cartiere exista in toate cele sase localitati din Valea Jiului. La inceputuri, anii 1900, au fost locuinte de serviciu pentru mineri. Pentru acei ani erau locuinte de lux. Pe atunci putine firme, in toata Europa, isi permiteau luxul de a construi locuinte de serviciu pentru muncitori. Atunci grosul minerilor era format din imigranti din intreg Imperiul Austro-Ungar, veniti in Valea Jiului de atrasi de mirajul salariilor bune si era o necesitate sa li se asigure spatiul locativ. Casele tip de colonie sunt cladiri cu un nivel, duplex, contin doua locuinte formate dintr-o camera, bucatarie, debara, hol, curte cu buda in fundul curtii si cladiri anexa, magazie pentru lemne si carbuni. Bunica-mea avea acolo o sora Monți si un frate Franți. Mergea in vizita la ei cel putin de trei pe saptamana. Si ma cara dupa ea. Unchiul, cand l-am cunsocut eu, era paralizat la pat, Dar in curte, intr-un sopron, avea o motocicleta cu atas. Era o nebunie sa ma joc acolo, sa ma catar pe motocicleta si sa-mi imaginez tot felul de aventuri. In cartier, la fiecare doua case era un cuptor pentru copt paine, gospodinele faceau paine si o coceau acolo, In zona, la ora amiezii era o nebunie de la mirosul de paine coapta. Brutarie am prins si eu in copilarie. Am crescut intr-un cartier de blocuri. Era o brutarie, Gospodinele faceau aluatul iar noi, copii, eram responsabili sa ducem aluatul la copt in niste cosulete din nuiele impletite cu un stergar deasupra. Pe o bucatica de hartie, cu creion chimic, scriau numele si puneau eticheta pe paine. Cand mergeam dupa painea coapta, dupa vreo 2, 3 ore, mergeam cu copii de la bloc dupa mine. Painile coapte erau asezate pe gratare de lemn, asezate pe rafturi de beton. Tot la fel, era o nebunie mirosul din brutarie. Brutarii ne tolerau. Nu vandalizam painile oamenilor dar adunan firmiturile de sub gratarul de lemn. Un pumn intreg de firimituri. Erau delicioase. In Colonie, pe atunci nu exista retea de apa sau canalizare. La fiecare 2,3 case era cate o fantana pe trotuar. Corpul metalic si cu maneta. Pedalai din maneta pana faceai presiune in instalatie si apoi incepea sc curga apa cu debit bogat. De la budele din fundul curtii, angajatii de la firma locala de gospodarie comunala adunau periodic cutiile de lemn pline cu fecale, Le incarcau pe o platforma trasa de cai. Angajatii cu pricina se numeau cacanari, Lazile nu aveau capac. Trecea caruta, putea strada jumatate de ora dupa. Bunica-mea locuia intr-o cladire veche. Facea focul pentru incalzire, pe timpul iernii. Era un motiv de bucurie, toamna, cand ma lua cu ea si merge in Colonie la depozitul de carbui sa-si cumpere carbunii. Erau dusi acasa cu caruta trase de cai. Carutasul ma lasa sa stau pe platforma. Dura vreo jumatate de ora, si mai mult, pana ajungae carutasul la locinta buncii. O adevarata bucurie. Stand pe platforma carutei si imi imaginam 1001 de aventuri inspirate din filmele western. Tot in acel cartier, strazile erau impanzite de linii ferate inguste. Periodic treccea trenuletul, tractat de o locomotiva din mina cu ratiile muncitorilor. Liniile ferate le-am prins dar nu si trenurile. Lucratorii de la mina primeau lunar ratia de alimente, produse alimentare, tuica, rom, bere, tigari si periodic incaltamanite si material textil pentru confectionarea hainelor. Carbuni si lemne pentru incalzirea pe timpul iernii. Chestia asta se practica in toate zonele minere din Imperiul Austro-Ungar. Am avut parte de o copilarie fericita. Mi-e dor de acele vremuri... This post has been edited by radian: 18 Jun 2023, 18:35 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
radian |
![]()
|
O chestie interesanta. Apartamentul meu are la ambele camere geamurile spre rasarit,, la cca.,1,5 m distanta intre ele. Dimneata la prima ora, dormitorul este inundat de lumina. sufrageria este aproape intunecata. Diferenta mare de tot intre camere.
This post has been edited by radian: 20 Jun 2023, 14:10 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
axabrt |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.971 Joined: 15 February 05 From: Ploiesti ![]() |
trebuie ca sa tragi jaluzelele de la sufragerie altfel nu imi explic
|
--------------------
Ford
Focus mk3.5
Ecob00st .dracnev si boboru’ este viitoru’.
|
|
wolfin |
![]()
|
![]() Haha Group: Members Posts: 8.793 Joined: 2 December 05 From: Bucuresti ![]() |
Ai termopane diferite?
|
--------------------
pegas
3120
... din 1980 si ceva. Urmeaza si 2020
- Curand de provincie Scuze Mucix, am gasit altul"În fata unei boli esti precaut sau prost", o stai ..Bici zice ca o gasit a buna...mis un cane rau dar cu suflet mare
|
|
radian |
![]()
|
Nu, termopanele le-am pus deodata, Geamurile sunt identice si ca dimensiune:
Axa, n-am jaluzele, am draperii.. This post has been edited by radian: 20 Jun 2023, 14:31 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.376 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
un copac mare in fata sau o cladire care umbreste doar jumate din cladirea ta
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
N-am in dreptul celor doua geamuri nimc care sa tina umbra.
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bgdrenault |
![]()
|
![]() bgd Group: Members Posts: 3.516 Joined: 4 February 07 From: Piatra Neamt ![]() |
esti chiar la rasarit, adica nu ai nici o deviatie?
Adica tu zici ca stai inspre est, dar de fapt blocul, fatada adica, e orientata mai catre nord sau sud cu cateva grade Suficient This post has been edited by bgdrenault: 20 Jun 2023, 14:50 |
--------------------
Megane
Sedan 1,33 140 CP
2019 Intens
- XXX
|
|
wolfin |
![]()
|
![]() Haha Group: Members Posts: 8.793 Joined: 2 December 05 From: Bucuresti ![]() |
chiar si asa....la un moment dat...tot ar trebui sa se lumineze.
|
--------------------
pegas
3120
- Curand de provincie Scuze Mucix, am gasit altul"În fata unei boli esti precaut sau prost", o stai ..Bici zice ca o gasit a buna...mis un cane rau dar cu suflet mare
|
|
radian |
![]()
|
Dupa ce se mat ridica soarele pe cer am lumina in ambele camere. Fenomenul de care ziceam se petrece, cand is dimeti insorite, in jurul orelor 7, 8 AM.
Bgdrenault, am fatade orientate pe trei puncte cardinale. Est, sud si nord. Lasa-ma cu intrebari din astea.Lasa-ma bre, am un minim de simt de orientare in teren. In plus, am precizat, intre cel doua geamuri exista o distanta de cca. 1,5 m, pe aceeasi fatada a blocului. Maine dimineata, daca am noroc de inca o zi insorita fac poze. |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bgdrenault |
![]()
|
Pai atunci care e explicatia, pe o fereastra iti intra o raza si pe cealalta o rza mai mica, precum in desenele alea de copii mici?
Iti dai seama ca e o chestie de incidenta a luminii, deci ceva este Nu putem invinui fenomene paranormale |
--------------------
Megane
Sedan 1,33 140 CP
2019 Intens
- XXX
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.376 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
fa poze cu ce se vede pe geam afara
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
wolfin |
![]()
|
Mai ca imi aduc aminte de CGB si vecina fûtat$ci@sa de vis a vis din popesti
This post has been edited by wolfin: 20 Jun 2023, 17:08 |
--------------------
pegas
3120
|
|
volint |
![]()
|
![]() membru miserupist Group: Members Posts: 317 Joined: 7 September 04 From: Bucuresti (44.45682;26.13879) ![]() |
|
--------------------
Dacia / Mitzu
Nova GTI / hautlandăr
2000 / 2011
- B-22-YFL / Credinta in Dumnezeu ma obliga sa fiu deschis oricarui adevar. Altfel sunt mai rau ca dracul, devin ipocrit.
|
|
Gil26 |
![]()
|
|
--------------------
Dacia
2017
|
|
axabrt |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.971 Joined: 15 February 05 From: Ploiesti ![]() |
Florești că Florești dat sa vezi la Ploiesti cum e. De fapt sa auzi.
Ce drac i o face bărbat su lu aia de tipa n halu ăla n am idee. Nevestele mele urlau așa doar când le puneam sa calce cămășile la dunga. Ce vremuri... |
--------------------
Ford
Focus mk3.5
Ecob00st .dracnev si boboru’ este viitoru’.
|
|
radian |
![]()
|
Le aliniai si le puneai sa-ti calce camasile?
Asta vara am fost la doua nunti. Nu prea port camasi, mi-e lene sa le calc. Cand sa. mi fac bagajul pentru prima nunta, panica, nu mi-am gasit camasile. Aveam o gramada. Habar nu am ce drac am putut face cu ele. Fuga la magazin si mi-am luat doua camasi noi. |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
wolfin |
![]()
|
Asa alergam eu dupa prexervative prin piata veteranilor..cand nu mai gaseam prin casa.
Si erau la rand cu masute de camping ..... ![]() This post has been edited by wolfin: 20 Jun 2023, 21:41 |
--------------------
pegas
3120
|
|
paul_damian |
![]()
|
![]() Membru mult Group: Members Posts: 644 Joined: 21 April 04 From: Medias, Romania ![]() |
@radian: spre rasarit ai ditamai dealul, dar soarele il ocoleste, ca sa zic asa, cand rasare, asa ca e normal sa ajunga o camera in umbra si una nu.
Presupun ca camera spre nord, spre Universitate, e cea intunecata. |
--------------------
Dacia
Sandero
Stepway, 2021 Ex Dacia Logan KissFM 1.4, 2008
Ex Dacia 1310, 1999 Ex Dacia 1100, 1969 |
|
radian |
![]()
|
Universitatea este spre est, spre nord cartierul Petrosani Nord, spre sud cartierul Aeroport.
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
paul_damian |
![]()
|
![]() Membru mult Group: Members Posts: 644 Joined: 21 April 04 From: Medias, Romania ![]() |
Inseamna ca nu mi-a iesit doxxingul :-D
Dar explicatia tot asta ar fi. Ai dealuri si munti. |
--------------------
Dacia
Sandero
Stepway, 2021 Ex Dacia Logan KissFM 1.4, 2008
Ex Dacia 1310, 1999 Ex Dacia 1100, 1969 |
|
radian |
![]()
|
Mi-am elucidat misterul. Un copac este vinovatul. Pe langa aceea latura a blocului nu circul ca n-am motive. Geamurile mele sunt cele de la etajul 1.
This post has been edited by radian: 21 Jun 2023, 08:37 Attached thumbnail(s) geam_umbrit.jpg ( Size: 320.24k ) Number of downloads: 83 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bgdrenault |
![]()
|
Hai da o incolo de treaba.........
![]() si tie iti place sa ai postari multe? ![]() daca as spune altceva iar zici ca sunt rau. Totusi e ditamai copacul This post has been edited by bgdrenault: 21 Jun 2023, 08:43 |
--------------------
Megane
Sedan 1,33 140 CP
2019 Intens
- XXX
|
|
Gil26 |
![]()
|
![]() ![]() ![]() |
--------------------
Dacia
2017
|
|
einstein1984 |
![]()
|
daca copacul ala face umbra, inseamna ca fatada aia nu e fix spre est
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
bgdrenault |
![]()
|
QUOTE(einstein1984 @ 20 Jun 2023, 14:31) QUOTE(radian @ 20 Jun 2023, 15:26) Lasa-ma bre, am un minim de simt de orientare in teren. In plus, am precizat, intre cel doua geamuri exista o distanta de cca. 1,5 m, pe aceeasi fatada a blocului. QUOTE(einstein1984 @ 21 Jun 2023, 08:56) <span class='edit'>21 Jun 2023, 09:01:</span> QUOTE(radian @ 21 Jun 2023, 08:36) Mi-am elucidat misterul. Un copac este vinovatul. Pe langa aceea latura a blocului nu circul ca n-am motive. Geamurile mele sunt cele de la etajul 1. Ei, acuma ce mai conteaza This post has been edited by bgdrenault: 21 Jun 2023, 09:02 |
--------------------
Megane
Sedan 1,33 140 CP
2019 Intens
- XXX
|
|
radian |
![]()
|
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 12th May 2025 - 01:58 |