Pro sau contra guvernului Ponta II, -...III, IV daca va fi cazul.
![]() ![]() ![]() |
Pro sau contra guvernului Ponta II, -...III, IV daca va fi cazul.
IsNa |
![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
|
||
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
2007 / 2013 Forta sa fie cu voi !!
|
|||
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
@IsNa: de unde știi?
![]() |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|
vijelie |
![]()
|
![]() membru violet Group: Members Posts: 4.605 Joined: 11 November 05 From: Bucuresti ![]() |
Eu ma gandesc ca un parlament national bicameral (nu mai zic ca e si in expansiune numerica) nu prea ar fi compatibil cu o regionalizare dotata cu parlament local. Cred ca ar fi un balamuc desavarsit.
|
--------------------
Dacia
Duster
2011 Laureate dCi
|
|
corbex |
![]()
|
![]() Desi nu pare, ma plimb cu Dacia Group: Members Posts: 8.198 Joined: 11 July 06 From: bucuresti ![]() |
Eu cred ca un guvern si parlament central si 5-7 guverne si parlamente regionale ar fi bomboana de pe coliva Romaniei. Am in vedere doar motivele financiare.
Nu ma refer la iluzia ca dobitocii locali sint mai destepti decit dobitocii de la centru. Care provin tot din diversele regiuni ale tarii. LE Am pierdut din vedere ca cel mai prost timisoarean e neaparat mai destept decit cel mai destept Mitic. This post has been edited by corbex: 16 Jan 2013, 12:58 |
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
IsNa |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
Ei, in privinta unui viitor ipotetic, nu STIU nimic.
Dar pot sa gandesc... centralizarea puterii la Bucuresti a fost o miza enorma in Romania post-decembrista. Urmau sa intre in tara banci, asiguratori, firme mari de comert international, companii mari de energie, transporturi, logistica, minerit si resurse naturale, toate acele sectoare unde monopolul de stat s-a dizolvat brusc. Concentrand puterea politica la Bucuresti s-a putut asigura ca toate aceste companii isi vor stabili sediul central in acelasi loc (in capitala) si astfel simbioza intre mediul afacerilor la scara mare si conducerea politica a putut fi creata spre a parazita extrem de eficient resursele natiunii (minerale, naturale, umane). Mafia asta nationala ar functiona mult mai greoi daca regiunile istorice ale tarii aveau fiecare poli de putere politica, si daca sediile centrale ale marilor companii ar fi fost imprastiate in toata tara (dupa interesul economic, si nu cel politic). E lesne de observat ca la nivel mondial exista o corelare foarte puternica intre gradul de concentrare al puterii politice, gradul de concentrare a conducerii economice si gradul de coruptie prezent intr-o tara. |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
|
|
vijelie |
![]()
|
![]() membru violet Group: Members Posts: 4.605 Joined: 11 November 05 From: Bucuresti ![]() |
Cica banii n-ar fi o problema, tocmai de-aia ne organizam asa, sa PUTEM accesa fonduri.
Evident, posibilitatea accesarii vine DUPA instalarea structurilor. O sa fie circ. LE Deja avem: " Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a cerut, miercuri, premierului Victor Ponta să susțină continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, considerând că acest lucru ar fi o formă de respect a Capitalei față de regiune." This post has been edited by vijelie: 16 Jan 2013, 13:36 |
--------------------
Dacia
Duster
2011 Laureate dCi
|
|
tony-s |
![]()
|
Membru autentic Group: Banned Posts: 465 Joined: 24 June 05 From: Cluj-Napoca ![]() |
QUOTE(klaus @ 16 Jan 2013, 12:22) Bine, asta daca luam in considerare ca País Vasco, Comunidad Foral de Navarra, Comunidad de Madrid si tara Abscilor nu fac parte din Spania... Catalunia e a 5-a in topul "dezvoltarii" in Spania Nu stiu date exacte insa din ce am aflat din vizitele pe care le-am facut in Spania - Catalunia (zona dinspre Franta) si Tara Bascilor (nordul Spaniei) sunt cele mai dezvoltate zone ale Spaniei - ambele vor sa se desparta de restul Spaniei, parlamentul catalan a si votat independata fata de Spania insa n-a fost aprobata decizia de parlamentul central de la Madrid. Zona centrala unde intra Madrid dar mai ales zona de sud a Spaniei sunt cele mai sarace - dupa datele raportate pe cap de locuitor - am mai spus Barcelona e normal sa aiba un PIB total mai mic decat Madrid-ul, avand in vedere diferenta mare de populatie. This post has been edited by tony-s: 16 Jan 2013, 14:00 |
--------------------
Chevrolet
Lacetti 1.4
2007
|
|
corbex |
![]()
|
![]() Desi nu pare, ma plimb cu Dacia Group: Members Posts: 8.198 Joined: 11 July 06 From: bucuresti ![]() |
La basci cica sint 13 oi pe cap de locuitor.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
Garett |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.339 Joined: 4 June 05 From: Galati ![]() |
QUOTE(IsNa @ 16 Jan 2013, 13:31) Si minciuna unde ar fi, mai exact? Deci vreo doua mii de ani s-au dat niște "fraieri" peste cap să facă un stat național unitar iar acum îl facem bucăți, că noi suntem mai "dăștepți", știm noi mai bine că în dezbinare e de fapt puterea, nu în unire! |
--------------------
No
Reno
Forever "Tara asta a avut doua dezastre din '89 incoace: Iliescu si ProTV-ul!"
|
|
vijelie |
![]()
|
Iar vii cu noutati istorice ?
|
--------------------
Dacia
Duster
2011 Laureate dCi
|
|
IsNa |
![]()
|
QUOTE(Garett @ 16 Jan 2013, 16:26) Si minciuna unde ar fi, mai exact? Deci vreo doua mii de ani s-au dat niște "fraieri" peste cap să facă un stat național unitar iar acum îl facem bucăți, că noi suntem mai "dăștepți", știm noi mai bine că în dezbinare e de fapt puterea, nu în unire! Q.E.D. P.S. OK, OK, hai sa nu facem doar misto, ci sa incercam, stoic, sa si educam. Deci, minciuna ar fi cam asa: Sintagma de "stat unitar si indivizibil", asa cum e in constitutie, contine doi termeni: - caracterul unitar al Romaniei nu ar fi afectat de federalizare, deoarece tara ar fi condusa in continuare de un guvern central, un legislativ central, si ar fi reprezentata de un presedinte. La fel, functionarea federala nu stirbeste caracterul unitar al Germaniei, al Elvetiei, al SUA, al Canadei, si nici reguinile autonome nu stirbesc caracterul unitar al Spaniei, Marii Brinatii, Belgiei, Finlandei, etc... - caracterul indivizibil poate fi sustinut doar in privinta organizarii statale si a granitelor internationale, ceea ce evident nu ar fi afectat de federalizare. Dincolo de asta, subdivizarea oricarei tari in diviziuni administrative pe mai multe nivele este practica universala in lumea civilizata, si exista si la noi dintotdeauna. In momentul respectiv exista subdivizarea la nivelul comunelor/oraselor, municipalitatilor si al judetelor. Introducerea unui nou nivel de subdivizare, mai mare decat judetele are sens, dar doar daca aceste "regiuni" capata si autonomie mai mare decat judetele existente. Ceea ce ne duce automat la un fel de executiv si legislativ regional. Prerogativele exacte ale lor pot fi larg discutate, dar conceptul nu contravine deloc definitiei din constitutie a statului Roman. Ceea ce vrioam sa arat este ca "pericolul" dezbinarii statului Roman e fabricat de cei ce au interesul de a pastra puterea in forma centralizata, si imbracat in haina patriotismului national sprea a fi inoculat in creierele inocente ale milioanelor de telespectatori voluntar supusi sedintelor zilnice de spalare pe creier. This post has been edited by IsNa: 16 Jan 2013, 15:19 |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
|
|
corbex |
![]()
|
Le ce te asteptai? Garett e Mitic cu doi M. Mitic Moldovean.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
vijelie |
![]()
|
A facut astronomia si algebra la moschee, e de inteles.
|
--------------------
Dacia
Duster
2011 Laureate dCi
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.703 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
QUOTE(IsNa @ 16 Jan 2013, 12:31) Daca ar fi asa, as sustine si eu ideea. Federalizare in sensul complet. Dar asta nu se va intampla. [...] Mai demult sustineam si eu ideea ta, ca "ar trebui pusa granita pe Carpati etc." dar problema e ca suveranitatea si independenta Romaniei mai exista numai pe hartie. Asta din cauza clasei politice care ar vinde-o si pe ma-sa la kil, daca i-ar iesi ceva comisioane la afacere. |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Nick Ușor
|
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
"Istorie", "tradiție", "popor", "națiune"...
Pixda mă-sii! Cuvinte goale, nu (IsNa)? Dacă e moda federalizării, hop și noi! Numa' că stau și mă întreb unde era/este scris în programul de guvernare al onor USL-ului chestia asta? ![]() |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
corbex |
![]()
|
Pe pagina a doua a buletinului de vot. Poza cu trandafirii era pe pagina unu, d-aia n-ai observat programul.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
DragosP |
![]()
|
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
corbex |
![]()
|
Aia visau regiuni obtinute prin desfiintarea judetelor. Un singur consiliu (nu parlament) regional, in loc de 5 consilii judetene. DIrectiile judetene reduse de 5 ori. Plus reducerea numerica a consiliilor locale.
Parca ar fi altceva, nu? |
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
IsNa |
![]()
|
QUOTE(marksman @ 16 Jan 2013, 16:58) Mai demult sustineam si eu ideea ta, ca "ar trebui pusa granita pe Carpati etc." dar problema e ca suveranitatea si independenta Romaniei mai exista numai pe hartie. Asta din cauza clasei politice care ar vinde-o si pe ma-sa la kil, daca i-ar iesi ceva comisioane la afacere. Whoa! Nu-mi pune vorbe in gura, eu n-am vorbit de nicio granita pe Carpati. Ia cauta tu vreo granita la limita dintre landurile Germaniei, cantoanele Elvetiei, statele (!) SUA sau reguinile Canadei, si apoi poate mai citesti cate ceva despre ce inseamna un stat federal. |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.703 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
QUOTE(IsNa @ 16 Jan 2013, 15:17) Whoa! Nu-mi pune vorbe in gura, eu n-am vorbit de nicio granita pe Carpati. Ia cauta tu vreo granita la limita dintre landurile Germaniei, cantoanele Elvetiei, statele (!) SUA sau reguinile Canadei, si apoi poate mai citesti cate ceva despre ce inseamna un stat federal. Eh, in State exista "state border", nu in sensul de granita cu sarma ghimpata si bariere, dar e granita. In plus, in legea lor mai exista si agravarea pedepsei daca in urma unui delict ai trecut granita in alt stat. E stat federal? E. Exact aceeasi chestie se doreste acum: granita intre provinciile istorice sau crearea a opt regiuni, fiecare cu conducerea proprie (ca si in State), si cu teritoriu bine definit. |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Nick Ușor
|
|
IsNa |
![]()
|
QUOTE(DragosP @ 16 Jan 2013, 17:00) Amu, cu riscul de a deschide o cutie a pandorei: "statul national unitar si indivizibil" Romania are o istorie de 95 ani. Natiunile ce salasluiesc pe actualul teritoriu al statului mentionat au o istorie comuna de circa 1900 ani (sa o luam de la retragerea Romanilor, punct in care istoria reguinii se complica). De-a lungul acestor 19 secole, oamenii au trait (voit sau fortat) sub numeroase forme de organizare statala, si dupa 1800 ani au ajuns prima data la o solutie unitara. Ceea ce arata ca nu a fost usor. Prima solutie unitara - Regatul Romaniei unite - a tinut doar cateva decenii, apoi am trait alte 5 decenii intr-o organizare (Republica uni-partita) care ne-a dus la ruina. Organizarea statala de azi are 23 ani si afiseaza inca multe disfunctionalitati. Chiar putem spune ca am ajuns la solutia ideala, astfel incat orice modificare e indiscutabila? |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
|
|
Garett |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.339 Joined: 4 June 05 From: Galati ![]() |
QUOTE(IsNa @ 16 Jan 2013, 15:50) ... functionarea federala nu stirbeste caracterul unitar al Germaniei, al Elvetiei, al SUA, al Canadei, si nici reguinile autonome nu stirbesc caracterul unitar al Spaniei, Marii Brinatii, Belgiei, Finlandei, etc... Asta e un fel de "noi de ce să nu avem faliții noștri"! Dacă tot e la modă federalizarea hai sa facem și noi, să fim "cul!" Ai și un argument concret, în afară de modă, cam care ar fi "avantajele" unei federalizari? Sau doar tradiționalul "complex de superioritate" al bănățenilor față de "mitici"? QUOTE(corbex @ 16 Jan 2013, 15:52) Pardon, eu sunt din "Eterna Terranova"! In locul tău n-as vorbi de mitici, la ce număr ai la mașină! ![]() This post has been edited by Garett: 16 Jan 2013, 16:44 |
--------------------
No
Reno
Forever "Tara asta a avut doua dezastre din '89 incoace: Iliescu si ProTV-ul!"
|
|
tatabobu |
![]()
|
![]() membru Group: Members Posts: 4.674 Joined: 14 September 04 From: Bucuresti ![]() |
Adica esti praz bobinat?
![]() |
--------------------
DACIA
1300
1995 Scurgere de ulei? Care scurgere de ulei??? Balta aia de sub masina e sudoarea hergheliei de cai putere...
|
|
corbex |
![]()
|
Sa fii si Mitic, si oltean, parca e prea mult.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
vijelie |
![]()
|
Ce e aia "Eterna Terranova" ?
|
--------------------
Dacia
Duster
2011 Laureate dCi
|
|
tatabobu |
![]()
|
![]() membru Group: Members Posts: 4.674 Joined: 14 September 04 From: Bucuresti ![]() |
oiubirealbalbastra
|
--------------------
DACIA
1300
1995 Scurgere de ulei? Care scurgere de ulei??? Balta aia de sub masina e sudoarea hergheliei de cai putere...
|
|
corbex |
![]()
|
Dabuleni. Vintul aduce mereu nisip, terra se innoieste vazind cu ochii. Daca nu pui semne, nu mai gasesti pepenii.
|
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.228 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
QUOTE(IsNa @ 16 Jan 2013, 15:33) Prima solutie unitara - Regatul Romaniei unite - a tinut doar cateva decenii, apoi am trait alte 5 decenii intr-o organizare (Republica uni-partita) care ne-a dus la ruina. Organizarea statala de azi are 23 ani si afiseaza inca multe disfunctionalitati. Si care-i legatura (in afara de dictatura) intre cele 2 ? Ca-n prima varianta, Romania a dus-o bine. Mie-mi par intentiile astea de federalizare, mai degraba dictate (pt. intentie) de un "Divide et impera". Iar boii pun botul fara a se gandi la chestiile practice, si "tehnice". |
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
4x4 |
![]()
|
![]() Übermensch Group: Members Posts: 3.394 Joined: 24 March 07 ![]() |
|
--------------------
W
S
S Attere Dominatum!
|
|
IsNa |
![]()
|
QUOTE(Garett @ 16 Jan 2013, 18:43) Argumentul l-am dat mai sus: eu consider ca daca s-ar descentraliza real puterea politica in romania, s-ar rupe simbioza toxica dintre mediul afacerilor mari (energie, infrastructura, resurse minerale, banci) si cel politic, si marea coruptie ar putea fi atacata mai eficient. Sunt si alte probleme a caror rezolvare stagneaza de ani de zile pt. ca interese venite din zone diferite ale tarii nu pot fi armonizate intr-un singur sablon. Daca s-ar permite fiecarei regiuni sa legifereze anumite lucruri, fiecare si-ar putea rezolva problemele in conformitate cu conditiile locale, si nu ar fi nevoie de o singura solutie impusa tuturor. Eu pe de alta parte nu vad cum ar fi tara "dezbinata" de o astfel de organizare. Crezi ca un roman ardelean s-ar simti mai putin roman daca i s-ar permite sa-si rezolve problemele din jurul casei/orasului fara a fi obligat sa o faca la fel ca si oltenii si moldovenii? De ce n-ar putea fi fiecare liber sa aplice metodele potrivite in contextul economic si cultural local? Oricum cu totii suntem constransi de normative si legi europene. |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 7th June 2025 - 22:28 |