Cum sa conducem iarna, Sa invatam din experienta altora
![]() ![]() ![]() |
Cum sa conducem iarna, Sa invatam din experienta altora
Diomet |
![]()
|
||
Membru incepator Group: Members Posts: 7 Joined: 14 October 05 ![]() |
|
||
--------------------
Dacia
1300-1310
- SV-05-KSS
|
|||
FLEX |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 570 Joined: 14 November 03 From: Bucuresti ![]() |
Pentru Dani E21:
La tractiunea spate utilizarea frinei de motor pe gheata/zapada are efecte similare cu a trage frina de mina, adica pierzi urgent aderenta si spatele se duce unde vrea el; asa ca mai bine foloseste frinele cit mai eficient (ABS uman, adica apasari rapide pe frina pina la limita aderentei - valabil si la tractiune fata); de asemenea, nu lasa brusc acceleratia, foloseste cu finete ambreiajul cind vrei sa faci o retrogradare sau decelerare din motor. MARE ATENTIE CU PEDALA DE ACCELERATIE, orice abuz se traduce in balet stradal. De aici vine si folclorul urban ca tractiunile spate nu sint bune iarna ... bavarezul tau are oricum o distributie a maselor pe punti apropiata de idea (50/50)l, s-ar putea sa nu ai nevoie de lest in portbagaj. Pentru Diomet: cauciucurile de iarna intra in domeniul de aderenta maxima de la o temperatura SUB 7gC pina pe la vreo -10gC (depinde de producator); compozitia lor speciala le permite sa isi pastreze elasticitatea la temperaturi scazute, iar geometria specifica (cu microlamele) le permite "agatarea" pe zapada; utilizarea lor vara se soldeaza cu o uzura ceva mai accentuata (material mai moale, temperaturi ridicate) si cu o eficienta ceva mai redusa la frinare (cam 80% fata de unele de vara); nu e un cap de tara, dar nici indicat ce faci tu. PS: am condus BMW-ul Estului - Lada - ani buni si am mers si cu caucioace de iarna in miezul verii - nu ca am vrut, a fost ghinionul meu.. |
--------------------
Daewoo Matiz
Fiat 600D "Inainte de a cumpara sau utiliza un produs cititi cu atentie instructiunile de utilizare"
|
|
Uncle-Sam |
![]()
|
![]() MEMBRU DE PARTID Group: Members Posts: 1.377 Joined: 1 April 04 From: Bucuresti ![]() |
ma intreb cum or pleca aia cu "bamweurile". tractiune spate si motor fatza
|
--------------------
DACIA 1100
1971 / DAEWOO
TICO 1999
- B ** *** Eu am numai 3 pistoane si ma cheama piTICOt
|
|
FLEX |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 570 Joined: 14 November 03 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
Daewoo Matiz
Fiat 600D "Inainte de a cumpara sau utiliza un produs cititi cu atentie instructiunile de utilizare"
|
|
driver |
![]()
|
![]() i'm not driving fast, i'm flying low... Group: Members Posts: 542 Joined: 10 November 04 From: South Coast ![]() |
QUOTE(FLEX @ 14 Oct 2005, 15:57) La tractiunea spate utilizarea frinei de motor pe gheata/zapada are efecte similare cu a trage frina de mina, adica... adica, da-mi voie sa te contrazic ![]() ![]() |
--------------------
Nissan
Leaf
cu baterie
- RLU
|
|
Smudo |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 617 Joined: 7 August 05 ![]() |
QUOTE(FLEX @ 14 Oct 2005, 15:57) La tractiunea spate utilizarea frinei de motor pe gheata/zapada are efecte similare cu a trage frina de mina, adica pierzi urgent aderenta si spatele se duce unde vrea el; PS: am condus BMW-ul Estului - Lada - ani buni si am mers si cu caucioace de iarna in miezul verii - nu ca am vrut, a fost ghinionul meu.. Nu tot ce are tractiune spate e bmw sau daimler. Si lada cu atit mai putin. Condu odata bmw-ul ala original adica sa scrie pe el BMW, sa aiba cauciucuri bune de iarna si sa vezi cum nu se intimpla ce ai scris mai sus. Cel putin mie nu mi s-a intimplat. @Uncle Sam, condu unul si te convingi singur. |
--------------------
x
x
- X Cumparindu-ti Dacia, te simti de parca te-ai duce la bagaboante dar tu esti voyeur. In loc sa te satisfaca masina prin confort si performante, trebuie sa te satisfaci tu insuti, adaugind diverse chichite si bagind bani pentru a indrepta cretinismele unui producator idiot! (Marty)
|
|
IRONICK |
![]()
|
![]() - Group: Members Posts: 22.548 Joined: 19 April 05 From: Romania ![]() |
Eu nu inteleg ce va tot plangeti de propulsie. Trebuie doar un pic de atentie in plus cu acceleratia si frana de motor. In rest este placut condusul iarna.
|
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
anamana |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 179 Joined: 2 September 05 ![]() |
Eu am avut BMW si nu-i chiar asa greu sa-l conduci iarna. E totusi foarte indicat sa ai cauciucuri de iarna, si dintr-adevar trebuie sa fii atent cu pedala de acceleratie (nu atat la Lada; mai degraba e vorba de masini cu cuplu ceva mai mare).
Dintr-adevar, retrogradarea urmata de cuplarea brusca a ambreiajului poate avea efecte de pierdere a aderentei, dar ... acuma ce sa zic ... nu-i destul sa-ti placa, trebuie sa si stii ce faci. This post has been edited by anamana: 14 Oct 2005, 21:50 |
--------------------
xx
ABC Mircea cel Batran a fost inmormantat la Cozia impreuna cu umbra sa.
|
|
IRONICK |
![]()
|
Am condus si BMW ( Serie 5, 2500 cm3 ) iarna si nu mi s-a parut mare tehnologie.
|
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
FLEX |
![]()
|
QUOTE(anamana @ 14 Oct 2005, 23:50) Dintr-adevar, retrogradarea urmata de cuplarea brusca a ambreiajului poate avea efecte de pierdere a aderentei Imi cer scuze ca n-am fost atit de clar precum anamana, asta intentionam sa spun si eu. Evident, Lada nu e BMW si e un pic mai dificil cu ea (motor foarte greu pe fata, spatele e floricica). |
--------------------
Daewoo Matiz
|
|
driver |
![]()
|
![]() i'm not driving fast, i'm flying low... Group: Members Posts: 542 Joined: 10 November 04 From: South Coast ![]() |
retrogradarea sau eliberarea brusca a acceleratiei duce la pierderea aderentei si la masinile cu tracriune nu doar la cele cu propulsie
![]() Oricum e o placere sa ma joc cu o masina propulsata, fie ea de care o fi... ![]() |
--------------------
Nissan
Leaf
cu baterie
- RLU
|
|
anamana |
![]()
|
QUOTE(driver @ 15 Oct 2005, 18:28) masinile cu tracriune nu doar la cele cu propulsie Ai putea sa-mi dai si un exemplu de masina "numai cu propulsie" ? ![]() E super-misto sa conduci iarna o masina cu tractiune spate. Doar ca trebuie sa fii constient de tendinta ei sinucigasa la schimbari bruste de cuplu. (acceleratie sau frana de motor). Plus o chestie absolut interzisa pe sosea: frana de mana. This post has been edited by anamana: 15 Oct 2005, 20:43 |
--------------------
xx
|
|
IRONICK |
![]()
|
QUOTE(anamana @ 15 Oct 2005, 21:41) Ai putea sa-mi dai si un exemplu de masina "numai cu propulsie" ? ![]() E super-misto sa conduci iarna o masina cu tractiune spate. Doar ca trebuie sa fii constient de tendinta sinucigasa a ei, la schimbari bruste de cuplu. (acceleratie sau frana de motor). Plus o chestie absolut interzisa pe sosea: frana de mana. propulsie = "tractiune spate" ( . . . . . ) Este chiar buna frana de mana cand trebuie sa intorci in anumite "conditii". This post has been edited by IRONICK: 15 Oct 2005, 20:45 |
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
anamana |
![]()
|
Ironick:
Mda ... ![]() Oricum, frana de mana nu e indicat s-o folosesti la intoarceri prin oras la ora de varf, pe stradute inguste. Cred ca esti de acord. |
--------------------
xx
|
|
IRONICK |
![]()
|
|
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
sity_boy84 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 317 Joined: 18 October 05 From: Buzau ![]() |
dar de tehnica balansului nu a auzit nimeni? sa faci balans cand ai ramas blocat in nameti si sa vezi ce usor iesi si atunci. eu nu am ramas niciodata inzapezit asa si am dacie 1300.
![]() |
--------------------
Dacia/Hyundai
1300/Accent
1979/2008
- BZ 79 UAP/BZ 82 TSC
|
|
moshulik |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 189 Joined: 12 February 04 From: Bucuresti ![]() |
As vrea sa adaug si eu un argument pentru plecarea cu viteza 1 / viteza 2 .
In principiu, puterea/cuplul livrat la roata este controlabil din ambreiaj. Diferentza apare insa la livrarea puterii catre roata. In viteza a doua, reductia turatiei de la motor pana la roata este mai mica, deci numarul de timpi motor per miscare unghiulara a rotii este mai mic, apare mai pregnant efectul de "transmitere a fortei in impulsuri". Acelasi fenomen este exploatat pe motocicletele de curse, prin asa-numita metoda "big-bang". Ce se face - pe un motor obisnuit de 600 - 1000 cmc cu 4 cilindri se modifica distributzia si aprinderea, incat cilindrii sa nu mai mearga secventzial, ci in tandem, doi cate doi (ca si cum motorul ar avea doi cilindri in loc de 4). In felul asta se imbunatateste considerabil controlabilitatea accelerarii la iesirea dintr-un viraj, puterea motorului livrata la roata in "impulsuri" o face sa nu rupa aderentza, cum s-ar intampla daca motorul ar lucra "rotund" si ar da lucru mecanic pe un palier drept, fara varfuri - din cauza asta la un moment dat Ducatti a luat un avans mare pe pista, folosind ce-i drept motoare in V (unghi de 90 grade cu doi cilindri). Desi pe linii drepte avea de pierdut (motorul neechilibrat ca un motor in 4 cilindri se tureaza mai greu), pe curbe recupera mult mai mult. Acelasi lucru se intampla si la plecarea cu viteza a doua pe zapada. Vibratiile care se simt si in schimbator si in masina cand motorul trage subturat reprezinta exact pulsurile de cuplu transmise de fiecare explozie din fiecare cilindru al motorului, pulsatii care ajung la roata si nu-i permit sa rupa aderentza. Practic, la limita, pulsatia de cuplu roteste roata - roata are tendinta sa derapeze, dar pauza de cuplu dintre doua pulsatii face roata sa recapete contactul cu suprafata de rulare. Practic este tot "efectul de ABS", insa in varianta "tractiune, propulsare", nu de franare. |
--------------------
skoda
octavia, am avut DSN, oltcit.
2003
- b-etc-etc Hi, I'm a signature virus. Please replace your old signature with this signature and help me take over the world of signatures.
|
|
Liviu |
![]()
|
![]() expat naiv Group: Banned Posts: 3.526 Joined: 5 July 02 From: Peste gard ![]() |
La unele masini se cheama ASR/ESP efectul de ABS pe tractiune
![]() Incercati demaraje bruste pe zapada cu masini dotate cu ASR .. o sa vedeti efectul ![]() |
--------------------
.
.
. -= age is just a number =-
|
|
Daedalus |
![]()
|
![]() sound addicted Group: Members Posts: 947 Joined: 1 March 05 From: Bucuresti ![]() |
Eu zic ca o chestie buna este practicarea in poligon de derapaje controlate.. ma rog atat cat se poate de controlate
![]() PS Figurile pe zapada nu sunt de facut pe bulevarde sau pe strazi circulate, e f. riscant sa apara cineva si chiar daca voi stiti sa il evitati, omu se poate pierde usor si sa aduca masina (dintr-un reflex de aparare) in derapaj, stricandu-va planurile de evitare. Pentru asta poligonul e excelent. Eu as vrea sa ma duc iarna asta (sper sa fie si zapada tasata si uniforma) si cu niste jaloane (sticle de plastic cred) sa ma experimentez mai mult. Asta e singurul lucru pentru care imi place iarna (de la o vreme, bineinteles), in rest o urasc cu frigul, gerul care ma fac sa arat ca un urs polar cu 10 haine pe mine. Bafto delo-delo |
--------------------
Dacia Solenza
Scala 1.4 MPI
2004
- B xx FTU mda
|
|
Ciombe |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 368 Joined: 9 January 04 From: Arad ![]() |
Am condus BMW 520i iarna. Echipat corespunzator cu cauciucuri de iarna- pleca de pe loc ca un tractor. Fara nici un misto. Avea ESR, am dezactivat ESR-ul si trebuia sa o calc un pic mai mult ca sa o fac sa derapeze.. Asta pe zapada. Pe gheata nu prea conteaza cauciucurile, ca oricum patineaza.
Ei bine, dupa BMW m-am urcat (la cateva minute diferenta, in acelasi loc) in Mondeo. Mondeo - cauciucuri de vara ![]() Acum voi testa (iarna asta) Papucul cu tractiune spate si cauciucuri Victoria ![]() La oltcit nu am avut niciodata probleme reale pe zapada. In cateva situatii am avut niste probleme minore, pe car ele-am cautat io, adica m-a mancat in c.. sa fac tampenii ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Io de-abia astept sa vina zapada aia odata ![]() |
--------------------
Oltena 12 TRS,
Dacia 1304 Papuc
- B-83-JJJ, AR-30-JJJ
|
|
thegodsglory |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 87 Joined: 31 December 04 From: B ![]() |
vine iarnaaaaaaaaa
panica! panica! heheh zic si eu una pe care am auzit-o dar n-am incercat-o: daca esti pe o bucata de drum cu gheata de nici tu nu poti sa te tii pe picioare si nici nisip n-ai (cati dintre voi merg cu cinspechiledenisip in portbagaj?), goleste extinctorul sub roti... |
--------------------
dacia
1310 alb-ruginiu :)
- b14 it's a feature, not a bug.
|
|
musicall |
![]()
|
![]() musicall Group: Members Posts: 547 Joined: 6 February 05 From: Braila ![]() |
pana acum nu am mai condus iarna... am sa citesc cu mare atentie acest post !!!
|
--------------------
Fiat
Punto Classic |
Blogu personal
- delfinul.com Va salut dintr-o clinica de dezintoxicare pentru dependentii de webdesign!
|
|
andu911 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.164 Joined: 18 February 05 From: Bucuresti - Berceni ![]() |
Cauciucuri de iarna, sau cauciucuri de vara/all seasons dar noi.
|
--------------------
-
-
-
|
|
bucy_2004 |
![]() ![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 2 Joined: 11 November 05 ![]() |
QUOTE(b64chr @ 2 Feb 2005, 12:28) Azi am citit topicul si in pauza de masa am testat plecarea in treapta II (pana acum plecam in treapta I). Confirm ca e mai bine sa pleci cu a II-a. Diferenta nu este spectaculoasa dar e sesizabila. Multumesc lui Liviu pentru tip. [FONT=Arial] Mai e o diferenta intre plecarile cu treapta I si II pe timp de iarna sau daca ai ramas cu masina in noroi....si anume la treapta I in momentul in care o roata derapeaza sau a ramas suspendata, cuplul este transferata pe roata cealalta care are aderenta, iar la viteza a II-a raman cuplate amandoua rotile indiferent de aderenta lor deci sansele de reusita sunt mai mari.Cel putin asa e la dacie.... |
--------------------
DACIA
1410
- GL-06-GNR - AI CARTE, AIPARTE ! ...de o dacie (de o seama cu gardul cimitirului) :))
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(bucy_2004 @ 11 Nov 2005, 11:40) ... la treapta I in momentul in care o roata derapeaza sau a ramas suspendata, cuplul este transferata pe roata cealalta care are aderenta, iar la viteza a II-a raman cuplate amandoua rotile indiferent de aderenta lor deci sansele de reusita sunt mai mari.Cel putin asa e la dacie.... Ha? ![]() ![]() Sa inteleg ca in treapta a doua se blocheaza diferentialul? Ai putea sa detaliezi un pic trebulita? Cam cum vine blocarea diferentialului... |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
AC |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 569 Joined: 11 March 04 From: Iasi ![]() |
|
--------------------
Dacia
1310 TX
|
|
IRONICK |
![]()
|
Bai baiete . . . . mai ai multe ideii ? Auzi diferential blocabil ! Asa este la dacie . .. . in treapta a II-a . .
This post has been edited by IRONICK: 11 Nov 2005, 11:57 |
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
Ciombe |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 368 Joined: 9 January 04 From: Arad ![]() |
![]() Nu e adevarata treaba cu diferentialul... Adica: Acum vre-o 9 ani- a plecat tata 2 saptamani din tara in concediu... si io am ramas sa am grija de gradina, si alea alea - inclusiv de masina- in locul lui. Si asa mi-a venit mie o idee: am ridicat masina pe cric - pe rotile de fata, sa faz io cum se invart intr-a 4-a la relanty.. ![]() ![]() ![]() |
--------------------
Oltena 12 TRS,
Dacia 1304 Papuc
- B-83-JJJ, AR-30-JJJ
|
|
Daedalus |
![]()
|
![]() sound addicted Group: Members Posts: 947 Joined: 1 March 05 From: Bucuresti ![]() |
Nu pot sa o cred p-asta cu o roata inainte si una inapoi. Cum sa se intample asa ceva? Masina aia cum merge pe asfalt intr-a 4-a ? In cerc ?
|
--------------------
Dacia Solenza
Scala 1.4 MPI
2004
- B xx FTU mda
|
|
b64chr |
![]()
|
![]() Moderator incepator Group: Moderatori Posts: 1.004 Joined: 17 December 04 From: Buzias, Timis ![]() |
Ba se poate, daca sunt libere, sa se invarta una inainte una inapoi, dar in cazul asta cea care se invarte inainte va avea o viteza egala cu de doua ori viteza care ar avea-o la mers in linie dreapta plus viteza cu care se invarte cealalta inapoi.
Si da, mergi in cerc, cu conditia sa rotesti corespunzator volanul. |
--------------------
Dacia Solenza 2003
/ Skoda Octavia
2009
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 14th May 2025 - 18:10 |