Impozit pe...Dumnezeu
![]() ![]() ![]() |
Impozit pe...Dumnezeu
DigitalScribe |
![]()
|
||
![]() Scribul Digital Group: Members Posts: 1.249 Joined: 5 October 04 From: Iasi ![]() |
|
||
--------------------
Renault Espace V
Renault Zoe
D-Max 2022
- n/a
|
|||
Mutzunache |
![]()
|
![]() Milk my sheep, bitch! Group: Members Posts: 1.571 Joined: 22 May 06 From: Bucuresti ![]() |
@smudo
Nu instig pe nimeni sa arda vreo biserica, am spus doar ce as face EU, nu altcineva. Si impotriva statului am ceva si o sa am incontinuare, iar datorita faptului ca nu am pe cine sa necajesc, necajesc politistii de la circulatie ca acestia sunt mai accesibili ![]() |
--------------------
M. Outlander 2019
Honda Civic 2021
Cadillac Eldorado 2002
|
|
DigitalScribe |
![]()
|
![]() Scribul Digital Group: Members Posts: 1.249 Joined: 5 October 04 From: Iasi ![]() |
Am intrebat in stanga si in dreapta si am aflat ca in Germania declari carui cult apartii si suma respectiva e directionata catre acel cult. Mai mult decat rezonabil as zice. E practic acelasi lucru ca la noi cu BOR fiind semi-bugetara doar ca lucrurile sunt mult mai transparente si mai clare, cuantificate individual si nu aproximate pe baza de statistici.
This post has been edited by DigitalScribe: 2 Aug 2006, 13:16 |
--------------------
Renault Espace V
Renault Zoe
D-Max 2022
- n/a
|
|
LemonDemon |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 420 Joined: 21 February 06 ![]() |
Smudo a devenit un cetatean neamt model...pacat de ochelarii aia de cal pe care ii porti tu si majoritatea nemtilor.
Biserica nu este o afacere.Credinta e la mine nu la preot..pot sa cred in Dumnezeu si fara sa platesc pentru ca eu ma rog..Serviciile care ar trebui sa fie pe gratis iti cer bani. Mi sa intamplat la un botez sa imi ceara o suma de bani.Bineinteles ca nu i-am dat nimic , caci finul meu nu isi cumpara credinta o dobandeste...daca mai zicea ceva preotul poate avea ocazia de o barfa cu Cel de Sus ![]() This post has been edited by LemonDemon: 2 Aug 2006, 14:06 |
--------------------
None
None
N/A
|
|
sorin_f39 |
![]()
|
![]() Ferrari fan Group: Members Posts: 2.431 Joined: 22 August 05 From: Galați ![]() |
@Smudo
Vezi ca esti pe teren minat! Lasa-te la mana ta......... |
--------------------
Renault
Megane 2.2 Bicorp
Dynamique 1.6 16V (2007)
- GL I'm the freedom man / That's how lucky I am.
|
|
Smudo |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 617 Joined: 7 August 05 ![]() |
Mai baieti, de ce va impacientati doar din atita? V-am intrebat ceva, si v-am spus ce in Germania, in cazul in care v-ar interesa. Dar cred ca nu va intereseaza, imi cer scuze ca am "consumat bitii forumului" degeaba si v-am obosit sa cititi ce scriu eu. Asa ca va rog eu fiti rezonabili totusi
![]() Ati uitat ce v-am intrebat? Ma autocitez, poate acuma isi face vreun viitor platitor de impozit pe religie pomana sa-mi raspunda si mie la intrebarile de dinainte: QUOTE(Smudo @ 2 Aug 2006, 00:23) Unu la mina: sa va intreb pe cei care ati scris aci si care sinteti casatoriti, daca v-ati dus si la biserica cind ati facut nunta? Daca ati primit vreodata popa la voi in casa cind vine de sarbatori sa stropeasca peretii cu apa din aia? Nu va intreb, ca stiu ca e obicei bine indradacinat sa te duci si la biserica atunci cind faci nunta si sa primesti popa in casa. Si la fel sa iti botezi si copii, adica sa ii obligi sa aiba o religie. Cine [b]va obliga sa faceti toate astea?[/B] ![]() Daca nu vreti sa aveti nimic de-a face cu religia sau cu biserica, de ce faceti chestiile astea??? Mai ales cu botezul la copii, io nu imi amintesc sa se fi cerut vreodata certificatul de botez (sau cum s-o numi) la scoala, la armata, la facultate, la angajare, etc. @Nea Lamaie, te rog io (pentru a cita oara?) sa incetezi in a-ti mai exprima parerile tale despre mine, pentru ca nu ma intereseaza. Si la fel, oricare vrea sa-si exprime parerea despre mine, e rugat sa se abtina. Sincer, isi pierde timpul degeaba si nu denota deloc bun simt. P.S: accentuez, ca sa fiu sigur ca o sa intelegeti odata ce am vrut sa spun atunci cind am zis care e situatia din Germania, o tara care se zice ca ar fi totusi cit de cit civilizata. Daca nu e asa, atunci o fi mai civilizata Romania sau s-o fi civilizat in ultimele 4 luni de cind nu am mai fost eu acolo si nu am aflat treaba asta. Scuze pentru faptul ca nu sint la curent cu ultimele informatii de acolo, in cazul asta. |
--------------------
x
x
- X Cumparindu-ti Dacia, te simti de parca te-ai duce la bagaboante dar tu esti voyeur. In loc sa te satisfaca masina prin confort si performante, trebuie sa te satisfaci tu insuti, adaugind diverse chichite si bagind bani pentru a indrepta cretinismele unui producator idiot! (Marty)
|
|
Ake |
![]()
|
![]() Morderator Group: Moderatori Posts: 1.040 Joined: 6 July 04 From: Bucuresti ![]() |
In primul rand constat ca cei mai multi au pe aici o abordare extrem de vehementa. Ca sa nu spun chiar nesimtita. Daca nu toti preotii merita deplin respect din partea noastra, ma astept in schimb la putina decenta vizavi de religie si de ceea ce inseamna ea pentru societate in general. Continuand paralela cu doctorii facuta de cineva mai sus pe acest topic, nu inseamna ca daca sunt cativa doctori care pretind spaga acum trebuie sa hulim medicina in ansamblul ei.
In al doilea rand... QUOTE(LemonDemon @ 2 Aug 2006, 15:05) Mi sa intamplat la un botez sa imi ceara o suma de bani.Bineinteles ca nu i-am dat nimic , caci finul meu nu isi cumpara credinta o dobandeste...daca mai zicea ceva preotul poate avea ocazia de o barfa cu Cel de Sus ![]() .. intreb si eu ca Smudo. Dar cine te-a pus sa botezi copilul ala la biserica daca nu aveai chef ? (Ca sa nu mai pomenesc si de minima decenta de care ai fi avut nevoie asumandu-ti responsabilitatea de a fi parinte spiritual pentru un suflet de om). |
--------------------
(si) Dacia
Logan
Laur.1.4 "Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto) |
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
Cineva, odata, a zis: "Dati cezarului ce este al cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui D-zeu".
Sa inteleg ca biserica se incadreaza la categoria "cezar"? Interesant... |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
evisceratum |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 81 Joined: 27 August 05 ![]() |
Hai sa-ti spun eu de ce mergem la biserica ca sa ne casatorim si ca sa botezam copii: Pentru parintii nostri!
Da, asa este. Pe mine personal religia in general ma lasa de mult rece, iar institutia bisericii, nu numai cea de la noi din tara ci in general imi inspira un sentiment de greata. Mi se pare o institutie care foloseste nevoia omului de a crede in ceva supranatural ca sa dobindeasca credinta in el insusi si in puterile proprii, ca sa scoata niste bani de la acest om. Si nu sunt putini. Pe deasupra mai si doreste putere in stat si mai are si impresia ca poate sa spuna ceva despre cum ar trebui sa ne traim viata (vezi parerile despre avort, homosexualitate, etc) in timp ce ea se ocupa in general cu musamalizarea cazurilor de pedofilie si homosexualitate din gradina proprie (ce ziceti de scolile de popi? Cazuri reale televizate, etc). Cel mai penibil a fost ofuscarea respectivei institutii la aparitia cartii "Codul lui da Vinci". Penibil in continuare reactia si la aparitia filmului, chiar mai puternica aceasta din urma ca se stia ca filmul va avea priza la un public mai larg decit cartea. Dar in alta ordine de idei, parintii nostri (generatia care acuma are intre 40-60 ani) tin la traditiile ca copii sa li se casatoreasca in biserica, sa aiba nepoti botezati, si tre sa facem chestia asta pentru ei. Asta este, tre sa ne acceptam realitatea din familie mai inainte de toate si e un lucru minor pentru noi pe care il putem face pentru ca ei sa fie fericiti. Banuiesc ca nu erau asa daca pe vremea comunismului accesul la religie era restrictionat, desi in zona de vest era mai liber putin decit in alte zone. Acuma asistam la o explozie de biserici. In curtea liceului Loga din timisoara au trintit o biserica tocmai in locul unde era masa de ping-pong. Faina treaba zic eu. Ceea ce ma deranjeaza cel mai tare este ca au inceput sa bage orele de religie obligatorie in scoli. Asta ne mai lipsea. Acest lucru consider ca ar trebui sa fie singurul la care trebuie sa actionam. Adica inteleg sa se predea matematica si geografia in scoala ca e clar ca este una singura pe tot globul, si ca e la fel in toate tarile. Dar despre religie nu putem spune ca catolicismul, ortodoxismul sau chiar crestinismul e singura religie adevarata, dupa cum stim cu totii. Chiar daca ortodoxismul e religia statului romin cica, nu inseamna ca e ceva obligatoriu. |
--------------------
Dacia & Renault
MCV 2011 & Megane2001
1.5 DCI 90CP & 1.6l 16v MCV 1.5DCI 90cp E5
|
|
mandelu |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 409 Joined: 6 January 05 ![]() |
Eu sunt credincios, insa ma duc rar la biserica pentru ca majoritatea preotilor nu au har si sunt cu mintea inchisa (cand m-am dus la spovedit mi-a zis ca yoga ca si radiestezia sunt prostii si ca sa nu fac asa ceva, era sa ma cert cu ala). Religia are aport la buna functionare a unei societati. Dar nu asta e ideea. Ideea e ca un astfel de om pe care il intereseaza banii nu e un om al lui Dumnezeu. de mitropolitii nostri nici nu mai are sens sa vb, atata timp cat ei umbla dupa putere in loc sa umbla dupa vindecarea sufletelor.
sunt din ce in ce mai rari preotii care au har, au ochii sufletului deschisi si la care daca te duci cu o problema chiar sunt capabili sa te ajute. Pe ei ii intereseaza sa aibe case, masini, parohii, etc. Ca sa nu mai zic cati au fost securisti (si or mai fi si acuma ca lupu....), motiv pentru care am o mica incredere in popi. Calugarii sunt cu totul altfel |
-------------------- Renault Clio II Symbol 1,5 dci 80 CP Expression Gri Eclipse, 18 martie 2005.
|
|
LemonDemon |
![]()
|
Pana acuma am 10 fini si nu imi pare rau cand botez pe cineva,dar nu vad de ce trebuie sa platesc preotul sa o faca?Daca vreau sa donez eu e alta problema dar asa?Si nu de zgarcit nu i-am dat ci pentru ca a cerut de la obraz.De exemplu, finilor de la casatorie le-am luat la amdoi cate un Logan Ambition...(Am vazut ca sunt masini bune
![]() This post has been edited by LemonDemon: 3 Aug 2006, 09:28 |
--------------------
None
None
N/A
|
|
VladSoare |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 4.716 Joined: 12 May 04 From: Voluntari, pe stînga ![]() |
Parcă știam că în Germania taxa pentru biserică nu este obligatorie. Acum vreo zece ani sigur nu era.
S-a schimbat între timp? ![]() |
--------------------
Mondeo 2.0H 2016
/
Kuga 1.5 2016
|
|
DigitalScribe |
![]()
|
Intamplarea face ca aseara am vazut un documentar.
Se numeste "The God Who Wasn't There" (http://www.thegodmovie.com/). Aruncati un ochi critic/sceptic/oricum vreti pe documentar si o sa vedeti ca oricum ati da-o un sambure de adevar tot exista in ce zice tipul ala acolo. Filmul asta nu e nici un fel de propaganda sau dogma anti-crestina ci o colectie de puncte de vedere ale unor oameni (inclusiv tipul care face documentarul) si niste aspecte reale cu privire la crestinismul din ziua de azi (cu precadere din SUA) si la obscuritatea lucrurilor petrecute in primele zile ale crestinatatii. Daca va uitati la film sa va uitati atent si la final unde apar creditele (cei care au contribuit). Veti gasi niste aparente surprinzatoare acolo ![]() O parere despre film o gasiti in blog-ul asta: http://freelibertarian.blogspot.com/2006_0...an_archive.html (e mai jos un pic nu chiar in capul paginii). Despre tipul care a facut filmul: http://www.imdb.com/name/nm0281830/bio Alte link-uri: http://en.wikipedia.org/wiki/The_God_Who_Wasn't_There http://www.imdb.com/title/tt0455507/ This post has been edited by DigitalScribe: 3 Aug 2006, 09:46 |
--------------------
Renault Espace V
Renault Zoe
D-Max 2022
- n/a
|
|
sinaxis |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 388 Joined: 30 March 04 ![]() |
Unii stiti, altii nu stiti: eu sunt preot ortodox. Observ ca si posesorii de dacii se incadreaza perfect in tendinta actuala de condamnare a Bisericii pe care o remarc pe net, aici unde ne putem ascunde identitatea in spatele unui monitor, si mai ales de denigrare a preotilor. Sincer sunt trist mai ales ca toata aceasta tendinta izvoraste dintr-o campanie sustinuta de persuasiune a media, de blamare a tot ceea ce e credinta si are la baza o totala necunoastere a realitatilor existente de catre cei ce apartin de un cult doar prin botez.
Nu doresc sa intru in polemica cu nimeni. Deja am obosit. Stiti cum e... eu sunt mereu acelasi dar ceilalti sunt multi, noi si se repeta ![]() Cele bune. ps Daca nu as fi posesor de Dacie nu as sta pe aici. Nu cred in schimb ca am jignit pe cineva pentru credintele si parerile lui. Nu o fac nici acum. Ba mai mult, daca se poarta un dialog decent, sunt dispus sa explic cum sta treaba cu veniturile Bisericii, iara si iara... This post has been edited by sinaxis: 3 Aug 2006, 10:10 |
--------------------
tohan
stas
2012 full "as fi de parere ca ar trebui interzisi copiii din locurile publice (...). Un sugar stie doar sa manince, sa se cufureasca si sa urle" by Marty
|
|
vijelie |
![]()
|
![]() membru violet Group: Members Posts: 4.605 Joined: 11 November 05 From: Bucuresti ![]() |
Parinte, tu ai o meserie.
Noi vorbim ca profanii, asa, sa ne mai treaca timpul... Important e insa ca cineva se ne mai aminteasca din cand in cand ca preotul si el tot un om pana la urma. |
--------------------
Dacia
Duster
2011 Laureate dCi
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.727 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
Domnu parinte, stai un pic. Aici nu cred ca e vorba de condamnarea BOR (desi nu-mi convine amestecul acesteia in viata politica asa cum face de catva timp) e vorba de "taxa pe religie". Se vede ca n-ai citit topicul de la inceput sau daca l-ai citit ai luat numai "condamnarile" din context.
Stai cu noi si ne explica; uite, eu am adus o explicatie, dar e din auzite, de la un prieten care a terminat Teologia - nu stiu cat e de informat cu privire la veniturile Bisericii. |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Nick Ușor
|
|
LemonDemon |
![]()
|
Atata timp cat la biserica din cartier de la mine preotul vine cu o limuzina lincon nu prea imi vine sa mai dau si taxe in plus pentru asta....Probabil vrea un Aston Martin Db9 Alb imaculat si cu Holy Spirit Vinyl?
|
--------------------
None
None
N/A
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
Eu astept cu interes ziua in care se vor propune urmatoarele taxe:
- taxa pentru intretinerea armatei - taxa pentru intretinerea politiei - taxa pentru intretinerea ministerului justitiei - taxa pentru intretinerea ministerului de externe - taxa pentru agricultura (nu impozit pe teren...) - taxa pentru intretinerea padurilor - taxa pentru gospodarirea apelor etc. Utilizarea de taxe speciale (drumuri, sanatate, etc) denota incompetenta si incapacitatea unei administratii de a distribui banii, in functie de prioritati. Este mult mai usor pentru o administratie sa zica: din taxa pt drumuri se fac drumuri, din taxa pentru sanatate se acopera cheltuielile de sanatate etc, decat sa zica: dati x% din venituri si din asta, ca niste reprezentati competenti ce suntem, distribuim in functie de necesitati si urgente banii. D-aia exista tzaspe mii de taxe, ca li se scula la unii noaptea si le aplicau ziua. Si vorba aia, daca administratia era eficienta, de unde se mai imbogateau unii si altii, ca fondurile statului ar fi fost administrate cu competenta si atentie? Ce vreau sa zic? Taxa pe biserica se plateste si acum prin impozite (preotii sunt partial platiti de la stat, insa sunt asigurati de sistemul public de pensii complet), insa unii, mai cu mot, vor bani PESTE acele prevederi. Si pentru asta, evident, de unde sa se ia bani? Pai de la o taxa noua... Ce-mi zice mie acest lucru? Imi zice ca biserica este incapabila sa se autofinanteze. Si daca ne mai uitam si la declaratiile unor mitropoliti care doresc plata integrala a personalului clerical ortodox de la bugetul de sta, pe considerente "fundamentate" evident ("Nu va mai exista religie revelata, religie nationala sau religie stramoseasca. Vor veni concurentii nostri care vor spune: <Vino la noi, popa iti ia bani, iar la noi e gratis>. Asta e in defavoarea noastra, pentru ca Biserica Ortodoxa Romana este singurul cult care nu primeste finantari din afara") In schimb are bani de magistrala, mirobolanta, deosebita, extraordinara etc catedrala... |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
Smudo |
![]()
|
QUOTE(VladSoare @ 3 Aug 2006, 10:09) Parcă știam că în Germania taxa pentru biserică nu este obligatorie. Acum vreo zece ani sigur nu era. S-a schimbat între timp? ![]() Stiai gresit rau de tot. Impozitul asta s-a platit oficial pentru prima data (din cite am inteles eu) in 1827, iar in 1919 deja a fost "batuta in cuie" treaba asta (ca nu stiu cum sa spun altfel), toate regiunile si landurile Germaniei platind impozitul asta. Adica pe-atunci s-a sfirsit procesul de implementare al acestui impozit. Ca si un mic info, in 2002 incasarile la stat prin impozitul pe biserica (in Germania) au fost in valoare de 8,4 miliarde €. E scris bine, nu va speriati, astea sint doar citeva informatii gasite la repezeala pe net, nu am stat sa aprofundez prea bine tema asta pentru ca nu m-a interesat in mod deosebit. Poate e bine citeodata sa stim si cum e in alte parti inainte sa deschidem gura si sa urlam "huooootiiiii, huooootiiii, 'mama lor de nenorociti!". Repet, asta e situatia din Germania, da? Doar ca si info, nimic mai mult. Va rog io nu va apucati sa ma injurati sau sa ma jigniti doar pentru ca va spun ce e aici, ok ![]() Parerea mea: legal o sa fie stipulat ca daca ai religie trebuie sa platesti pentru ea, la fel cum platesti asigurare sau impozit pentru masina, la fel cum pentru oricare produs pe care il cumperi platesti TVA. Daca vreti interpretat altfel, platesti pentru privilegiul pe care il vrei atunci cind te duci la biserica sa te reculegi, sa te spovedesti, sa iti oficiezi casatoria acolo, sa iti pomeneasca preotul cenzurat, s.a.m.d. Mie mi se pare normal. M-am invatat ca nimic nu e gratis pe lumea asta, nu am nici o problema legata de chestia asta. Daca nu vreau un produs, nu il cumpar si asa implicit nu platesc TVA pentru el sau ce alte impozite mai sint in pretul lui. Mi se pare simplu de inteles pentru oricine. Scuza cu "asa spun parintii, nevasta, matusa, vecinii, bunicii" (ca sa botez copiii sau sa ma insor la biserica" mi se pare o scuza puerila mie, cred ca fiecare e liber sa isi faca viata asa cum vrea el, pentru ca e viata lui. Chestia asta (ca tot sintem pe forum tehnic) imi aminteste de faptul ca multi isi cumpara o masina sau alta mai mult ca sa fie invidiat de vecin, sau doar pentru ca si vecinul si-a luat la fel si el trebuie sa tina pasul, dar nu pentru ca el chiar isi doreste sau chiar ii trebuie masina respectiva si o poate si intretine. EDIT: @klaus, ma uimesti, sincer! Pe tine de fapt nu te deranjeaza atit de mult faptul ca acum biserica e finantata de stat, ci faptul ca o sa iti scrie pe hirtia de salarizare ca un anumit procent din salariul tau brut se duce la biserica. Asta e, unele impozite le platesti "pe fata", altele le platesti poate chiar fara sa stii. Un mic exemplu (care imi vine cel mai repede in minte) e alta chestie de aici. Litrul de benzina super e acum pe la 1,35-1,40 €, ai idee care e pretul adevarat al litrului, si cite impozite sint in pretul asta? Doar care le stiu eu, sint: TVA, impozit ecologic, impozit pe minerale si mi se pare ca si o parte din pretul ala e reprezentat de taxele pe drumuri. Sau se duce la administratia drumurilor, ca sa zic asa. In Austria e pretul mai scazut la combustibili, pentru ca nu stiu ce impozit nu e in pretul ala sau reprezinta un procent mai mic, dar pentru chestia asta de exemplu platesti taxe pe autobahn, si in final tot pe-acolo ajungi la sfirsit. Deci care e problema aici? Ca ei vor sa iti spuna ce si cit si pentru ce platesti, sau ca platesti fara sa stii si atunci esti mai linistit? Cred ca e mai bine ca iti spun in fata ce, cit si pentru ce platesti, te ajuta treaba asta. Nu vreau sa spun cum te ajuta. ![]() This post has been edited by Smudo: 3 Aug 2006, 10:59 |
--------------------
x
x
- X Cumparindu-ti Dacia, te simti de parca te-ai duce la bagaboante dar tu esti voyeur. In loc sa te satisfaca masina prin confort si performante, trebuie sa te satisfaci tu insuti, adaugind diverse chichite si bagind bani pentru a indrepta cretinismele unui producator idiot! (Marty)
|
|
sinaxis |
![]()
|
IllusIon, am citit topicul de la inceput. Si, crede-ma, e vorba de condamnarea BOR. Dar nu asta conteaza. Multi nu inteleg ca de fapt se condamna pe ei insisi. In fine.
Va dau cateva lamuriri: O parohia este condusa de Adunarea parohiala, ce este formata din toti barbatii majori din parohie, nepatati (fara pacate opritoare de la Impartasanie), sanatosi mental, care locuiesc pe raza parohie si sunt la zi in ce priveste cultul. Aceasta adunare dispune de valorile fixe, mobile etc ale parohiei. Poate chiar sa ceara schimbarea sau numirea unui preot. O data la 4 ani Adunarea parohiala alege prin vot de pe liste electorale din randul ei Consiliul parohial, format din 7, 9 sau 12 consilieri. Acesti sunt alesi pe 4 ani, nu trebuie sa fie rude intre ei sau cu preotul, si reprezinta puterea legiuitoare in ceea ce priveste parohia. Din cadrul Consiliului parohial se alege 1-2 epitropi. Acestia raspund civil si penal de averea parohie. Preotul este presedintele Adunarii si a Consiliului, are un singur vot si de obicei este puterea executiva in parohie. In fiecare an, se stabileste un buget de prevederi si unul de executii, buget aprobat de Consiliu, apoi de Adunare si inaintat forurilor superioare (protopopiat apoi episcopie) In functie de bugetul de prevederi se stabileste contributia anuala a credinciosilor precum si taxele de epitrahil si cult. Toate acestea se chitanteaza si se supun rigorilor contabile in vigoare. Parohia are cont in banca iar preotul si epitropul specimen de semnatura. Preotul are obligatia sa tina evidenta contabila, parohia functionand ca un punct de lucru in raport cu protopopiatul. Protopopul precum si cenzorul contabil, controleaza periodic contabilitatea parohie si nu numai. Parohia se autofinateaza. Nu primim nimic de la stat. Doar in momentul in care derulam proiecte putem primii sponsorizari de la consiliul local, din bugetul local de la culte si cultura, iar mai nou s-ar parea ca vom primi cei 2% din impozit pe care contribuabilul poate sa-i directioneze spre unitati non profit. Mai primim de la stat o indemnizatie pentru salarizarea preotilor. Dar o sa revin. La noi in parohie contributia e de 14 ron pt o familie si 7 ron pt vaduvi si orfani pe an! Asta pt ca in parohie sunt aproape 1000 de contribuabili. Contributia, se si numeste asa, e benevola. Nu e taxa. In schimb serviciile se taxeaza. Nunta 60 ron, inmormantarea 50 ron, botezul 40 ron. Totul se chitanteaza. Pe langa asta mai sunt pomelnice benevole care formeaza asa zisa taxa de patrafir din care un procent ramane la preotul slujitor. Alte venite sunt lumanarile si obiecte de colportaj. Dra si din vazarea acestora ramane doar un procent la parohie. Dar cum Biserica nu mai are exclusivitate asupra acestora, castiga comerciantii. Omul vine cu lumanari de acasa, luate de aiurea unde-s mai ieftine imbogatind pe nu stiu ce patron. Parohia plateste totul ca orice institutie: gaz, apa, electricitate, salubriatea etc. Singurul beneficiu este ca suntem scutiti de la impozitul pe cladiri. O biserica se tine greu, daca vrei sa repari sau sa faci alte lucrari e un dezastru. Acum salarizarea preotilor: o sa ma refer la mine. Am 6 ani vechime in preotie si 12 ani vechime in campul muncii. Sunt licentiat si masterat in teologie. Am incadrarea de 797 si primesc de la stat o indemnizatie de 488 ron. Restul acopera parohia. Parohia plateste pt mine 696 ron din care 498 ron viramente (Cas, personalele etc) Dupa cum vedeti diferenta dintre ce ne da statul si ce ne ia este de 10 ron. Adica parohia da la stat cate 10 ron pe luna pt ca i se ingaduie sa aiba preot. Credeti-ma sunt sate unde preotul merege de acasa cu cei 10 ron sa-si plateasca obligatiile fata de stat fara sa bage un singur leu in buzunar in zi de salariu! Acesta este crudul adevar. Nu-i judecati ca se mai bucura si ei de o pomana, de un pomelnic, nunta sau botez. Sunt casatoriti, au copii si sunt parinti ce se vor responsabili. Of, Ma apuca depresia. Nu mai scriu ca de prea multe ori am scris asta Cele bune! |
--------------------
tohan
stas
2012 full "as fi de parere ca ar trebui interzisi copiii din locurile publice (...). Un sugar stie doar sa manince, sa se cufureasca si sa urle" by Marty
|
|
Mutzunache |
![]()
|
![]() Milk my sheep, bitch! Group: Members Posts: 1.571 Joined: 22 May 06 From: Bucuresti ![]() |
Catedrala Maciucii de nu stiu cate miliarde, bani din buzunarul nostru, bani care ar intra mai bine la sanatate sau educatie sau programe de cercetare sau in orice altceva, UTIL, sa isi vanda proprietatile si terenurile pentru finantare.
Exemplu cu un preot nesimtit.... Cand bunicul meu a decedat, la spital de dragul bunicii i-am chemat un preot pentru ultima impartasanie nici nu a intrat preotul bine si zice: Va costa 1.500.000, am vazut rosu in fata ochilor si am sarit sa-l bat, m-a tinut tata ca faceam o nefacuta. |
--------------------
M. Outlander 2019
Honda Civic 2021
Cadillac Eldorado 2002
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.727 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
Sinaxis, aici nu e vorba de a judeca preotii. Asa cum zicea si Smudo, nimic nu e gratis, o slujba (bisericeasca, nu "job") e un serviciu si orice serviciu se plateste. De acord. Probabil insa ca si in BOR la varf sunt niste incompetenti in privinta manageriatului (vezi postul lui klaus). Din pacate asa e in Romania, atunci cand o institutie (indiferent in ce domeniu activeaza) are pierderi ii e mai usor sa mareasca pretul serviciilor/produselor decat sa caute adevarata cauza a pierderilor pe care le sufera.
LE: @Mutzunache: padure fara uscaturi nu exista. Cunosc caz real, preot patron de bar. LLE: desi "nimic nu e gratis", consider totusi ca la o inmormantare nu e bine sa se ceara bani. Medicul nu taxeaza eliberarea certificatului de deces si nici constatarea decesului. Alte hartii insa sunt pe bani. This post has been edited by Illusi0n: 3 Aug 2006, 10:59 |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Nick Ușor
|
|
sinaxis |
![]()
|
Mutzunache nu sunt din buzunarul tau. Spune-mi cati bani, arata-mi chitante, ai dat tu expres pt Catedrala neamului.
Vezi ca asa graia si Iuda cand femeia pacatoasa a turnat un vas cu alabastru de mir de mare pret pe Hristos. "Mai bine s-ar fi vandut si banii s-ar fi dat saracilor" si o spunea nu pt ca-i pasa de saraci ci pt ca tinea punga si vamuia ce intra in ea. Nu se cer bani pt Taine! E regula canonica. Cand a cerut asa ceva, daca erai avizat spuneai: parinte multumesc, o sa caut alt preot si tie iti fac raport la protopopiat ca ai cerut bani pt Taine! Bataia e arma... Cele bune! |
--------------------
tohan
stas
|
|
Smudo |
![]()
|
QUOTE(Illusi0n @ 3 Aug 2006, 11:55) Din pacate asa e in Romania, atunci cand o institutie (indiferent in ce domeniu activeaza) are pierderi ii e mai usor sa mareasca pretul serviciilor/produselor decat sa caute adevarata cauza a pierderilor pe care le sufera. Daca faci precizarea asta, esti in stare sa bagi mina in foc ca doar in Romania e asa? Sint domenii si domenii, solutiile nu sint generale peste tot, in unele domenii e cea mai la indemina solutie sa mareasca preturile, in alte domenii e mai usor sa scada costurile de productie (ca sa spun asa) ca sa ramina pe piata sau sa ramina competitivi. |
--------------------
x
x
|
|
sinaxis |
![]()
|
IllusiOn, Daca Biserica are resurse sa faca o asemenea catedrala, din fondurile ei, eu cred ca, din contra, acolo sus sunt niste competente manageriale. Eu cunosc niste parinti stareti care ar fi de 100 de ori mai capabili sa conduca tara decat Tariceanu.
Cele bune. |
--------------------
tohan
stas
|
|
marksman |
![]()
|
@smudo: Normal ca e mai usor sa maresti preturile decat sa cresti calitatea, ce conteaza ca ai in service-uri o gramada de produse care "au picat" in garantie, ce conteaza ca incep sa scada vanzarile din cauza asta? Si cand te gandesti ca produsele "pica" din cauza ca intr-o sectie sunt o mana de betivi care nu respecta procesul tehnologic... (LE: sau ca aia de la "turnare" fura material in cardasie cu aia de la CTC)
Nu e mai usor sa zici "din cauza deprecierii leului in raport cu euro trebuie sa marim preturile la produsul nostru cu x % din data de..."? Asta in loc sa faci o mica mare ancheta interna care sa se lase cu sanctiuni sau concedieri... @sinaxis: pai atunci de ce sa mai fie impusa o taxa suplimentara, din vreme ce manageriatul ziceti ca e bun? This post has been edited by Illusi0n: 3 Aug 2006, 11:11 |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Nick Ușor
|
|
klaus |
![]()
|
Sinaxis, ma scuzi oleaca, dar as observa ca noi, astilalti de lucram la particular, nu primim NIMIC de la stat, in schimb taxele alea de le-ai mentionat (CAS, sanatate, somaj, etc) tot le platim...
Macar preotii NU PLATESC acele taxe la stat pentru ca le da statul banii inapoi. Legat de catedrala si ca off-topic, desi eu sunt pentru (dupa ce am vazut Sf. Sofia din istambul, domul din Milano si cel din Koln si Sf. Petru din Roma), si consider ca o constructie grandioasa intareste oarecum credinta la cei mai "saraci cu duhul", nu pot sa nu observ ca tot cu bani de la buget se va face. Sa detaliez: Aprobarea constructiei catedralei a fost realizata prin OUG 19/2005, care avea la art. 1 alin. 2 exprimarea expresa "Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române", dupa care, prin Legea 261/2005 exact acel alineat a disparut... Eu nu ma intreb de ce a disparut, ca stiu f. bine. Sunt dispus sa fac si un pariu pe aceasta tema, ca cel putin o parte din fonduri va veni de la buget... PS: in legea initiala (441/2004), alineatul ala 2 zicea ceva si mai clar... "(2) Fondurile destinate construirii Catedralei Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, precum și, în completare, de la bugetul de stat.". Doar ca legea 441 fuse abrogata de OUG 19/2005. Insa intentiile sunt clare... |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
|
|
sinaxis |
![]()
|
Da Klaus, cei care lucrati la particular. Dar eu ma refeream la cei care lucreaza la stat. Noi suntem intre: lucram la Particular si suntem platiti de stat
![]() ![]() Ai un mod ciudat de a pune problemele ![]() Noi platim taxe oficiale, asa-zise, catre protopopiat, episcopie publicatii oficiale etc. Aceste taxe se ridica la 35 mil vechi pe an pt o parohie de gradul I Pe langa astea, anual avem mai multe fonduri: Fondul Central Misionar, Fondul Filantropia, etc Apropos, verifica pe net cat a strans Patriarhia pt sinistrati (si pt ai nostrii si pt cei de aiurea) si ce s-a facut cu banii astia. Uite asa megem dincolo în occidentul mult laudat si cascam ochii la catedralele lor, platim taxe de vizitare, ne minunam, facem poze... lasa ca la noi merge si cu biserica din lemn de la 1700 toamna! This post has been edited by sinaxis: 3 Aug 2006, 11:38 |
--------------------
tohan
stas
|
|
Pedro |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 551 Joined: 16 December 03 From: Bucuresti ![]() |
Apropos de catedrala , aveti idee pe unde se va cladi, nu am mai urmarit subiectul si sunt interesat din simplu motiv ca nu consider ca locatie posibila cea de langa arenele romane
![]() |
--------------------
Dacia 1300 OFF ROAD
Berlina O zi trista pentru tara, mare victorie comunista, traiasca.......
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 15th July 2025 - 04:53 |