Despre moldoveni, aia din Romania
![]() ![]() ![]() |
Despre moldoveni, aia din Romania
router |
![]()
|
||
![]() Recalcitrant Group: Members Posts: 790 Joined: 13 January 06 ![]() |
|
||
--------------------
Fost Supernovist
Actualmente fan Gillette Mach 3
2007
- B-81-XXX Mi-am luat Dacie = Mi-am luat masina la noroc.
|
|||
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
lecar |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 101 Joined: 10 June 05 From: Leeds, UK ![]() |
Suparatoare pentru cine?
Dezacordurile fac parte din categoria greselilor gramaticale. Accentele diverselor graiuri sunt doar accente... O opinie personala: la barbati cel putin (ca acolo mi se pare cel mai usor de identificat) mi se pare ca cei din sudul tarii (munteni+olteni+dobrogeni) vorbesc mult mai subtire decat cei din nord (ardeleni si maramureseni in special, dar si banateni si moldoveni). Poate e o prostie, insa efectiv la concluzia asta am ajuns. Nu inseamna ca e mai bine sau mai rau, e doar o constatare. In orice caz, pot spune in destul de buna cunostinta de cauza ca limba romana e printre cele mai unitare dintre toate limbile europene (si nu numai). Iar diversitatile ei sunt chiar frumoase. Asa ca nu are sens sa dam cu parul unu-ntr-altul. |
--------------------
Fiat
Coupe
16v Turbo 195CP
- -
|
|
BlaueCorsa |
![]()
|
![]() Membru cu Prafuitor Group: Members Posts: 1.097 Joined: 6 October 03 From: Socola Tower, Iasi ![]() |
Sunt curios... cati dintre cei care se iau de accentul nostru (apropo, cum poate fi accentul "suparator" din punct de vedere gramatical!? si ce sintagme nu corespund gramaticii actuale?!)... sunteti siguri ca intelegeti problema sub toate aspectele sale? Ati citit cate ceva despre subiect? Sau e doar tendinta pur romaneasca de a ne simti superiori bazandu-ne pe idei preconcepute de-a dreptul hilare (precum "moldoveni prosti")?
Accentul este rezultat dintr-o serie de factori istorici, geografici etc. De exemplu: moldovenii fac diferenta intre "bors" si "ciorba", in timp ce in sud se foloseste, in special, "ciorba". Cauza este simpla si logica. In limbile slave se foloseste termenul de "bors", in timp ce in partea de sud a tarii s-a importat "ciorba", provenit din turca ("corba"). Si exemplele pot continua. De exemplu, bucovinenii folosesc formulari gen "m-am fost dus", imprumutate din limba germana. Faptul ca accentul dintr-o anumita regiune suna deranjant nu reprezinta un motiv de dispret. Decat pentru anumite categorii. Cat despre afirmatia ca un dezacord este mai putin deranjant decat accentul/sintagmele folosite in alta parte a tarii... permite-mi sa te contrazic. Dezacordul reprezinta, ca si greselile de ortografie, dovada cunoasterii superficiale a limbii. Daca asa ceva este scuzabil atunci cand vorbim despre o limba straina, in cazul limbii materne lucrurile se schimba radical. Inca un aspect. Din moment ce Bucurestiul este capitala tarii, mi se pare normal ca accentul local sa fie impus ca standard. Asa este si in Spania (dar numai in parte, intrucat unele regiuni autonome au declarat dialectul local drept "limba". Intr-adevar, exista limba catalana - de exemplu, dar valenciana nu este decat un dialect al acesteia), si in Italia, si in Germania... cu mentiunea ca diferentele dialectale in cazurile mentionate sunt atat de mari incat exista dificultati majore de comunicare, ceea ce a impus necesitatea unei limbi standard. EDIT: Radian, imi pare rau, dar te inseli. Aceasta este semnificatia actuala a termenului. Inital (dupa 1918), "regateni" era un apelativ dat de ardeleni tuturor locuitorilor din Vechiul Regat. Prima dovada care imi vine in minte este o schita a lui Pastorel Teodoreanu in care un personaj spune "tunie dracu-n regateni!". This post has been edited by BlaueCorsa: 8 Jun 2007, 13:14 |
--------------------
Dacia / Renault
Duster / Captur
2018 Confort / 2015 Authentique Mon amour, tu es la lumière de mes jours...
sans numéro! sans numéro! sans numéro! |
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
QUOTE(argon @ 8 Jun 2007, 11:36) PS: Sa nu vumva sa zici ca Braila-i in Moldova ca se supara DragosP ![]() Nu mă supăr, n-am de ce. Am mai spus și o repet: n-am nici o problemă cu nici o rasă/neam//etnie etc atâta timp cât e OM. |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
nici eu, stai linistit ca era o gluma
![]() |
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
sorin_f39 |
![]()
|
![]() Ferrari fan Group: Members Posts: 2.431 Joined: 22 August 05 From: Galați ![]() |
QUOTE(router @ 8 Jun 2007, 12:13) Insa accentul si sintagmele folosite de moldoveni sunt ceva mai "SUPARATOARE " gramatical decat dezacordul meu. Un accent si o sintagma dintr-o anumita regiune nu pot fi "suparator gramaticale" si in nici un caz nu constituie greseli gramaticale. Dezacordurile in schimb............ |
--------------------
Renault
Megane 2.2 Bicorp
Dynamique 1.6 16V (2007)
- GL I'm the freedom man / That's how lucky I am.
|
|
router |
![]()
|
inseamna ca e mai gresit sa faci un dezacord decat sa spui urmatoarea fraza :
UOI, SE FASI UOI, IO MA DUC PI LA GARA SI ASTIEPT TRIENU PI PIRON, UOI incaltea di nu pierdeam trenu wa, ca s-asa ni-o luat o gramada di parali pi biletili alia Si dezacordul e o grseala dar accentul uneori duce la exprimari gramaticale total gresite. |
--------------------
Fost Supernovist
2007
|
|
mariuscond |
![]()
|
![]() Membru incomod Group: Members Posts: 1.373 Joined: 3 November 05 From: Bucuresti ![]() |
Pai accentul "se manifersta" doar in vorbire (nu cred ca moldovenii scriu cum ai scris tu), pe cind dezacordul...
|
--------------------
dacia
Logan
dizăl
- B52
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
@router: haaa???? unde e greseala?
@all: ca tot e romania in eu: de ce sa impartim accentele in "bine" si "rau" si sa nu le socotim o imbogatire, cu regionalisme cu tot? prin opozitie, o greseala ramine o greseala cu orice fel de accent ar fi rostita. |
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|
router |
![]()
|
|
--------------------
Fost Supernovist
2007
|
|
mariuscond |
![]()
|
![]() Membru incomod Group: Members Posts: 1.373 Joined: 3 November 05 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
dacia
Logan
dizăl
- B52
|
|
sorin_f39 |
![]()
|
![]() Ferrari fan Group: Members Posts: 2.431 Joined: 22 August 05 From: Galați ![]() |
Tu nu poti sa intelegi ca regionalismele nu constituie greseli gramaticale?
Daca ardeleanul iti spune, spre exemplu, "s-o țipat cartea", tu ce intelegi? Fiecare dintre noi (si nu e valabil doar in Romania), se deprinde de mic cu accentul care exista in regiunea in care creste. Si tocmai aceste diferente de accent fac ca limba unei tari sa fie frumoasa. |
--------------------
Renault
Megane 2.2 Bicorp
Dynamique 1.6 16V (2007)
|
|
BlaueCorsa |
![]()
|
![]() Membru cu Prafuitor Group: Members Posts: 1.097 Joined: 6 October 03 From: Socola Tower, Iasi ![]() |
@router - se pare ca nu ai citit tot ce am scris. Sunt suparatoare doar pentru ca tu consideri normal graiul celor din Muntenia, acceptat ca limba standard.
Un grai nu poate fi considerat greseala gramaticala. Este doar un tipic local. Plus ca n-am vazut moldoveni sa scrie asa cum vorbesc, in schimb am vazut scris "dupa" in loc de "de pe", "pa" in loc de "pe" etc. Acum, te rog sa imi explici ce este gresit din punct de vedere gramatical in enuntul pe care ni l-ai servit. Dar argumentat. |
--------------------
Dacia / Renault
Duster / Captur
|
router |
![]()
|
Atata timp cat le vad folosite atat in exprimarea verbala cat si in scris eu le consider greseli gramaticale.
Am un coleg de serviciu care incepea fiecare e-mail cu UOI in loc de salut sau buna ziua. |
--------------------
Fost Supernovist
2007
|
|
mariuscond |
![]()
|
@BlueCorsa
Stai sa auzi... "unii trage, alții stă"... This post has been edited by mariuscond: 8 Jun 2007, 13:49 |
--------------------
dacia
Logan
dizăl
- B52
|
|
Muttley |
![]()
|
![]() __________________ Group: Members Posts: 13.019 Joined: 4 September 04 From: - ![]() |
|
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|
sorin_f39 |
![]()
|
Ramai atunci cu ideile tale si cu asta - basta.
Daca tu nu stii ca limba vorbita nu e intotdeauna identica cu partea scrisa, dar in acelasi timp pot fi corecte amandoua din punct de vedere gramatical, atunci iti recomand o vizita la profesorul de limba romana pe care l-ai avut in scoala generala sau in liceu. |
--------------------
Renault
Megane 2.2 Bicorp
Dynamique 1.6 16V (2007)
|
|
mariuscond |
![]()
|
@router
Deci "corect" ar fi fost: "uăi, și fași uăi, io mă duc pi la garî sî aștiept trienu pi pieron, uăi" mai corectati si voi... ![]() This post has been edited by mariuscond: 8 Jun 2007, 13:55 |
--------------------
dacia
Logan
dizăl
- B52
|
|
ady77 |
![]()
|
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
QUOTE(router @ 8 Jun 2007, 14:31) inseamna ca e mai gresit sa faci un dezacord decat sa spui urmatoarea fraza : UOI, SE FASI UOI, IO MA DUC PI LA GARA SI ASTIEPT TRIENU PI PIRON, UOI incaltea di nu pierdeam trenu wa, ca s-asa ni-o luat o gramada di parali pi biletili alia Si dezacordul e o grseala dar accentul uneori duce la exprimari gramaticale total gresite. Asa-i ca "wa"-ul ala e de la tine? ![]() ![]() This post has been edited by ady77: 8 Jun 2007, 14:00 |
--------------------
|
BlaueCorsa |
![]()
|
Te-am rugat sa argumentezi cauza pentru care tu consideri modul nostru de a vorbi gresit gramatical. Poti spune, in cel mai rau caz, ca e gresit fonetic, dar nu gramatical.
Pe de alta parte, specificitati exista in fiecare grai. Aici trebuie sa-l corectez pe Muttley, in sud se spune "sa aibe". De exemplu, in Bucuresti accentul cade incorect pe ultima consoana (de exemplu - cartierul Crangasi, pronuntat cu i-ul prelungit si accentuat), se fac diftongari incorecte (cel mai simplu exemplu ar fi dreacu' in loc de dracu', dar mai sunt si altele - de exemplu minge, pronuntat mingie), se modifica ultima vocala (de exemplu tigara, pronuntat tigare) s.a.md. This post has been edited by BlaueCorsa: 8 Jun 2007, 14:03 |
--------------------
Dacia / Renault
Duster / Captur
|
Muttley |
![]()
|
![]() __________________ Group: Members Posts: 13.019 Joined: 4 September 04 From: - ![]() |
Mateiu', tu chiar n-ai auzit pe nimeni aici cu "sa aiva"?
Nu pot sa cred... Iar referitor la "Crangasi" cu i-ul lung si "dreacu'", astea sunt dichisuri de pronuntie care sunt " ![]() In timp ce un "da' shi fashi uai" instiga la arderi pe rug ![]() This post has been edited by Muttley: 8 Jun 2007, 14:08 |
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|
andu911 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.164 Joined: 18 February 05 From: Bucuresti - Berceni ![]() |
Deci am avut dreptate ca accentu-i problema.
![]() |
--------------------
-
-
-
|
|
BlaueCorsa |
![]()
|
Sincer, nu, dar e posibil. Eu am auzit varianta "sa aibe"...
EDIT: Andule, foarte inteligenta si subtila concluzia ta... m-am amuzat copios. ![]() This post has been edited by BlaueCorsa: 8 Jun 2007, 14:11 |
--------------------
Dacia / Renault
Duster / Captur
|
Muttley |
![]()
|
Vaaai, na-va exemplu elocvent
![]() Pluralul de la "baietas". In Bucuresti stiti prea bine cum se pune pune accentul pe terminatie. Imaginati-vi-l pe Puia explicand despre viata din cartier si devine prea clar. Emana "coolnes" de cea mai pura forma ![]() Pe cand un moldovean ar zice "baitan". A se observa si lipsa e-ului de la mijloc. Deja te vezi bagat in canal p-o treaba d-asta ![]() |
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|
ovidiums |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 231 Joined: 14 August 06 ![]() |
un cuvant e mai cool intr-un dialect sau altul in functie de "gusturile" fiecaruia. e normal ca sa iti placa mai dialectul in care te-ai dezvoltat, dar e hilar sa zici daepre altele ca sunt urate.
crezi ca rusii isi spun "te iubesc" in engleza ca in rusa suna ca naiba (pentru noi)? fiecare dialect are sharmul sau; comunitatile traiesc bine merci vorbind la fel fara sa le pese ca limba literara e diferita de accentul lor. btw, nici un dialect nu e considerat limba literara/academica. |
--------------------
dacia 1300
berlina (?)
1986
- - cu fete de usi din vitan
|
|
Uncle-Sam |
![]()
|
![]() MEMBRU DE PARTID Group: Members Posts: 1.377 Joined: 1 April 04 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
DACIA 1100
1971 / DAEWOO
TICO 1999
- B ** *** Eu am numai 3 pistoane si ma cheama piTICOt
|
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
desi nu-mi place si nu scriu asa, "ii" , "is", etc sunt forme populare si corecte dpdv gramatical in limba romana.
|
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
Braveheart |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 285 Joined: 12 May 07 From: BT ![]() |
ce zic moldovenii cand ajung prima data in gara de nord.."shi cantina mare uoi, shi cantina mare.."
![]() |
--------------------
Dacia
Logan 1,6 MPI
2006 Laureat The answer my friend is blowing in the wind
|
|
StefanT |
![]()
|
![]() STF - Special Tactical Force Group: Members Posts: 3.413 Joined: 19 April 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(router @ 8 Jun 2007, 15:31) inseamna ca e mai gresit sa faci un dezacord decat sa spui urmatoarea fraza : UOI, SE FASI UOI, IO MA DUC PI LA GARA SI ASTIEPT TRIENU PI PIRON, UOI incaltea di nu pierdeam trenu wa, ca s-asa ni-o luat o gramada di parali pi biletili alia Si dezacordul e o grseala dar accentul uneori duce la exprimari gramaticale total gresite. Primul si ultimul meu post pe acest topic: Nu-i compara pe cei din regiunile suburbane cu cei de la oras. E diferenta. Braveheart, eu prima data cand am ajuns in Gara De Nord am remarcat taxa aia stupida de 5 mii, cantina daca ma intrebi nu stiu sa iti zic unde vine ![]() This post has been edited by StefanT: 8 Jun 2007, 20:51 |
--------------------
Suzuki
GSX-1300-R
2008
- B'100'HAY Fan Reno 53379
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 21st July 2025 - 21:15 |