DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

6 Pages « < 2 3 4 5 6 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Indemnizatie pentru concediu ingrijire copil, Stie cineva care va fi valoarea acesteia

anpop
post 29 Jun 2005, 10:47
Post #91

Sef de pisica!

Group: Members
From: Bucuresti

QUOTE(ashu @ 28 Jun 2005, 23:17)
Dantes, din pacate n-am inteles nimic nici acum. Mai explica o data mai clar ca sunt in ceata rau. Ce-i cu 35% si ce-i cu 6 luni si ce-i cu 4 luni si ce dracu vor astia, ca nu inteleg nimic, sa mor io. Ba, m-am tampit io sau nimeni nu poate spune coerent ce vrea legea asta?!
*

Si eu eram aseara cam in aceeasi ceata, pana cand aburii lui Bachus m-au lamurit.... wink.gif
Pai nu ai cum sa acorzi alocatie unei mame....aia e indemnizatie, e vb de salariul ei din post-natal, 80% pe sist vechi si 85% din sal mediu pe tara actual....
Alocatia i se da lu ala micu' care are nevoiele lui, si parca era destul de mica....acu mai creste si zic astia ca incurajeaza natalitatea...sa vedem ce va fi in forma finala....cu presa sunt lamurit de mult...

--------------------
Logan Preference 1,4 - b-xx-xxx
Prostia e singurul lucru care-i doare pe ceilalti!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
vv
post 29 Jun 2005, 10:52
Post #92

dilbert.com

mil - nu am TEORETIC dreptate. zau. Sau am, sau n-am, da' nu vreau sa aud ca am TEORETIC dreptate. E cand teoria nu se pupa cu practica, sau teoria e gresita, sau practica smile.gif
Intrebare: daca "teoretic am dreptate" inseamna ca "da, efectul pe termen lung e negativ, recunoastem asta". Si atunci as vrea sa vad o discutie legata de cat de bun e efectul pe termen scurt, daca nu exista solutii alternative pe termen scurt, care e planul pentru a limita efectele negative pe termen lung samd. Eu cand aud replica "teoretic ai dreptate" nu pot sa ma gandesc decat la "s-ar putea sa ai dreptate, da' mie mi-a venit o idee, buna-proasta n-am acum chef sa o analizez, hai sa o implementam sa vedem ce iese". mad.gif
P.S. nu ma legam de tine personal, am eu ceva cu dreptatea asta teoretica...

--------------------
Renault Grand Scenic 2008 - B.00.XXX
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
adso
post 29 Jun 2005, 10:56
Post #93

Membru autentic

QUOTE(Ake @ 28 Jun 2005, 19:24)
Oricum ai suci-o sunt bani in plus peste ce se da acum. chiar multi in anumite cazuri.
*

unde?

revenit in fata tembelizorului, dupa ceva absenta, ce-mi vazura ochisorii (nu exagerez, toate astea cam in 90''):
1. greva CFR - escaladare.
2. PD si PNL angajate (prin Berceanu si Orban) intr-un foarte neprincipial joc la gioale.
3. 35% din salariul indemnizatie de maternitate (asta chiar ma intereseaza, poate da Doamne-Doamne si ne inmultim si noi smile.gif )

PS. tipa e IT-ista si nefamilista, deci nu e cea mai autorizata sursa.

Am sunat o amica care lucreaza la ministerul asta care mi-a spus cam asa:
a) 35% nu din salariul mamei, ci din salariul mediu brut pe economie, comunicat de INS.
cool.gif nu era sigura, dar primele 6 luni ar fi cu 85% din salariul mentionat mai sus - concediu de maternitate, dar ATENTIE: asta nu e neaparat postnatal. Sunt sase luni pe ansamblu, iar daca mama intra in concediu in luna a saptea, raman patru postnatal.
c) dupa astea sase luni, 35% din salariul comunicat de INS, fie ca muncesti, fie ca stai acasa, pana la doi ani ai copilului - adica se adauga cam 300 RON la salariul pe care mama deja il primeste.

deci, nu prea vad unde sunt banii aia asa multi.
imi aduc aminte ce scandal a facut opozitia de atunci si ce revolta (justificata, si eu am fost furibund atunci) a generat decizia psd de a trece la 85% din salariul mediu, si nu din cel primit de mama, si cu cat dispret i-am ascultat ca "cine face copii, ii face ca sa ii iubeasca, nu pentru bani" - lucru adevarat, trebuie sa o recunoastem.

nu va suparati pe mine, dar decizia asta e si mai aberanta (numai daca ne gandim ca chestia cu mica Calcutta e de maxima actualitate), iar doza de cinism cu care e asezonata nu mi se pare cu nimic mai prejos: "asa mamele vor avea bani sa angajeze bone".

Excelent, in ritmul de munca al nevesti-mii, in fiecare sambata seara o sa ne prezinte bona: "uite Gica/Eufrosino, nenea asta e tatal tau, iar tanti se numeste de fapt mama. Ei o sa stea cu tine cateva minunate ore, dupa care vom trece iara la painica inmuiata in tuica si legat de masa, ca sa nu o deranjezi tu pe tanti bona cand se uita la minunatele ei telenovele" (chestie absolut reala, a "patit-o" soru-mea (cu 14 ani mai mica decat mine, copil al unor oameni extrem de ocupati), timp de vreo trei zile, cu o bona, dupa care m-am prins eu si am dat-o pe aia afara in suturi - la propriu).

This post has been edited by adso: 29 Jun 2005, 10:57

--------------------
Call me Ishmael...
+
dantes
post 29 Jun 2005, 11:15
Post #94

Membru

From: Tzaranoaia

Sa lamurim niste aspecte...perioada cand esti obligat sa stai pe bara, e de 126 de zile...cf.art.118 din L19/2000, iar cf. art.121 din aceeasi lege, spune ca 2 ani de concediu de cresterea copilului... Nu apare nicaieri acel termen de 6 luni... El de fapt e aprox. 6 luni, in functie de concediul de maternitate... Nu am cum sa justific negru pe alb, dar am aflat de la Resurse Umane de la mine cum e treaba, si in termen de aproape 6 luni nu poti reveni la locul de munca, ptr. ca nu stiu ce...acel nu stiu ce sunt niste norme sau proceduri care nu le gasesc exact...

Daca e sa o iau cf. legii, atunci acel concediu de cresterea copilului poti sa-l iei sau nu pe tot, sau deloc...deci dupa aprox. 63 de zile te intorci la munca si gata..

Later edit: ...trebuie sa fac o precizare...acea perioada de 6 luni e din contractul colectiv de la locul de munca unde lucrez..SCUZE! Perioada de fapt, daca nu e reglementata prin CCM, atunci e din cele 2 concedii de care beneficiaza mama respectiva....

Later later edit: In cazul asta acea perioada e de fapt ce iti ramane din cele 126 de zile, minim 63...ca se compenseaza nu stiu cum...Deci dupa 2 luni aprox., poti sa incepi sa lucrezi si sa iei 35% si salariu nu 6 luni...deci si mai rau..te forteaza sa te duci la munca dupa 2 luni...asta e...
Solutia cu bona stiu prea bine ca "avantajul" e pur fictiv...nici eu nu as lasa copilul sa fie crescut de altcineva decat eu si soata!

This post has been edited by dantes: 29 Jun 2005, 11:19

--------------------
O masina oarecare . - .
Old school
+
bomicabomic
post 29 Jun 2005, 11:27
Post #95

Ex-membru DaciaClub

Dantes, si dupa ce face copilul 2 ani, ce faci? Dai cel putin 160 de euro/luna la o gradinita privata ? si pentru virsta asta gasesti prea putine iar fara plata deloc.

--------------------
x x - x
+
wo_name
post 29 Jun 2005, 12:41
Post #96

Membru

From: Timisoara

oameni buni, nu confundati concediile.
Exista 2 concedii:
- concediul de lauza cu durata mxima de 126 si salar de 80% din salariul mamei care se plateste de catre firma, concediu ce poate fii luat si inainte si dupa nastere.
- concediu de maternitate care este luat de mama pana la maxin 2(3) ani si la care se acorda 35% din salariu mediu pe economie, acesta este platit de la asigurari.

Aia 35% se "taie" in momentul in care se renunta la concediul de maternitate.

Nu va mai amagiti ca statul tot face "cadouri".

Referitor la bona sa cresterea de catre bunici ai copilului, au fost o multime de documentare pe Discovery Channel si TVR2 despre beneficiile cresterii copilului intr-un mediu normal natural. Adica crescut si alaptat de catre mama, prin cresterea de catre mama naturala se transmit atat anticorpi cat si feromoni (prin alaptarea la san) care dau o stabilitate emotionala, facilitand astfel crestere echilibrata a copilului.

Daca am gresit cu ceva, rog cei mai documentati (medici) sa faca corectiile de rigoare, eu sunt cu "butonatul".

--------------------
Dacia Logan MCV Laureate 1.6 8v 2011 - TM ?? ???
Parerea mea ...
+
klaus
post 29 Jun 2005, 16:13
Post #97

步步

Group: Moderatori

Referitor la indemnizatie, parerea mea ca una din cele mai bune solutii liberalo-sociale, ar fi o indemnizatie procentuala in functie de contributie, dar nu mai mica de un anumit prag. Dar cum noi nu avem nici guvern liberal, si nici guvern social, o sa vedem o struto-indemnizato-camila...

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
mil
post 29 Jun 2005, 16:24
Post #98

ocupat

From: x

convngerea mea e ca nu au strategie aici deloc...e vraiste...la FMI au iesit prost si acu' zor nevoie sa atupe gaurile...insa au intrat ca nora in blide, in domenii f. sensibile...

Mai da' alocatiile alea simbolice de ce nu le taie la cei bogati...? ,A pai si copilu' lu Tariceanu si copilu' paznicului de far au aceeasi caricatura de alocatie...ce face Tariceanu cu 20 RON alocatie pentru copil? 5 euro ha? Uite exemplu de bani aruncati in vant si cui nu ii trebe...

--------------------
x x - x
I Bog te veselit!
+
Lucian BLK
post 1 Aug 2005, 09:04
Post #99

membru blue extreme

From: Pitesti - Bucuresti

8.000.000 lei pentru mamele salariate, 2.000.000 lei pentru cele care n-au plătit asigurările, 3.000.000 lei pentru cele care nu vor concediu

După două săptămâni de la lansarea a trei variante pentru modificarea Legii privind indemnizația pentru creșterea copilului, Ministerul Muncii intenționează să o legifereze pe a treia. Aceasta prevede o indemnizație lunară de 2.000.000 lei acordată tuturor mamelor pentru primele 3 nașteri. Cele care dovedesc că și-au plătit contribuțiile sociale vor beneficia în plus de 6.000.000 lei pe lună. Suma poate fi primită pe perioada concediului pentru îngrijirea copilului – 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap – care va putea fi efectuat, la cerere, de mamă sau de tată. Dacă mama este salariată și angajatorul nu a virat contribuțiile la stat, plata indemnizației nu va fi afectată. În plus, banii nu vor mai fi distribuiți salariaților prin intermediul angajatorului, ceea ce va scuti atât firmele, cât și părinții de multe bătăi de cap. Există cazuri în care mamele au reclamat că angajatorul condiționează plata indemnizației de efectuarea unor ore de muncă sau, pur și simplu, refuză să o achite pentru că nu are bani. În prezent, indemnizația, deși este suportată de stat, se plătește inițial de către angajator, care, abia la sfârșitul celor doi ani, își poate recupera banii.

Din 2006, indemnizațiile pentru creșterea copilului vor fi acordate pe baza cererilor depuse la primării, iar banii vor fi virați prin intermediul direcțiilor de muncă. Față de actualele reglementări, vor fi introduse și facilități pentru mamele care nu pot sau nu vor să-și întrerupă serviciul doi ani. În prezent, revenirea la muncă înseamnă și pierderea integrală a indemnizației. Majoritatea femeilor acceptă această „sancțiune”, pentru că doi ani de concediu neîntrerupt înseamnă un risc de a-și pierde slujba imediat după întoarcerea la lucru. Din 2006, mamele care vor dori să scurteze perioada de concediu vor primi, până la împlinirea celor 2, respectiv 3 ani, o indemnizație de 3,3 milioane de lei pe lună, cu alte cuvinte salariul minim pe economie, pentru a-și putea angaja o bonă. Aceeași sumă o vor primi și mamele care nu au contribuit înaintea nașterii la asigurări sociale, dar se angajează în perioada concediului de îngrijire a copilului.

De asemenea, va fi eliminată „discriminarea gemenilor”. În prezent, oricâți bebeluși ar aduce o femeie pe lume la o naștere, numai un copil primește indemnizație. Din 2006, indemnizația se va acorda copiilor și nu mamelor. În plus, din 2006, din indemnizația pentru creșterea copilului se va plăti contribuția la asigurările de sănătate. Procentul necesar acestei taxe nu va diminua sumele prezentate mai sus, ci se va adăuga acestora. Singura problemă în acest proiect este de ordin financiar. Ministerul de Finanțe nu a precizat, deocamdată, dacă este de acord să extindă indemnizațiile de creștere a copilului pentru toate mamele. După calculele Casei Naționale de Pensii, efortul suplimentar pentru 2006 va fi de circa 8.000 de miliarde de lei. În cazul în care Finanțele nu vor aloca această sumă de la bugetul de stat, legea va apărea în forma prezentată mai sus, dar plata efectivă va fi eșalonată. Reamintim că, la începutul anului, Ministerul de Finanțe a vrut să impoziteze indemnizația de creștere a copilului cu 16 la sută, iar la dezbaterea variantelor propuse de Ministerul Muncii nu s-a deranjat să-și trimită vreun reprezentant.

Adevarul, 01.08.2005

--------------------
Renault Megane Bicorp 1.6 16V 2007
Renault Megane Bicorp
Daewoo Matiz
+
afh
post 11 Nov 2005, 11:33
Post #100

!!!!

probabil luni va apărea în monitorul oficial ordonanța de urgență privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului. indemnizația lunară va fi de 800 lei noi, începând cu 1 ianuarie 2006, pentur persoanele care, în anul anterior nașterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit. de la 1 ianuarie 2007, cuantumul va fi de 600. dacă revii mai devreme la serviciu, nu mai primești indemnizația, ci un stimulent de 300 lei, care din 2007 va fi de 100.
pentru alte detalii urmăriți când apare ordonanța.

--------------------
toyota corolla sedan 2010
nu face niciodată ceva pentru prima oară!
+
zodrac
post 11 Nov 2005, 16:44
Post #101

Membru autentic

Intrebarea la care nimeni nu a reusit sa imi dea un raspuns este:

Sotia mea nu a lucrat din luna a 2-a dar a incheiat contrat cu casa de asigurare de santate din Bacau un contract prin care ea a cotizat in continuare cu cota pentru salariul minim pe economie.

Acum eu am o fetita de 7 luni cool.gif .

Ce se va intimpla de la 1 ianuarie? Va mai primi sau nu indemnizatia?

This post has been edited by zodrac: 11 Nov 2005, 16:45

--------------------
* * *
Dacia Logan Ambition 1.5 dCi - iunie 2006
+
klaus
post 11 Nov 2005, 16:52
Post #102

步步

Da, o va mai primi. Cea de crestere copil. De principiu ar trebui sa o primeasca la noua valoare, dar trebuie vazut cum arata ordonanta aia.
Principiu este ca trebuie sa aiba 6 luni de cotizare din ultimele 12 inainte de ivirea evenimentului asigurat, sau de la cererea pentru acordarea dreptului de asigurari sociale

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
zodrac
post 11 Nov 2005, 16:56
Post #103

Membru autentic

Si eu abia astept sa vad exact textul legii, dar nu o sa fiu surprins daca unii au auitat sa includa un articol specific pentru acesta situatie.

--------------------
* * *
+
zodrac
post 11 Nov 2005, 17:03
Post #104

Membru autentic

QUOTE(klaus @ 11 Nov 2005, 16:52)
Da, o va mai primi. Cea de crestere copil. De principiu ar trebui sa o primeasca la noua valoare, dar trebuie vazut cum arata ordonanta aia.
Principiu este ca trebuie sa aiba 6 luni de cotizare din ultimele 12 inainte de ivirea evenimentului asigurat, sau de la cererea pentru acordarea dreptului de asigurari sociale
*

Cred ca erau 10 luni de cotizare, dar noi oricum primim in acest monent indemnizatia

Sotia avea 3 ani vechime cind si-a dat demisia, si la 1 saptamina dupa, a aflat ca e insarcinata biggrin.gif. In aceeasi luna am incheiat contractul cu casa de asigurari si am cotizat pina a intrat in concediu prenatal, chiar si dupa dar ne-au dat banii inpoi pe 1 luna daca imi mai aduc eu bine aminte.

--------------------
* * *
+
zodrac
post 21 Nov 2005, 13:20
Post #105

Membru autentic

În temeiul art.115 alin.(4) din Constituția României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art.1 - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care în ultimele 12 luni anterioare datei nașterii copilului au realizat venituri profesionale pentru care se plătește, potrivit legii, impozitul pe venit, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum și de o indemnizație lunară în cuantum de 800 lei RON.

(2) Prevederile alin.(1) sunt aplicabile și persoanelor care, în ultimele 12 luni anterioare datei nașterii copilului, s-au aflat în următoarele situații:

a) au beneficiat de indemnizație de șomaj, stabilită conform legii;

b) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condițiile prevăzute la art.38 alin.(1) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare;

c) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condițiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

d) au beneficiat de concediul și indemnizația lunară prevăzute la alin.(1).

Art. 2 - Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizației prevăzută la art.1 alin.(1) devine 600 lei RON.

Art.3 - (1) În perioadele în care beneficiarii drepturilor prevăzute la art.1 alin.(1) realizează venituri profesionale pentru care se plătește, potrivit legii, impozitul pe venit, se acordă un stimulent în cuantum lunar de 300 lei RON, situație în care plata indemnizației de 800 lei RON se suspendă.

(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevăzut la alin.(1) devine 100 lei RON.

Art.4 - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul lunar al alocației de stat pentru copii, prevăzute de Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, este de 200 de lei RON, până la împlinirea de către copii a vârstelor de 2 ani, sau de 3 ani, în situația copiilor cu handicap.

(2) Alocația de stat pentru copii, în cuantumul prevăzut la alin.(1), se acordă și persoanelor care beneficiază de indemnizația prevăzută la art.1, respectiv art.2 sau, după caz, de stimulentul prevăzut la art.3 alin.(1), respectiv alin. (2).

Art. 5 - (1) De drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență pot beneficia, după caz:

a) oricare dintre părinții naturali ai copilului;

b) persoana care a adoptat copilul;

c) persoana care a fost numită tutore al copilului;

d) persoana care are copilul în încredințare în vederea adopției;

e) persoana care are copilul în plasament, în plasament în regim de urgență sau în plasament într-o familie.

(2) În situația persoanelor de la alin.(1) lit. b) - e), acordarea drepturilor prevăzute la art.1, respectiv la art.2 se face ținându-se seama de 12 luni anterioare datei de la care, după caz, s-a aprobat adopția, s-a instituit tutela, a fost făcută încredințarea sau s-a instituit plasamentul.

Art.6 - (1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art.1 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nașteri sau, după caz, pentru primii 3 copii aflați în una din situațiile prevăzute la art.5 lit.b) - e).

(2) Drepturile prevăzute la art. 4 alin.(1) se cuvin pentru fiecare dintre copiii rezultați în urma primelor 3 nașteri sau, după caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una din situațiile prevăzute la art. 5 lit. b) - e).

(3) Durata de acordare a concediului prevăzut la art.1 se prelungește corespunzător, în cazul suprapunerii a două sau trei situații de natură a genera acest drept, în condițiile prevăzute la alin.(1) și alin.(2).

(4) În cazurile prevăzute la alin.(3) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta lege.

Art.7 - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:

a) este cetățean român;

b) are domiciliul pe teritoriul României;

c) se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului.

(2) Alocația de stat prevăzută la art.4 se acordă și pentru copiii cetățenilor străini sau ai persoanelor fără cetățenie, rezidenți în România în condițiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinții, cu respectarea prevederilor art.6 alin.(2).

Art.8 - Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă, la cerere, în baza următoarelor documente, după caz:

a) actul de identitate al solicitantului;

b) livretul de familie și certificatul de naștere al copilului;

c) certificatul de persoană cu handicap al copilului, după caz;

d) adeverință eliberată de autoritățile competente sau, după caz, declarație pe proprie răspundere din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la art.1;

e) adeverință eliberată de plătitorul indemnizației de maternitate sau, după caz, alte dovezi, din care să reiasă ultima zi de concediu de maternitate, în situația persoanelor prevăzute la art.10 alin.(1) lit.a);

f)declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că solicitantul nu beneficiază în același timp de indemnizație de maternitate, în situația persoanelor prevăzute la art.10 alin.(1) lit.b);

g) declarația pe proprie răspundere din care să rezulte că celălalt părinte natural sau, după caz, o altă persoană dintre cele prevăzute la art. 5 lit. b) e) nu beneficiază de drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență;

h) declarația pe proprie răspundere din care să rezulte că solicitantul se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului și că acesta nu este încredințat sau dat în plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat sau unei persoane fizice;

i) dovada eliberată de autoritățile competente sau, după caz, declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că solicitantul se află în concediu pentru creșterea copilului pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 1, respectiv art.2;

j) dovada eliberată de autoritățile competente sau, după caz, declarație pe proprie răspundere, din care să rezulte că solicitantul realizează venituri profesionale pentru care se plătește, potrivit legii, impozitul pe venit - pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 3;

k) alte acte necesare, după caz, susținerii cererii.
Art.9 - (1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria pe raza căreia solicitantul își are domiciliul.

(2) Până la data de 10 a fiecărei luni, primăriile transmit pe bază de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoțite de documentele justificative, la direcțiile județene de muncă, solidaritate socială și familie, respectiv la direcția de muncă, solidaritate socială și familie a municipiului București, denumite în continuare direcții teritoriale.

(3) Cererile prevăzute la alin. (1) se soluționează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la direcția teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul executiv.

(4) Decizia prevăzută la alin. (3) se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.

(5) Contestațiile formulate împotriva deciziei prevăzută la alin. (3) se soluționează potrivit Legii contenciosului administrativ.

Art. 10 - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se cuvin și se acordă după cum urmează:

a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate și plata indemnizației aferente, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la această dată;

b) începând cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la această dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente;

c) începând cu data adopției, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredințării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecție a copilului;

d) de la data cererii, pentru toate celelalte situații, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a), b) și c) după caz;

(2) Pentru fracțiunile de lună, cuantumul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se stabilește proporțional, în funcție de numărul zilelor calendaristice din luna respectivă pentru care acestea se cuvin și se acordă.

Art. 11 - Plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență încetează cu ziua următoare celei în care:

a) copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) a avut loc decesul copilului.

Art.12 - (1) Plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se suspendă începând cu luna următoare celei în care:

a) beneficiarul este decăzut din drepturile părintești;

b) beneficiarul este decăzut din dreptul de a fi tutore;

c) beneficiarul este decăzut din drepturile de a i se încredința sau de a primi în plasament copilul;

d) beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile;

e) copilul este abandonat ori internat într-o instituție de ocrotire publică sau privată;

f) beneficiarul a decedat.

(2) În situația în care beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute la art. 1, art. 3 sau art. 7, după caz, plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se suspendă începând cu ziua următoare celei în care condițiile respective nu mai sunt îndeplinite.

(3) Reluarea plății drepturilor suspendate în condițiile prevăzute la alin. (1) se face la cerere, începând cu luna următoare celei în care se depune cererea.

(4) Reluarea plății drepturilor suspendate în condițiile prevăzute la alin. (2) se face începând cu data cererii.

Art.13 - (1) În situația suspendării drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, acestea pot fi solicitate de către o altă persoană îndreptățită, cu respectarea prevederilor prezentei legi.

(2) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se cuvin și se acordă noului beneficiar de la data suspendării, dacă cererea a fost depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care a operat suspendarea, respectiv de la data cererii, dacă cererea a fost depusă după acest termen.

Art. 14 - (1) Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență este obligat să comunice, în scris, primăriei, orice modificare intervenită în situația sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plății drepturilor, în termen de 5 zile lucrătoare de la apariția acesteia.

(2) Comunicarea prevăzută la alin. (1) se transmite de către primărie direcției teritoriale în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării.
Art. 15 - Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se suportă de la bugetul de stat, nu sunt impozabile și nu pot fi urmărite silit, decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.

Art.16 - (1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizația prevăzută la art.1, respectiv la art.2, contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a două salarii de bază minime brute pe țară și se suportă de la bugetul de stat.
(2) Asupra drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență nu se datorează celelalte contribuții sociale obligatorii stabilite de lege.

Art.17 - Cuantumul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se poate actualiza în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Art.18 - (1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv art.2 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În vederea determinării punctajului anual necesar stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public, pentru perioadele asimilate stagiului de cotizare în condițiile alin.(1), se aplică prevederile art.78 alin.(5) lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Prevederile alin.(2) se aplică și persoanelor care beneficiază de perioadele asimilate prevăzute la alin.(1) și care, în același timp, se află în situațiile prevăzute la art. 38 alin.(1) din Legea nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare.

(4) În situația persoanelor care, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, au beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în condițiile reglementate de Legea nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare, la determinarea punctajului anual se utilizează cuantumul indemnizației obținută în perioadele respective.

Art.19 - Fondurile necesare plății drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, cheltuielile administrative, precum și cele de transmitere a drepturilor se suportă din bugetul de stat și sunt alocate cu această destinație Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei.

Art.20 - (1) Plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, precum și calculul și plata contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată pentru acestea, se fac de către direcțiile teritoriale.

(2) Modalitățile de plată a drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență vor fi stabilite prin norme metodologice elaborate de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei.

Art.21 - (1) Sumele încasate necuvenit se recuperează de la beneficiarii acestora, pe baza deciziei emisă de directorul executiv al direcției teritoriale, cu respectarea termenului general de prescripție.

(2) Decizia prevăzută la alin. (1) constituie titlu executoriu și poate fi contestată conform prevederilor Legii contenciosului administrativ.

(3) Sumele încasate necuvenit ca urmare a unei infracțiuni săvârșite de către beneficiar, se recuperează de la acesta, de la data primei plăți a sumelor necuvenite, în condițiile legii.

(4) Sumele rămase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedați nu se mai urmăresc.

Art.22 - (1) Constituie contravenție, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune, nerespectarea prevederilor art. 9 alin.(2), art. 14 și art.24 și se sancționează cu amendă de la 300 lei RON la 600 lei RON.

(2) Nivelul amenzii prevăzut la alin. (1) poate fi actualizat prin hotărâre a Guvernului.

(3) Constatarea contravenției prevăzute la alin. (1) și aplicarea amenzii corespunzătoare se fac de către organele cu atribuții de control ale Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei.

(4) Dispozițiile prezentei ordonanțe de urgență, referitoare la stabilirea și sancționarea contravențiilor, se completează cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Art.23 - (1) Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică și persoanelor care, la data de 31 decembrie 2005, beneficiază de indemnizația pentru creșterea copilului reglementată de Legea nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare, situație în care condiția prevăzută la art.1 alin.(1) se consideră a fi îndeplinită.

(2) Cererile privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului reglementate de Legea nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare, nesoluționate până la data de 31 decembrie 2005, inclusiv, se soluționează avându-se în vedere condițiile de stagiu de cotizare prevăzute de această lege.

(3) În situația persoanelor de la alin.(1) și alin.(2), drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se cuvin și se acordă de la data de 1 ianuarie 2006, dacă cererea a fost depusă în termen de 90 de zile lucrătoare de la această dată, respectiv de la data cererii, dacă cererea a fost depusă după acest termen.

Art. 24 - (1) - Începând cu data de 1 ianuarie 2006, plata indemnizației pentru creșterea copilului efectuată în condițiile Legii nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare, încetează.

(2) După data de 1 ianuarie 2006, plătitorii indemnizațiilor prevăzuți la art.133 alin.(2) din Legea nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare, pot efectua numai plata indemnizațiilor pentru creșterea copilului aferente perioadelor anterioare acestei date, cu respectarea termenului general de prescripție.

Art.25 - În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei va elabora norme metodologice în aplicare, ce se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Art.26 - Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică în mod corespunzător și persoanelor cărora, în baza unor prevederi cu caracter special, li s-au aplicat aceleași reglementări referitoare la indemnizația pentru creșterea copilului ca și persoanelor asigurate în sistemul public de pensii.

Art.27 - Prezenta lege transpune prevederile Clauzei 2 - Concediul pentru creșterea copilului, punctele 1, 2, 3 lit.(a), (b) și © precum și alte punctului 8 din anexa Directivei 96/34/CE din 3 iunie 1996 referitoare la Acordul-cadru privind concediul pentru creșterea copilului încheiat între UNICE, CEIP și CES.

Art.28 -(1) Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2006.

(2) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare și cele ale Legii nr.303/2004 privind statutul magistraților, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la concediul și indemnizația pentru creșterea copilului, precum și orice alte dispoziții contrare, se abrogă.

--------------------
* * *
+
afh
post 3 Jan 2006, 15:03
Post #106

!!!!

normele de aplicare sunt aprobate prin hg 1825/2005, care trebuie să apară și ea zilele astea. cei interesați să urmăreasă monitorul oficial.

--------------------
toyota corolla sedan 2010
nu face niciodată ceva pentru prima oară!
+
i96nds
post 2 Apr 2008, 22:27
Post #107

Stefan

Intreb si eu ca idiotul in acest topic ce are cativa ani deja.

Era vorba ca indemnizatia e 85% din salariul net din acel moment.... Pai acum salariul net e peste 1050 lei noi - asta ar insemna ca indemnizatia ar fi trebuit sa fie peste 850 lei. Dar uite ca nu e adevarat !

Mi se pare hotie curata ce fac golanii astia. Mai ales pesedeii ce au venit cu idea asta idioata - si tot au pierdut alegerile in 2004...

--------------------
Dacia SLZ Scala 1.4/2003 - B-77-XXX
Stefan
+
liviu_lb
post 2 Apr 2008, 22:31
Post #108

Membru incepator

85% era demult (inainte de iulie 2004). Dupa aceea s-a trecut la o suma fixa (vreo 800 ron in cazul in care mama statea cu copilul pana la 2 ani sau 300 ron in cazul in care isi relua activitatea inainte de a implini copilul 2 ani). De curand auzeam despre un proiect de lege prin care s-ar putea opta pentru suma fixa sau pt procent din salariul net. Nu stiu in ce stadiu e.

This post has been edited by liviu_lb: 2 Apr 2008, 22:37

--------------------
Dacia Logan Ambition 2004 1.6MPI
Fluence 1.5 dCi 110 cp
+
Shush
post 2 Apr 2008, 22:38
Post #109

٩(Ś̯Ś)۶

From: Brasov

Scria parca in ziar de o judecatoare care a obtinut 10000 lei de la stat pentru ca indemnizatia nu era suficienta pentru a creste copilul

--------------------
Seat Leon 2008 Reference 1.6 - Bv-29-Trei Litere
Yamaha YZF-R125 2009 - Bv-88-Aceleasi Trei Litere
ex Dacia Logan 2005 Laureate 1.4
If a vegetarian eats vegetables, what does a humanitarian eat ?
+
tribunul
post 3 Apr 2008, 07:39
Post #110

Sunt inofensiv, dar gandul meu e criminal

From: Micul Paris

QUOTE(liviu_lb @ 2 Apr 2008, 22:31)
85% era demult (inainte de iulie 2004). Dupa aceea s-a trecut la o suma fixa (vreo 800 ron in cazul in care mama statea cu copilul pana la 2 ani sau 300 ron in cazul in care isi relua activitatea inainte de a implini copilul 2 ani). De curand auzeam despre un proiect de lege prin care s-ar putea opta pentru suma fixa sau pt procent din salariul net. Nu stiu in ce stadiu e.
*

Dupa asta s-a trecut la o suma fixa 600 lei pt. mama si 200 pt. copil, asta pana la 2 ani daca statea cu copilul, daca isi relua activitatea cei 600 se transformau in 100, alocatia copilului ramanand aceiasi, adica 200, pana la 2 ani.

This post has been edited by tribunul: 3 Apr 2008, 07:40

--------------------
Renault "Megane" Scenic 2 2007
"Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai."
"Consumul exagerat de mitocanie si neam prost dauneaza grav sanatatii ..."
+
OAP
post 3 Apr 2008, 07:44
Post #111

Membru autentic

Astia is total idioti. adica platesc din buzunar si eu si voi tot felul de ajutoare pentru tigani sau tot felu` de ratati contributii procentuale din salarii da cand e sa primesti inapoi primesti suma fixa, la fel pentru o mama cu peste 2000 euro salariu cat si pentru una fara serviciu.

--------------------
. . .
Pus astfel în lumină, ancorat în sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului.
+
argon
post 3 Apr 2008, 07:48
Post #112

Mesaj semiautomat

800 ron e un r@h@t, cand a stat madam 2 ani acasa abia ajungeau de lapte, scutece si alte nimicuri mad.gif Daca aveam eu salar minim cum au o gramada ce faceam, muream de foame? wacko.gif

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
tribunul
post 3 Apr 2008, 07:50
Post #113

Pai da, au vrut sa impace si capra si varza.
Mamele cu 2000 euro salariu, isi permit sa angajeze 2 bone, si ele isi vor relua cat mai repede serviciul. De alaptat oricum nu mai alapteaza ca le cad sanii si....
Iar restul de mame, se bucura nespus de mult pt. cei 600 lei, care in 85% din cazuri este o suma mult mai mare decat venitul lor pana in momentul respectiv.

--------------------
+
argon
post 3 Apr 2008, 07:52
Post #114

Mesaj semiautomat

ai uitat de mamele cu 500 de euro salar, care nu-si permit bona, sunt mult mai multe decat alea cu 2000, care de obicei nu fac copii, fiind femei de cariera...

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
OAP
post 3 Apr 2008, 07:52
Post #115

Membru autentic

QUOTE(tribunul @ 3 Apr 2008, 08:50)
Mamele cu 2000 euro salariu, isi permit sa angajeze 2 bone,

...ideea era ca mamele respective platesc contributii sociale cat doua salarii minime pe economie si primesc inapoi fix pix..

--------------------
. . .
Pus astfel în lumină, ancorat în sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului.
+
tribunul
post 3 Apr 2008, 07:55
Post #116

Daca o iei asa, nu le obliga nimeni sa plateasca asigurari sociale.

Ref. la mamele cu 500 de euro, chiar daca ar primi 85% tot nu ar sta acasa 2 ani. Cariera asta le innebuneste pe toate.

--------------------
+
ache2
post 3 Apr 2008, 07:57
Post #117

Membru autentic

From: Berceni, PH

imi puteti spune si mie care era rezultatul contestatiei aleia daca madama nu era judecatoare ?
aaa, nu va obositi ca stiu deja raspunsul ...

fiindca sunt si eu in situatia pot spune ca desi nu impaca pe toata lumea, inca indemnizatia aia basinoasa este mai mare decit salariul majoritatii mamelor de nounascuti, in AD 2008 ! atentie, am spus majoritatea, nu totalitatea !

fiind un ajutor de la stat, trebuie luat ca atare, si anume AJUTOR, nu inlocuitor de salariu ...
stiu ce poti face cu 800 RON cind ai un bebe insa cam cit ia o bona, in medie ?

pina la urma, copilul e responsabilitatea fiecaruia ... nu vad de ce m-as uita cu ochi rugatori la "big brother" ca sa-mi creasca copilul !

--------------------
FIAS / Baikal Clona BROWNING / IJ 18 MN calibru 12 / 223Rem - PH-07-LUD, PH-10-CJF
+
OAP
post 3 Apr 2008, 07:58
Post #118

Membru autentic

QUOTE(tribunul @ 3 Apr 2008, 08:55)
Daca o iei asa, nu le obliga nimeni sa plateasca asigurari sociale.

ma refeream la banii aia care ii platim toti obligatorii la casele de sanatate si mai stiu eu ce porcarii si din care nu beneficiem de nimic

3 Apr 2008, 09:00:
QUOTE(ache2 @ 3 Apr 2008, 08:57)
stiu ce poti face cu 800 RON cind ai un bebe insa cam cit ia o bona, in medie ?

1200 RON...in Buc wink.gif

This post has been edited by OAP: 3 Apr 2008, 08:00

--------------------
. . .
+
ache2
post 3 Apr 2008, 08:00
Post #119

Membru autentic

From: Berceni, PH

QUOTE(OAP @ 3 Apr 2008, 09:58)
ma refeream la banii aia care ii platim toti obligatorii la casele de sanatate si mai stiu eu ce porcarii si din care nu beneficiem de nimic
*

aia nu au legatura cu indemnizatia aia ...

LE pai cu ajutorul de la stat 800 RON plus salariu pe 2 zile = ingrijire permanenta micutz(a) ... nu-i rau, nu !?
ca despre hrana, hainute, etc, suntem de acord ca le cumparam fiecare, daca i-am vrut !

This post has been edited by ache2: 3 Apr 2008, 08:03

--------------------
FIAS / Baikal Clona BROWNING / IJ 18 MN calibru 12 / 223Rem - PH-07-LUD, PH-10-CJF
+
OAP
post 3 Apr 2008, 08:02
Post #120

Membru autentic

Normal, sunt folositi ca ajutoare sociale pentru tigani si ratati (no offence pentrui cei ce au cu adevarat nevoie de un ajutor social)

--------------------
. . .
+
6 Pages « < 2 3 4 5 6 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 8th June 2025 - 10:33
Forum Renault