Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: v-ati montat repartitoare de caldura?
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Legislatie
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
dunn
salut
intrebare: stie cineva de unde pot cumpara numai repartitoarele, fara sa fie nevoie sa contractez o firma sa mi le monteze?
YO4RLP
Ok, ți le cumperi și ți le montezi dar cine te ia în calcul la repartizarea consumului?
adi_ar
QUOTE(dunn @ 2 Jan 2008, 00:28)
salut
intrebare: stie cineva de unde pot cumpara numai repartitoarele, fara sa fie nevoie sa contractez o firma sa mi le monteze?
*



Nu vad la ce ti-ar folosi numai cumpararea dar, in Bucuresti, poti cumpara de aici.
cristi.r
Deci, pentru ca este vorba despre o concluzie, solutia cu repartitoarele de costuri este neadecvata apartamentelor comuniste. Acesta masura trebuie sa fie insotita de reabilitarea termica a cladirilor si, eventual a interiorului apartamentului. Ma refer in special la tavan, dar si la peretii verticali dintre apartamente. Vorbesc din experienta proprie. Datorita copilului, eu mai incalzesc inca 1 apartament, cel de deasupra. Si asta in conditiile in care stau la etajul 1, iar dedesubt nu locuieste nimeni, fiind intrarea din spate + uscatorul (fara calorifer), + alte spatii neincalzite.
YO4RLP
QUOTE
solutia cu repartitoarele de costuri este neadecvata apartamentelor comuniste

Îmi permit să te contrazic smile.gif E singura soluție prin care poți dovedi consumul de căldură.
Dar ce mai zici de posesorii de cetrale de apartament care plătesc scump luxul de a sta în casă într-o ținută sumară? Se pare că termoizolarea apartamentului nu-i ajută prea mult dacă, așa ca și d-ta, au în imediata vecinătate, apartamente goale, unde nu locuiește nimeni, cu caloriferele oprite sau debranșate.
441529
Ca unul care cunosc problema din interior, ocupandu-ma de administrarea de blocuri, pot sa spun, cu certitudine, ca "afacerea" cu repartitoarele este inca una dintre multele HOTII la care au fost supusi romanasii dupa 1989.
Asa numita economie care se face se datoreaza lipsei consumului, nicidecum eficientei. Dar, banii mai putini care se dau teoretic la incalzire, se duc pe cheltuieli colaterale dar care se fac tot pentru incalzire. Cunosc cazuri de oameni care tin caloriferele inchise dar tin aragazul deschis permanent. La cateva asociatii de care stiu eu, consumul de gaze s-a dublat sau mai mult, dupa montarea repartitoarelor.

In cazul meu de exemplu, la un apartament de 2 camere cu repartitoare, pentru a avea un 22-23 de grade, cheltuiala de 120-130 lei + parti comune + citire si calcul + amortizare achizitie. La un apartament de 4 camere fara repartitoare, 25-26 grade, cheltuiala totala de incalzire 200 lei. Unde este economia ca eu nu o vad?

Am vreo 2 asociatii care ar vrea sa renunte la repartitoare, dar nu prea pot din cauza modului cum au fost obligati sa semneze contractele la inceput.

Asa ca, repartitoare suks, parerea mea...
argon
QUOTE(YO4RLP @ 2 Jan 2008, 14:34)
Dar ce mai zici de posesorii de cetrale de apartament care plătesc scump luxul de a sta în casă într-o ținută sumară? Se pare că termoizolarea apartamentului nu-i ajută prea mult dacă, așa ca și d-ta, au în imediata vecinătate, apartamente goale, unde nu locuiește nimeni, cu caloriferele oprite sau debranșate.
*



Nu am inteles partea cu platitul scump, eu in 3 ani aproape ca mi-am scos banii investiti, apartamentul e pe colt, fara nici un perete izolat, termopane doar de curand, si inaintea lor plateam maxim 200 ron la 2 camere, dar stat in tinuta sumara cum zici, la 22 de grade, costul include si apa calda. Vecinii cu repartitoare care stau la 22 de grade platesc 400 ron la 2 camere, fac economie doar cei ce dardaie in case.
Duyu
O ruda apropiata are repartitoare din acestea de caldura. Bineinteles cand a sosit oferta, toata lumea a fost de acord. (majoritatea fac economie si prefera sa stea in frig decat sa traiasca omeneste). Zis si facut, aproape toti locatarii blocului au montat repartitoare, dar mai nou problema este ca nu se furnizeaza caldura decat intre anumite ore si atunci destul de slabut. (adica caloriferele se incalzesc destul de putin si pe o perioada limitata). In aceasta situatie nu vad rostul acelor repartitoare. huh.gif Daca tot le-am montat ar trebui sa fie furnizata caldura non-stop, iar cine doreste da drumul cand vrea, cine nu doreste, tine inchis si cu asta basta. wacko.gif
YO4RLP
Aici e o copie după fluturașul "de la repartitoare". Eu mă scol la 5 dimineața, soția la 7. Fiecare închidem caloriferele, când plecăm. Stau pe colț, orientat spre nord, iarna bate crivățul chiar în perete. Sub mine nu locuiește nimeni, apartamentul e gol, debranșat. Mai sunt mărginit de un apartament gol și de unul cu repartitoare. Cel de deasupra mea are centrală. Nu am termoizolație. În momentul de față, robinetul e la 2 (din 5), temperatura în camera de pe colț, de unde și scriu acum, e de 18 grade C.

[attachmentid=1627425723]

În bloc toate apartamentele sunt cam la fel, aceeași suprafață. Iarna trecută, "nerepartizaților" nu le scădea factura de căldură sub 300 lei iar eu n-am plătit mai mult de 100 lei, în februarie, cel mai mare cost (am fost în concediu, am stat acasă).

La noi în asociație, cel mai mare scandal în privința costurilor de încălzire îl fac "centraliștii". Tot au impresia că ei îi încălzesc pe alții! Dar așa cum am mai spus, luxul de a sta în ținută sumară în casă, când afară e bocnă, se plătește! Dacă ar fi avut casă, nu apartament, fără alți vecini, unde s-ar fi plâns?
argon
Daca ar fi avut casa ar fi izolat-o pe toate partile la exterior, asa la bloc, nu se prea poate, iar cu izolatia la interior nu ai facut nimic.
cosmin_2300
QUOTE(YO4RLP @ 2 Jan 2008, 15:34)
Îmi permit să te contrazic smile.gif E singura soluție prin care poți dovedi consumul de căldură.
Dar ce mai zici de posesorii de cetrale de apartament care plătesc scump luxul de a sta în casă într-o ținută sumară? Se pare că termoizolarea apartamentului nu-i ajută prea mult dacă, așa ca și d-ta, au în imediata vecinătate, apartamente goale, unde nu locuiește nimeni, cu caloriferele oprite sau debranșate.
*


Imi permit sa te contrazic ... 3 camere , 3 persoane , o temperatura medie de 25 de grade si o factura la gaze de 280 RON ( + 50 lei intretinerea ) ... nu e bine ?! mellow.gif
argon
Nu stiu cum puteti sta la 25 de grade, nu e cam cald? eu stau la 22 in tricou, pe la 24 deja imi e cald..
YO4RLP
Păi s-o luăm pe rând:
AR +AC + cheltuieli administrative + femeia de serviciu + gaze + curent pe casa scării = aprox. 70 lei lunar (mai mult sau mai putin)

căldura (să zicem că m-am boierit) 150 lei

70 + 150 = 220 lei tongue.gif
cosmin_2300
QUOTE(argon @ 2 Jan 2008, 18:57)
Nu stiu cum puteti sta la 25 de grade, nu e cam cald?  eu stau la 22 in tricou, pe la 24 deja imi e cald..
*


Pai de obicei stau in pantaloni scurti , tricou si papuci smile.gif
andu911
QUOTE(GoGu @ 14 Nov 2005, 13:19)
Si eu lucrez la o firma care produce (si) repartitoare...
Bine, produce cu un senzor (temperatura "mediului" e fixa) si acu se omologheaza cel cu 2 senzori (cica numai astia se accepta in blocurile alimentate cu agent termic "de la stat").
Cel cu 2 senzori (daca nu are si metoda de masurare cu unul singur, cum spunea cineva mai sus) se poate pacali cu carpa pe el, dar nu e corect fata de ceilalti vecini care vor plati mai mult. Ca sa nu spun ca daca TOTI cei din bloc procedeaza la fel vei plati tot atat.
Metoda de calcul (super-simplificata) e urmatoarea: de ex. daca ai un imobil cu 2 apartamente si gigacalorimetru si intr-o luna un apartament totalizeaza 40 puncte si celalalt 60 puncte (total 100 puncte), asta inseamna ca 40% din ce indica gigacalorimetrul plateste proprietarul primului apartament iar 60% proprietarul celui de-al doilea. Daca ambii proprietari pun carpe pe repartitoare atunci unul va avea, sa zicem 20 si celalalt 30, indicatia gigacalorimetrului nu se schimba, si vor plati tot 40 respectiv 60% din indicatia acestuia. Daca pune numai unul, celalalt proprietar va plati, evident, mai mult  mad.gif

"Corectiile" functie de numarul de elementi, pozitia apartamentului se fac si din programarea fiecarui repartitor (nr. elementi si nu mai stiu ce coeficient), la altii se face din softul ce calculeaza repartizarea costurilor, sau combinat.
*



Esti sigur ca se calculeaza in functie de gigacalorimetrul blocului ?
Nu de alta, dar exista o metoda mult mai eficienta decat cea cu carpa. Si mult mai simpla... Ar fi pacat sa ne tepuim vecinii.
CGB
la mine in bloc, se afiseaza periodic, o hartie pe care scrie :"in data de....se face citirea repartitoarelor. va rugam sa fiti acasa la ora stabilita....bla bla bla".

in juma de ora respectiva hartie e plina de urmatoarele lozinci, scrise frumos cu pixul :"hotie", "teapa", "m**e", "furt+nesimtire"...etc.

blocul e cu 4 etaje, are 14 apartamente. 4 au centrale (inclusiv eu), 7 au repartitoare si restul is nelocuite. cei mai nemultumiti is cei cu repartitoare. toti regreta ca au pus repartitoarele astea si nici nu pot renunta la ele.

o solutie excelenta ar fi izolarea termica a blocului prin programul ala de reabilitare termica...bla bla. fiecare apartament ar plati o treime din costul lucrarii, restul fiind suportata de bugetele locale sau de la guvern. nu stiu exact.
dar cum rumanii is saraci si chitrosi (cel putin la mine pe scara) nu prea sint sanse.
mariuscond
QUOTE(GoGu @ 14 Nov 2005, 13:19)
...Cel cu 2 senzori (daca nu are si metoda de masurare cu unul singur, cum spunea cineva mai sus) se poate pacali cu carpa pe el, dar nu e corect fata de ceilalti vecini care vor plati mai mult...
*
Toate repartitoarele pot fi pacalite (nu spui cum)... crede-ma!!! Ba mai mult... ca un "bug" pe care l-am descoperit am vazut ca unele (cu 2 senzori) "pot fi date si inapoi".
Afacerea (parerea mea hîc...) este profitabila doar pentru firmele (ce au facut "lobby" la greu) care le-au vindut si care acum administreaza (contra cost ! ) repartizarea costurilor. Per total nu se economiseste mare lucru decit daca stai in frig.
Lord Hades
QUOTE(mariuscond @ 3 Jan 2008, 14:59)
Toate repartitoarele pot fi pacalite (nu spui cum)...
(parerea mea hîc...) este profitabila doar pentru firmele (ce au facut "lobby" la greu) care le-au vindut si care acum administreaza
Per total nu se economiseste mare lucru decit daca stai in frig.
*


Evident ca pot fi pacalite. Tot ce este facut de om poate fi trisat de alt om. Se numeste evolutie smile.gif Si eu m-am gandit la niste "metode" dar din lipsa de chef si timp nu am stat sa le verific. Oricum ma bate gandul sa imi pun centrala ca m-am saturat sa ii fac pe altii cu bani. Anul trecut a fost ok cu repartitoarele astea, dar luna trecuta am avut 250 lei doar caldura si nu inteleg cu am reusit ...

Firmele respective rulls ... pacat ca nu mi-a dat prin cap sa imi fac si eu o firma dinaia smile.gif

Recunosc deschis, ce facem noi sarantocii posesori de repartitoare nu se numeste economie ci STAT IN FRIG la dracu ca am 17-18 grade in casa toata ziua si la munci am 25-26. Mai aduc de acolo putina caldura in buzunare cand vin acasa tongue.gif

PS: chiar nu vrei sa ne explici si noua teorita ta de bypassuit claorimetrele?
mariuscond
QUOTE(Lord Hades @ 3 Jan 2008, 14:59)
...pacat ca nu mi-a dat prin cap sa imi fac si eu o firma dinaia smile.gif
*
Cred ca te-ar fi mincat "rechinii"! Unde-i loc de "ciugulit" bani de la "prostime" tre' sa "ai spate" sau sa fii unul din "baietii destepti". Mafia e mare!!!
QUOTE(Lord Hades @ 3 Jan 2008, 14:59)
PS: chiar nu vrei sa ne explici si noua teorita ta de bypassuit claorimetrele?
*
E ilegal! nono.gif
Laurentziu83
QUOTE(mariuscond @ 3 Jan 2008, 13:59)
Toate repartitoarele pot fi pacalite (nu spui cum)... crede-ma!!! Ba mai mult... ca un "bug" pe care l-am descoperit am vazut ca unele (cu 2 senzori) "pot fi date si inapoi".
Afacerea (parerea mea hîc...) este profitabila doar pentru firmele (ce au facut "lobby" la greu) care le-au vindut si care acum administreaza (contra cost ! ) repartizarea costurilor. Per total nu se economiseste mare lucru decit daca stai in frig.
*


Per total sunt o idee buna, eu am intrat in a doua iarna cu repartitoarele si ma simt mult mai bine ca imi pot controla nivelul de caldura. Eu le tin intre 3 si 4, in bucatarie nu am (ca am aragaz daca vreau sa fumez o tigara acolo) si e decent, nu ma rupe la intretinere.
Decat sa ma tina la un 28 de grade la sistemul centralizat si sa ma plang ca platesc milioanele pamantului, mai bine 22 de grade si stau lejer.
Stiu ca se pot maslui, dar nu ma intereseaza, sunt multumit de cat platesc acum.
Ideea la repartitoare e sa nu tii la 5 robinetul (cum multi n-au habar ca ala nu e robinet normal, ci un fel de climatronic) ci la o temperatura la care nici nu te coci, nici nu ingheti.
klaus
QUOTE(dunn @ 1 Jan 2008, 23:28)
stie cineva de unde pot cumpara numai repartitoarele, fara sa fie nevoie sa contractez o firma sa mi le monteze?
*

1. repartitoarele nu sunt contoare care sa dea niste valori in sistemul international, ele masoara niste diferente, fiecare tip de repartitor avand valori proprii pentru aceeasi cantitate de caldura masurata. Ipotetic, un repartitor poate masura 10 unitati pentru 1 cal, iar altul poate masura doar 8 unitati pentru 1 cal.
2. Din cauza motivului de la pct. 1 intr-un condominiu cu mai multe apartamente trebuie montat ACELASI tip de repartitor pentru toate caloriferele din condominiu in scopul de a fi comparabile masuratorile.


Legat de incalzirea prin pereti, din informatiile mele ea poate ajunge si la 20% din incalzirea respectivului apartament, daca peretii sunt mai calzi decat temperatura din apartament (masa mare radianta) Ori mai calzi sunt de la... vecini.
De aceea e NECESAR (pentru a plati real) ceea ce a zis cristi.r: reabilitarea cladirii si izolarea peretilor, inclusivi cei interiori.
Daca insa o sa faceti un calcul, cred ca o sa va treaca de repartitoare (costuri reabilitare pereti la un apartament+costuri repartitoare+costuri lunare repartitoare - citit/calculat) o sa se compenseze intr-un timp indelungat. Economic e ineficient vreo 5-6 ani.
brigada_diverse
am montate in casa dinalea, f haioasa treaba din punctul meu de vedere
oricum , costul de caldura a scazut vizibil , se amortizeaza usor investitia, mai ales cand pleci de acasa, inchizi caloriferul si gata, sau in camerele in care nu sta nimeni
Laurentziu83
Faptul ca am temperatura constanta in casa indiferent daca afara sunt +5 grade sau -14 grade ma face sa uit de cat am dat pe robineti. Nu sa ma culc dezvelit deoarece e prea cald si sa ma trezesc infrigurat pentru ca s-a racit.
Si cum eu mai sunt si plecat de acasa aproape toata ziua, il trec o treapta mai jos la temperatura (ca sa nu se faca turturi in casa, totusi) si mai si economisesc ceva la factura.
YO4RLP
Păi dacă pleci de acasă mai toată ziua, de ce nu le închizi complet? Cum am spus și mai-nainte, plec la 5,30 dimineața, închid caloriferul; mă întorc pe 3 - 3,30 îl deschid.
La sfârșitul lunii trecute, când a fost avaria aia pe termoficare la Galați, temperatura în casă a fost de 12 grade, două nopți am făcut la temperatura aia.
Iar regulatoarele sunt dotate cu un termostat care sesizează dacă temperatura scade sub 6 grade și deschid automat turul.
441529
Eu cred ca tot nu ati inteles ca nu faceti economie, ci nu consumati.
As vrea sa va vad impresiile si in cazul in care ati fi nevoiti sa stati acasa voi sau cineva din familie: parinti, copii, poate cineva bolnav... Atunci ati mai inchide robinetul la ora 5:30? Si, atunci sa spuneti cat de bune sunt repartitoarele.
klaus
QUOTE(Laurentziu83 @ 7 Jan 2008, 22:44)
ma face sa uit de cat am dat pe robineti.
*
Una e robinetul termostatat (care dupa aprerea mea e necesar chiar daca nu ai si repartitoare), si alta e repartitorul.
Robineti termostatati am si eu, desi nu am repartitoare.

Lumea o sa vada cat de bune sunt repartitoarele cand toti vecinii or sa inceapa sa tina inchise caloriferele, ca sa nu plateasca, si or sa faca frigul prin casa. Sa vedeti voi ce de-a igrasie se face pe peretei si nu stiti de la ce. Si sa vedeti ce greu se scoate. Si nu din vina voastra, ci a vecinilor care ... fac economie.
YO4RLP
Păi, fie-mi cu iertare, dar economie nu înseamnă reducerea consumului? Și dacă în timpul zilei nu e nimeni în apartament (oamenii mari la servici, copiii la școală), ce rost are să lași caloriferele deschise?
QUOTE
As vrea sa va vad impresiile si in cazul in care ati fi nevoiti sa stati acasa voi sau cineva din familie: parinti, copii, poate cineva bolnav... Atunci ati mai inchide robinetul la ora 5:30?

Am trei ierni de când am repartitoare și de fiecare dată am avut concediu în ianuarie sau februarie, deci am stat acasă. Ziua le țin la 2, noaptea le ridic la 3, când e ger chiar la 5. Anul trecut, în februarie, am plătit 100 lei iar în ianuarie 2005 (au fost gerurile alea cumplite) 130 lei. În ambele situații de mai sus am fost în concediu. Iar izmene și flanelă nu-mi pun decât atunci când știu că urmează să stau ore bune în frig, pe afară.

Edit:
QUOTE
Lumea o sa vada cat de bune sunt repartitoarele cand toti vecinii or sa inceapa sa tina inchise caloriferele, ca sa nu plateasca, si or sa faca frigul prin casa. Sa vedeti voi ce de-a igrasie se face pe peretei si nu stiti de la ce.

Zic că totuși trebuie făcută o diferență între cei ce au caloriferele debranșate și cei ce le închid câteva ore pe zi, sau poate o săptămână, două, cât sunt plecați. Termostatul lucrează, totuși, sub 6 grade.
441529
Eu zic ca nu e prea mare diferenta intre debransarea totala si cea partiala, benevola dar pentru care mai si platesti (costul repartitoarelor, citirea si calculul, partile comune, tipul caloriferului, orientarea dupa punctele cardinale radmasa.gif si evident consumul).

Iar economie prin reducerea consumului facea nea Nicu pe vremuri. In sec XXI, cred ca o definitie mai corecta a economiei ar fi mentinerea confortului cu reducerea consumului, ceea ce este altceva.
Este ca si cum ai spune ca ai o masina care consuma 1l/100 km, dar mergi cu ea 10 km si restul o impingi.
Si, mai spune-ne ce bine este cand vii acasa dupa-amiza si gasesti casa rece, ca deh, robinetii au fost inchisi la plecare.

Am mai spus-o, eu cunosc toate cazurile posibile, ocupandu-ma de administrare de blocuri, dar hotie mai mare ca asta inca nu ticluisera astia.
argon
QUOTE(cristitranca @ 7 Jan 2008, 20:02)
pleci de acasa, inchizi caloriferul si gata
*




Nu stiu cum e cand ai repartitoare, dar cand ai centrala, daca inchizi cand pleci de acasa, si pornesti cand ajungi, merge in draci pana se incalzeste si se consuma mai mult decat daca ai fi lasat pornit- se racesc peretii, si dureaza pana se incalzesc iar.

In plus, eu cand vin acasa vreau sa imi fie cald, nu sa stau cu suba o ora pana se incalzeste, la unele lucruri elementare de confort nu se face economie, cheltuiti ce salvati din asta(daca salvati) pe prostii mult mai mari care mai mult ca sigur nu ajuta la nimic, dar nu va dati seama.
Funny
Parerea mea este ca aceste repartitoare sunt o alta teapa cu iz "dambovitean".......Vrei sa fie cald si bine,OK,le lasi deschise toata ziua si o sa ai caldura,vrei sa faci economii,foarte bine,stai in frig si cu asta basta!
Toti locatarii regreta acum ca au dat o multime de bani sa le monteze,toti sunt nemultumiti de sumele pe care le platesc pentru a face frigul dar nimeni nu ia nici-o atitudine,iar asta spune multe.......................
argon
QUOTE(Funny @ 8 Jan 2008, 08:13)
iz "dambovitean".......V
*



eh..lasa ca pe aici lumea isi punea repartitoare cand bucurestenii nu stiau ce-s alea si la ce ajuta.
tribunul
QUOTE(441529 @ 7 Jan 2008, 23:29)
Eu cred ca tot nu ati inteles ca nu faceti economie, ci nu consumati.
*



Foarte corect.

Oricum ideea e super tare, trebuie sa dai o caruta de bani ca sa stai in frig.



Funny
@argon
radmasa.gif radmasa.gif radmasa.gif
.......Stiu asta fiindca si eu sunt tot "provensal" biggrin.gif si aveam rahaturile alea montate cu mult inainte ca Videanu sa-i "converteasca" pe bucuresteni!
Oricum ar fi mie nu mi se par o solutie,nici macar de compromis!Cred ca cine vrea economii cel mai bine ar face sa-si puna centrala iar ceilalti sa nu monteze faimoasele repartitoare!
sqryn
la mine in casa e destul de cald, ele sunt bune primavara sau toamna cand se trezesc cei de la radet sa bage caldura cand sunt 15 grade afara. atunci merge sa le inchizi sau sa le lasi mai jos.
centrala merita si nu prea, depinde cat de bine face fata incalzirea de la bloc. costurile de instalarea unei centrale (centrala+gaze+calorifere+racorduri si restul instalatiei) sunt destul de mari si le amortizezi in o perioada foarte mare.
argon
Nu e cazul de centrala vs repartitoare, din cauza costurilor, centrala costa 50 de milioane cu totul, sa zicem repartitoarele 6-7. Din punctul meu de vedere, centrala e o necesitate, curgea apa pe calda 30 de minute pana se incalzea, se contoriza ca apa calda, si cand in final se incalzea, scadea presiunea ca stateau vecinii cu mana si urechea pe coloana si ii dadeau drumu fix atunci, ca platea fraieru', aka eu. Asa am apa calda instant, ca e la un pret mai mic e alta poveste.

la fel cu incalzirea, nu dardai in casa toamna pana se hotarasc babetii din scara sa dea drumul la coloana(desi toti au repartitoare) , la fel primavara, cand in martie hotaraste majoritatea sa se taie caldura, fac in casa cate grade vreau , cand vreau.
klaus
Si ii mai incalzesti si pe agaricii de pe langa tine care tin caloriferele inchise si se lipesc de peretii tai calzi.
Mirat as fi daca nu au paturile ca in statia spatiala, prinse la verticala pe perete....
testike
Ieri mi se plangea vecina ca plateste 1 milion si ceva la 2 camere, in situatia in care intr-o camera e oprit complet, si e pe in cealalta 1 si ceva.
Aragazul il tine tot timpul pornit, si tine usa de la camera deschisa sa intre caldura din bucatarie.
Cam 90% din blocul asta sunt pensionari.
Eu ar fi urmat sa platesc cam 280 lei incalzirea pentru 46 mp, cu repartitoarele puse pe 4 ( vreo 23 grade), si inca vreo 30 lei gazul, pentru care nu am contor..
In plus de cand s-au montat repartitoarele mi-a aparut mucegai..
Oricum m-a distrat un pic ce zicea vecina, pana la urma or sa ajunga toti sa faca frig si sa plateasca aproape cat se platea fara repartitoare, si cand multi tineau geamurile deschise sa iasa caldura.
Nu prea inteleg totusi cum de se aduna facturi asa mari in situatia in care foarte multi consuma asa putin - probabil aparatele care masoara caldura pe bloc (am inteles ca exista asa ceva?) nu functioneaza corect, sau se plateste oricum caldura care se pierde pe drum de la astia cu termoficarea.. :/


LE: Apropos, in unele situatii e mai rentabil sa nu iti montezi repartitor,chiar daca restul au. In cazul acesta se plateste 30% in plus fata de cat plateste cel mai mult o persoana cu repartitor.
Asta ar fi fost mai bine pentru mine, pentru ca de multe ori platesc cu 50-60% mai mult, si as fi putut face si mai cald smile.gif
Dar probabil chestia asta e adevarata doar daca stati in bloc de pensionari..
argon
Din fericire am doar un singur perete din sufragerie comun cu 2 pensionari(cu repartitoare), in rest am pereti ori la exterior , ori la casa scarii, care e neincalzita... peretele cu pensionarii e la fel de rece ca si cei cu casa scarii..

@testike, aia cu aragazul o sa moara asfisiati de monoxid de carbon, Doamne fereste..mare prostie..
testike
Da, ma mir si eu cum suporta... Probabil mai da si ceva bani pe medicamente din cauza frigului..
Ma gandesc cat am fi platit fara repartitoare. Tinand cont ca acum 2 ani se platea cam 160-170 lei maxim ( e o centrala moderna destul de noua chiar langa bloc) , acum ar fi fost 200 lei maxim , si la gaz probabil ar fi fost vreo 20 lei mai putin, ca nu il tinea toata lumea pornit..
Deci pentru vreo 40-50 lei maxim in plus toata lumea ar fi avut caldura din belsug, era cald chiar si pe casa scarilor.. Nici nu am socotit costul repartitoarelor si citirea lor
argon
apropos de cititul repartitoarelor, am inteles ca s-a inventat un nou sistem ce citeste din scara blocului la toti locatarii, nu mai vine nimeni in casa, nu se mai plateste 1 E de citire(sau cat mai e)..
vijelie
Eu am cu citire prin radio (ma rog, asa umbla vorba ca se zice), costa 0.50 euro/bucata.
YO4RLP
QUOTE
Si, mai spune-ne ce bine este cand vii acasa dupa-amiza si gasesti casa rece, ca deh, robinetii au fost inchisi la plecare.

Păi atunci când am plecat, am lăsat geamurile și ușile vraiște, să se piardă căldura? tongue.gif
QUOTE
Am mai spus-o, eu cunosc toate cazurile posibile, ocupandu-ma de administrare de blocuri, dar hotie mai mare ca asta inca nu ticluisera astia.

Știi unde e hoția? În multe comitete de bloc sunt "centraliști" care hotărăsc, cu de la sine putere, să nu mai plătească acele "pierderi comune". Astfel toate acestea ajung în lista de plată a "repartizaților". Ei cică nu se mai folosesc de acea instalație ... Nu se mai folosesc, asta e opțiunea lor, să le fie de bine, dar drepturi și obligații tot vor avea atâta vreme cât vor sta în acel bloc.
klaus
Si ce treaba au "centralistii" cu discutia de fata? Adicalea cu repartitoarele? Ca ei nu-si monteaza...
argon
Eu am zidit cu ghips-carton toate coloanele din casa, poti sa imi explici de ce crezi matale ca ar trebui sa platesc si eu pierderile?
klaus
Pentru ca sunt incalziri pe spatiile comune (hol, spalatorie de ex) sau pierderi pe spatiile comune (subsol de ex).
argon
Nu exista incalzire in spatiile comune la mine in bloc, YO4RLP, dupa tine, as fi scutit in cazul asta? intreb pentru ca am impresia ca nu te refereai la ce a zis Klaus, adica spatiile comune.

Referitor la subsol, cativa vecini l-au monopolizat si au construit boxe, unde-si tin una alta, fara acordul meu, fara acordul celorlalti vecini fara boxe, deci acum nu mai e spatiu comun wink.gif
mariuscond
QUOTE(testike @ 8 Jan 2008, 10:30)
...pana la urma or sa ajunga toti sa faca frig si sa plateasca aproape cat se platea fara repartitoare, si cand multi tineau geamurile deschise sa iasa caldura.Nu prea inteleg totusi cum de se aduna facturi asa mari in situatia in care foarte multi consuma asa putin ...
*
Pai ce ai scapat din vedere e faptul ca desi se contorizeaza totul, a crescut pretul energiei/gigacaloriei. De ex. acum 3 ani la mine in bloc 1mc de apa calda costa 30mii lei, iar acu' costa 93mii lei. Misto inflatia asta calculata de gușați... preturile la bunurile/produsele de subzistenta s-au dublat/triplat, iar ei calculeaza inflatia adunindu-le cu ieftinirea plasmelor si eventual a altor produse de lux.
Ce tara...? Ce oameni...? 251.gif
QUOTE(argon @ 8 Jan 2008, 15:22)
Referitor la subsol, cativa vecini l-au monopolizat si au construit boxe, unde-si tin una alta, fara acordul meu, fara acordul celorlalti vecini fara boxe, deci acum nu mai e spatiu comun wink.gif
*
"In acte"... e spatiu comun. 251.gif
YO4RLP
Spații comune într-un bloc sunt: casa scării, subsolul, uscătoria, ascensorul, acoperișul, fațada ... mai completați și voi. În mod normal, nimeni nu are dreptul de a restricționa accesul. Totuși, mulți dintre facem un act de bunăvoință către vecinii noștri permițându-le să depoziteze pe acolo tot felul de lucruri.

Instalațiile de la teul de racordare la conducta furnizorului și până la teul de racord din fiecare apartament sunt proprietate comună. Deci, indiferent dacă beneficiezi sau nu de binefacerile lor ai obligația de a suporta cheltuielile de întreținere a lor.
De pierderile de căldură de la subsol beneficiază chiar structura blocului: în zilele geroase umezeala din ziduri poate îngheța afectând chiar structura clădirii (cred că mulți ați avut ocazia să vedeți prin unele locuri cum iese gheața din zid), conductele de apă iarăși pot îngheța ...
costi
la mine asta-i prima iarna cu repartitoare si nu inteleg urmatoarele:
1) cum masoara astea fluxul de caldura degajat pt ca nimeni nu a venit sa vada citi elementi au caloriferele mele
2) cum le citesc astia ca nu-mi intra in casa; remote/remote dar cum face cititoru' diferenta intre ele sau intre ale mele si ale vecinilor, are fiecare ID-ul lui sau cum ?
testike
QUOTE(mariuscond @ 8 Jan 2008, 15:52)
Pai ce ai scapat din vedere e faptul ca desi se contorizeaza totul, a crescut pretul energiei/gigacaloriei. De ex. acum 3 ani la mine in bloc 1mc de apa calda costa 30mii lei, iar acu' costa 93mii lei.  251.gif "In acte"... e spatiu comun. 251.gif
*



Pai am socotit 25%, am zis ca de la 1.6 mil ar fi costat vreo 2 mil acum.
A crescut mai mult pretul gazului in ultimii 2 ani?
In privinta inflatiei cred ca ai foarte mare dreptate, ma tot mir si eu cum naiba calculeaza inflatii asa mici, cand la o gramada de produse preturile au crescut cu 30% sau mai mult.. Am inteles ca cosul zilnic pe baza caruia se calculeaza inflatia e airea de tot, daca tin bine minte cheltuielile de intretinere a locuintei erau cam 10% , ca si in UE. Asta cu toate ca nu cred ca foarte multa lume are 30-40 mil salar, sa fie de 10 ori mai mare decat cheltuielile...

8 Jan 2008, 16:13:
1) cum masoara astea fluxul de caldura degajat pt ca nimeni nu a venit sa vada citi elementi au caloriferele mele

La montare cred ca au notat numarul de elementi si materialul din care e facut caloriferul, am inteles ca astea se folosesc la calcule.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.