Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: v-ati montat repartitoare de caldura?
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Legislatie
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Smiley
stimabile, da-ne un exemplu clar despre cum fura RADET-ul cu ajutorul repartitoarelor.
dizzy
stimabile, refuz sa-ti dau explicatii, iete ca nu vreau!
Daca pui ochii la treaba si citesti ce am mai explicat pe aici ai sa intelegi. Daca nu, asta e, nu trebuie sa le stii pe toate.
dr_mKe
Revin dry.gif

Aplicarea de cotă comună unisens nu este legală.

Cetățeanul proprietar de apartament într-un condominiu are legal dreptul să își aleagă furnizorul de servicii, doar dacă nu este reglementat de către Asociația de Proprietari altfel, iar în contractul de vânzare/cumpărare este specificat ca nu ai voie sa montezi centrală, să ai cățel, papagal, etc, șamd > la noi nu am văzut încă acest aspect, dar dincolo este la ordinea zilei !

Pierderile există în ambele sensuri, atât la cel cu centrală cât și la cel cu încălzire în sistem centralizat.

Pierderile sunt crescute de cei care fac economie ținând căldura închisă.

Facturile mai mari vin din cauza prețului gigacaloriei, nu din cauza firmei care a instalat și operează repartitoarele.
dizzy
Eh, multe nu-s ca afara, in tarile cu apa calda.
Afar nu sta mos Pendula singur in 3-4 camere cu caloriferul inchis, si cu aragazul deschis.
Afara cheltuielie cu caldura iarna sunt asa pe la 5-10% din vebnitul lunar al unui membru de familie.
b76bgaarh
corect, acolo sta toata lumea cu caloriferul inchis si/sau termostatul pe 18-19 grade.

bafta.
nasty
cred că cei din vest au cu totul altă cultură, a economiei, cu toate că facturile lor la utilitați sunt mici în raport cu venitul, stau la 20-21 de grade, toate electrocasnicele sunt A+++, nu risipesc apa.
Susțin că sunt ecologiști, nu zgârciți...
Garett
In Norvegia o factura de curent poate ajunge si la 9000 NOK, vreo mie si ceva de euro, asa ca...
Lord Hades
Cum adica cine fura?

Am enuntat anterior. Același tip de apartament bloc langa bloc. Eu am repartitoare platesc de 3 ori mai mult decat cel fara. Caz concret. Eu fac economie adica stau in frig vecinul e la bustul gol cu geamul deschis. Ce contorizare face regia de termoficare la intrarea in bloc de vreme ce blocul cu repartitoare consuma in mod clar mai putin si plateste mai mult?

Ar mai fi multe de zis dar m-au apucat nervii ...
dr_mKe
Reclamatie la OPC, Registrul Roman de Metrologie, Politie pentru furt calificat/inselaciune excl.gif

LE > dat fiind ca am apartamentul pe nord, 2 pereti afara, la bucatarie >50% sticla, ultimul etaj, factura la gaz ajunge in jurul la 400 de lei in lunile friguroase si nu fac ''economie''. Am izolat exterior, izolat tavanele, geamuri cu 3 foi de sticla, izolat podeaua, 24 de grade constant. In aceleasi conditii, in sistem centralizat ar fi fost dublu. Noroc ca blocul nu a avut nici o data decat incalzire pe gaz.
Smiley
QUOTE(Lord Hades @ 18 Oct 2014, 13:20)
Cum adica cine fura?

Am enuntat anterior. Același tip de apartament bloc langa bloc. Eu am repartitoare platesc de 3 ori mai mult decat cel fara. Caz concret. Eu fac economie adica stau in frig vecinul e la bustul gol cu geamul deschis. Ce contorizare face regia de termoficare la intrarea in bloc de vreme ce blocul cu repartitoare consuma in mod clar mai putin si plateste mai mult?

Ar mai fi multe de zis dar m-au apucat nervii ...
*



ai comparat sumele de pe facturile de la radet, sau doar cat platesti tu si cat plateste vecinul?
nasty
se mai fac repartitore Recoterm la AEM Timișoara?

http://www.opiniatimisoarei.ro/atentie-tim...uro/19/10/2014/


macar dacă vor fi obligatorii din 2016, să nu le luăm din import, ci să le facem în țară, mai ieftine și mai performante, facute dupa experienta practica a folosirii de pana acum.
Comanda e uriașă, la câte calorifere există în România.

Să nu uităm că am inchis, le-am demolat și vândut la fier vechi o mulțime de fabrici exclusiv pentru tunuri imobiliare ( ex IPRS Baneasa, Electrotehnica, Umeb, Electroaparataj, FEA, Automatica, etc) și acum cumparam televizoare, frigidere, masini de spalat și alte electrocasnice, de marca, asamblate in Slovacia, Cehia, Ungaria.
Nu puteam să folosim forța de muncă de la fabricile de mai sus să producem sau macar sa asamblam la noi, pentru CE, marci de prestigiu? Le-aș fi dat fabricile gratis la niste firme tari...poate nu am fi avut atatia capsunari si nici atati milionari de carton.
dizzy
pentru ca???
de ce as lua din productia interna? e mai bun? mai ieftin?
nasty
QUOTE(Smiley @ 14 Oct 2014, 17:30)
despre cum fura RADET-ul ...
*



Prognoza meteo - sâmbătă, duminica, luni, 3 zile la rând va fi frig și apoi vremea se incălzește.
Conform anunțului dat de Radet, atașat mai jos, cele 3 zile de frig, la rând, sunt o condiție pentru ca să furnizeze caldură, începând cu a 4-a zi, exact când se incălzește. Deci nu numai că ne fură banii, furnizând căldură când e cald afară, dar provoacă și disconfort, că nu dă căldură când e frig afară.

Citiți cu atenție, deci eu vreau căldură când e frig afară, nu vreau să inchid vanele...
Sunt foarte nemulțumit de serviciile Radet. Dacă ar fi promți cu reglajul agentului termic în funcție de temperatura de afară, nici n-ar mai trebui repartitoare pe calorifere.
dizzy
Nu fura, dragul meu, iti furnizeaza un serviciu. Nu deschide vanele de la bloc si nu o sa platesti nimic.
nasty
http://www.romaniatv.net/facturile-la-cald...ita_178909.html

"Un studiu realizat de Facultatea de Instalații București și Asociația Inginerilor Instalatori din România, la cererea ANRSC, a arătat că metoda actuală de calcul pentru repartitoarele de costuri la energia termică este total eronată."
dr_mKe
Eu am deschis vanele de acum 2 saptamani. Am bransament de asociatie separat de restul, doar pentru 2 scari si deschidem atunci cand exista cereri din partea proprietarilor. Sistemul functioneaza foarte bine. Punctul termic este complet automatizat, anuntam ca avem vanele deschise iar agentul termic este livrat cand temperatura scade sub X grade. Cu toate astea, facturile sunt imense, nejustificat de mari.
Oricum mai am sub 30% din apartamente in sistem centralizat blush.gif
maho
QUOTE(dr_mKe @ 24 Oct 2014, 20:50)
facturile sunt imense, nejustificat de mari.
Oricum mai am sub 30% din apartamente in sistem centralizat  blush.gif
*


Normal ca-s facturile mari, in conditiile astea; cu cat sunt mai multi bransati la sistemul centralizat, cu atat e mai... sa zicem rentabil. Pe-aici, prin Bv, cand au ramas 1-2 bransati "la comun" intr-un bloc, a venit cet-ul si i-a debransat fara discutii.
Nici macar pe aceeasi scara de bloc nu-i poti impaca pe toti: unii vor caldura, altii nu, deci decizia de a deschide vanele e comentata. In general, discutiile de genul asta se inflameaza la inceput de sezon, dupa aia, lucrurile se calmeaza.
Lord Hades
QUOTE(Smiley @ 20 Oct 2014, 09:12)
ai comparat sumele de pe facturile de la radet, sau doar cat platesti tu si cat plateste vecinul?
*


Nu prea inteleg intrebarea. Ce facura radet? Pe mine ma interesează strict cat platesc eu la asociația de locatari in condițiile in care modul de calcul este identic pt toata lumea. Ori eu platesc mai mult si consum mai putin. Aici e problema.

Apropo in brasov nu ii spune radet smile.gif
Smiley
fumasi ceva, stimabile? sau ai uitat de la ce-ai pornit?
QUOTE(Lord Hades @ 18 Oct 2014, 13:20)
..........blocul cu repartitoare consuma in mod clar mai putin si plateste mai mult..........
*



regia de termoficare (indiferent cum s-o numi ea) are la intrarea in bloc o dracie (gigacalorimetru cred ca-i spune) care masoara cata energie termica intra in bloc. pentru asta masoara si cantitatea de apa dar si temperatura ei.
pe factura trimisa de regia de termoficare catre asociatia de locatari apar valorile masurate de dracia asta si pretul total (care e proportional cu valoarea masurata). mai departe e treaba asociatiei cum imparte costul intre locatari.

ca sa poti sustine ca "un bloc consuma mai putin si plateste mai mult" trebuie sa compari facturile primite de la regia de termoficare, nu sa compari costurile suportate de cate un apartament din fiecare bloc.
Lord Hades
N-am consumat nimic nelegal ... cel putin nu încă. Ce sa iti mai explic? Factura de la regie nu am vazut-o. Dar am vazut cat am eu de plata si vecinul. Eu cu mizerii el fara. Eu in frig cu suba el in slip. Eu platit dublu. De unde bani de etnobotanice? Daca tu imi poti explica fenomenul ma înclin in fata ta. Dar daca ajungi la concluzia mea adica furt pe față te rog sa te apuci de batut mătănii smile.gif
tavi_ro
Eu unul nu pricep si pace ce treaba au regiile de termoficare cu ce se afla dincolo de contorul de energie termica montat la intrarea pe scara. Din moment ce in baza acelui echipament asociatia plateste caldura primita ce ii intereseaza pe ei sau pe altii cat ai consumat ?. Sau ce calorifere/elementi ai tu in casa, sau mai stiu eu ce tampenii.

Sunt sigur ca si dupa montarea repartitoarelor plata o sa se faca tot dupa ce indica contorul termic de scara si nu ce indica balaria de pe calorifer. Tara lu' papura voda..... Plus transportul, plus pierderile care oricum se vor plati...

Iar certurile intre vecini or sa fie la cote inalte....
Smiley
QUOTE(Lord Hades @ 28 Oct 2014, 21:37)
N-am consumat nimic nelegal ... cel putin nu încă. Ce sa iti mai explic? Factura de la regie nu am vazut-o. Dar am vazut cat am eu de plata si vecinul. Eu cu mizerii el fara. Eu in frig cu suba el in slip. Eu platit dublu. De unde bani de etnobotanice? Daca tu imi poti explica fenomenul ma înclin in fata ta. Dar daca ajungi la concluzia mea adica furt pe faă te rog sa te apuci de batut mătănii smile.gif
*


pai daca n-ai vazut factura de la regie, cum ai ajuns la concluzia ca "blocul cu repartitoare consuma in mod clar mai putin si plateste mai mult" ????

ia legatura cu firma care va face calculele si discuta problema, ei ar trebui sa aiba atat factura de la radet cat si consumul din fiecare apartament. eventual ia-l si pe administrator cu tine cand te duci sa vezi care-i treaba
explicatii plauzibile ar fi multe:
-a gresit radet-ul factura
-ai repartitoarele stricate si indica mai mult decat trebuie
-te fura vecinii
-a citit gresit cel de la firma (poate a adaugat o cifra in plus la un repartitor de la tine)
-au gresit cei d ela firma calculele


QUOTE(tavi_ro @ 29 Oct 2014, 16:20)
...........Sunt sigur ca si dupa montarea repartitoarelor plata o sa se faca tot dupa ce indica contorul termic de scara si nu ce indica balaria de pe calorifer. ............
*



da, regia de termoficare factureaza in functie de ce arata contorul ala de la intrarea in scara.
repartitoarele sunt folosite doar pentru a imparti valoarea de pe factura intre locatari.
tavi_ro
In curand vine si legea ca nu ai voie sa opresti caloriferul si iti impune sa il tii la temperatura minima de x grade, vine si electrica cu pretentia sa merga becu in casa min y ore ca e pericol sa iti rupi gatu in casa ca nu ai lumina suficienta (cine mai plateste facturile?), vine si gazu cu pretentia sa nu opresti aragazu ca e pericol de explozie, mai vine si canalizarea ca trebuie folositi neaparat ceva m3 de apa ca pute in bloc..., si tot asa..... Aaa, am uitat de apa de baut, ceva m3 de apa dura pe luna pentru bunul mers al rinichilor, ca de carierele de piatra se tot micsoreaza de la atatea constructii...

VAI DE NOI !!!


PS: Dupa unele studii temperaturile mai joase duc la o longevitate crescuta. Conform acestei teorii faptul ca esti obligat sa ai in casa o anumita temperatura ma duce cu gandul la....
klaus
1. Mentinerea unei temperaturi reduse de catre un membru al condominiului conduce la distrugeri la ceilalti membri (igrasie pe pereti, de ex) pe langa FURTUL pe care il fac prin incalzirea de la vecinii (prin pereti) care tin mai cald in casa.
Este aceeasi situatia cu inundatia de la vecin. Acesta iti produce o dauna. Acum ce o sa faci, o sa vii sa-mi plangi ca legea il obliga pe cvecin sa-si intretina instalatia, ceea ce ii impune cheltuieli suplimentare?
Traiul la comun inseamna o limitare a drepturilor personale pentru a crea un echilibru intre drepturile colocatarilor.

2. Daca tu crezi ca temperaturile mai reduse duc la longevitat sporita, cred ca e momentul sa-ti vinzi casa si sa dormi in strada. O sa traiesti mai mult, iarna o sa-ti faca bine la speranta de viata.
maho
E o lege simpla a fizicii, nu inseamna FURT. Iar pt. igrasie sunt necesare mai multe conditii, nu doar pereti reci; poti avea 4-5 grade intr-o camera, daca peretii sunt uscati si ventilati nu vei avea igrasie.
Temperaturile mai scazute e posibil sa-ti asigure o lengevitate mai mare, ca se incetineste metabolismul.
sorin1983
care vrea sa traiasca mai mult sa se mute de la bloc.... sper sa nu citeasca si vecinii mei asemenea idei...
klaus
QUOTE(maho @ 31 Oct 2014, 10:52)
E o lege simpla a fizicii, nu inseamna FURT.
*


Daca eu iti scutur copacii de poame si pica la mine in cos, nu la tine, tot lege a fizicii este, dar din punctul de vedere al dreptului se cheama FURT.
Asa e si cu aia care inchid caloriferele ca sa se incalzeasca de a peretii vecinilor, le FURA caldura pe care vecinii o PLATESC. Daca ar fi caldura gratuita, atunci da, ar fi mai dificil de incadrat la furt.
Orice deposedare a mea de un bun de catre altul (in speta caldura platita de mine), fara consimtamantul meu, in scopul de a si-l insusi fara drept este, conform definitiei din drept FURT.
Daca vrei sa nu faci fapte d-astea, nu stai la bloc, te duci la casa. Si aia fara calcan...
b76bgaarh
QUOTE(klaus @ 31 Oct 2014, 11:40)
Si aia fara calcan...
*



radmasa.gif

beton asta.
tavi_ro
QUOTE(klaus @ 30 Oct 2014, 21:20)
1. Mentinerea unei temperaturi reduse de catre un membru al condominiului conduce la distrugeri la ceilalti membri (igrasie pe pereti, de ex) pe langa FURTUL pe care il fac prin incalzirea de la vecinii (prin pereti) care tin mai cald in casa.
Este aceeasi situatia cu inundatia de la vecin. Acesta iti produce o dauna. Acum ce o sa faci, o sa vii sa-mi plangi ca legea il obliga pe cvecin sa-si intretina instalatia, ceea ce ii impune cheltuieli suplimentare?
Traiul la comun inseamna o limitare a drepturilor personale pentru a crea un echilibru intre drepturile colocatarilor.

2. Daca tu crezi ca temperaturile mai reduse duc la longevitat sporita, cred ca e momentul sa-ti vinzi casa si sa dormi in strada. O sa traiesti mai mult, iarna o sa-ti faca bine la speranta de viata.
*



1. Igrasie pe pereti/tavan se face si la 23 de grade in functie de umezeala din casa. Nu mai zic ca in balconul inchis in termopan, e jale chiar daca am calorifer si 22 grade. Curge apa pe pereti si geamuri. Pana nu deschid geamurile sa iasa umezeala nu am sanse sa scot mucegaiul. Greu de spus cine pe cine fura, vecinul care are copil mic si trebuie sa tina o temperatura mai mare in casa inseamna ca se simte pagubit de vecinul care trage la fiare in apartamentul de langa si da pe afara la o temperatura mult mai joasa. Daca respectivul face congestie cerebrala din cauza temperaturii prea mari cine e bun de plata ? Exemple sunt multe. Traiul la bloc nu inseamna ca eu trebuie sa ma coc la 23 de grade ca asa are si vecinul. Sau ca vecinul trebuie sa stea la 17 ca nevasta are calduri.
In afara de asta cei care au centrale pot sa se considere FURATI de ceilalti care au temperatura mult mai joasa in perioada in care regiile de termoficare nu functioneaza. Ca sunt si calorifere pe ulei, etc. Aceeasi problema e si cu apa calda, eu unul ma simt pagubit ca vecinii mei nu se scoala la 6 cand plec la munca sa dea drumul la apa calda, ca se duce 1m3 pana ajunge un pic de apa calda la etajul 9. Si exemplele pot continua. In plus de asta o casa neaerisita nu e prea sanatoasa. Asa ca deschizi geamul la -20 de grade chiar daca se duc ceva calorii pe apa sambetei, calorii platite cu bani grei.
2. Sunt studii, unii cred in ele altii nu, eu unul prefer sa dorm la o temperatura de 23 de grade ca acolo ma simt eu bine. Daca vecinul vrea sa doarma la 17 grade e dreptul lui si eu unul nu il consider furt sau mai stiu eu ce.

Limitarea drepturilor personale incepe de cand am parasit pestera in care locuiam odata.

Iar chestia cu nu iti convine poti sa pleci o aud peste tot. Ca tot sunt 100 la poarta....
dr_mKe
Tocmai asta este rolul cotei comune MARI, 30-50% din factura globală. Brusc te costă să stai in frig, asa ca nu mai bine stai la caldurica, chiar daca faci economie, dar platesti putin in plus ?

Sistemul centralizat ar trebui sa fie mai ieftin decat in sistem individual, dacă tot sistemul este-n parametri buni. Uitam de tevi neizolate prin subsoluri, coloane de distributie pe verticala colmatate, etc, samd.

Igrasia si mucegaiul pot sa apara si la 20 de grade daca se intrunesc conditiile de umezeala !

FURT este atunci cand masluieste repartitorul de pe calorifer prin varii metode. Alfel nu se numeste furt ! Daca vrei sa nu mai dai caldura la vecini pune mana si trage-ti izolatie interioara la peretii comuni, podele si mai ales tavan. Evident, ''furtul'' va fi doar diminuat sensibil.

Ce te faci daca blocul in care locuiesti nu a a avut veci pururi sistem de incalzire centralizat, asa cum este al meu, ca-i vechi de 60 de ani. Sa-l dau in judecata pe vecinul de sub mine ca sta la 20 de grade cand mie imi place la 24.5 ? Am pus mana si am izolat cat de bine am putut podeaua.

Treaba cu furtul este deja la nivel de aberatie. Poate vecinii tai mor de cald la 21 de grade iar tu le creezi un discomfort teribil cu caldura pierduta prin pereti. Treaba poate fi luata foarte usor si asa !

Intr-un condominiu cota comuna trebuie sa fie ridicata, pentru a nu defavoriza pe cei care consuma suplimentar pentru ca vecinul sta in frig.
tavi_ro
Nu stiu cum e cu cota comuna ca la noi s-au scos demult caloriferele de pe scara, din uscatorii, etc. Subsol nu este. Tevile pe coloane sunt bine izolate si ingropate in tencuiala. Ce pot sa zic e ca pana in 2005 am platit mult si am stat in frig din cauza caloriferelor colmatate, coloanelor infundate, pierderile din retea, etc. Nu mai zic de apa calda care ajungea dupa 15 min la mine.
Asa cum zicea si colegul de mai sus cine doreste poate sa isi izoleze apartamentul cum doreste daca are banuieli de "furt". Sau daca il deranjeaza caldura generata de mine, deoarece satul de banii cheltuiti aiurea si stat in frig mi-am montat cu destula greutate centrala termica individuala. Impreuna cu mai multi vecini de pe scara (fiecare cu centrala lui). De atunci nu am mai auzit de certuri, nemultumiri, etc., spart peretii pe la vecini prin casa ca sa gasim coloanele, etc.
In acest context unul din vecini perete in perete cu mine a scos caloriferul din camera respectiva (am fost odata la el acasa, era racoare in sufragerie dar nu am vazut igrasie sau distrugeri. La mine erau fix 23 grade la el cred ca 15-16). Pot sa zic ca nu ma deranjeaza deoarece peretii au cel putin 1/2m caramida. Sa fie vecinul sanatos si fericit. Cheltuieli la o temperatura de min 22 grade tinuta in apartament max 24, la 1/3 din factura echivalenta radet. Aceste cheltuieli sunt identice!! si in perioada in care vecinii mei nu au caldura de la termoficare. O crestere usoara in perioada in care temperaturile scad substantial afara.
Deci temperatura din casa permanenta intre 22-24grade, perioada de incalzire incepand cu prima zi in care e frig si terminand cu ultima in care e frig afara, adica cu aprox 1-1.5 luni in plus fata de termoficare, incalzit vecinii in cele 2 perioade, preturi de cost la 1/3. Si efectiv nu intereseaza pe nimeni ce temperatura are vecinul in casa. Apa calda la discretie si in timp record. Eu unul sunt super multumit impreuna cu vecinii cu centrale. Culmea e ca nici pe restu de vecini fara centrale nu i-am auzit ca au nemultumiri (la adresa noastra). Concluziile....
klaus
QUOTE(tavi_ro @ 31 Oct 2014, 11:56)
1. Igrasie pe pereti/tavan se face si la 23 de grade in functie de umezeala din casa.
*


Hmmm...
E bine sa intelegi macar argumentele pe care le folosesti...
Normal ca e igrasie la 23 de grade daca vecinul are in casa 12 grade, caci pe peretele rece (racit de vecinul cu 12 grade in casa, nu cu 18...) asta se face, condens pe suprafete reci, de unde si igrasia.
"argumentul" tau de fapt imi argumenteaza ideile mele, ca vecinii nu trebuie sa aiba sub o anumita temperatura in casa ca produc daune celor care au o temperatura decenta.
Asta e traiul in condominiu, drepturile unora nu trebuie sa incalce drepturie celorlalti si fiecare co-proprietar pierde o parte din drepturile sale din cauza drepturilor celorlalti (in acest caz dreptul de a face frigider in camere, de ex, pentru ca ii afecteaza pe vecini).
Si reiau, pentru ca toata lumea sa fie multumita (pe medie...) sunt anumite lucruri care trebuie impuse de legislatie (temperatura minima in proprietate, cota comuna mare de 30-50%) astfel incat sa se descurajeze inclinatia spre FURT de la un vecin la altul si sa faca acest tip de FURT nerentabil.
Dupa care vii si propui d-alea cu "repartitoare obligatorii".
Dar la noi, ca intotdeauna, e carul inaintea boilor.
tavi_ro
Imi pare rau dar igrasie nu am decat in baie (intr-un colt pe tavan) si balcon. Stau la ultimul etaj. In baie am rezolvat-o rapid cu o solutie de antimucegai, in balcon am rezolvat-o (partial) cu deschis geamurile mai des. Pe peretele cu vecinu nu am nici cea mai mica urma de igrasie. Iar "vecinul" de deasupra cam uita sa dea drumul la caldura, totusi nu am nici urma de igrasie in restul camerelor.
Tavanul e facut din panouri de beton, ceva pietris, si deasupra carton asfaltat...deci nici urma de izolatie termica. Nu mai zic de diferenta de temperatura intre 23 de grade din casa si terasa blocului.

Am uitat sa precizez dar balcoanele sunt pline cu plante si pe deasupra le mai foloseste si nevasta pe post de uscatorie. Referitor la repartitoare eu le consider doar o taxa in plus fara nici un fel de utilitate, atata timp cat nu platesti ce indica ele si un motiv de certa (suspiciuni de furt, etc) intre vecini.

PS: In caminele din regie igrasie la greu pe tavan in dreptul geamurilor termopan (in camere). Acolo nu se pune problema ca fura careva sau opreste caloriferele, sau mai stiu eu ce.
dizzy
Igrasia apare acolo unde se face condens pe pereti.
Condens se face acolo unde temperatura peretelui este sub temperatura la care apare condensatia (punct de roua).
Uite de citit:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dew_point

Ca sa ai condens la 23 grade e suficient sa ai umiditate pe la 60% si un perete mai rece de la vecinu'
VladSoare
QUOTE(klaus @ 31 Oct 2014, 11:40)
Daca eu iti scutur copacii de poame si pica la mine in cos, nu la tine, tot lege a fizicii este, dar din punctul de vedere al dreptului se cheama FURT.
Asa e si cu aia care inchid caloriferele ca sa se incalzeasca de a peretii vecinilor, le FURA caldura pe care vecinii o PLATESC.
*


Dacă scuturi copacii, da. Dar dacă nu-i scuturi, ci fructele cad singure la tine în curte, pentru că vecinul nu și-a tuns copacii și i-a lăsat să crească natural deasupra curții tale, tot furt se cheamă? smile.gif
dizzy
Klaus, nu mai bine le dam draq de repartitoare?
Adica, la mine-n bloc cu 3 scari am calculat ca ia firma de repartitoare 2700 lei lunar pe foaia de excel.
Nu e mai eficient sa le lasam naibii de repartitoare si sa impartim ca pe vremuri?

tavi_ro
Daca tot se dorea o imbunatatire energetica in primul rand izolatiile exterioare(interioare), termopane de calitate superioara, izolatii terase erau mult mai bine venite decat repartitoarele si certurile cu vecinu pentru cateva grade si alea cu semn de intrebare. Cata caldura pierzi printr-un perete exterior/geam si cata caldura pierzi la vecini.....nu mai zic de pierderile de transport si distributie din sistemul centralizat?

PS: Repartitorul de căldură (sau repartitorul de costuri) este un aparat de contorizare a căldurii degajate de un calorifer dintr-un spațiu locuibi.Repartitoarele electronice funcționează prin intermediul a doi senzori de temperatură. Unul înregistrează temperatura ambientală iar celălalt înregistrează temperatura dintre elemenții caloriferului. În baza unei formule (care diferă de la aparat la aparat) se calculează consumul de căldură și implicit, factura.

As dori sa intreb in tarile UE se plateste in functie de indicatiile repartitorului sau ca la noi dupa contorul de energie de la intrarea in bloc, plus pierderile de pe traseu ? Pentru ce Uniunea Europeană a impus asemenea masura ?
dizzy
E o lula, aparat de frecat duda!

Blocul e anvelopat, avem termoflane cu totii, tevile de la subsol schimbate.
spectator
QUOTE(dizzy @ 31 Oct 2014, 14:33)
Igrasia apare acolo unde se face condens pe pereti.
Condens se face acolo unde temperatura peretelui este sub temperatura la care apare condensatia (punct de roua).
Uite de citit:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dew_point

Ca sa ai condens la 23 grade e suficient sa ai umiditate pe la 60% si un perete mai rece de la vecinu'
*



Igrasia este fenomenul de propagare a umiditatii din sol prin elementele de constructie: fundatie, pereti... Se combate prin hidroizolarea elementelor care au contact cu solul. Nicio legatura cu condensul, acesta a fost explicat corect.
maho
QUOTE(spectator @ 31 Oct 2014, 22:26)
Igrasia este fenomenul de propagare a umiditatii din sol prin elementele de constructie: .. hidroizolarea elementelor care au contact cu solul. Nicio legatura cu condensul..
*


Aici nu zice nicaieri de sol.
O fi totusi o legatura intre vaporii de apa (care trec in stare lichida) si umezeala persistenta a peretilor ... tot asa cum probabil e o legatura intre disparitia frecventa a repartitoarelor de pe caloriferele comune din scarile blocurilor, si faptul ca se gasesc "la liber" prin talcioc. Fraierii platesc.
Ar trebui desfiintate, si umblat la eficienta energetica (tot, nu doar ce tine de bloc) mult mai mult.
spectator
QUOTE(maho @ 1 Nov 2014, 10:12)
Aici nu zice nicaieri de sol.
O fi totusi o legatura intre vaporii de apa (care trec in stare lichida) si umezeala persistenta a peretilor ... tot asa cum probabil e o legatura intre disparitia frecventa a repartitoarelor de pe caloriferele comune din scarile blocurilor, si faptul ca se gasesc "la liber" prin talcioc. Fraierii platesc.
Ar trebui desfiintate, si umblat la eficienta energetica (tot, nu doar ce tine de bloc) mult mai mult.
*



Igrasia se propaga prin masa peretelui, condensul se formeaza la suprafata sa.
dizzy
la mine igrasie egal mucegai
dr_mKe
Dacă ai o floare-n ghiveci, ai mucegai tongue.gif

La vecinu nu prea pot fi 12 grade decât dacă are un geam spart, dacă are 3 pereți afară, dacă sub apartamentul lui este un spațiu gol pe unde suflă vântul, etc, șamd. Dacă nu ai și umezeală suficientă în casă (aerisit 2 minute pe zi, uscat haine cu geamurile închise, etc, samd) condensul nu prea apare nici în cele mai prielnice condiții.

Apartamentul vecinului va fi încălzit de vecini suficient de mult, asta dacă vecinii nu fac și ei la rândul lor același lucru, adică să stea în frig.

Anual am parte de reclamații și scandal că ”ei„ plătesc cota comună pe coloanele din bucătării și ele sunt reci ! Drumul la căldură în bucătărie nu-l dau, ”că„ să dea vecinul drumul ”că„ și vecinul plătește cotă pe ele ! După un scandal de acum 2-3 ani, când s-a reaerisit coloana la cererea unui propritar, aer nu mai era pentru că se făcuse aerisirea corect de prima dată, am chemat instalator autorizat a 3-a oară (cică nu aerisim bine și pe el îl costă !) iar plata a suportat-o reclamantul (până acum 2-3 ani eu și cu 2 vecini aeriseam toată instalația, după ce înainte de asta băteam la toate ușile să deschidă robineții termostatici).

Singura soluție viabilă este cota comună mare (30-50%) aplicată frumos în ambele sensuri, nu unisens, dacă există sistem de încăzlire mixt, centralizat / centrale termice individuale.

În plus, asociația de proprietari poate decide varii măsuri vis a vis de acest aspect. Cât timp nu există reguli iar acestea să fie impuse iar nerespectarea lor sancționată financiar, veci n-aveți să vedeți ” civilizație „ !

Eu locuiesc într-un bloc de 2 etaje cu 12 apartamente pe 2 scări și cu toate astea ordine nu este, din cauza a 2-3 care sunt ”deștepți”. Noroc că n-avem încălzire în sistem centralizat.

Civilizația se obține numai cu sancțiuni financiare sleep.gif


tavi_ro
@dr_mKe scuze dar nu prea inteleg cum e cu cota comuna, si care e partea comuna. Avand in vedere ca nu exista calorifere pe scara, subsol, iar tevile pe coloane sunt izolate de ce trebuie sa platesc suplimentar caldura?
Deci eu imi aleg 23 de grade in casa, investesc o grama de bani in centrala, calorifere performante, avize, revizii centrala anuale, etc, imi platesc corect si cinstit gazu, mai incalzesc (teoretic) si ceva vecini care doresc 21 sau mai putine grade.
In plus de asta sa mai platesc si 30-50% cota comuna ?
mircea_aq
Exact.
klaus
QUOTE(dr_mKe @ 3 Nov 2014, 12:44)
Singura soluție viabilă este cota comună mare (30-50%) aplicată frumos în ambele sensuri,
*

Mi-e usor ne clar ce zici.
Nu tu erai ala care te bateai cu caramida in piept ca asa ceva e ilegal in UE, faceai spumigene pe aici ca s-a castigat nu stiu ce proces dar ai tacut malc, ca pestele in mâl, cand te-am intrebat unde era acel proces si cand ti-am precizat ca nemtii asa au legislatia, deci conform asertiunilor tale de pe aici nemtii ar fi incalcat legislatia UE?
Zi-mi si mie ce bei, sa am grija sa evit pe viitor...
dr_mKe
Cota comuna trebuie aplicata in ambele sensuri: atat catre cel cu incalizirea in sistem centralizat cat si catre cel cu centrala termica. Contorizarea energiei consumate se face prin gigacalorimetru/'repartitor de costuri pe calorifer, respectiv contor de gaz metan la cel cu centrala termica de apartament. Ca echivalare de costuri, ajungi de fapt sa scazi din cota comuna platibila de catre cel cu centrala termica de apartament iar suma care ramane este mica.

Pentru ca ISTA nu face acest lucru, asa cum este legal si normal, am refuzat cota comuna de 30-50% impusa de ei. Raspunsul lor oficial a fost ca nu se poate, nu s-a mai pomenit, etc, samd, dar uite ca se poate pentru ca au gauri extrem de mari vis a vis de multe si dupa ce le-am facut lista cu ce pot sa-i taxez au acceptat imediat wink.gif

Cota comuna in cele mai reci luni este in jur de 10 lei per apartament de ~50 mp. In secunda in care comenteaza se reziliaza contractul (il incalca lunar cu cel putin 1 clauza de reziliere unilaterala) si ne rezolvam singuri problema. Daca studiezi atent socotelile lor le poti face si singur. Partea buna este ca am in spate semnaturile tuturor proprietarilor vis a vis de acest aspect wink.gif

Repartitorul de costuri este o idee buna, dar la noi este prost aplicata pentru ca idiotii care au implementat metoda la noi, au facut-o incomplet si fara sa o inteleaga, de citit legislatia nu mai vorbim.
corbex
Eu as lasa igrasia in pace. Mai o bronsita, mai o pleurezie...
dizzy
Or fi Devistii mai altfel dar eu nu prea am inteles ce zice doftorul acolo.
Pe RADET il doare-n cuc cat consumi tu personal. El face factura pe atatatea gigacalorii cat zice gigacalorimetrul de la picioarul blocului.
La noi obiceiul este: Tin calorifiara inchisa, pornesc aragazul, platesc putin pe incalzire iar consumul pe gaz il impart cu ceilalti din bloc pe pausal.
Pe stilul asta de rahat am platit mult pe incalzire pentru ca nu voiam sa stau cu aragazul pornit. Aragaz pornit inseamna umezeala mare in casa = bronsita, astm la copii mici, d'astea placute.
Acum platesc gazele cat imi zice contoarul si cota comuna la incalzire. Si FMCC!
tavi_ro
Cota comuna se calculeaza doar pentru elementele de incalzire comune, daca sunt, adica calorifere scara/uscatorie/ conducte subsol neizolate si cam atat.
Cu tevile care trec prin casa e discutabil mai ales daca sunt izolate.
In rest vad ca se fac eforturi disperate ca sa convinga populatia ca gigacoloria produsa de regiile de termoficare e mai ieftina decat cea produsa de centrala proprie. Dar la centrala proprie nu mai platesc salariile de directori si inca o armata de mici directorasi, pierderi din sistem, incarcari-descarcarcari de coloane, etc. Si ce bine e in sistemul centralizat....cand o sa renuntam la conceptiile astea si o sa avem dreptul sa ne alegem furnizorul de energie termica ? Vad ca in curand ca sa iesi din sistemul centralizat o sa trebuiasca si luna de pe cer prinsa in proiect.
Pana si repartitoarele alea sunt o forma de monitorizare, calcule alambicate, generatoare de viitoare taxe noi. Ca sigur nu sunt repartitoare de costuri.
Pana acum nu am intalnit nici o persoana care sa fie fericita de aceste instrumente de plati suplimentare, si culmea toti care le au vor sa scape de ele.

@dr_mKe sumele care le platesc cei care nu au centrale sunt enorme (si vor fi si mai mari cu repartitoare si impuneri). Oare de ce? Iar aia care zici ca sunt "idioti" de fapt incearca prin toate metodele sa salveze sistemul centralizat (via temperatura minima in apartament care in trecut era reglementata la min 6 grade). Asa ca nu o sa vezi plata facturii prin citirea repartitorului. Crezi ca intereseaza pe careva ca ai sau nu igrasie in apartament sau daca pica blocu pe tine ? Cate legi s-au dat pentru consolidari cladiri cu risc seismic si cate pentru reglementari de "igrasie". Efectiv admir din plin ce calcule super complexe s-au facut in ordinul 343 ? Deci ?

Un citat"
Radu Opaina, presedintele Federatiei Aociatiilor de Proprietari din Romania spune ca cetatenii nu sunt obligati sa isi monteze repartitoare. "Nu sunt obligati fiindca nimeni nu imi poate impune in tara asta sa angajez un furnizor. Nu este adevarat ca potrivit unei directive europene pana in 2016 montarea repartitoarelor este obligatorie. Este o minciuna cultivata special de anumite persoane. Directiva 27/2012 se refera la contoare de energie termica. Repartitorul nu este contor. Prevederile legislative interne sunt abuzive".


This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.