Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: v-ati montat repartitoare de caldura?
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Legislatie
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
mariuscond
QUOTE(costi @ 8 Jan 2008, 16:06)
la mine asta-i prima iarna cu repartitoare si nu inteleg urmatoarele:
1) cum masoara astea fluxul de caldura degajat pt ca nimeni nu a venit sa vada citi elementi au caloriferele mele
2) cum le citesc astia ca nu-mi intra in casa; remote/remote dar cum face cititoru' diferenta intre ele sau intre a le mele si ale vecinilor, are fiecare ID-ul lui sau cum ?
*
1. ti-au masurat caloriferele cind ti-au montat repartitoarele;
2. le citesc "prin radio"... au "ID-uri" diferite.
dantes
Eu nu inteleg o treaba...stai intr-un bloc? Ok, atunci blocul trebuie incalzit cu ceva...acel ceva trece pe niste tevi care trec fie prin spatii comune fie prin proprietati individuale. Ba mai mult, ORICE spatiu comun gen scara, uscatorii etc, TREBUIE incalzite prin proiectul cladirii. Daca unii au fost destepti si au intrerupt caloriferele, atunci la prima sesizare le pun la loc si mai platesc si o ditamai amenda...

Bun. Asta a fost introducerea... cf. legii energiei termice 325/2006 ?(parca..dar imi scapa numarul) daca te debransezi ai 2 chestii de facut OBLIGATORIU prin legile actuale emise de leguitori si de legile bunului simt.
Si anume:
1. Sa te incalzesti alternativ cu un alt sistem decat centralizat
2. Sa platesti caldura pe spatii comune.

Referitor la repartitoare... Cea mai mare porcarie DACA NU este blocul reabilitat termic. Cum 99% sunt in blocuri d-astea naspa, se pierde caldura prin pereti si in exterior si prin podea si prin tavan si peretii cu vecinii etc...
Din pacate eu am repartitoare si nu pot sa ma plang de ele ca am si multa caldura si la bani normali zic eu...
INSA... Factura totala pe bloc va ramane aceeasi chiar daca isi opresc unii caldura...doar se distribuie altfel...

Gigacalorimetrul de la scara va inregistra la fel ptr. ca el face o diferenta intre temperatura de pe tur comparativ cu returul. In momentul cand se deschide un calorifer, apa din el se duce pe retur si e mai rece decat normal. Astfel gigacalorimetrul primeste suturi d-astea si adunate de la mai multe calorifere se simte. Daca e fara repartitoare, atunci consumul e constant, mai mare decat in mod curent la cei cu repartitoare, dar e pe toata perioada. Oricum per total factura e IDENTICA !
Ca exemplu am pe cineva care e admin la 2 blocuri IDENTICE, 2 asociatii independente, una cu repartit. alta fara. Facturile radet, IDENTICE....

Astfel ca dupa parerea mea cel mai bine e blocul reabilitat, si DOAR robinetul termostatic instalat, fara repartitor.
Laurentziu83
QUOTE(YO4RLP @ 7 Jan 2008, 23:22)

La sfârșitul lunii trecute, când a fost avaria aia pe termoficare la Galați, temperatura în casă a fost de 12 grade, două nopți am făcut la temperatura aia.
Iar regulatoarele sunt dotate cu un termostat care sesizează dacă temperatura scade sub 6 grade și deschid automat turul.
*


La mine a fost aragazul la blana.
Eu le las doar cu o treapta mai jos ca sa fie totusi cat de cat cald in casa.

QUOTE(Funny @ 8 Jan 2008, 08:13)
Parerea mea este ca aceste repartitoare sunt o alta teapa cu iz "dambovitean".......Vrei sa fie cald si bine,OK,le lasi deschise toata ziua si o sa ai caldura,vrei sa faci economii,foarte bine,stai in frig si cu asta basta!
Toti locatarii regreta acum ca au dat o multime de bani sa le monteze,toti sunt nemultumiti de sumele pe care le platesc pentru a face frigul dar nimeni nu ia nici-o atitudine,iar asta spune multe.......................
*


Nu mi se par teapa, o saptamana cat am fost plecat de craciun in Austria le-am tinut la minim nu mi-ar fi convenit sa mearga incalzirea.
Si nici sa platesc sa ma sparg pentru ca mi se baga 30 de grade in casa, sau in zilele de februarie-martie cand e cald afara dar caloriferele duduie.
O economie tot este, dar nu cand e frig afara, ci in momentele cand e mai cald, sau cand nu sunt acasa, ori pe asta mizez eu.

QUOTE(testike @ 8 Jan 2008, 10:30)
Ieri mi se plangea vecina ca plateste 1 milion si ceva la 2 camere, in situatia in care intr-o camera e oprit complet, si e pe in cealalta 1 si ceva.
Aragazul il tine tot timpul pornit, si tine usa de la camera deschisa sa intre caldura din bucatarie.
Cam 90% din blocul asta sunt pensionari.
*


Spune-i vecinei sa-si debranseze caloriferul de la bucatarie, repartitorul de pe el inregistreaza si caldura de la aragaz.
Si eu l-am scos pe cel din bucatarie, chiar nu-i simt lipsa, in 2 minute am facut cald acolo.
mariuscond
QUOTE(Laurentziu83 @ 8 Jan 2008, 17:42)
...Spune-i vecinei sa-si debranseze caloriferul de la bucatarie, repartitorul de pe el inregistreaza si caldura de la aragaz...
*
De unde stii?
Te asigur ca nu se intimpla treaba asta daca repartitorul e cu 2 senzori (s-ar putea si cel cu un singur senzor sa functioneza corect).
adi_ar
Hmmm ... ba cunosti metode infailibile de pacalit, ba este "perfect" sistemul !

Daca ne-ai argumenta ultima afirmatie, eu ti-as ramane dator.
Multumesc!
Laurentziu83
O cunostinta imi spunea ca tine caloriferul din bucatarie inchis, dar cand gateste, avand aragazul destul de aproape de repartitor, observa cum creste indexul pe acesta. Cum plata se face dupa index...
mariuscond
QUOTE(adi_ar @ 8 Jan 2008, 19:36)
Hmmm ... ba cunosti metode infailibile de pacalit, ba este "perfect" sistemul !
Daca ne-ai argumenta ultima afirmatie, eu ti-as ramane dator.
Multumesc!
*
Nici un sistem nu este perfect...
QUOTE(Laurentziu83 @ 8 Jan 2008, 23:07)
O cunostinta imi spunea ca tine caloriferul din bucatarie inchis, dar cand gateste, avand aragazul destul de aproape de repartitor, observa cum creste indexul pe acesta...
*
Eu sint in aceeasi situatie. Am aragazul chiar linga calorifer, caloriferul e inchis, iar repartitorul nu inregistreaza nimic. Intotdeauna daca, caloriferul e inchis, acesta va fi mai rece decit mediul ambiant cu aragazul pornit sau fara, iar in aceste conditii repartitorul nu inregistreaza. Spuneam ca s-ar putea ca si rep. cu un singur senzor sa functioneze corect daca acesta tine cont doar de temp. caloriferului, dar daca rep. e din acela "cu fiolă"... Dumnezeu cu mila...
argon
radmasa.gif cum sa contorizeze repartitorul caldura de la aragaz? asta e cea mai tare gluma, radio șanț e aici , ce ti-e si cu "cunostintele" astea...eventual daca pui caloriferul pe plita wacko.gif
dantes
Daca este inchis caloriferul, poate inregistra DOAR daca temperatura acestuia e mai mare ca temp. camerei.

Pentru asta trebuie sa "pui caloriferul pe plita" radmasa.gif

Ce se inregistreaza acolo e daca lasi geamul deschis cand gatesti si se deschide robinetul si se incalzeste caloriferul...
CGB
centrala, repartitoare...etc, plusuri si minusuri au si una si ailalta.
plusul repartitoarelor consider ca este pretul mai mic de achizitie. daca o centrala ar fi costat cat niste repartitoare, nu cred ca era cineva sa nu-si fi pus centrala.
alt plus in favoarea repartitoarelor eu nu gasesc oricat m-as stradui.

argon
QUOTE(cristib @ 9 Jan 2008, 14:27)
centrala, repartitoare...etc, plusuri si minusuri au si una si ailalta.

*



Nu cred ca le poti alatura, sunt 2 lucruri total diferite, se putea bine mersi si fara repartitoare la cei bransati la comun, cum zeci de ani s-a putut se putea mult si bine, introducerea lor se datoreaza altor interese ale anumitor persoane mai publice sau mai putin publice, mai ales ca te obliga indirect sa le montezi.

Centrala e mijloc alternativ de incalzire, si nu te obliga nimeni sa o montezi, si de aia zic eu ca nu se poate compara cu repartitoarele.
vijelie
Oare o centrala pe o scara dintr-un bloc se poate monta?
argon
Da, si in 99 % din cazuri apar dispute intre locatari referitoare la temperatura, si se face o tiganie de nu-i adevarat, chiar stiu un caz de acum 2-3 ani unde au dat-o jos ca nu se mai puteau intelege.
vijelie
Eu ma gandeam la ceva complet, inclusiv repartitoare de costuri.
argon
Nu cred ca mai renteaza pe o scara, iese scump, si omu mai bine pune ceva in plus si isi ia centrala proprie.
YO4RLP
Acum vreo trei-patru ani, a făcut cineva o ofertă la noi la bloc. Nu mai țin minte datele dar știu că la un bloc de 29 de apartamente, ca al nostru, costul pentru fiecare ar fi fost de 2500 lei, inclusiv "șantierul", plătibili în trei ani.
vijelie
Eu stiu pe cineva in Marasesti cu o astfel de centrala "de scara", lumea e fericita.
Bine, nici alternative nu mai au...
Laurentziu83
QUOTE(argon @ 9 Jan 2008, 14:39)
introducerea lor se datoreaza altor interese ale anumitor persoane mai publice sau mai putin publice, mai ales ca te obliga indirect sa le montezi.
*


Mai, eu nu mi-as mai scoate repartitoarele, eu zic ca au scazut costurile cu incalzirea (inclusiv consumul de combustibili la centrala orasului) de cand s-au montat repartitoare si nu mai stau toti marlanii cu 30 de grade in casa (sa nu "raceasca"), robineti defecti si geamuri deschise si sa platesc si eu pentru ei deoarece nu-mi place sa stau la temperaturi de sahara in casa.
klaus
Intreb si eu, ca am o vaga banuiala: daca sunt mai multi fara repartitoare (adica e un procentaj destul de mare in condominiu, sa zicem 20%, nu doar un singur apartament) nu cumva e mai plauzibil ca cei fara repartitoare sa plateasca mai putin la acelasi confort (ca atunci cand nu erau repartitoare)?
vijelie
Din singurul caz pe care il cunosc (din 40 apartamente, 35 au, 5 nu au), NU, cei fara repartitoare au de plata numai caldura cam 210 ron (apartamente de 75mp), iar ceilalti dupa cum i-a lasat constiinta.
sqryn
Teoretic pierderile/diferentele (diferenta intre ceasul de la bloc si consumurile indicate de repartitoare) se impart intre cei care nu au montate repartitoare pe baza unor calcule. Mai putin nu cred ca platesc, daca toti au repartitoare pierderile se impart la toate apartamentele.
klaus
As dori sa aveti in vedere ca repartitoarele nu masoara consumuri, ci niste unitati adimensionale.
vijelie
Asa e, dar daca cei cu repartitoare (ma rog, nu toti, o parte) gasesc o modalitate de a fura, respectivele furturi nu revin direct celor fara repartitoare? Sau se distribuie si celor cu?
adi_ar
QUOTE(klaus @ 11 Jan 2008, 14:28)
Intreb si eu, ca am o vaga banuiala: daca sunt mai multi fara repartitoare (adica e un procentaj destul de mare in condominiu, sa zicem 20%, nu doar un singur apartament) nu cumva e mai plauzibil ca cei fara repartitoare sa plateasca mai putin la acelasi confort (ca atunci cand nu erau repartitoare)?
*



Never ever ... desi asa ar trebui sa fie !

PS
Confortul poate ramane acelasi numai in conditiile in care vecinii nu inchid si pleaca la copii / nepoti / Sovata etc !
Exceptand "temperaturi cu mult peste media ..." instalatiile (care este) nu pot furniza in apartamente nereabilitate termic, la <-5...-10C, suficienta energie pentru a ne "regla" noi confortul, nu va faceti iluzii !
Singurul argument "pentru" a ramas ca in aprilie vor "dudui" caloriferele dar acest inconvenient se poate rezolva prin "reglaj" la nivel de bransament / scara (de comun acord, evident !!! bash.gif )


Codrin
QUOTE(dantes @ 8 Jan 2008, 16:16)
Eu nu inteleg o treaba...stai intr-un bloc? Ok, atunci blocul trebuie incalzit cu ceva...acel ceva trece pe niste tevi care trec fie prin spatii comune fie prin proprietati individuale. Ba mai mult, ORICE spatiu comun gen scara, uscatorii etc, TREBUIE incalzite prin proiectul cladirii. Daca unii au fost destepti si au intrerupt caloriferele, atunci la prima sesizare le pun la loc si mai platesc si o ditamai amenda...
*


Pentru cei din Bucuresti, cum explicati paragraful urmator prezent in proiectele de debransare de la RADET? (impus de ei)
QUOTE
- Repartizarea cheltuielilor de intretinere dupa debransare

In urma debransarii proprietarul apartamentului nr. xx va plati o cota parte de x,xx% din valoarea anterioara debransarii pentru fluxul de caldura emis de coloanele ce inca traverseaza apartamentul, daca acestea nu vor fi izolate termic.
argon
Si daca sunt izolate termic nu va plati absolut nimic. Eu le-am zidit, au venit de la asociatie in control, si s-au convins ca e rece punand mana.
vijelie
E mai rentabil sa le izolezi decat sa platesti acea cota?
argon
Incalzesc si alea putin, e adevarat, dar imi cereau ~30-40 ron lunar pentru 3 coloane(bucatarie/baie/o camera) , la care mai adaugau si pierderi(nu e cazul de repartitoare pe tevi), am vrut sa ma detajez complet de sistemul idiot numit "la comun", plus ca aratau urat tevile alea in casa.

La calcul cred ca se calculeaza lungimea si grosimea lor, erau groase,(bloc turn si stau la etaj inferior).
vijelie
Imens...
Au prezentat vreun calcul sau inspiratia divina le-a dictat cifra?
Codrin
QUOTE(vijelie @ 11 Jan 2008, 14:28)
E mai rentabil sa le izolezi decat sa platesti acea cota?
*


Calculul puterii instalate in apartament ia in considerare doar corpurile de incalzire, nu si coloanele. Separat, doar ele pot da inca ~20% din puterea caloriferelor. Cel mai bine calculezi cat iti dau coloanele, si vezi apoi cat iti cere asociatia pe ele neizolate. Nu e de neglijat ca ele sunt calde tot anotimpul rece.
argon
Se mai pune la socoteala si ca , inainte sa le zidesc definitiv, returul era 80 % din timp rece, si am impresia ca la asociatii iti pun ambele la socoteala...sau nu?
adi_ar
Ceea ce descrii tu aici era un "pausal" impus de furnizorul de energie celor care se debransau, nu de asociatie. Sistemul a fost o vreme practicat si dupa instalarea de contoare de bransament apoi s-a cam renuntat.
In schimb asociatia poate stabili un cuantum de plata celor debransati, partial sau total, caz in care se stabileste un alt algoritm de "distribuire" a cheltuielilor, indiferent ca zidesti sau izolezi tevile, pe considerentul ca ai apartamentul "inconjurat" de alte apartamente de la care se transfera caldura.
Klaus estima mai sus un cuantum de ~20%, mult, putin, nu comentez dar un asemenea sistem este just dupa parerea mea.

LE
klaus
Revin ca sa explic intrebarea mea de mai sus.
Premise: se cunoaste consumul pe intreaga scara (calorimetru la bransament) si numarul de unitati echivalente pe fiecare apartament (cele de pe repartitoare corectate cu diversii indici de dimensiuni calorifere si amplasamente).
Daca toti locatarii au repartitoare, platesc cota parte din incazirea spatiilor comune + cota parte din indici (la ce a ramas dupa scaderea incalzirii spatiilor comune).

Daca unii locatari nu au repartitoare, sunt 2 modalitati principale de a li se calcula incalzirea:
a) (nu prea se mai foloseste) se calculeaza caldura la suprafata, ca pana acum, pentru respectivii, ca procent avut de cei fara repartitoare din total suprafata, aplicat la factura. Restul ramas se imparte la cei cu repartitoare, la fiecare in functie de numarul de unitati echivalente pe apartament + cota parte din incalzirea comuna. Deci in acest caz se plateste de cei fara repartitoare ca inainte, asa ca ei de fapt nu pierd nimic, nu platesc mai mult ca inainte. Insa factura pe bloc e mai mica decat inainte (ca de, inchid aia cu repartitoare), deci platesti cota parte la facturi mai mici.

b ) (modul curent de calcul) la cei fara repartitoare li se aplica unitatile echivalente pe suprafata de la apartamentul cu cele mai multe dintre cele "contorizate" inmultit cu un indice (intre 1,1 si 1,35 - 1,4). Deci ar plati cu intre 10% si 40% mai mult, la suprafata echivalenta, cu cel "contorizat" care plateste cel mai mult.
Asta in conditiile in care cei cu repartitoare mai inchid caldura din cand in cand, iar la cei fara duduie tot timpul.

Acum, daca cei fara repartitoare au caldura cu mai mult de 10-40% decat cel cu repartitoare, atunci el de fapt plateste mai putin decat consuma.
Iar daca cel cu max. la repartitoare e f. aproape de media generala a celor cu repartitoare, atunci cei fara, cu costuri suplimentare mici (10-40%), au mult mai multa caldura decat cei cu repartitoare, ca de, inchid sau nu caloriferul tot atata platesc.
Totul depinde de abaterea fata de medie a aceluia care are unitatile cele mai multe dintre cei cu repartitoare.
mateimatei
Pe ce te bazezi cand afirmi ca sistemul cuantumului pentru cei cu centrale termice este just? Si cum platesc transferul de caldura cei care inconjoara apartamentul unuia cu centrala in perioada in care RADET nu a dat inca drumul la caldura (octombrie-noiembrie, aprilie-mai)? Legea spune clar ca daca ai tevile izolate astfel incat diferenta dintre temperatura de contact a izolatiei si cea in camera sa nu depaseasca un grad sau o jumatate de grad(aici am uitat valoarea), nu esti obligat la plata caldurii radiate de tevile din apartament.
In plus, am solicitat prin adresa oficiala de la RADET calculul caldurii radiate de corpurile instalate in spatiile comune si mi-a raspuns ca Asociatia decide procentul. Adica daca cel care are centrala nu respira cum trebuie Asociatia poate stabili un procent usturator. Daca nu, hai sa il iertam cu 20 % ca asa este just.
Parerea mea este ca ar fi bine ca toate deciziile sa aiba o baza legala(vezi partea cu izolarea tevilor) dar si una tehnica(cea care se refera la stabilirea procentului "just").
Codrin
Pentru un apartament cu 4 camere, putere instalata ~7168[W], caldura data de tevi reprezinta 1468[W], ~20,47%. Orice suma impusa la plata de asociatie inferioara ca valoare acestui 20,47% dintr-o factura normala e de acceptat.

Apoi, cum zicea klaus, sudate aripioare pe tevi. 04.gif
adi_ar
In aceasta problema, fiecare este cu "dreptatea lui". smile.gif
In esenta, a locui intr-un condomeniu presupune asumarea unor neajunsuri.
Sistemele de incalzire ale blocurilor (exclusiv la ele ma refer acum) au fost proiectate pentru a functiona, cu un anumit randament, ca un "tot" iar interventiile ici-colo perturba functionarea intregului, de obicei in detrimentul celorlalti.
Solutiile acestea de "inchidere", debransare partiala sau totala, au reprezentat rezolvari paleative ale lipsei de mijloace financiare, nu masuri de a eficientiza sistemul.
Situatiile in practica sunt multiple: un locatar are termoteca si in anumite perioade isi incalzeste vecinii (care inca nu au incalzire RADET) sau un locatar are termoteca dar locuieste in perioada de iarna la sora de de la Arad.
Indiferent de sistemul adoptat, fie primul, fie vecinii celui de-al doilea sunt defavorizati.
Mai intevin aici situatiile cand la parter exista 20 elementi iar la etajul 1 numai 8 elementi. Daca cel de la parter inchide incalzirea, cel de deasupra poate sa-si faca iglu in sufragerie, cu toata incalzirea lui.
Indiferent ce algoritmi pentru "repartizarea" cheltuielilor s-ar mai inventa este necesara reabilitarea sistemului - sa platesti ceea ce consumi dar sa consumi numai ce este necesar, nu pentru a incalzi vecinii care nu au incalzire sau aerul de afara.
dantes
Nu stiu ce va agitati... Atata timp cat locuim intrun condominu trebuie sa facem compromisuri. Legile INCEARCA sa rezolve niste probleme, dar in practica se lasa mana libera asociatiilor sa decida intrun fel sau altul dar cu respectarea legii si a majoritatii din AG.

Atata timp cat te-ai debransat de la radet si iti izolezi tevile si NU AI NICI UN CALORIFER pe partile comune, atunci e corect ca cel debransat sa nu plateasca nimic. E adevarat ca initial sistemul a fost gandit la comun, iar individualizarea asta dauneaza f. mult instalatiilor. Si aici nu e vorba numai de repartizari de costuri ci si de pericolul de fisurare a coloanelor.
Apropos de chestia asta, in o luna de zile, am avut 5 fisurari de coloana la 8 tevi distincte (3 s-au fisurat simultan blink.gif )... De ce? Ptr. ca avem 5% debransati, si aprox. 40% tin caloriferele INCHISE complet! Deci o presiune enorma in instalatie... Nu stiu daca leguitorii nostri dragi au luat in calcul aceste dezechilibre... Si asta e doar un exemplu din multe altele intalnite in practica...
DomnulK
mie mi-a venit intretinerea 6 milioane pe luna noiembrie, avand repartitoare....cred ca pe decembrie o sa-mi vina 12.
auditul energetic trebuie refacut anual , avand in vedere ca unii locatari s-au debransat? firma cu repartitoarele nuar trebui sa verifice anual situatia auditului si sa schimbe formule de calcul?
adi_ar
Legiuitorii au actionat mereu in spirit electoral !
Mereu in prim plan au fost problemele sociale generate de executarea restantierilor ... iar romanii sunt experti in mentalitatea "de ce eu?"
dantes
Pai nu, ptr. ca nu se modifica nici un calorifer si nici amplasamentul acestuia in bloc... Doar daca iti schimbi caloriferul firma trebuie chemata sa-ti puna repartitorul unde trebuie si sa refaca indicii...
Auditul energetic e altceva...

Dar nu e cam mult 6 mil ??? 3-4 camere, 4-5 persoane... sau cum...ca altfel e cam multisor...
argon
Este o lege ce zicea ca trebuie s afie doar un sistem de incalzire intr-un bloc(ori centralizat, sau fiecare cu centrala lui), dar cred ca se refera la blocurile noi, de asemenea umbla barfa ca e valabil si la blocurile vechi, si cei cu centrale vor fi obligati sa le dea jos(asta e zvon lansat de societatea de termoficare de aici).
adi_ar
Nu e mult ... cand calculezi, cand platesti este alta poveste !
Povestea asta cu repartitoarele este o teapa de proportii !!!
Daca s-ar respecta structura proiectata a instalatiei de incalzire, ar fi intretinuta corect iar romanul nu si-ar tepui vecinii in fel si chip s-ar ajunge la acelasi rezultat cu repartitoarele ca si cu repartizarea pe suprafata radianta echivalenta, fara cheltuieli suplimentare inutile.
Daca avem coforumisti in domeniu, cred ca pot confirma.

LE
Poate suna prea dur si am sa-mi iau "blam"-ul dar cei ce nu-si pot plati incalzirea, cer ajutor de la stat (de la noi, de fapt) pentru a-si incalzi singura camera (din 3-5) incalzita ar trebui sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea problemei.
Cei care fac "investitii imobiliare", debranseaza tot si apoi stau cu apartamentele la vanzare ar trebui sanctionati.
Robinetii termostatati nu ar trebui sa permita inchiderea caloriferelor iar cei cu termoteca proprie si consum de gaz 1mc/luna ar trebui obligati sa le desfinteze.
Daca este dupa mine, sustin sistemul unic de incalzire la un imobil si obligativitatea proprietarilor de a mentine o temperatura minima in apartamentele unui condominiu, indiferent daca sunt sau nu locuite.
dantes
Daca este dupa mine, sustin sistemul unic de incalzire la un imobil si obligativitatea proprietarilor de a mentine o temperatura minima in apartamentele unui condominiu, indiferent daca sunt sau nu locuite.

Sustin si eu aceeasi idee, ba mai mult sa declare ilegali robinetii termostatati care sa inchida complet...
argon
Si eu sunt de aceasi parere, dar la cei debransati complet, sau cu centrale, ce propuneti?

Partea cu consumul minim de gaz e aiurea, ca odata pe luna pot sa lase aragazul sau centrala pornite o zi sa se inregistreze consum.
dantes
Ptr. cei debransati obligativitate sa se incalzeasca alternativ..(oricum e si in legea actuala)... Cei cu centrala..n-ai ce le face...

Oricum cineva care baga 8.000-10.000 roni sa-si puna centrala, are bani sa-si incalzeasca corespunzator apartamentul...
Problema principala o reprezinta repartitoarele si 90% din probleme sunt de la ele..ca sunt o groaza de batrani care le inchid complet...
D-aia am eu podeaua GHEATA !!! Mama lor de puslamale...
adi_ar
Celor debransati complet le-as impune sa se rebranseze sau sa asigure o temperatura minima. Acestia, in general, daca locuiesc in apartament, folosesc improvizatii conectate la gaz ori pornesc cuptorul in disperare si incarca nota de plata la gaze riscand, de asemenea, sa moara asfixiati ori sa provoace incendii/explozii. Foarte putini apeleaza la radiatoare electrice.

Intr-o zi nu poti consuma cu termoteca echivalentul unei luni iar daca o faci (probabil incinerand ceva prin apartament cu aruncatoare de flacari) sa zicem ca se accepta, cu conditia sa nu distrugi covorul vecinului de sus sau sa incendiezi imobilul wink.gif .
argon
matale ai zis de un minim, minimul nu inseamna consumul mediu lunar..
adi_ar
Ei, acum eu n-am facut calcule si nici n-am depasit limita bunului simt (in gandire). Ideea este sa nu poti lasa apartamentul (de sub dantes , de exemplu) ca in Ice Age, ca el, poate sa stea in cap, tot va face reumatism, chiar umbland cu cizme in casa !!!
argon
Sa-si puna Dantes incalzire in pardoseala, peste un strat izolator binenteles, sa nu-i incalzeasca tavanul aluia. Se ridica putin pardoseala, dar merita.
adi_ar
Pai nu el este cel care "s-a segregat", tu ai avut initiativa de a fi altfel decat restul. Daca prin actiunea ta afectezi confortul celuilalt, ar trebui sa fii responsabil, nu sa-l pui la cheltuieli / cazne !

Pe de alta parte cred ca vorbim discutii pe aceasta tema.
Cei care, locuind la bloc, manifesta mentalitati intolerante, cred ca ar trebui sa se gandeasca sa se mute la casa, pe undeva.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.