Lumina colorata, lumina desenata, Imagini: "asa" si "altfel"
![]() ![]() ![]() |
Lumina colorata, lumina desenata, Imagini: "asa" si "altfel"
Ov |
![]()
|
![]() Academician doctor inginer, savant de renume mondial Group: Moderatori Posts: 7.526 Joined: 11 November 03 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
Dacia
1300
1972 when life gives you lemon, make lemonade
|
|
logan1.5dci |
![]()
|
Nu Există Informații Group: Members Posts: 881 Joined: 29 September 05 From: Dobrogea ![]() |
Revin cu o mentiune, am sa incerc sa fac, chiar daca tehnologic pot, mai am de invatat sa folosesc aparatul.
Multumesc os si Ov pentru indicatii. ![]() Mentiune: poate as fi incercat mai multe setari, poza am facut-o de acasa de la geam, si a trebuit sa deschid geamul , asa ca m-am cam grabit (ca e ger), nu zic ca stiam, dar as fi facut mai multe probe si o postam pe cea mai buna. Oricum am facut 3, cea postata aratand cel mai bine. Pe trepied. This post has been edited by logan1.5dci: 8 Jan 2009, 15:48 |
--------------------
Nu Există Informații
Nu Există Informații
Nu Există Informații
- Nu Există Informații
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
@logan1.5dci: cel mai bine - experimenteaza. Desigur, sunt chestiuni deja testate de altii, pe care n-are rost sa le redescoperi - dar pin ala urma tot trebuie sa capeti reflexele adecvate. Eu de exemplu uit (prea des) sa dezactivez stabilizatorul cind lucrez de pe trepied. Asta vara cind cu eclipsa de luna am facut cred 50 de RAW-uri cu eclipsa de pe trepied (eram afara pe o terasa, aveam camera linga mine pe trepied si cam la 5 minute trageam una-doua imagini. Ghinion, uitasem stabilizatorul activ - toate pozele au fost numai bune de aruncat
![]() @Ov: da, despre timpul de expunere estimat spuneam, in chestiunea cu crop-factor. E asa, regula aia provine de pe vremea camerelor cu film si se refera la fullformat. Cropfactor intervine prin unghiul de cimp (caci ceea ce provoaca pozele "miscate" sunt mai ales oscilatii unghiulare). Dar "regula" nu e decit EXTREM de orientativa, dapinde ce lucruri cum ar fi pozitia in care stai (una favorita pentru mine este in genunchi, uneori mai sprijin si un cot pe genunchiul flexat), de cit esti de obosit si inca atitia alti factori. Poza su tobosarii de aici: http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopi...dpost&p=1428766 am facut-o din mina la 55mm cu 1/15 sec. Fara stabilizator, dar cu cotul sprijinit pe genunchi. Luasem si ceva calmante(*), care cred ca mi-au stabilizat imaginea. (*) cam 200cl de lichide, din alea facute din apa, malt si hamei. |
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|
Ov |
![]()
|
![]() Academician doctor inginer, savant de renume mondial Group: Moderatori Posts: 7.526 Joined: 11 November 03 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(logan1.5dci @ 8 Jan 2009, 15:13) io am facut vre-o 200 pana am scos-o p'aia. Bine, nu erau toate proaste, dar prinzi tu ideea ![]() QUOTE(os @ 8 Jan 2009, 15:43) @Ov: da, despre timpul de expunere estimat spuneam, in chestiunea cu crop-factor. E asa, regula aia provine de pe vremea camerelor cu film si se refera la fullformat. Cropfactor intervine prin unghiul de cimp (caci ceea ce provoaca pozele "miscate" sunt mai ales oscilatii unghiulare). am si zis ca regula e mega empirica, e doar asa, sa-ti dea o idee generala cam prin ce zona trebuie sa te invarti, dar voiam sa-ti subliniez ca marimea senzorului n-are nici o legatura aici ![]() ![]() QUOTE(os @ 8 Jan 2009, 15:43) daca nu erau "fierte" nu se pune ![]() ![]() This post has been edited by Ov: 8 Jan 2009, 16:22 |
--------------------
Dacia
1300
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
Crezi ca-o sa ma las? Nici gind!
Sigur ca ai dreptate in relatia dintre marimea senzorului si distanta focala. Totusi (ca si in alt caz controversat - cel al calculului DOF) smecheria e asa, ca nu te uiti la poze la marimea senzorului ci le maresti (ca-i analog sau digital nu conteaza) pina la marimea "ceruta". Fiindca pentru aceeasi marime finala (ca-i ea pe hirtie, sau pe ecran) maresti mai mult imaginea(*) facuta de un senzor mai mic, maresti si imperfectiunile acestei imagini - in acest caz "tremuraturile". Asa intervine crop_factor. (*) aici prin imagine se intelege proiectia (optica) prin obiectiv a obiectului real pe suprafata sensibila, indiferent de natura acestei suprafete. ------ Pai - dac'ar fi fost fara alcool, nu mai era calmant hi hi... Crede-ma ca se pune. Si inca ce se pune... cu alt aocazie (dar cu substanta asemanatoare) am avut surpriza ca constat a doua zi, cind am vizionat pozele pe care le facusem, ca la un moment dat cineva mi-a luat camera si a pozat cu ea: nu se poate sa fi fost eu, caci nu-mi aminteam de loc sa fi facut pozele alea. |
--------------------
.
.
|
Serpico |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 511 Joined: 10 April 03 From: Timisoara ![]() |
Si eu zic ca nu are importanta "crop factor"-ul cand se aplica regula (orientativa) ce zice ca timpul de expunere sa fie de cel putin 1/focala la fotografierea din mana pentru ca poza sa nu iasa miscata.
Sa zicem ca fotografiem cu un aparat cu film 35mm (cadru 24mm x 36mm). Sa presupunem ca am facut poza cu regula "timp=1/focala" si nu a iesit miscata. Acum iau negativul si decupez partea centrala a cadrului la 16mm x 24mm (Nikon DX; crop factor 1,5). Brusc poza (ce a mai ramas din ea) devine miscata? Un alt aspect: un obiectiv cu distanta focala de 100 mm (de exemplu) da aceeasi perspectiva si acelasi DOF (la aceeasi diafragma) indiferent ca e folosit pe un Full Frame sau pe un DX/APS-C. Nu se obtine pe DX/APS-C perspectiva data de un obiectiv de 150mm/160mm (in aceleasi conditii, respectiv aceeasi distanta aparat-subiect). Singurul parametru influentat de "crop factor" este unghiul de cuprindere. Adica exact ceea ce spune si numele: se face un crop (nu se mareste distanta focala). |
--------------------
Dacia
Logan
Laureate Plus 1.4MPI 2007
|
|
os |
![]()
|
Serpico: ai dreptate, si n-ai.
Pentru ca nu degeaba am scris "aduci imaginea la marimea ceruta": dupa ce decupezi poza, o mai maresti ca s-o aduci la aceeasi marime (sau o privesti mai de aproape, ca sa revii la aceeasi impresie vizuala - adica la acelasi unghi de cimp). In acest fel incepi sa observi detalii si/sau imperfectiuni pe care inainte nu le vedeai. Spre exemplu, presupune ca limita la care un detaliu este perceput de observator ca "miscat" este 0.1 mm. Mai presupune ca imaginea initiala FF are un detaliu cu margini "graduale" late de de 0.08mm -> acest detaliu va fi perceput ca fiind "clar", caci limita de 0.1 mm nu e depasita. Dupa ce imaginea e decupata si marita (pentru aceeasi impresie vizuala, in exemplul tau de 1.5 ori) detaliul are margini de 0.08*1.5=0.12mm - dincolo de limita de "nemiscare". Sigur, limitele sunt fluente; prezentarea mea de aici numai o simplificare. Cum poti sa te convingi: cauta o super-zoom, seteaz-o pe manual la cea mai mare distanta focala a ei, aia la care marketingu' zice "optical zoom 10x" Probabil ca o sa ajungi pe la 30-50mm (distant afocala reala, nu "equiv 35mm"). Stabilizatorul oprit (daca exista). Fa o poza din mina la 1/30, sau la 1/50 - sau la cit iese. Mareste rezultatul la o dimensiune rezonabila. Vorbeste cu mine, sa-mi spui ce a iesit. Unghul de cimp nu-i chiar neimportant - ci dimpotriva, el determina major ceea ce "se vede". Acest fapt corespunde de altfel si vederii naturale. In rest suntem de acord. In exemplul tau legat de obiective: ca sa putem compara lucrurile, ar trebui sa modificam distanta fata de obiect pentru a obtine acelasi unghi de cimp. |
--------------------
.
.
|
logan1.5dci |
![]()
|
Nu Există Informații Group: Members Posts: 881 Joined: 29 September 05 From: Dobrogea ![]() |
Ho ho ho , ce am gasit http://www.daciaclub.ro/Lumina-colorata-lu...-p1428766.html#
Mai sunt si altii care nu au somn, vad ca si domnu' Liviu a pozat luna ![]() Si ce-i misto ca zip-ul pastreaza EXIF-ul. Make - PENTAX Corporation Model - PENTAX *ist DL2 Orientation - Top left XResolution - 72 YResolution - 72 ResolutionUnit - Inch Software - *ist DL2 Ver 1.00 DateTime - 2008:05:15 00:36:23 YCbCrPositioning - Co-Sited ExifOffset - 602 ExposureTime - 1/125 seconds FNumber - 8.00 ExposureProgram - Aperture priority ISOSpeedRatings - 200 ExifVersion - 0221 DateTimeOriginal - 2008:05:15 00:36:23 DateTimeDigitized - 2008:05:15 00:36:23 ComponentsConfiguration - YCbCr ExposureBiasValue - 0.00 MeteringMode - Spot Flash - Flash not fired, compulsory flash mode FocalLength - 300 mm FlashPixVersion - 0100 ColorSpace - sRGB ExifImageWidth - 3008 ExifImageHeight - 2000 InteroperabilityOffset - 56338 SensingMethod - One-chip color area sensor FileSource - Other SceneType - Other CustomRendered - Normal process ExposureMode - Auto White Balance - Auto FocalLengthIn35mmFilm - 450 mm SceneCaptureType - Standard Contrast - Hard Saturation - High Sharpness - Hard SubjectDistanceRange - Distant view Maker Note (Vendor): - Mode - Auto Quality - Best ISO - 200 White Balance - Auto Thumbnail: - Compression - 6 (JPG) XResolution - 72 YResolution - 72 ResolutionUnit - Inch JpegIFOffset - 56464 JpegIFByteCount - 1162 |
--------------------
Nu Există Informații
Nu Există Informații
Nu Există Informații
- Nu Există Informații
|
|
Serpico |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 511 Joined: 10 April 03 From: Timisoara ![]() |
Sunt de acord ca imperfectiunile ies cu atat mai mult in evidenta cu cat marim mai mult imaginea.
Nu sunt insa asa de sigur ca se impune totusi o scurtare de 1,5 ori a timpului la un aparat cu crop factor de 1,5. Poate se impune un timp mai scurt, dar nu neaparat de 1,5 ori mai scurt. E greu de determinat (daca nu imposibil) si oricum regula timp=1/focala nu e decat o formula orientativa, stabilita empiric, cum deja s-a spus si aici. Depinde mult mai mult de fotograf decat de crop factor. Fotografia ta cu tobosarii (focala 55 mm si timp de expunere 1/15 sec) este un bun exemplu in acest sens. QUOTE(os @ 8 Jan 2009, 17:41) In exemplul tau legat de obiective: ca sa putem compara lucrurile, ar trebui sa modificam distanta fata de obiect pentru a obtine acelasi unghi de cimp. Depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile: te intereseaza sa ai acelasi unghi de cuprindere sau te intereseaza sa ai aceeasi perspectiva si acelasi DOF. This post has been edited by Serpico: 8 Jan 2009, 17:28 |
--------------------
Dacia
Logan
Laureate Plus 1.4MPI 2007
|
|
os |
![]()
|
Exact: regula e ultraempirica; asa ca nici n-are rost sa ne batem capul asupra preciziei "constantei" de corectie (desi daca am introduce o precizie de altfel inexistenta constanta ar fi crop_factor, ceea ce se poate usor vedea cu putina geometrie) - caci grosier*precis -> grosier...
---- @logan1.5dci - ar trebui sa gasesti cel putin 4 "luni" aici, plus o referire externa (Ov). |
--------------------
.
.
|
logan1.5dci |
![]()
|
Am avut putin mai mult timp liber si am privit toate fotografiile din topicul asta, foarte frumoase si in primul rand bine realizate. Fara periere, vad ca avem meseriasi sau amatori avansati pe forum. Cu ce am pus eu, mai mult am stricat topicul. Sorry.
![]() Gata, ma opresc, nu mai pun, pana nu scot si eu.....un ou . |
--------------------
Nu Există Informații
Nu Există Informații
Nu Există Informații
- Nu Există Informații
|
|
os |
![]()
|
Termin-o, dom'le, cu prostiile...
|
--------------------
.
.
|
Ov |
![]()
|
@serpico - mersi de ajutor, exact exemplul cu decupatul cadrului si privitul de aproape voiam sa-l dau si eu.
Oricum, sa lasam disputa si sa trecem la lucruri mai serioase ![]() mi-am luat acu' vre-o 3 luni un d'asta, dar nu l-am pus pana acum pe aparat din lipsa de timp ![]() s-a jucat cineva cu asa ceva? inteleg ca smecheria e in post-procesare. ceva sfaturi? |
--------------------
Dacia
1300
|
|
os |
![]()
|
Aici - Niet. Am citit insa ca lumea scoate filtrul IR (trece-banda) din fata senzorului, dar rezultatul depinde mult de modelul camerei.
|
--------------------
.
.
|
logan1.5dci |
![]()
|
Sa ma laud si eu putin.
![]() Azi mi-a venit teleconvertorul asta de x3. ![]() Pana aici e bine, ca nu stiu sa-l folosesc e alta treaba. ![]() This post has been edited by logan1.5dci: 9 Jan 2009, 17:03 |
--------------------
Nu Există Informații
Nu Există Informații
Nu Există Informații
- Nu Există Informații
|
|
VladG |
![]()
|
![]() Membru preistoric Group: Members Posts: 2.397 Joined: 23 January 03 From: Bucuresti ![]() |
Cu o compacta, trecand peste zgomotul specific, cred ca nu e chiar rea:
P1010190_resized.jpg ( Size: 314.39k ) Number of downloads: 454 In primavara vreau sa-mi iau un aparat cu reglaje manuale. Pana atunci mi s-a parut foarte interesant cursul online al carui link l-a postat ov. Merci. |
--------------------
Ex Dacia
SuperNova
--
- --
|
|
Ov |
![]()
|
inainte sa "trag" cadrul ala, as fi aruncat si io creanga aia uscata din primul plan.
|
--------------------
Dacia
1300
|
|
os |
![]()
|
Inca doua de la mine:
1. o descarcare de inalta tensiune in jurul unei placi de sticla; 2. Pavilionul de prezentare al marcii si sediul social al Grupului BMW. Attached thumbnail(s) Descarcare.JPG ( Size: 481.94k ) Number of downloads: 443 BMW.JPG ( Size: 454.78k ) Number of downloads: 418 |
--------------------
.
.
|
VladG |
![]()
|
![]() Membru preistoric Group: Members Posts: 2.397 Joined: 23 January 03 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Ov @ 9 Jan 2009, 21:06) ![]() Pai era un trunchi de brad de cateva sute de kg, ce zacea pe stanci, era mai greu de urnit. Asta mi-a placut de fapt la poza, zona nemiscata, "moarta", din prim plan, in contrast cu dinamica raului, dar daca trebuie"explicat", inseamna ca ceva lipseste pozei ![]() |
--------------------
Ex Dacia
SuperNova
--
- --
|
|
Ov |
![]()
|
lumeeeeeee lumeeeeee
e luna mare si frumoasa sus pe cer hai sa vedem ce iese tocmai vin de afara cu una calda, care din pacate n-am vazut-o decat pe ecranul aparatului si pe televizor, ca monitoru' e ocupat, deci sa n-aud comentarii de rau ca nu-s eu de vina ![]() ![]() deci: IMG_4846_crop_rotateCW.jpg ( Size: 167.52k ) Number of downloads: 412 tair-3s 300mm made in ussr tair1.jpg ( Size: 244.59k ) Number of downloads: 373 tair2.jpg ( Size: 241.84k ) Number of downloads: 105 canon 350d made in japan inculpatul.jpg ( Size: 263.63k ) Number of downloads: 112 f8 iso 400 exp 1/500 focus manual cu urmatorul "inel" ![]() poza e crop 100%, rotita 90 de grade CW, fara resize, fara nimic, EXACT cum a iesit ea din aparat. P.S. manarita nitel in PS (un pic de sharpening si niscaiva USM presarat cu grija peste) ar fi dat si impresia unui focus perfect, dar am preferat s-o postez nemodificata ca sa avem referinta ![]() This post has been edited by Ov: 11 Jan 2009, 19:27 |
--------------------
Dacia
1300
|
|
os |
![]()
|
@Ov: ce setari pentru JPG ai la camera? Poate nimeresc si eu una - cind s-o muta cocoana in dreptul geamului, ca pe gerul asta mi-e lene sa ies din casa.
----- PS: am voie din RAW? |
--------------------
.
.
|
Ov |
![]()
|
sunt pe parameter 1 adica
contrast +1 sharpness +1 saturation +1 color tone 0 ai voie din ce vrei, eu n-aveam nimic instalat pe calculator (am luat repede irfanview de pe net pt crop si rotate) si d'aia n-am tras RAW |
--------------------
Dacia
1300
|
|
os |
![]()
|
Mi-ai facut pofta. O mai las vreo ora, daca nu-si misca orbita ies eu dupa ea.
@logan1.5dci: convertoru'ala de 3x ce zice ![]() |
--------------------
.
.
|
logan1.5dci |
![]()
|
Zice ca trebuie sa mai butonez, am iesit in parcare, am cautat luna, e dupa bloc, nu am vedere acolo, trebuie sa astept.
Din graba si fara trepied am scos asta. iso 100 1/125 F ? factor de corectie obiectiv +/- 3,3 This post has been edited by logan1.5dci: 11 Jan 2009, 20:13 |
--------------------
Nu Există Informații
Nu Există Informații
Nu Există Informații
- Nu Există Informații
|
|
Ov |
![]()
|
incearca focus manual
mai incearca sa inchizi diafragma macar 2 trepte fata de cat stie obiectivul cel mai mult (mult inseamna cel mai mic f) desi o sa pierzi foarte multa lumina din cauza convertorului, dar poti sa compensezi marind iso-ul ![]() fa multe poze in timp ce te joci cu setarile, inclusiv cu focusul si a mea tot fara trepied e, ca daca ma vedeau vecinii si cu trepiedul in mijlocul strazii, chiar ca dadeau cu pietre dupa mine ![]() ----------- EDIT: bre nea asta, io acu' vaz .... 1/125 ?!??!? te-ai ticnit ?????????? ce vorbiram mai sus cu regula aia empirica ??? si lumineaza-ma si pe mine, ce-i cu factor corectie obiectiv, ca n-am auzit in viata mea de asa ceva This post has been edited by Ov: 11 Jan 2009, 20:19 |
--------------------
Dacia
1300
|
|
logan1.5dci |
![]()
|
Am zis ca-s incepator, mai inventez si eu, trebuie sa ma uit in manual sa vad ce vreau sa zic.
![]() In fata, langa declansator e un patrat cu +/- , ala l-am dat la +3,3. Ma gandeam eu ca ala e : 3 ev "- factor de corectie la expunere (pierdere de lumina): 3eV (3 trepte)" This post has been edited by logan1.5dci: 11 Jan 2009, 20:28 |
--------------------
Nu Există Informații
Nu Există Informații
Nu Există Informații
- Nu Există Informații
|
|
Ov |
![]()
|
aha, am inteles. De ce nu incerci sa faci pozele pe manual si atunci umbli doar la timpul de expunere si diafragma (si iso, evident) ?
|
--------------------
Dacia
1300
|
|
os |
![]()
|
@Ov: convertorul ala "pierde" luminozitate - de trei ori mai multa focala->3EV pierdute. Mie poza lui logan1.5dci mi se pare (dupa luminozitate) expusa corect (usor sub-, dar se mai poate minari in computer).
Hai ca numai ce am intrat (am fost si eu dupa coan aluna pe afara - eu cu trepiedu' ![]() -------------- Daca tot am iesit am facut (desigur) mai multe. Citeva sunt din Raw (cu RawStudio 1.0) in numele fisierelor am scris principalele setari la transformare. Mai adaug si 2 crop 100% din JPEG-urile camerei. A trebuit sa le luminez (nici o alta prelucrare) cam cu 2EV. K10-le are masinaria JPEG interna cam slabista; Setarile camerei au fost: contrast+1 (din -4..+4); sharpness+1 (din -4..+4), saturatia si Gamma pe neutru. AWB (la alea facute din Raw am mai umblat un pic la temp. de culoare). ISO 100, f7.1pina pe la f9, 300mm (Tamron 70-300 Di LD), autofocus, timp intre 1/320 si 1/500 (cam subexpus), camera pe trepied, predeclansare oglinda (2s). Era bine daca aveam si relecomanda, ca-mi cam trmurau miinile de frig si in alea 2 secunde oscilatiile ansamblului trepied/camera nu-s sigur ca se amortizau suficient. Attached thumbnail(s) IMGP.PEF._2.29EV_Contrast1.13_Sharpen1.03.jpg ( Size: 208.7k ) Number of downloads: 103 IMGP.PEF._2.29EV_Contrast1.15_Sharpen1.14.jpg ( Size: 201.91k ) Number of downloads: 89 IMGP.PEF._2.43EV_Contrast1.15_Sharpen1.31.jpg ( Size: 267.02k ) Number of downloads: 90 IMGP.PEF._2.53EV_Contrast1.41_Sharpen1.54.jpg ( Size: 172.02k ) Number of downloads: 82 IMGP3522_ji.jpg ( Size: 85.14k ) Number of downloads: 83 IMGP3523_ji.jpg ( Size: 78.86k ) Number of downloads: 96 |
--------------------
.
.
|
logan1.5dci |
![]()
|
E clar, am ramas dator. Dar nu pentru mult timp, vine luna si la geamul meu.
![]() Dar din cate vad , convertorul asta nu prea isi face treaba. Pai ii cam lipsesc niste " X "-uri , ca eu trebuia sa am distanta focala 600 adica 200X3 si nu prea am, nici nu se apropie, daca am cat Tamronul lui os, adica 300. Ce parere aveti, sa-l dau inapoi? Ca a costat si aproape 800 lei. This post has been edited by logan1.5dci: 12 Jan 2009, 05:18 |
--------------------
Nu Există Informații
Nu Există Informații
Nu Există Informații
- Nu Există Informații
|
|
os |
![]()
|
@logan1.5dci: dupa mine ultima imagine nu ti-a iesit rau; totusi ar trebui sa verifici intr-adevar la ce distanta focala ajungi cu Kenko ala...
Esti sigur ca obiectivul tau (care e un zoom) era la distanta lui focala cea mai mare? (200mm nu?) Camera ta are 10MPix? |
--------------------
.
.
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 17th July 2025 - 05:59 |