TVA de 24% si comezile existente de Duster
![]() ![]() ![]() |
TVA de 24% si comezile existente de Duster
fritzih |
![]()
|
||
Membru Group: Members Posts: 146 Joined: 20 April 10 ![]() |
|
||
--------------------
dacia
DUSTER
2010/ laureate 4x4 1.6 16 V
- CL 50 ZIH
|
|||
Squirrel |
![]()
|
![]() Captain of Black Pearl™… Group: Members Posts: 4.466 Joined: 13 March 08 From: partea mea: Drum bun! ![]() |
Nu chiar. La livrarea efectivă a bunului, se stornează valoarea anterior încasată, se refacturează cu noua valoare a TVA
QUOTE Art. 134^1 din Codul Fiscal: Faptul generator pentru livrări de bunuri și prestări de servicii Art. 134^1. - (1) Faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, cu excepțiile prevăzute în prezentul capitol. … (6) Pentru livrările de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca și un proprietar. Prin excepție, în cazul contractelor care prevăd că plata se efectuează în rate sau al oricărui alt tip de contract care prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plății ultimei sume scadente, cu excepția contractelor de leasing, data livrării este data la care bunul este predat beneficiarului. … (9) În cazul operațiunilor de închiriere, leasing, concesionare și arendare de bunuri, serviciul se consideră efectuat la fiecare dată specificată în contract pentru efectuarea plății. Exigibilitatea pentru livrări de bunuri și prestări de servicii Art. 134^2. - (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator. (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator; b) la data la care se încasează avansul, pentru plățile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Fac excepție de la aceste prevederi avansurile încasate pentru plata importurilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente importului, precum și orice avansuri încasate pentru operațiuni scutite sau care nu sunt impozabile. Avansurile reprezintă plata parțială sau integrală a contravalorii bunurilor și serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora; c) la data extragerii numerarului, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate prin mașini automate de vânzare, de jocuri sau alte mașini similare. (3) Taxa este exigibilă la data la care intervine oricare dintre evenimentele menționate la art. 138. Totuși, regimul de impozitare și cotele aplicabile sunt aceleași ca și ale operațiunii de bază care a generat aceste evenimente. (alineat introdus prin art. I pct. 109 din O.U.G. nr. 109/2009 (publicată la 13 octombrie 2009), în vigoare de la 1 ianuarie 2010) În Normele Metodologice de aplicare se definesc: 16^1. Prevederile art. 134^2 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal se aplică în situația în care facturile totale sau parțiale pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii au fost emise înaintea faptului generator de taxă și includ și situația în care sunt emise facturi pentru avansuri înainte de încasarea acestora. (punct introdus prin art. I lit. E pct. 13 din H.G. nr. 1620/2009 (publicată la 31 decembrie 2009), în vigoare de la 1 ianuarie 2010) TVA 24%, doar dacă S.C. Automobile Dacia S.A. nu compensează diferența. This post has been edited by Squirrel: 6 Jul 2010, 13:05 |
--------------------
Dacia
Duster
2010 1,6 16v 4Ś4 Laureaté Noir Nacré
- RO 44 AWD Fire, walk with me...in 4 strokes, water cooled.
|
|
virgiliu |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 84 Joined: 13 April 09 From: Bucuresti ![]() |
da, am 2 facturi mai exact pe avansul de 2000 de lei la lansarea comenzii si una cu restul de plata integral la data de 28 iunie. pe ultima scrie undeva mai jos plata in avans. Atasez si factura sa va da-ti cu parerea.
|
--------------------
Dacia
Duster 4x4 cu 4x4 valve
2010
|
|
fritzih |
![]()
|
dupa parerea mea...din moment ce factura e facuta inainte de 1 iulie ar trebui sa ramana aceea cu tva 19% ...facturile anterioare datei de 1 iulie nu sufera modificari de tva
|
--------------------
dacia
DUSTER
- CL 50 ZIH
|
|
saddan |
![]()
|
![]() .......... Group: Members Posts: 225 Joined: 15 August 05 From: Cluj-Napoca ![]() |
virgiliu nu are sens sa ne dam cu parerea. Situatia de facto sta cam asa (dupa cum m-am interesat pe la expertii contabili pe care-i mai cunosc):
Facturile platilor in avans se elibereaza pentru a justifica in contabilitate provenienta banilor. Fara acestea firma (Dacia in acest caz) ar avea banii descoperiti (a se citi necuveniti). Factura cu zero (0) adica factura finala se elibereaza cand se livreaza produsul, atunci cand se storneaza factura (facturile) de avans, si se emite factura finala. In cazul tau (care de altfel este si al meu) cand vine masina se va storna acea factura, se va emite alta (TVA 24%), si o sa platim diferenta respectiva. O sa te tin la curent daca ANAF/MF o sa imi dea un raspuns in timp util referitor la aceasta situatie (putin probabil). Deocamdata ma bucur ca a scazut euro, iar cand o sa se emita FF finala o sa se calculeze la un curs inferior celui cu care am achitat masina, astfel incat o sa mai compenseze acel 4.2% diferenta de TVA. |
--------------------
Dacia
Logan Preferance/Duster Laureat 4X4
2005/2010
- cj yz msd/cj zy dsm Nu Duster-ul e low-cost.... celelalte SUV-uri sunt exagerat de scumpe;)
|
|
Squirrel |
![]()
|
![]() Captain of Black Pearl™… Group: Members Posts: 4.466 Joined: 13 March 08 From: partea mea: Drum bun! ![]() |
Doar dacă va fi cursul BNR+0,5% din ziua de luni mai mic…care este valabil de marți până lunea următoare…cursul din celelalte zile intermediare nu contează pentru stabilirea valorii de facturare.
|
--------------------
Dacia
Duster
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
saddan |
![]()
|
![]() .......... Group: Members Posts: 225 Joined: 15 August 05 From: Cluj-Napoca ![]() |
Squirrel de cand a luat-o razna euro unii dealeri lucraza la un curs sub cursul BNR. Nu spun ca e o practica general valabila dar am intalnit-o eu.
Klaus pe unii ii fura valul sau mai degraba au gasit un loc unde isi lasa dezamagirea sa scoata aburi. Ca un roman patit, cand esti pe cale sa pierzi o suma de bani pentru ca ai fost dobitoc, parca 3000 de roni nu mai reprezinta o suma. Si ca sa termin in OFFTOPIC (care are legatura cu ce am scris mai sus): cei care vreti sa va faceti asigurare de viata la AIG actualmente ALICO va recomand sa va ganditi foarte bine inainte de a face pasul asta. Pentru cei care au facut deja miscarea asta...... va urez bafta in recuperarea banilor. Pe cei care ii intereseaza detalii in plus pot sa imi scrie pe PM. |
--------------------
Dacia
2005/2010
- cj yz msd/cj zy dsm Nu Duster-ul e low-cost.... celelalte SUV-uri sunt exagerat de scumpe;)
|
|
lau2010 |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 48 Joined: 7 June 10 ![]() |
Da, klaus m-am uitat pe contract, chiar am remarcat clauza cu TVA inainte sa semnez, dar nu mi-a trecut prin cap ca Dacia nu e in stare sa livreze masina inainte ca guvernul sa poate modifica codul fiscal.
Iar daca te uiti pe posturile mele din 27 Iunie o sa vezi ca stiam si faptul ca o factura de avans (chair 100%) se storneaza. Nu aici e problema, problema este ca: 1) Dacia a amanat livrarile FARA MOTIVE INTEMEIATE 2) Dacia nu a avut nici macar buna cuvinta sa informeze direct clientii despre aceste amanari. QUOTE(saddan @ 6 Jul 2010, 13:17) ... Deocamdata ma bucur ca a scazut euro, iar cand o sa se emita FF finala o sa se calculeze la un curs inferior celui cu care am achitat masina, astfel incat o sa mai compenseze acel 4.2% diferenta de TVA. Esti sigur ca asa vor proceda? Din ce mi-au spus la vocea clientului cursul de referinta, cel care da pretul de vanzare (in RON), este cursul din saptamana in care faci plata, nu cel de la data livrarii. Crezi ca cei care au platit la un curs inferior vor avea majorari? |
--------------------
Ford
Focus
2006
- xx
|
|
saddan |
![]()
|
lau2010 dupa regulile contabilicesti eu spun ca am dreptate. E adevarat ca pretul conversiei leu/euro este dat de data la care s-a facut acea conversie, implicit al avizului de plata. La fel de adevarat este ca in momentul in care se storneaza factura de avans se reface factura pe noile coordonate fiscale/curs valutar din acea data. Cei care au achitat la un curs inferior o sa aiba oricum majorarea de 4.2% TVA si tot ce e posibil si acea diferenta de curs, data fiind schimbarea mirobolanta a fiscalitatii de la noi din tara. Cat despre siguranta?! Nu sunt sigur nici ca maine o sa fie miercuri, ca intre timp da cel de sus un OUG si spune ca maine o sa fie marti sau joi, dupa preferinte.
Deocamdata eu spun sa nu ne agitam degeaba. O sa vedem cine are prima livrare de dupa 1 lulie sa ne spuna si noua real cum a fost (factura, TVA, diferenta de curs, etc.) This post has been edited by saddan: 6 Jul 2010, 14:17 |
--------------------
Dacia
2005/2010
|
|
lau2010 |
![]()
|
QUOTE(virgiliu @ 6 Jul 2010, 11:30) Departe de a fi un sustinator al guvernului, dar in cazul de fata este in TOTALITATE vina Dacia. A vazut cineva un comunicat de preasa sau o luare de pozitie prin care Dacia sa isi exprime dezacordul fata de masurile guvernamentale? Ei nu sunt afectati, nu le pasa, 95% din productie merge la export. Mai mult, inflatia si deprecierea de curs nu fac decat sa ii ajute, platesc salarii mai mici in Romania. Nu tara este de vina, noi suntem tara. Si daca nu facem "spume la gura", dupa cum spunea Klaus, pentru fiecare magarie pe care o intalnim, niciodata nu vom avea o soarta mai buna. This post has been edited by lau2010: 6 Jul 2010, 14:23 |
--------------------
Ford
Focus
2006
- xx
|
|
IRONICK |
![]()
|
![]() - Group: Members Posts: 22.634 Joined: 19 April 05 From: Romania ![]() |
pai faceti real, nu virtual ...
|
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
lau2010 |
![]()
|
"Cine poate face, cine nu poate ii invata pe altii, cine nu poate nici asta, conduce."
![]() This post has been edited by lau2010: 6 Jul 2010, 14:36 |
--------------------
Ford
Focus
2006
- xx
|
|
mirceatm |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 32 Joined: 8 July 05 From: Timisoara ![]() |
Ati mai gasit ceva comentarii legate de acest subiect pe alte site-uri de marci de masini, ca eu nu am gasit?
|
--------------------
Renault MII
Estate
2005, 1.9dCi MII Estate 1.9 dCi 120CP
Confort Privilege, Xenon, A/C Automat, oglinzi rabatabile electric |
|
Squirrel |
![]()
|
Unde să găsești? La Rolls-Royce? La Ferrari? Sau la Lamborghini? La Bentley? Poate la Bugatti…
Pentru ceilalți, 4,2% poate nu o fi un capăt de țară. Pentru clientul de low-cost, este. De exemplu, cei care vor Chevrolet Cruze. This post has been edited by Squirrel: 6 Jul 2010, 15:11 |
--------------------
Dacia
Duster
|
|
saddan |
![]()
|
QUOTE(mirceatm @ 6 Jul 2010, 14:38) Ati mai gasit ceva comentarii legate de acest subiect pe alte site-uri de marci de masini, ca eu nu am gasit? mirceatm din cate stiu dealerii Volkswagen au primit aceleasi instructiuni ca cei de la Dacia referitor la TVA. Mai multe nu pot spune. Astept in continuare un cetatean care sa ne spuna ca si-a ridicat masina dupa 1 IULIE si care sunt diferentele de plata/abordare, sau mai stiu eu ce ne-ar mai interesa. lau2010 super tare cugetarea din batrani Squirrel ca sa ma dau de puterea exemplului ca exceptia care intareste regula.... am scris intr-un post anterior: ".......... parca 3000 de roni nu mai reprezinta o suma". Sa ne intelegem, nu sunt cumparator de masini din segmentul de lux (Rolls-Royce, Ferrari, etc.) nici nu ma dau banii afara din casa. Sunt cumparator de Dustr low-cost dar sunt decizii pe care mi le asum in ceea ce ma priveste. De altfel, ca romanul, unii s-au intins mai mult decat le poate plapuma (vezi achizitiile de imobile, auto, etc), si au calculat suma de achitat pana la ultimul leu. Orice schimbare cat de sensibila (curs valutar/TVA, etc) o fi ii duce intr-o zona de instabilitate (psihica/financiara). De altfel si aici ca peste tot unde se aplica principiul tertului exclus sunt 2 variante fiecare cu (dez)avantajele proprii: fie mergi inainte (cu plata diferentelor) fie dai inapoi si renunti la comanda This post has been edited by saddan: 6 Jul 2010, 14:59 |
--------------------
Dacia
2005/2010
|
|
Squirrel |
![]()
|
Și dacă ai un proiect cu costuri estimate pe termen foarte scurt, îți faci niște calcule pe bugetul existent, vine piticul cu coasa și îți „rade” odată 25%, mai plusează cu un 4,2%, oare cum se reflectă asta într-un proiect de investiții pe termen foarte scurt?
Aaa, și să dau înapoi renunțând la comandă, după ce m-au lăsat pieton? Dacă ar fi făcut modificarea Codului Fiscal ca la carte, poate nu mi-ar fi sărit muștarul pe incompetența premierului și a guvernului. Și apropo de guvernare, dacă tot sunt atâtea organe de control, cum de prosperă evazioniștii fiscali odată cu organele de control? Unii nu-și fac deloc treaba…unde și cum trebuie. |
--------------------
Dacia
Duster
|
|
saddan |
![]()
|
Squirrel stiu ca e offtopic dar raspunsul la intrebare il stii si tu: Evazionistii prospera direct proportional cu numarul organelor de control fiscale pe de o parte pentru ca organelor (si cand spun organ ma refer la necajitul care merge in control si nu la seful/sefii cei mari) li s-a redus salariul cu 25%, iar pe de alta parte organul primeste un premiu, omul e multumit ca si-a acoperit ceva din gaura de 25%, evazionistul e si el multumit ca a scapat nepremiat, toata lumea e multumita si fericita.
This post has been edited by saddan: 6 Jul 2010, 15:32 |
--------------------
Dacia
2005/2010
|
|
IRONICK |
![]()
|
![]() - Group: Members Posts: 22.634 Joined: 19 April 05 From: Romania ![]() |
Daca era invers, toti erau bucurosi, vai ce teapa si-a luat Dacia.
Vorba aia, conteaza in care parte a pli stai ... |
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
virgiliu |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 84 Joined: 13 April 09 From: Bucuresti ![]() |
Stati putin ca nu inteleg, se anuleaza ambele facturi si se va face alta recalculand valoarea masinii la cursul actual al euro? Asta e prea de tot. Sau doar diferenta de tva?
|
--------------------
Dacia
Duster 4x4 cu 4x4 valve
2010
|
|
asgard1955 |
![]()
|
membru Group: Members Posts: 1.665 Joined: 8 July 09 From: BH ![]() |
Cam asa ceva. Si la cursul leu/euro din data livrarii si la noul TVA. Cum zicea Ironick daca scadea euro si scadea si TVA-ul clientul era in castig, din pacate nu e asa.
Putin ii pasa daciei de faptul ca se vand 7 % din dusteruri in tara si oricum se face vinovata numai in cazul in care a promis un termen de livrare inainte de 1 iulie si clientul din cauza ca sa amanat livrarea a prins noul TVA in rest e de vina tara in care traim. This post has been edited by asgard1955: 6 Jul 2010, 21:00 |
--------------------
Dacia
Duster Laureate 1.6 16V 4x4 Noir Nacre
2011 "Uite, copilul meu, exista doua puteri in lume: Dumnezeu si Diavolul. Depinde cu cine se inrudeste cineva. Eu sunt cu Dumnezeu, cu Hristos."Pr. Paisie
|
|
vimp |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 152 Joined: 25 October 04 From: Bacau ![]() |
Nu se face recalculare la euro decat la sumele ramase de platit. Calculatie se reface numai la TVA. Intrebarea este daca iti calculeaza diferenta TVA la suma in RON achitata sau la suma in EUR actualizata la data livrari?
![]() |
--------------------
Renault/Dacia
Clio Symbol/Duster
2003/2010 1.6 4x4 Dacia Duster 1.6, Laureate, 2010
Renault Clio Symbol 1.4 8V, Expression, 2003 |
|
virgiliu |
![]()
|
Calculul majorarii de tva se face la cursul euro din momentul platii integrale a masinii. Eu am platit masina in data de 28 iunie, se va lua cursul din acea data si se calculeaza diferenta de 24%.
This post has been edited by virgiliu: 8 Jul 2010, 17:09 |
--------------------
Dacia
Duster 4x4 cu 4x4 valve
2010
|
|
Squirrel |
![]()
|
Plata diferenței de TVA se negociază cu fiecare client în parte. Nu e kosher, dar așa e comerțul capitalist…
|
--------------------
Dacia
Duster
|
|
fritzih |
![]()
|
|
--------------------
dacia
DUSTER
- CL 50 ZIH
|
|
Squirrel |
![]()
|
Da. Sondaj: Mumă/ciumă!
|
--------------------
Dacia
Duster
|
|
asybo2002 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 540 Joined: 13 October 04 From: Bucuresti ![]() |
Bun, si criteriile?
Sau mai concret postul 173, ce rezolvare are? |
--------------------
DACIA
Duster 4x4, 1.5 dCi
2010 Laureate
- B "Merge si asa" ... Drama sau inventivitate !?
|
|
Squirrel |
![]()
|
Tocmai, are rezolvare în funcție de capacitatea de negociere, caracterisiticile comenzii și plățile efectuate(cuantum și date)…
|
--------------------
Dacia
Duster
|
|
lau2010 |
![]()
|
Negociere? cu cine? Cei de la VC nu au posibilitatea de a decide un eventual discount.
|
--------------------
Ford
Focus
2006
- xx
|
|
virgiliu |
![]()
|
Se pare ca se negociaza cu dealeru. Sau Dacia negociaza cu dealerul si dealeru cu noi
![]() |
--------------------
Dacia
Duster 4x4 cu 4x4 valve
2010
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 16th June 2025 - 07:23 |