Aprindere electronica
![]() ![]() ![]() |
Aprindere electronica
djasu82 |
![]()
|
||
![]() MEMBRU DACIA CLUB Group: Members Posts: 11.714 Joined: 26 December 06 From: Bucuresti ... ![]() |
|
||
--------------------
Dacia Super Nova
Opel 1.7 CDTI , Audi Q7 , GPS wayteq x950btfm
1999 / 2003 / 2008 /2011
- nnn
|
|||
rusu_i |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 226 Joined: 27 May 07 From: Timisoara ![]() |
salut djasu82. rezistentele de ce putere sa fie? 0.5W, 1W, 2W?
|
--------------------
FORD
FIESTA V 1.25 + GPL BRC SQ24.11
2008
- TM-..-...
|
|
Tudor Badescu |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 566 Joined: 17 December 09 ![]() |
Daca tot sunt pe forum iti raspund eu.Sunt de 0,5 W.Cat de buna e schema nu ma pronunt ca nu am lucrat-o.Oricum,primul tranzistor sa se satureze la max o,25V la alimentare cu 12V,iar finalul la 0,9...1V la alimentarea montajului cu 12V.
Si pentru ca au mai fost intrebari legate de timpul in care in bobina de inductie se ajunge la o anumita intensitate,respectiv se acumuleaza o anumita energie,m-am gandit ca ar fi util un material pe aceasta tema.Am inclus si o mica demonstratie a formulei utilizate pentru a evita situatii de genul”cuvantul lui Georgel contra cuvantului lui Ionel".Desigur ca utilitate directa au valorile concrete si,fiind pe Forum Dacia,am exemplificat amanuntit pentru Dacia clasica. This post has been edited by Tudor Badescu: 24 Jan 2011, 14:17 Attached thumbnail(s) Badescu_Tudor.jpg ( Size: 717.27k ) Number of downloads: 1097 |
--------------------
dacia
1310,
1991/standard ; Mercedes Sprinter 311 CDI, 2004.
|
|
payty |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 2.329 Joined: 17 January 05 From: Bucuresti ![]() |
foarte interesant materialul.
am o intrebare: daca rezistenta primarului e usor de masurat, inductanta cum se masoara? |
--------------------
dacia
1310
1996 1.6/2002 1.4
- B-##-### Chuck Norris does not sleep. He waits!
|
|
Tudor Badescu |
![]()
|
In curent alternativ.Sigur,cel mai simplu cu L-metrul.Dar am o metoda la 50 Hz si intentionez s-o pun pe aici,dar nu am facut o evaluare a erorilor pentru bobinele de inductanta foarte mica.Si stau foarte prost cu timpul in ultima vreme.
|
--------------------
dacia
1310,
|
|
gotronic |
![]()
|
![]() Ati scapat de platina si problemele ei !!! Group: Members Posts: 2.016 Joined: 24 March 06 From: Tg. Mures ![]() |
Hai sa pun si eu un "material" despre bobina de Dacia.
![]() (de la un user de aici), am uitat sa specific ![]() This post has been edited by gotronic: 27 Jan 2011, 21:04 Attached File(s) ![]() |
--------------------
DACIA
Sandero Stepway 100 TCE Blue Line
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
Cu nebunii sa nu te pui, ca au mintea odihnita !!! |
|
Tudor Badescu |
![]()
|
In postul anterior e vorba de alta bobina,3130,aceea in carcasa de plastic care a echipat la inceput Dacia 1300.Se pare ca si la ea e o variatie destul de mare a parametrilor;eu am masurat una singura si am gasit 3,9 ohm si 12 mH.Fabricantul preciza ca rezistenta e max.4 ohm.
Sunt chiar utile valorile masurate pentru proiecte,doar ca graficul energiei n-are forma corecta ca functie de timp si nu se masoara in mW ci in mJ.Sau cel putin banuiesc ca e vorba de energie,desi nu stiu de unde sunt valorile acelea. This post has been edited by Tudor Badescu: 31 Jan 2011, 00:45 |
--------------------
dacia
1310,
|
|
gotronic |
![]()
|
![]() Ati scapat de platina si problemele ei !!! Group: Members Posts: 2.016 Joined: 24 March 06 From: Tg. Mures ![]() |
Da aia este de 4 ohmi mai putin cea cu rezistenta aditionala care are cca 2 ohmi.
Mai jos" Provizii". ![]() ![]() Attached thumbnail(s) 01_31_2011_11_00_20AM.JPG ( Size: 449.36k ) Number of downloads: 823 Imagine2441.jpg ( Size: 603.11k ) Number of downloads: 808 |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
Siconi |
![]()
|
![]() Sofer americanizat! V6 Rules!!! Group: Members Posts: 2.906 Joined: 13 November 05 From: Houston, TX ![]() |
Cat au fost fisele TESLA? Si eu caut de ceva timp ca la noi nu aduc asa ceva, calicii astia.
|
--------------------
Mercury
Mariner Premier 3.0L V6 4WD
2006
- BHH-xxxx (Texas) Fost posesor:
1993 Renault Clio MK1 1.4 RT 1975 Dacia 1300 Actual posesor: 2006 Mercury Mariner Premier 3.0L V6 2005 Hyundai Sonata GLS 2.4L |
|
gotronic |
![]()
|
Intre 25 si 30 ron, depinde de magazin.
|
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
djasu82 |
![]()
|
![]() MEMBRU DACIA CLUB Group: Members Posts: 11.714 Joined: 26 December 06 From: Bucuresti ... ![]() |
cred ca si-a pus la slz
![]() |
--------------------
Dacia Super Nova
Opel 1.7 CDTI , Audi Q7 , GPS wayteq x950btfm
1999 / 2003 / 2008 /2011
- nnn
|
|
gotronic |
![]()
|
Uite si la mine, tot din alea sunt. Si sunt pentru Dacia berlina!!
![]() Attached thumbnail(s) Imagine2442.jpg ( Size: 507.21k ) Number of downloads: 763 Imagine2443.jpg ( Size: 748.9k ) Number of downloads: 312 |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
costy008 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 232 Joined: 5 October 07 From: Bucuresti ![]() |
Mi-am montat si eu acum 2 saptamani apriderea + senzorul de la gotronic insa imi afuma bujiile dupa circa 15km si nu stiu din ce cauza (schimbat: bobina inductie noua doduco, fise tesla, bujii sinterom 14NP18, capac si lulea delcou doduco), aprinderea am montat-o cu taicamiu care el repara masina de cand a cumparat-o din 1977. Taicamiu ia montat si lu' varamiu o asemenea aprindere pe o dacia din 1998 si la el merge perfect, are in jur de 8000km facuti cu aprinderea. Masina merge rotund, trage normal, cand scoate furtunul de la vaccum scade turatia motorului si din cate am inteles asa e normal. Astept si sfaturi de la voi, de la ce poate fi. Multumesc frumos!
|
--------------------
Dacia
1300
1976
|
|
gotronic |
![]()
|
Vezi scanteia la masa de la fisa centrala si bujii (scanteia sa fie albastra spre alb si o lungime de cel putin 1 cm). Daca nu este din carburatie, schimba bujiile, inainte masoara electrodul central (trebuie sa aiba rezistenta ohmica zero). Cati Km are masina? compresia ai masurat-o?. sa nu fie si de la benzina sau filtru de aer infundat. (amestec prea bogat). Asteptam raspuns.
|
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
Expertii ce zic, 12-16 k sunt normali la fisele unui Matiz, sau e prea mult? noi...
|
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
Tudor Badescu |
![]()
|
Costy008,iata inca o dovada ca nu trebuie aruncati bani pe inlocuirea unor componente care sunt in regula(ca nu cred ca tot ce ai schimbat acolo erau componente alterate).Problemele probabil sunt la carburatie.Dar inainte de montarea aprinderii electronice care era situatia?
|
--------------------
dacia
1310,
|
|
silvyu_92 |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 181 Joined: 9 November 09 ![]() |
Aceeasi problema o am si eu ca ce-a a lui costy008 pe aprindere clasica se comporta normal iar pe electronica se afuma bujiile
![]() |
--------------------
DACIA
1310
1999
- AG 05 ZIY Pasionat de "fiare vechi" care merg mai spectaculos decat "plasticele" de ultima generatie
|
|
gotronic |
![]()
|
Pe clasic tensiunea la bujii este mai mica, pe electronic un pic mai mare. Daca bujiile sunt la "limita" probabil se strapunge portelanul.
LE. Asta este valabila daca fenomenul se intampla cu acelasi set de bujii (neschimbate), altfel fenomenul poate fi mai amplu, de exemplu bobina de inductie. Am intalnit bobine de inductie care pe "clasic" mergeau relativ bine (nu se observa nimic), dar pe "electronic" ori nu mergea deloc ori cu intreruperi. Aici pot fi si fisele, capac delcou, pipa si curatenia intregului delcou sau a bobinei de inductie. Asta tot datorita unei tensiuni de inductie mai mari cu un anumit sistem de aprindere electronica. Am facut o "experienta" in decursul anilor, (dupa ce mi-am dat seama de acest efect al tensiunii mai mari de la sistemele electronice si instalatiile proaste de pe autoturisme). Am facut un lot de aprinderi (este vorba de mii de bucati) cu tensiune de autoinductie mai mica cu cca 20 si 25%, vreau sa va spun ca din lotul ala au venit inapoi ca "defecte" foarte putine, doar cele montate in scurt. Cele mai multe care veneau "defecte in garantie" de pe la magazine prin engros-isti erau bune (95%), restul erau montate in scurt (explodate, umflate cu tranzistorul final). This post has been edited by gotronic: 5 Feb 2011, 20:34 |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
Siconi |
![]()
|
![]() Sofer americanizat! V6 Rules!!! Group: Members Posts: 2.906 Joined: 13 November 05 From: Houston, TX ![]() |
Cred ca ar trebui sa refaci acel prospect cu indicatii mura-n gura. Unii ciobani nu stiu nici sa citeasca si nici nu inteleg in ce fel lucreaza sistemul de aprindere. Nu vreau sa fiu dur cu nimeni, dar am intalnit la propriu ciobani de oras care nu stiau sa repare decat cu ciocanul, patentul, ceva sarma si restul injuraturi. La d-astia, cum vrei sa le pui imbunatatiri cand ei sunt obisnuiti tot cu ciorapii gauriti?!
E nevoie de detaliere mai succinta si mai stufoasa. Elaboreaza un prospect mai pentru LOW-Level people! Cred ca e singura solutie ca sa nu ti se mai intoarca asa multe bune inapoi. |
--------------------
Mercury
Mariner Premier 3.0L V6 4WD
2006
- BHH-xxxx (Texas) Fost posesor:
1993 Renault Clio MK1 1.4 RT 1975 Dacia 1300 Actual posesor: 2006 Mercury Mariner Premier 3.0L V6 2005 Hyundai Sonata GLS 2.4L |
|
silvyu_92 |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 181 Joined: 9 November 09 ![]() |
La mine nu mergea bine cu aprinderea si senzorul decat la turatii mari peste 2500-3000 , cu bujii Bosch W7BC , apoi am desfacut aprinderea am schimbat si fisele Tesla cu cele care au fost inainte pe masina si se comporta mai bine ,mentionez ca bujiile nu au fost schimbate . Se poate sa fie din cauza bujiilor Bosch ? Sa fie din cauza bujiilor? Sa cumpar alte bujii Eyquem? Bobina am masurat-o si e la valori normale .
|
--------------------
DACIA
1310
1999
- AG 05 ZIY Pasionat de "fiare vechi" care merg mai spectaculos decat "plasticele" de ultima generatie
|
|
gotronic |
![]()
|
La bobina, vezi scanteia la masa fara fisa centrala, pe urma pui si fisa centrala si urmareste daca scanteia este la fel. Verifica scanteia la masa pana la bujii, pe urma mai vedem.
|
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
schumi_86 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 231 Joined: 20 September 08 From: Constanta City ![]() |
Salutare! Am o nlamurire,de ce are tendinta de a merge cu intreruperi motorul atunci cand depasesc 4000 de ture?? Am aprindere cu senzor,este de 1 an pe masina,pana acum a mers impecabil,merge si acum dar asta e singura problema,apar intreruperi la turatii peste 4000 rpm,pana acum n-am avut problema asta.......
Sa fie cumva de la delcou ceva? Fisele sunt Tesla siliconice,bujiile Bosch shimbate in toamna au rezitenta 0,capacul este schimbat si el in toamna,luleaua nu este schimbata de vreo 2 ani....sa fie cumva de la ea?? This post has been edited by schumi_86: 6 Feb 2011, 13:34 |
--------------------
Dacia
1310
1988,berlina
- CT-00-ZMP
|
|
gotronic |
![]()
|
Si numai acum face? sau asa a facut tot timpul? Ce delcou ai pe masina (cod)? Vezi putin "fazarea" delcoului. Nu toate pipele sunt la fel cand le montezi, este posibil sa fie crestatura altfel decat originala sau una normala, si atunci este posibil sa dea la alt cilindru (aici pot fi si capacele de delcou altfel pozitionate ploturile, ca pe piata tot ce seamana ca marime este adus si vandut ca pentru Dacie din pacate.!!!!!!). Dar daca dupa 4000 rpm nu face nu stiu, poate pozitia camei in fata senzorului. (dereglat vacumaticul de la rotita aia zimtata). Trebuie sa masori si toate ce am spus in postarile de mai sus. Vezi ce gasesti si pe urma mai vedem, de unde ar putea fi ceva.
This post has been edited by gotronic: 6 Feb 2011, 16:17 |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
costy008 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 232 Joined: 5 October 07 From: Bucuresti ![]() |
Va multumesc pentru raspunsuri, am luat pana la urma cu taicamiu toate cele la puricat, buba era la delcou, l-am schimbat si am parcurs circa 150km si merge perfect, bujiile sunt caramizii.
|
--------------------
Dacia
1300
1976
|
|
gotronic |
![]()
|
Mai exact, ce anume de la delcou nu a fost in regula?? Ca sa stim si noi!
|
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
schumi_86 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 231 Joined: 20 September 08 From: Constanta City ![]() |
QUOTE(gotronic @ 6 Feb 2011, 16:16) Si numai acum face? sau asa a facut tot timpul? Ce delcou ai pe masina (cod)? Vezi putin "fazarea" delcoului. Nu toate pipele sunt la fel cand le montezi, este posibil sa fie crestatura altfel decat originala sau una normala, si atunci este posibil sa dea la alt cilindru (aici pot fi si capacele de delcou altfel pozitionate ploturile, ca pe piata tot ce seamana ca marime este adus si vandut ca pentru Dacie din pacate.!!!!!!). Dar daca dupa 4000 rpm nu face nu stiu, poate pozitia camei in fata senzorului. (dereglat vacumaticul de la rotita aia zimtata). Trebuie sa masori si toate ce am spus in postarile de mai sus. Vezi ce gasesti si pe urma mai vedem, de unde ar putea fi ceva. Nu a facut tot timpul asa,cam de 1 luna-2 face asa ca sa zic. Delcoul de pe masina e cel original al masinii,cod "32-30",masina are motor de 1.3. Am probat si cu alt capac de delcou,cu alte fise si tot asa face....problema e ca dupa 4000 de ture face asa. Aprinderea a fost verificata si reglata la stroboscop in toamna,delcoul verificat la fel...... Am sa verific si masuratorile si revin. |
--------------------
Dacia
1310
1988,berlina
- CT-00-ZMP
|
|
schumi_86 |
![]()
|
Am revenit cu rezultatele la masuratori si verificari....rezistenta la bobina in primar:5.18 ohmi. secundar: 8.30,valori la cald,masurate dupa 1ora de la stationare. Mi se par cam mari,deoarece am masurat primarul cu ea rece si avea 3.3 ohmi....
![]() Am verificat si scanteia de la bobina: este buna,albastruie,de la delcou la fise la fel,buna, la bujii la fel,buna si albastruie....totusi am observat o oarecare diferenta de culoare la bujia de la fisa 1,am testat si cu alta bujie si la fel,nu este asa de albastra. ![]() Si inca o intrebare: de ce cand scot fisa de la bujia 2 nu se simte diferenta de turatie mare la relanti?? in sarcina merge bine si se simte daca scot fisa dar la relanti pauza....am verificat si cu alta fisa,bujie,capac delcou si tot asa face.... ![]() |
--------------------
Dacia
1310
1988,berlina
- CT-00-ZMP
|
|
lula_canci |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 35 Joined: 1 December 08 ![]() |
gotronic, am si eu o intrebare. Azi am observat ca aveam un condensator pe deloc, la firul de la ruptor acolo, si asta l-am scos din circuit la montarea aprinderii. Si azi am vazut ca mai e unu legat la bobina de inductie...ce fac? Trebuie scos si ala?
|
--------------------
Dacia
1310
1995 L
- Gl-04-XUY
|
|
gotronic |
![]()
|
Condensatorul unde este pus pe bobina de inductie ?? pe plus sau minus? Daca este pe plus este pentru deparazitare si este foarte bine, trebuie sa ramana acolo. Daca este pe minusul bobinei (acolo unde este pusa borna BI de la aprindere, poate sa ramana sau nu, incearca cum iti place mai mult). Vezi ce valoare are condensatorul sau are marimea ca cel de pe platina?
@schumi_86 Inceraca aprinderea cu platina in loc de senzor sa vezi daca face la fel sau mai rau. La cilindrul ala poti avea mai multe: 1. Compresie slaba 2. Supape care nu inchid bine (trebuiesc corectate cu tot cu scaunul de la supapa), sau a prins o mizerie de calamina, incearca un Metabond sau Duralube, poate il scoate repede. 3. Joc prea mic la supape (se poate corecta prin reglaj, daca nu este prea tarziu si a ars vreo supapa) |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
mihai1677 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.369 Joined: 23 December 03 From: Bucuresti ![]() |
ptr shumi:
aceeasi problema o aveam si eu, verifica sa nu ai galeria de admisie desfacuta, si doi la relanti sugruma furtunul de servo, daca se schimba mersul motorului, trebuie sa schimbi ori supapa unisens ori tulumba de servo. |
--------------------
Renault 5 Campus,
Hyundai Sonata,
1988 / 2001
|
|
DaciaClub - Reno Bot |
![]()
|
![]() Mesaj automat ![]() |
Avand in vedere ca in momentul de fata cea mai accesibila optiune este cea produsa de colegul gotronic, puteti gasi informatii despre ea (descriere, preturi) aici https://www.daciaclub.ro/Aprinderi-electron...ic-t314102.html
|
-------------------- |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 2nd June 2025 - 18:51 |