bujie Dacia 1300
![]() ![]() ![]() |
bujie Dacia 1300
ydaniel |
![]()
|
||
![]() Adrenaline junkie! Group: Members Posts: 10.608 Joined: 11 August 04 From: black sea ![]() |
|
||
--------------------
Oriunde,
oricand...
ARO! Cand esti bun ,nu-si amintesc
Cand esti rau ,nu te uita! |
|||
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
ca erau cu rezistenta, si vroiam sa scap de balast..in rest merg bine si alea.
|
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
ydaniel |
![]()
|
![]() Adrenaline junkie! Group: Members Posts: 10.608 Joined: 11 August 04 From: black sea ![]() |
pune eyquem:)
|
--------------------
Oriunde,
oricand...
|
sobolan |
![]()
|
![]() membru paros... Group: Members Posts: 8.242 Joined: 10 March 06 From: GL ![]() |
|
--------------------
Logan-1.5dci-2017--
Golf mk5 - syncro - 2007--
Golf mk3-2.0 GTI-1993 colectionar de fiare vechi...
|
|
autom |
![]()
|
![]() membru pompier Group: Members Posts: 1.198 Joined: 8 January 05 From: Bucuresti-sa traiesti!!!! ![]() |
|
--------------------
Dacia 1100
Berlineza
1971
|
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
motor 102-13.
Mai am o nelamurire, oare cum ar merge niste fise fara rezistenta, cu niste bujii pentru injectie, deci cu rezistenta la carburatie? Am mers o perioada cu ele, cu fise cu rezistenta. |
--------------------
Renault
Laguna
2007
|
|
sobolan |
![]()
|
![]() membru paros... Group: Members Posts: 8.242 Joined: 10 March 06 From: GL ![]() |
102-13 am si eu merg bine brisk si iarna si vara....
treaba e ca motoru 102-13 e cel mai comprimat motor(stock) din gama dacia(ma refer la clt) asa ca,concluzia o tragi singur.... autom,mai gandeste-te ![]() |
--------------------
Logan-1.5dci-2017--
Golf mk5 - syncro - 2007--
Golf mk3-2.0 GTI-1993 colectionar de fiare vechi...
|
|
Minel |
![]()
|
![]() Pauard bai Remat Nord Group: Members Posts: 4.043 Joined: 4 April 07 From: Cluj .......Resita ,C-S ![]() |
|
--------------------
Dacia
1310-L /VW Passat
1995/1397cmc
- CS-01-TMS Mandru posesor de Dacia
|
|
autom |
![]()
|
![]() membru pompier Group: Members Posts: 1.198 Joined: 8 January 05 From: Bucuresti-sa traiesti!!!! ![]() |
QUOTE(sobolan @ 14 Mar 2008, 13:45) 102-13 am si eu merg bine brisk si iarna si vara.... treaba e ca motoru 102-13 e cel mai comprimat motor(stock) din gama dacia(ma refer la clt) asa ca,concluzia o tragi singur.... autom,mai gandeste-te ![]() Sa ma gandesc la ce? din tabelul postat de dl Argon am vazut ca bujiile N 15YC sunt sinonime cu 14 NP21 care sunt bujii reci. Bujiile reci, in anumite conditii nu ajung la otemperatura de autocuratire . Asta stiu, asta am zis. Motorul asta 102-13, fiind comprimat, are o temperatura mai mare deci e posibil sa functioneza corect bujiile. Trebuie spus altceva: MOTORUL 102-13 FUNCTIONEAZA NUMAI CU BUJII 14NP21!!!!!! Alte bujii, mai calde, 14 NP 18 dau nastere la preapinderi (mai ales vara si mai ales daca sunt depuneri de calamina in motor). Gresesc cu ce am zis? Ps. cand ceri bujii de 1400, la magazine, iti dau cu incredere bujii de motor de 1300. Ps. postez poze cu instalatia mea de la servici de curata calamina de pe bujii. Attached thumbnail(s) DSC00610.JPG ( Size: 329.33k ) Number of downloads: 521 DSC00614.JPG ( Size: 310.16k ) Number of downloads: 599 DSC00615.JPG ( Size: 303.31k ) Number of downloads: 579 |
--------------------
Dacia 1100
Berlineza
1971
|
|
Minel |
![]()
|
![]() Pauard bai Remat Nord Group: Members Posts: 4.043 Joined: 4 April 07 From: Cluj .......Resita ,C-S ![]() |
QUOTE(autom @ 14 Mar 2008, 14:36) Pe ce principiu functioneaza aceasta instalatie ? Prin ce procedeu se curata bujiile ?? cumva prin sablare ?? si daca da care este materialul folosit ??? ![]() Sau ardere ??? ![]() Cam multe intrebari , ![]() This post has been edited by Minel: 14 Mar 2008, 14:43 |
--------------------
Dacia
1310-L /VW Passat
1995/1397cmc
- CS-01-TMS Mandru posesor de Dacia
|
|
autom |
![]()
|
Nicidecum..........
Prin sablare functioneaza. Un jet de aer de 6-8 atm, ascendent, antreneaza particulele de nisip de cuart care smulge calamina de pe bujii. FFF buna instalatia. De aproape 15-20 de ani nu a fost folosita. Se folosea masiv cand aveam masinile de lupta cu motoare pe benzina . Am gasit-o in magazie si am repus-o in functiune. E facuta artizanal. |
--------------------
Dacia 1100
Berlineza
1971
|
|
ydaniel |
![]()
|
asa o instalatie era descrisa prin carti:)
|
--------------------
Oriunde,
oricand...
|
autom |
![]()
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
--------------------
Dacia 1100
Berlineza
1971
|
|
ydaniel |
![]()
|
![]() |
--------------------
Oriunde,
oricand...
|
tzepesch |
![]()
|
![]() Japan Jupan Group: Members Posts: 2.403 Joined: 22 June 05 From: Bucuresti ![]() |
un de gasesc in buc Eqm A12? ca renault gasesc peste tot. sunt 28lei 4 buc
|
--------------------
Dacia
DELTA GALIDI Station Wagon
1982 - 1310 - 4VIT.
- B-xx-xxx De ce caraie cioara in zbor? ... Schimba vitezele
Toyota Auris 2L D-4D Luna Plus + |
|
argon |
![]()
|
poate sa-mi spuna cineva avantajul bujiilor cu electrod in U, cum ar fi Denso , in conditiile in care scanteia nu e data NICIODATA in sant cum se lauda in descrieri, ci doar pe margini, adica intre suprafetele mai apropiate dintre electrozi.
Pe ma duce gandul faptul ca scanteia fiind data pe margine, si nu in centrul electrodului central, e mai expusa amestecului, deci se aprinde mai usor... |
--------------------
Renault
Laguna
2007
|
|
dyogenes |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 502 Joined: 23 August 05 ![]() |
Argon, legende sunt multe, nu inseamna ca si trebuiesc crezute. La fel si Bosch sustine "teoria scanteii alunecatoare" la bujiile cu 4 electrozi de masa. Cica scanteia s-ar prelinge de la firul central, pe por'elanul izolator, pana la unul din electrozii de masa. In felul asta cica ar fi o scanteie mai lunga, si deci o aprindere mai buna. Povesti. Cel putin in aer, scanteia sare direct de la electrodul central la cel de masa. Si oricum, cresterea lungimii scanteii peste o anumita valoare este insotita de scaderea energiei, deci aprindere mai proasta. Sunt doar reclame cu scop comercial. Eventual Eyquem cu 2 electrozi ar fi o idee pentru ca izolatorul iese mai mult din corpul bujiei, si deci aprinde oarecum mai "la centrul camerei de ardere". Dar nu am dovezi nici pentru asta, sunt doar speculatii.
|
--------------------
Dacia
Logan 1.4 MPI
2007
|
|
argon |
![]()
|
|
--------------------
Renault
Laguna
2007
|
|
djasu82 |
![]()
|
![]() MEMBRU DACIA CLUB Group: Members Posts: 11.714 Joined: 26 December 06 From: Bucuresti ... ![]() |
Si totusi denso de unde se cumpara .... un magazin prin bucuresti...mai multe detali va rog!
This post has been edited by djasu82: 2 Apr 2008, 13:32 |
--------------------
Dacia Super Nova
Opel 1.7 CDTI , Audi Q7 , GPS wayteq x950btfm
1999 / 2003 / 2008 /2011
- nnn
|
|
argon |
![]()
|
Daca vrei electrod in U gasesti si Bosch, nu doar Denso. Daca cauti in acest topic, afli de unde se cumpara Denso.
|
--------------------
Renault
Laguna
2007
|
|
ydaniel |
![]()
|
la meteor au.32lei/4 buc.
|
--------------------
Oriunde,
oricand...
|
mad toz |
![]()
|
![]() fan dacia-reno Group: Members Posts: 1.334 Joined: 26 January 07 From: Bucuresti ![]() |
Am luat eu de la Meteor acu vreo 2 luni am dat 7.5 ron pe bucata.
djasu ,daca vrei sa cumperi au un furnizor prin Vitan,da-mi PM si iti zic unde sa te duci. |
--------------------
Dacia
1310
1998-Berlina Motor 1,6 8v ,72 HP , 125 Nm 2004 Renault 1.9 8v , 120 HP , 300 Nm
|
|
ydaniel |
![]()
|
![]() ![]() ![]() |
--------------------
Oriunde,
oricand...
|
Kinetix |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 826 Joined: 26 February 06 From: Iasi ![]() |
Una din problemele bujiei "obisnuite" este ca electrodul central sta in calea propagarii frontului de flacara. Astfel, acesta trebuie sa se imparta in doua "limbi" laterale care vor continua sa aprinda amestecul carburant.
O ameliorare a acestei situatii s-a incercat prin modificarea pozitiei/formei electrodului de masa: - electrod tip "racing": electrodul de masa este retras un pic lateral fata de axul electrodului central, iar scanteia apare un pic oblica, expusa mai mult - electrodul in "U" (cum a explicat argon) - electrod de masa perforat: deasupra electrodului central prezinta o zona mai lata, gaurita; aceasta gaura va permite trimiterea frontului de unda spre centrul camerei de ardere - electrodul de masa in "V": e o varianta a celui de mai sus si are o forma de "limba de sarpe" - electrod de masa multiplu (vezi avatarul, etc) - electrod de masa circular/inelar - etc (mai spuneti voi ![]() O alta modalitate de a imbunatati randamentul aprinderii s-a facut prin modificarea electrodului central: - electrod central din metale nobile (argint, platina) si/sau aliaje foarte rezistente; are avantajul ca nu se modifica distanta (jocul) dintre electrozi multa vreme... - electrod central mai subtire: are o mai buna "ignitabilitate"(aprinde amestecuri foarte bogate cu tensiune mai mica pe secundarul bobinei); reducerea diametrului electrodului central este corelata si cu economia de combustibil - electrod central in "V", cu sant pe mijloc - etc. Iata niste poze cu tipul de scanteie ce apare la unele bujii cu electrod de masa multiplu. Enjoy! Attached thumbnail(s) multispark_pe_o_bujie_BOSCH_W7DTC.jpg ( Size: 49.67k ) Number of downloads: 269 multispark_pe_o_bujie_Brisk_Extra_LR15TC.jpg ( Size: 45.93k ) Number of downloads: 280 multispark_pe_o_bujie_Brisk_Premium_LOR15LGS.jpg ( Size: 77.68k ) Number of downloads: 283 multispark_pe_o_bujie_NGK_BUR6ET.jpg ( Size: 53.12k ) Number of downloads: 288 |
--------------------
Dacia
1410/'93
berlina / Tico E2 2000
- IS-##-### Deschide ochii. Gandeste. Fara absoluturi morale ne prabusim!
|
|
ydaniel |
![]()
|
![]() parerea mea este ca bujiile influenteaza f mult mersul motorului.dar multa lumea spera sa mearga super motoru doar folosind bujii bune.desi restu de componente sunt uzate/deteriorate. |
--------------------
Oriunde,
oricand...
|
djasu82 |
![]()
|
![]() MEMBRU DACIA CLUB Group: Members Posts: 11.714 Joined: 26 December 06 From: Bucuresti ... ![]() |
Si daca nu ai putere la scantee degeaba folosesti bujii de elita. Cred ca la mine se preteaza acele buji cu 3 eletrozi .... fiindca am aprindere cdi multisparc.
|
--------------------
Dacia Super Nova
Opel 1.7 CDTI , Audi Q7 , GPS wayteq x950btfm
1999 / 2003 / 2008 /2011
- nnn
|
|
dyogenes |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 502 Joined: 23 August 05 ![]() |
Mai Kinetix, de cand umblii tu cu cotcherii din astea? Ca te stiam om serios...
![]() Postezi imagini facute cu aprinderi multispark, ca noi sa credem ca fix asa e si la noi in chiulasa? Din pacate, aprinderea monospark initiaza scanteia doar intre electrodul central si 1 electrod de masa, nu se obtine acel efect de "aurora" din pozele tale. |
--------------------
Dacia
Logan 1.4 MPI
2007
|
|
Kinetix |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 826 Joined: 26 February 06 From: Iasi ![]() |
dyogenes, nu sunt foarte sigur, dar nu imi amintesc sa fi scris ceva de multispark in testul comparativ cu aceste bujii. Poate doar s-a folosit o bobina mai "energica". Pe de alta parte, astea mi se pare ca sunt fotografii in camera barica in care se afla doar aer sub presiune. Poate ca acest amanunt este important in modificarea aspectului scanteii.
Din nefericire nu mai stiu adresa de unde am luat pozele. |
--------------------
Dacia
1410/'93
berlina / Tico E2 2000
|
|
tzepesch |
![]()
|
![]() Japan Jupan Group: Members Posts: 2.403 Joined: 22 June 05 From: Bucuresti ![]() |
o intrebare.
daca bujiilor clasice, sinterom, li s-ar taia putin din electrodul de masa, sa descopere cam la jumate electrodul central. pt a fi mai expusa scanteia. ca la cele cu 3 electrozi. ar fi fiabila ideea, ce parere aveti? ![]() ![]() This post has been edited by tzepesch: 15 Apr 2008, 13:33 |
--------------------
Dacia
DELTA GALIDI Station Wagon
1982 - 1310 - 4VIT.
- B-xx-xxx De ce caraie cioara in zbor? ... Schimba vitezele
Toyota Auris 2L D-4D Luna Plus + |
|
Kinetix |
![]()
|
Sigur ca o sa mearga, numai sa nu cresti distanta (jocul) peste 0.8mm, de ex.
De fapt se poate scurta electrodul de masa pana ajunge tangent la electrodul central, insa iti sugerez sa reglezi bujia modificata astfel la 0.6mm. Testezi, apoi poti sa cresti jocul cu 0.1-0.2mm, treptat. Succes! |
--------------------
Dacia
1410/'93
berlina / Tico E2 2000
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 14th May 2025 - 04:41 |