Sfaturi camere foto digitale COMPACTE, care NU sint dSLR
![]() ![]() ![]() |
Sfaturi camere foto digitale COMPACTE, care NU sint dSLR
os |
![]()
|
||
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
|
||
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|||
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(ursamajor @ 13 Jan 2008, 05:46) Nu poți fi guru în toate domeniile. Te sfătuiesc să te axezi pe auto. Eu te sfatuiesc sa sa te uiti si mata in jur sa vezi unde postezi: pe un forum de discutii. Unde si prostul si desteptul isi poate da cu parerea, mai argumentat sau nu. Nu esti tu detinatorul adevarului suprem, asa cum nu sunt nici eu. Asa cum tu ai opiniile tale, si altii au opiniile lor. QUOTE(ursamajor @ 13 Jan 2008, 05:46) Te înșeli, acel senzor Super CCD HR e prezent și pe modele accesibile și recente, nu doar pe cele scumpe. Poti sa ai senzoru' lu peste murat, sa fie de 3 ori mai putin zgomotos, la iso mare conteaza stabilizarea. Insa pentru asta trebuie sa fi lucrat si cu aparte cu stabilizare. evident, daca ai lucrat numai cu fara, nu ti se pare cine stie ce. QUOTE(ursamajor @ 13 Jan 2008, 05:46) Mai lasă Canon-ul ăla că în afară de nume, nu oferă mai nimic la clasa compacte și superzoom-uri. Parerea ta, dar eu am bunul simt sa ti-o respect, chestie de 7 ani de acasa, unii ii au, altii nu.QUOTE(ursamajor @ 13 Jan 2008, 05:46) Să revenim, Fuji încă are pe o groază de compacte senzorul acela ce depășește șpanurile minuscule (1/2.5") și zgomotoase de la Canon. In afara de ala scump, restul toate sunt fara stabilizare.QUOTE(ursamajor @ 13 Jan 2008, 05:46) Cum ți-am mai spus, am avut Canon A610, cu senzor mai mare decât S3-ul tău și le știu comportamentul foarte bine. Ma rog, daca tu crezi ca daca ai condus un clio stii cum merge si o laguna, ce sa mai zic... Cand ti-am zis ce facea S3-ul ala by default si tu te chinuiai sa pui tot felul de softuri ca sa faca si 610-le la fel, nu pareai la fel de cunoscator in domeniu. Sunt bucuros ca intre timp ai dobandit cunostinte noi si poti genera judecati de guru in domeniu.PS: ca sa fi informat, nu de alta, eu nu mai am S3-ul de ceva luni. Si abia dupa ce l-am vandut si am luat altceva am inteles de ce Canon vinde cat vinde: pentru ca e bun, d-aia... Si de senzori Super CCD la tabacherele Fuji mai vorbim dupa ce mai lanseaza si fuji niste camere noi... |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
- -
- E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
alinakes |
![]()
|
X Group: Members Posts: 341 Joined: 24 March 06 From: X ![]() |
@ os : probabil amicii mei si datorita faptului ca sunt utilizatori si de SLR au ramas putin blocati pe marcile astea.
Probabil cu cat mergi (ca si bani vorbesc ) in sus modelele de camere tind sa se echivaleze la functii, dotari, etc. Sapuniera am avut si mi-am blestemat zilele cand am descaracat pozele! Si cum bani de SLR nu am (oricum e mai bine sainvat intai sa lucrez cu o camera), am facut un compromis asa ca inteleg ce spui, eu doar subliniam faptul ca majoritatea recomandarilor (chiar si in afara de cea a lui klaus) au fost orientate catre marcile astea 2 si in plus au fost si argumentate solid (argumente pe care nu le-am inteles in totalitate ![]() So... multumesc de urare! In principal ii multumesc lui klaus ca mi-a deschis ochii si spre alte modele decat cele avute in minte si mi-a explicat mura in gura fara replici taioase! Daca cineva e interesat de acumulatori ii pot da adresa sau un link pentru lamuriri! |
--------------------
X
X
- X
X
|
|
ursamajor |
![]()
|
![]() Membru pasager Group: Members Posts: 785 Joined: 2 May 05 From: Orașul lui Panait Istrati ![]() |
QUOTE(alinakes @ 15 Jan 2008, 12:49) @Ursamajor - cum nu sunt un expert in domeniul foto am intrebat si eu cunoscuti ce tot butoneaza dSLR-uri si compacte si cam toti imi dadeau raspuns Canon sau Nikon.... so .... ma gandesc ca or sti ei ceva! ![]() Da, la dSLR-uri Canon e bun. Poți să reții asta. Partea cu săpunierele uit-o. ![]() QUOTE(klaus @ 15 Jan 2008, 13:28) Poti sa ai senzoru' lu peste murat, sa fie de 3 ori mai putin zgomotos, la iso mare conteaza stabilizarea. Vrei să spui probabil la zoom mare, nu la ISO, să nu încurcăm borcanele. Ce face stabilizarea ta, fac stop-urile câștigate cu creșterea ISO la Fuji, fără a avea zgomotul de la Canon (sau altele ce se laudă cu stabilizare). Crezi că dacă Fuji 8000 are stabilizare și un senzor de kko e mai bun decât 6500 fără stabilizare, dar cu senzor omenesc? Vă urez spor la cumpărat Canon și Sony, deh, firme, nene! (ambele având senzori Sony, buni tare!). Mă retrag, fiindcă vorbesc degeaba. Din când în când aruncați și câte un ochi pe reviewurile de pe dpreview, la Samples, unde puteți judeca singuri ce aparat să achiziționați. Nu vă mai luați chiar după oricine (nici după mine). Baftă! PS, later edit: alinakes, să stăpânești sănătos aparatul și să nu treci de ISO 100 vreodată. Poate pui câteva sample-uri făcute la diferite ISO. Dacă nu, uitați-vă AICI. Curios să văd ultimele reușite ale Canon, am privit și eu minunățiile de poze făcute cu SX100 și ce e mai important, IS. Până și la 200 ISO și lumină naturală are zgomot de-ți pui mâinile în cap. Sunt niște poze cu frunze și cer, în care apare granulație/zgomot la 200 ISO. La 400, 800 și 1600 ISO, aparatul mi se pare inutilizabil. Verificați în link, vă rog. This post has been edited by ursamajor: 15 Jan 2008, 18:56 |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
2021 Comfort (+ 4 optiuni) Somnul adanc ajuta la prevenirea imbatranirii, mai ales daca dormi la volan.
|
|
alex |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Admin Posts: 749 Joined: 22 May 02 ![]() |
Acum depinde si cat timp o sa se mai gaseasca S6500 ca de produs parca nu se mai face de mult. Dupa ce dispare de tot nu o sa mai avem ce recomanda
![]() ![]() |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
ursamajor |
![]()
|
![]() Membru pasager Group: Members Posts: 785 Joined: 2 May 05 From: Orașul lui Panait Istrati ![]() |
Deja nu se mai găsește 6500-le. Doar SH. Însă am văzut 9600 la Carrefour zilele trecute. Nu fac apologia Fuji, dar prea e dezinformată lumea și ar trebui să știe că pot găsi produse chiar mai bune, la prețuri decente, nu plătind doar firma.
O să revin cu un montaj din cropuri 100 % cu poze făcute cu minunea Canon SX100IS n'gbendu wa za banga... niște cropuri 100% din poze de pe dpreview. Merită și oamenii ăștia să fie informați, nu de alta. Memorabile cele la ISO peste 200... ![]() This post has been edited by ursamajor: 15 Jan 2008, 19:02 |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
2021 Comfort (+ 4 optiuni) Somnul adanc ajuta la prevenirea imbatranirii, mai ales daca dormi la volan.
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
daca se poate sa vii cu niste cropuri si de la S5800, pentru comparatie, daca tot e vorba sa nu se rateze nici o gaina...
|
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
- -
- E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
Stimati colegi - imi cer scuze ca intervin; va rog insa sa nu lasati tonul sa se inaspreasca prea mult - disputa Canon-Fuji nu merita. Chiar de loc.
|
--------------------
.
.
|
klaus |
![]()
|
QUOTE(ursamajor @ 15 Jan 2008, 19:42) Vorbim despre camere adevărate aici, nu despre Fuji... Eu n-am lăudat Fuji 5700, 5800 sau 8000, deși sunt convins că la ISO echivalent fac poze mai curate decât Canon, fie chiar și cu senzorul CCD simplu. ![]() Sa avem pardon, cand mi-ai sarit la beregata prin QUOTE(ursamajor @ 13 Jan 2008, 05:46) Nu poți fi guru în toate domeniile. Te sfătuiesc să te axezi pe auto. Te înșeli, acel senzor Super CCD HR e prezent și pe modele accesibile și recente, nu doar pe cele scumpe, Ai dat citat dintr-o discutie despre fuji s5800 si sony dsc h3, in care eu nici macar nu recomandasem canonul (cum fac altii imediat fuji), ca omul intrebase la obiect despre altceva. Da, stiu, paiul din ochiul meu e mai vizibil. Sa observ infectiile de artefacte in urma carora nu mai poti recupera absolut nimic din prelucrarea de la s8000? De la canon mai elmini un zgomot, mai faci un sharp, dar de la s8000 as vrea eu sa vad ce mai faci... Am inteles ca Solenza e "the best" asa cum si 6500 e "the best" dar asta e, nu se mai face, altii sunt pe piata, fie ca-ti place fie ca nu. Si as mai observa ca la s8000 nici nu a fost in stare sa-l faca singuri a trebuit sa apeleze la Olympus. Daca ar fi fost atat de avansati poate nu ar fi fost nevoie, zic si eu... |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
- -
|
|
ursamajor |
![]()
|
QUOTE(klaus @ 15 Jan 2008, 21:09) Sa observ infectiile de artefacte in urma carora nu mai poti recupera absolut nimic din prelucrarea de la s8000? De la canon mai elmini un zgomot, mai faci un sharp, dar de la s8000 as vrea eu sa vad ce mai faci... Îți spun eu ce faci: setezi sharpnessul pe soft și nu mai ai artefactele alea. Cei de la dpreview testează camerele cu setarea default, din fabrică. Și la Fuji 6500 e aceeași problemă. M-a uimit și pe mine diferența dintre F30 și 6500, deși ambele au același senzor. Am cercetat și am descoperit că F30 are setarea default corespunzătoare setării soft de la 6500. Fii pe pace, nu scoți tu purcoiul ăla de zgomot (color noise) la peste 400 ISO cu nimic, nici cu cele mai bune denoisere. Am încercat eu și cu NoiseNinja și cu Neat Image. La sharpness, dacă faci, îți ies mai multe artefacte ca la setarea hard de la Fuji. |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
|
|
klaus |
![]()
|
Sa nu ma uiti totusi cu niste cropuri de la un 5800. Ca sa fie comparabila treaba nu de alta, ca altfel ratezi din gaini..
|
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
- -
|
|
ursamajor |
![]()
|
Ehehe, miștourile nu bat evidența. Poți căuta și singur sample-uri făcute cu 5800. Personal nici n-am auzit de ăsta, știam de 5700 (nu înseamnă că nu există). Probabil că are același senzor CCD simplu de 1/2.5" și calitatea e cam cu a 8000-lui.
Oricum, orice-ai zice, Canon stă prost de tot la săpuniere și dacă recunoști asta, deja ai făcut un pas înainte. Mai degrabă aș recomanda Sony, decât Canon. Pentru amatorul amator, are și filmare MPEG, nu MJPEG, ca la Canon. ![]() PS: Aaa, am uitat, mai e o cale de a înlătura artefactele alea: RAW. O avea și Canon așa ceva la săpuniere? A, CHDK, da, dar ies niște RAW-uri... mamă-mamă, la 200ISO halești zgomotul cu lingurița. ![]() This post has been edited by ursamajor: 15 Jan 2008, 20:51 |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
|
|
klaus |
![]()
|
Si totusi te dadui la gatul meu legat de niste afirmatii ale mele fata de 5800. Nu inteleg de ce acum te faci ca nici gura nu-ti miroase, desi usturoi cam mancasi...
Daca nu am avut dreptate, demonstreaza. Daca am avut dreptate, ai fost cam nesimtit. Si legat de RAW, are si canonul... Depinde la care sapuniere faci referire... |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
- -
|
|
ursamajor |
![]()
|
Pardon, ia vezi despre ce vorbeai d-ta acolo: despre senzori, nu despre 5800. Vezi aici: http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopi...dpost&p=1204934 Așa că îți poți retrage jignirea liniștit.
Știu de RAW la seria G, la G6 și G9. Dar ce senzori au alea? |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
|
|
klaus |
![]()
|
Maestre, eu zic sa citesti mai cu atentie. Inca o data.
am zis textual: "au renuntat la el pe camerele recente (l-au pastrat pentru camerele mai scumpe)" Si acuma sa argumentez, ca eu asa fac: In ultimul timp Fuji a lansat asa: A920, Z100fd, Z10fd, F50fd, F480, s8000 si s5800. Dintre astea toate singurele cu super-senzorul-muschi-pe-el sunt f50fd care e varful de gama la tabacherele fuji, e ala mai scump si A920 care e mai ieftin intr-adevar. Restul TOATE au un senzor popular CCD. Deci, la camerele recente, aia de la fuji au renuntat la senzorul super ccd (l-au pastrat numai pentru camerele mai scumpe). Am rugamintea, data viitoare cand te introduci intr-o discutie, macar sa stii despre ce se discuta, nu sa recunosti dupa aia ca QUOTE(ursamajor @ 15 Jan 2008, 20:46) Personal nici n-am auzit de ăsta, știam de 5700 (nu înseamnă că nu există) . |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
- -
|
|
ursamajor |
![]()
|
Al naibii de scump F50-ul ăla, comparativ cu Canoanele recomandate de tine. Pe alte camere mai scumpe, care? Pare-se că nici d-ta n-ai habar despre ce e vorba.
Deturnezi discuția. Eu n-am adus atingere afirmațiilor tale privind 5800-le, ci celor privind senzorii. Punct, te poți contra cu cine vrei, dar abține-te să mai recomanzi junghiurile alea de Canon (exagerez și eu un pic). Argumentează cu fotografii și linkuri spre situri de specialitate, nu cu... opinii personale. |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
|
|
klaus |
![]()
|
Si cu ce am gresit la afirmatia cu senzorii?
Ca din 7 aparate doar 2 au senzorul super-tare-din-parcare nu inseamna ca au renuntat pe versiunile mai ieftine sa-l puna? Pana acum puneau pe toate camerele lor senzorul respectiv (100%), daca tu consideri ca pusul pe doar 30% inseamna ca nu au renuntat sa-l puna pe marea majoritate a lor, ce dracu sa mai zic, inseamna ca nu reusesc sa explic suficient de clar sa inteleaga toata lumea. Imi pare rau, atat pot sa explic. Iar legat de f50, daca cea mai scumpa camera din gama nu e cea mai scumpa din gama atunci cum dracu e, cea mai ieftina? Ca f50 asta e: cea mai scumpa tabachera de la fuji. CEA MAI SCUMPA. |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
- -
|
|
ursamajor |
![]()
|
Măi băiete, tu vezi ce spui?
ĂSTA se compară la preț cu ĂSTA? Aia e cameră scumpă, nu Fuji. Ce puii mei, 5 milioane, față de 4,5 (cît sunt alea mai puțin dotate) e o diferență așa mare încât să spui " camerele scumpe". E o amărâtă de tabacheră, cum îi spui tu, care depășește la calitate a fotografiilor pe SX100 pedigree ăla. Mai lasă-mă cu teoria chibritului: Fuji are camere (nu toate, nici n-am susținut asta) care oferă la prețuri MUUULT mai decente, MUUULT mai multă calitate decât Canon. Subliniez, la clasa compacte. PS: Fii și tu mai bărbat și nu mai sta ascuns, ieși din stealth. ![]() This post has been edited by ursamajor: 15 Jan 2008, 22:07 |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
|
|
klaus |
![]()
|
evident ca nu se compara ca una are zoom de 10x optic si nu e de la fujii... comparabile erau alea de la fujii.
Inteleg ca totusi cu senzorii am avut dreptate. Eu ma retraga ca am mintea cam obosita... <span class='edit'>16 Jan 2008, 01:20:</span> Pentru cine nu a apucat sa vada la ce se referea ursamajor, mirosind eu "ceva putred in Danemarca", am facut niste screenshot-uri la momentul cu cioaca. Ursamajor se referea la un fujifilm f50 de 511 lei RON emag_f50_511_crop.jpg ( Size: 134.19k ) Number of downloads: 124 si ce sa vezi, 3 ore mai tarziu acelasi aparat la acelasi site se face ca prin magie 892 ron f50_crop_892.jpg ( Size: 143.77k ) Number of downloads: 102 As avea eu o teorie cum s-a intamplat vrajitoria chiar in momentul "argumentarii", dar ar zice lumea ca-s paranoic si plecat cu pluta (nu ca n-as fi...). Pentru cine nu stie, pretul de 511 invocat de ursamajor este mai mic chiar decat preturile IEFTINE din state, nu mai vorbesc de Europa... Deci am dreptate din nou, f50 este CEL MAI SCUMP fujifilm tabachera. PS: va rog sa ma credeti ca ramasesem fara cuvinte, eu stiind aparatul respectiv pe la 900 ron in cazul ieftin si cand am vazut 511 ma dusesem la portofel sa vad daca am banii aia in el sa trec maine de dimineata pe la Emag sa-l cumpar. |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
- -
|
|
ursamajor |
![]()
|
klaus, e vreodată când n-ai tu dreptate? Mai era unul pe vremuri care avea dreptate întotdeauna, dar l-au împușcat ăștia.
Oricum, la 5 milioane găsești pe același site F20, chiar mai bun la calitatea pozelor decât F50. La 6 mil. este F47, așa că... move! Însă ce e mai important, și asta vreau să-ți demonstrez, e că sunt peste panarama de SX100IS, fie chiar și la 890 lei. Băieți, cei ce sunteți pe punctul de a achiziționa o cameră, cercetați și alte situri, alte forumuri cu arii foto mai vaste și cu useri mai flexibili și mai informați și vă veți face alte idei, mai puțin mărginite, despre cum stau lucrurile pe piața compactelor. Feriți-vă de cei ce au întotdeauna dreptate. PS: klaus, te sfătuiesc să comanzi un F20, dacă tot ai banu' pregătit. This post has been edited by os: 16 Jan 2008, 08:46 |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
|
|
os |
![]()
|
klaus, ursamajor: v-am editat postarile, repunind in drepturile lor nick-name-urile.
V-am adresat si cite un avertisment. Ce naiba - tocmai voi? |
--------------------
.
.
|
alinakes |
![]()
|
Aoleu ce putui sa produc pe aici cu intrebarea mea.
Dragii mei lasati-le in colo de aparate ca oricum cel mai bun e ala pe care ti-l poti permite si care te gadila cel mai bine la orgoliu. Sincer ca nestiutor ce sunt, pe mine din comparatia voastra, m-a gadilat cel mai bine Canon ca are zoom-ul optic mai mare. Oricum ideile au ramas si altii le vor citi si vor judeca singuri. Cand ma apuc de poze, postez la ISO diferite si avem si exemple. Va multumesc la amandoi pentru sfaturi si hai sa fumam pipa pacii ca e un forum de oameni inteligenti. |
--------------------
X
X
- X
X
|
|
os |
![]()
|
Mi-e lene sa varific singur - cit este la camera comandata distanta focala minima (in echivalent)? 35 mm?
Intreb fiindca la (unele) (multe) compacte ai vrea adesea unghi de cimp mai mare - caci nu mereu poti sa te retragi suficient ca sa "prinzi" tot ce ai vrea. |
--------------------
.
.
|
alinakes |
![]()
|
Cred ca de asta ma intrebai : 6.0-60.0 mm (35 mm echivalent: 36-360 mm) !
E bine , e rau ca distanta ?! ![]() This post has been edited by alinakes: 16 Jan 2008, 09:26 |
--------------------
X
X
- X
X
|
|
ursamajor |
![]()
|
De acord, os. Și cu warn-ul și cu sugestia de a o lăsa mai moale. Îmi cer scuze și față de dl. moderator, dacă i-am atins orgoliul.
Recunosc că am răspuns cu aceeași monedă a partizanatului la provocare, dar prin asta am vrut doar să demonstrez că există și alte opțiuni decât Canon, dragii mei. Nu sunt fan Fuji, ci fan calitate. Dacă mâine ar scoate Canon, Sony sau Ricoh o compactă mai bună decât Fuji, aș cumpăra-o. Obiectiv, vă spun că cel mai mare dezavantaj al camerelor Fuji este cardul xD, dar în ultima vreme treaba s-a schimbat, fiindcă acceptă și SD. Propun ca, de-acum înainte, fiecare părere despre anumite camere foto compacte să fie argumentată cu sample-uri, fiindcă rezultatul final contează și obiectivitatea trebuie să primeze. alinakes, chiar te rog să pui niște sample-uri. This post has been edited by ursamajor: 16 Jan 2008, 09:51 |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
|
|
klaus |
![]()
|
|
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
- -
|
|
ursamajor |
![]()
|
Da, eventual Thrust, Genius etc.
![]() |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
|
|
os |
![]()
|
@alinakes: nu pot sa-ti raspund acum, ca n-am la indemina camera mea si n-am in cap numerele. Cred ca e OK, dar o sa vezi tu. La compacte e destul de delicata coborîrea distantei focale (sub anumite limite) din cauza senzorului mic. Pe de alta parte - tot din senzorul mic se obtin relativ usor distante focale echivalente mari, si diafragme ("f"-number) luminoase. Desigur - treaba asta se plateste si ea, de exemplu cu un zgomot mai mare la numere ISO superioare.... Dar nu poti sa le ai pe toate; cum am incercat sa sugerez mai sus, depinde unde pune fiecare compromisul "optim" pentru el.
|
--------------------
.
.
|
ursamajor |
![]()
|
Atașez și una full size făcută cu Fuji 6500, la ISO 800, să fie pentru comparații. Senzorul ăsta îl au destule compacte Fuji, așa că aviz amatorilor când alegeți.
![]() http://www.zshare.net/image/65729835202df0/ This post has been edited by ursamajor: 16 Jan 2008, 19:15 |
--------------------
Dacia
Logan 1.0 Eco-G
- BR02UMa
|
|
alex |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Admin Posts: 749 Joined: 22 May 02 ![]() |
Il au destule compacte pe SuperCCD, dar am si eu o intrebare mica
![]() |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 28th July 2025 - 18:44 |