DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

98 Pages « < 33 34 35 36 37 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Centrale termice, sfat achizitionare

dacis
post 19 Mar 2014, 21:53
Post #1021

Membru autentic

Group: Members
From: dealurile oable ale Mioritei

QUOTE(AlexV @ 19 Mar 2014, 17:11)
@dacis,

la punctele 2 si 3 nu ai vrea sa detaliezi un pic, niste argumente ceva.

cel putin la 3 sa mentionezi ce se bate cap in cap ...
*

La pct. 2 tu te referi la calculul necesarului de energie functie de pierderi, chestie rudimentara pentru ca: a) nu poti calcula rezonabil toate pierderile semnificative decat daca acea camera e zidita si / sau nu se intra / iese decat dupa program, eventual cu bilet de voie; apoi, pe langa pierderi, poti sa ai si castiguri, daca acea camera e orientata spre sud. Stiu softurile care circulau pe SP si pe MC, ca le-au utilizat meseriasii cand mi-au calculat necesarul de energie termica. Unul este atat de complex / complicat ca i-am lasat sa se lupte in legea lor cu el...

La pct.3 e un grafic de unde, dupa mine, reiese ca dupa 50C scade semnificaiv randamentul.

In rest, n-am vazut producator de radiatoare care sa nu aiba ca baza de calcul de plecare combinatia 90-70

--------------------
DACIA Logan KissFM 1,4 2008
dacis
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
gabize
post 19 Mar 2014, 22:06
Post #1022

DECONECTAT

From: ©City of Mini Roundabouts

Crecă nu-mi mai schimb centrala. E prea complicat. tongue.gif

--------------------
⚓ Am avut cândva o... barcă... acum doar un gândac H247
"Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
+
DragosP
post 19 Mar 2014, 22:08
Post #1023

Nu zic nimic...nou

Group: Moderatori
From: Lumea mea

Chiarcă.

--------------------
Ceva de plastic . . - BRRC
Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu!
+
cdadan
post 19 Mar 2014, 22:20
Post #1024

fara turbo viata e pustiu

From: Cluj Napoca

QUOTE(dacis @ 19 Mar 2014, 21:53)
La pct.3 e un grafic de unde, dupa mine, reiese ca dupa 50C scade semnificaiv randamentul.
*

Aiurea. Are Dragos un pretin care foloseste centrala doar la 60 grade pe tur si merge de rupe, consumul e beton.

This post has been edited by cdadan: 19 Mar 2014, 22:20

--------------------
pegas de dame 1986
+
DragosP
post 19 Mar 2014, 22:22
Post #1025

Nu zic nimic...nou

Group: Moderatori
From: Lumea mea

Îhî. Chiar bagă-n rețea.

--------------------
Ceva de plastic . . - BRRC
Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu!
+
gabize
post 19 Mar 2014, 22:26
Post #1026

DECONECTAT

From: ©City of Mini Roundabouts

Ce, counter strike?

--------------------
⚓ Am avut cândva o... barcă... acum doar un gândac H247
"Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
+
Alydor
post 19 Mar 2014, 22:31
Post #1027

Pressar

Pai nu are probleme centrala, ca centrala nu exista. smile.gif in prezent am sobe de teracota + centrala pe gaz. In caz de frig extrem fac focul in soba, in rest merge centrala daca e cazul. Ideea era ca vreau sa pun/cumpar si centrala pe lemne.

Suma respectelor, Alydor

--------------------
- - -
Igo8 - C520
Primo - Samsung Galaxy Mega 5.8 Duos

Cine nu poate da exemple da sfaturi..
When everything fails, RTFM!
+
quick
post 19 Mar 2014, 23:49
Post #1028

Membru autentic

From: bistrita

Alydor, daca mai faci o casa langa cea veche este clar si ai intuit bine c-o sa ai nevoie de o centrala noua pt ca cea pe gaz nici intr-un caz n-o sa duca 2 case...bineinteles ca cea pe lemne este cea mai rentabila....una pe gazeificare si mai buna, mai ales daca esti atent la lemn....de unde poti extinde totul punand un pufar mare pt o autonomie si mai mare, un sistem solar..toate costa si al naibi de mult asa ca tu tre sa vezi ce buget ai....poti incerca un wismann vitolignio....
dar gaz nu ai in zona? poate iesi mai ieftin sa pui una pe gaz in condensatie doar pt casa noua...sa stii ca n-o sa ai consum mare de gaz...nu cu mult mai mare ca la un apartament situat la parter..
acuma-ti spun parerea mea sincera, dar de om sarac, nu om care ar putea investi 10.000 lei intr-o centrala...eu as lua una simpla(viadrus) in care pot sa-mi bag si chilotii de pe mine si tot scot putina putere calorica....deja daca ar trebui sa bag 10000 lei plus accesorii pe langa as prefera una pe gaz in condensatie....bine toate-s in functie de cum se invart stelele, daca ai gaz in zona, daca ai posibilitate la lemne ieftine si alte chesti, fiecare decide in functie de ce-si permite si ce are la dispozitie.

--------------------
dacia super nova 2002/ ford focus 2007 1.6tdci90cp /suzuki samurai 1.3 1985 numa buna de off road
+
Markos
post 20 Mar 2014, 00:07
Post #1029

fost programator

From: Scursurești Vale

QUOTE(Alydor @ 19 Mar 2014, 22:31)
in prezent am sobe de teracota + centrala pe gaz. In caz de frig extrem fac focul in soba, in rest merge centrala daca e cazul. Ideea era ca vreau sa pun/cumpar si centrala pe lemne.
*

Deci vrei sobele plus două centrale.

--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
+
Alydor
post 20 Mar 2014, 00:12
Post #1030

Pressar

quick-ule. Am si pe gaz. In prezent daca afara sunt -15, 20 de grade in maxim jumatate de ora ajung de la 18 grade la 23. Nu imi fac probleme ca centrala nu ar duce. Am si lemne in zona, am si gaz, dar din cate vad gazul incepe sa se scumpeasca, asa ca... de ce sa nu profit de lemnul care il am si care il pot cumpara la un pret mai mult decat decent. Cu un camion de lemne ~ 500-600 de ron eu trec iarna fara nici o apasare si fara sa rabd de frig si mai imi raman si pentru anul urmator. In aceleasi conditii gazul ma costa 300-400 de ron / luna. (testat !) Din ce am citit am vazut ca cel mai bun randament il dau centralele cu gazeificare, astea daca sunt bine gandite si construite cu un plin de lemne duc 12-16 ore, in functie de cat de cald vrei. Dupa ce temperatura a ajuns la 22-23 de grade nu trebuie sa incalzeasca mai mult, trebuie doar sa o mentina. Casa este izolata, termopane, pierderi de caldura minime. Suma pe care sunt dispus sa o investesc este de maxim 15.000 de ron pentru ambele case. Suprafata de incalzit ar fi cam 60 de metri patrati pentru prima casa. De mentionat ca prima casa are o alta casa lipita de ea in partea din spate. Cea de-a doua casa are cam 90 de metri patrati in prezent, urmand ca dupa finalizarea celorlate camere suprafata sa creasca la ~ 180 metri patrati, din care ~ 50 de metri vor fi trei camere plus baie la etaj/mansarda izolata. La fel si asta are lipita in spate pe 60% din suprafata o alta casa iar restul este izolat.

Suma respectelor, Alydor

--------------------
- - -
Igo8 - C520

+
AlexV
post 20 Mar 2014, 07:43
Post #1031

Admin?

Group: Admin
From: Bucuresti

QUOTE(cdadan @ 19 Mar 2014, 21:45)
Pana la urma constat ca in fapt te deranjaza termenii "estimare" si "supradimensionare", ca in rest nu prea gasesc motive de polemica (desi am cautat  tongue.gif ).
Am trecut fix prin procedurile denumite de tine "calcul corect", dar pe bune ca tot estimari le pot numi.
Pentru necesarul de incalzire exista "n" metode de calcul, dar pana la urma tot la estimarile unui calculator de necesar, programel cum ai tu sau simulator online se ajunge. Umbla vorba prin targ ca cel de la melinda e mai bun, l-am folosit.

Ok. Ajungi cumva la un calcul corect  tongue.gif  si-ti da un necesar de (sa zicem) 14 kW. Din start mergi pe o centrala de 24, ca asta-i piata. Care va sa zica supradimensionezi.
Te intorci la calcului necesarului pe incaperi si-ti da pentru nus' care dormitor varianta corecta un radiator de 60X110. Nu-i prea bine, ca e dimensiune atipica si costa nejustificat de mult. Pui de 100 sau 120. Samd.

Apoi te mananca-n fund sa iei in calcul o centrala-n condensatie. Refaci iar calculele pentru radiatoare, incercand sa le duci la 50/30 cat zice producatorul ca ar fi randamentul optim pentru condensatie. Te trezesti ca-ti ies inestetic de mari si prea scumpe. De voie sau de nevoie aplici planul cool.gif pe care l-ai descris mai devreme: las' ca in zilele friguroase, ca si asa sunt putine, urc temperatura in centrala si gata.

Tot calculul asta corect este un lung sir de estimari, sub/supra dimensionari, adaptari si asumari. Dar trebuie sa-l faci, fiindca altfel stai capra la mana instalatorilor si a vanzatorilor de termice.
*

Mda, eu vorbesc de un calcul banal iar voi vorbiti despre "hmmm, aici mi-ar trebui un radiator de 1000, dar punem condensatie, deci oare sa punem de 2000 sau de 3000?" Adevarul e ca nici eu nu vad nicio diferenta radmasa.gif
In rest, se vede ca vorbim despre acelasi lucru.... nu chiar.

QUOTE(dacis @ 19 Mar 2014, 21:53)
La pct. 2 tu te referi la calculul necesarului de energie functie de pierderi, chestie rudimentara pentru ca: a) nu poti calcula rezonabil toate pierderile semnificative decat daca acea camera e zidita si / sau nu se intra / iese decat dupa program, eventual cu bilet de voie; apoi, pe langa pierderi, poti sa ai si castiguri, daca acea camera e orientata spre sud. Stiu softurile care circulau pe SP si pe MC, ca le-au utilizat meseriasii cand mi-au calculat necesarul de energie termica. Unul este atat de complex / complicat ca i-am lasat sa se lupte in legea lor cu el...

In rest, n-am vazut producator de radiatoare care sa nu aiba ca baza de calcul de plecare combinatia 90-70
*

2. blink.gif daca un calcul e rudiemntar, atunci mergi pe estimari, estimarile rulz.
si totusi, unde m-am contrazis?
3. dupa tine, cele 50C sunt pe suprafata soarelui sau cum? tip: vezi ca scrie pe grafic
si totusi, unde m-am contrazis?

Spor, nu stiu la ce, dar ... spor

--------------------
Toyota RAV4 2.0
"Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth," Oscar Wilde.
+
cdadan
post 20 Mar 2014, 10:08
Post #1032

QUOTE(AlexV @ 20 Mar 2014, 07:43)
Mda, eu vorbesc de un calcul banal iar voi vorbiti despre "hmmm, aici mi-ar trebui un radiator de 1000, dar punem condensatie, deci oare sa punem de 2000 sau de 3000?"
*

Poftim calcul banal: un radiator Ferroli tip 22 cu inaltime de 60 cm si putere declarata 1000w are de fapt 686w la 75/55/20 (optim pentru centrala clasica) si 237w la 50/30/20 (optim pentru condensatie). E ok pana aici?
Pentru o incapere ai un necesar de 1000w si vrei centrala in condensatie. Daca montezi radiatoare de 4.25kw putere declarata vine AlexV si spune ca ai facut o risipa si ca e mai economic (costuri de instalare plus exploatare) sa mergi pe radoatoare mai mici, care sa-ti asigure functionarea optima a centralei in 85-90% din timp.
Oricum faci, tot nu-i bine.

This post has been edited by cdadan: 20 Mar 2014, 10:09

--------------------
pegas de dame 1986
+
Cristi1980
post 20 Mar 2014, 17:26
Post #1033

Membru autentic

Alydor ramai pe 2 centrale pe gaze clasice fara condensatie radmasa.gif , centralele pe lemne sunt scumpe
alea pe peleti si mai scumpe!

This post has been edited by Cristi1980: 20 Mar 2014, 17:27

--------------------
Dacia Logan 2005 - B54erf
+
Alydor
post 20 Mar 2014, 18:27
Post #1034

Pressar

Fara sa fiu rau, vreau sa imi pun SI centrala pe lemne nu sa raman pe cele pe gaz.

Suma respectelor, Alydor

--------------------
- - -
Igo8 - C520

+
DannyY
post 20 Mar 2014, 18:59
Post #1035

Marele plictisit

Din cate stiu, centralele pe lemne au un neajuns: caldura generata e greu controlabila, ceea ce duce la posibilitatea unei dilatari mari a agentului termic. Compensarea se face cu vas de expansiune deschis. Cum se va impaca circuitul inchis (pe gaz) cu cel deschis (pe lemne)?

--------------------
Opel/Honda/Opel Astra G/Civic 4D/Corsa E 2004/2015/2019 - 0T04```
Urasc discriminatorii prosti (adica pe toti)
Sunt mandru ca sunt considerat prost de catre un dobitoc
+
C a t a l i n
post 20 Mar 2014, 19:02
Post #1036

Înțeleg că centralele pe lemne cu gazeificare ar necesita o anumită curățare săptămânală.

--------------------
- - -
Când vrei și, și, iese nici, nici!
+
Markos
post 20 Mar 2014, 19:26
Post #1037

fost programator

From: Scursurești Vale

Ar merge și niște panouri solare.

--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
+
Alydor
post 20 Mar 2014, 20:59
Post #1038

Pressar

QUOTE(DannyY @ 20 Mar 2014, 18:59)
Din cate stiu, centralele pe lemne au un neajuns: caldura generata e greu controlabila, ceea ce duce la posibilitatea unei dilatari mari a agentului termic. Compensarea se face cu vas de expansiune deschis. Cum se va impaca circuitul inchis (pe gaz) cu cel deschis (pe lemne)?
*

Se pot pune niste robineti pentru asta. smile.gif
Cat despre caldura generata nu e problema si asta poate fi controlata din ardere.

QUOTE(C a t a l i n @ 20 Mar 2014, 19:02)
Înțeleg că centralele pe lemne cu gazeificare ar necesita o anumită curățare săptămânală.
*

Nu e panica man... Si daca trebuie curatata la 2 zile e convenabil.

QUOTE(Markos @ 20 Mar 2014, 19:26)
*

La ce preturi au si avand in vedere zona in care locuiesc, nu se preteaza.

Suma respectelor, Alydor

--------------------
- - -
Igo8 - C520

+
quick
post 20 Mar 2014, 22:45
Post #1039

Membru autentic

From: bistrita

QUOTE(DannyY @ 20 Mar 2014, 19:59)
*

teoria ca teoria, da practica ne spune ca nu prea se mai monteaza centrale cu circuit deschis....de ce ai monta in ziua de azi un vas de expansiune deschis in varful podului n-am ideie...

--------------------
dacia super nova 2002/ ford focus 2007 1.6tdci90cp /suzuki samurai 1.3 1985 numa buna de off road
+
Alydor
post 20 Mar 2014, 23:27
Post #1040

Pressar

pai vasul de expansiune nu il faci in varful podului ci il pui in curte, o groapa de 4 x 10 x 1 si faci piscina.
Radem si glumim dar la nici o centrala pe lemne mai noua nu am vazut vasul de expansiune liber, aka circuit deschis.

Suma respectelor, Alydor

--------------------
- - -
Igo8 - C520

+
Cristi1980
post 21 Mar 2014, 11:56
Post #1041

Membru autentic

sunt vase de expansiune, depinde de cati litri ai nevoie/bucata, se pot pune si 2 sau mai multe pe circuit in juru centralei si a boilerului de apa

--------------------
Dacia Logan 2005 - B54erf
+
G I M
post 22 Mar 2014, 00:25
Post #1042

Membru cu indemanare

From: Brasov

Problema rezolvata.
Cauza : sonda NTC de pe circuitul de apa calda
Pret : 28 lei ( de la Romstal)
Timp de lucru : 5 minute
a scapat.gif

--------------------
Una d'aia cu 5 roti
Fii atent la volan! Cineva drag te asteapta acasa!
+
dan22y
post 22 Mar 2014, 05:47
Post #1043

Membru autentic

From: B

QUOTE(G I M @ 22 Mar 2014, 00:25)
Problema rezolvata.
Cauza : sonda NTC de pe circuitul de apa calda
Pret : 28 lei ( de la Romstal)
Timp de lucru : 5 minute
a scapat.gif
*

Asa cum am zis si in primul post dupa postarea prolemei matale... avand aceeasi centrala... fa un efort si schimba si celalalt senzor de pe circuitul de incalzire.

--------------------
R M 8 - B
+
G I M
post 22 Mar 2014, 21:08
Post #1044

Membru cu indemanare

From: Brasov

O sa-l schimb. Pe langa acel senzor trebuie sa schimb toate garniturile de clingherit.

--------------------
Una d'aia cu 5 roti
Fii atent la volan! Cineva drag te asteapta acasa!
+
dacis
post 23 Mar 2014, 08:22
Post #1045

Membru autentic

QUOTE(Markos @ 20 Mar 2014, 19:26)
*

Glume grecesti!... tongue.gif

QUOTE(Alydor @ 20 Mar 2014, 20:59)
1. Se pot pune niste robineti pentru asta. smile.gif
2. Si daca trebuie curatata la 2 zile e convenabil.
*

1. Cre' ca vroiai sa spui supape. Care pot sa aiba si robineti, desigur. Problema mai periculoasa la centralele pe lemne este lipsa accidentala a curentului electric. Dar asta cred ca se descurca Alydor s-o compenseze printr-un sistem de UPS-uri in cascada!... wink.gif
2. Nu stii ce spui!... mad.gif Curatarea unei centrale cu gazeificare (cand e nevoie!) e un chin. Dar ea se face o data, maxim de doua ori pe iarna (brasoveana!), daca o exploatezi adecvat si, mai ales, daca utilizezi lemne cu putere calorica mare uscate minim doua veri.

Centralele pe lemne standard (fara gazeificare) s-au mai perfectionat si ele si, pe langa avantajul ca sunt muuult mai ieftine decat cele cu gazeificare (cu tot cu automatizarile de rigoare pretul este de 40-60% din cel al unei centrale cu gazeificare de aceeasi putere), sunt si mult mai usor de utilizat si intretinut. Merg cu orice combustibil care arde si trebuie curatate o data pe iarna. Au dezavantajul ca trebuie facut focul mai des, adica de vreo 3 ori pe zi cand temperatura exterioara este de peste -10C, chiar -15C (la casele foarte bine izolate) si de maxim 4 ori pe zi cand este mai frig.

Io, daca as fi in locul lui Alydor, cu lemne foarte ieftine si de bune calitate in zona, as utiliza centrala pe lemne inclusiv pentru producerea apei calde, cu un boiler de 300l cu doua serpentine mari, facand un singur circuit, exclusiv pentru calorifere, care sa treca intai prin serpentinele cu pricina... Iar la iesirea din boiler o vana termo-statica anti-oparire de buna calitate, care iti asigura o stabilitate a temperaturii apei calde la 0,5, maxim 1C. Avantajul imens al acesteia este ca nu trebuie sa te mai gandesti ca ai copii mici, ca se pot opari daca nu combina apa rece-calda adecvat etc.etc.. Acum nici pentru alde noi nu-i chiar o placere sa ne vina un jet de apa de 70-80C!... mad.gif

--------------------
dacis
+
Leo0608
post 23 Mar 2014, 10:03
Post #1046

Membru autentic

QUOTE(dacis @ 23 Mar 2014, 08:22)
Iar la iesirea din boiler o vana termo-statica anti-oparire de buna calitate, care iti asigura o stabilitate a temperaturii apei calde la 0,5, maxim 1C. Avantajul imens al acesteia este ca nu trebuie sa te mai gandesti ca ai copii mici, ca se pot opari daca nu combina apa rece-calda adecvat etc.etc.. Acum nici pentru alde noi nu-i chiar o placere sa ne vina un jet de apa de 70-80C!...  mad.gif
*

asta nu stiam.
Poti pune un link cu vana respectiva sa vad cum arata?

--------------------
logan pentru? 200x - X XX XXX
+
cdadan
post 23 Mar 2014, 10:34
Post #1047

QUOTE(dacis @ 18 Mar 2014, 06:57)
Concluzia zic io ca-i clara: centralele in condensatie sunt excelente si rentabile intr-un singur caz: incazire in pardoseala!
*

Esti tu convins?
Eu m-am bagat la condensatie & calorifere. Vedem la iarna.

--------------------
pegas de dame 1986
+
dacis
post 23 Mar 2014, 10:57
Post #1048

Membru autentic

QUOTE(Leo0608 @ 23 Mar 2014, 10:03)
Poti pune un link cu vana respectiva sa vad cum arata?
*

iti pun o poza cu vana pe care o am eu, la instalatia solara. Boilerul scoate uneori si 85C, dar la robinet vana imi duce 41-43C. Linkuri gasesti si singur, cautand numele vanei din poza. Pretul unei vane (aceleiasi vane!) este de la 150 lei pana la 300.

QUOTE(cdadan @ 23 Mar 2014, 10:34)
Esti tu convins? Eu m-am bagat la condensatie & calorifere. Vedem la iarna.
*

Ca e foarte buna o centrala in condensatie facuta de un producator decent? Sunt foarte convins! Ca e mai rentabila iarna, la temperaturi de sub -10C decat o centrala clasica de aceeasi generatie? Sunt la fel de convins ca nu! Daca inca mai faci caldura in perioada asta, da, acum este chiar rentabila, ca pot merge lejer caloriferele la 35-45C pe tur!

PS Ce marca e centrala? naughty.gif

Attached thumbnail(s)
Ventil_termostatic_ESBE_VTA_322_3_4.jpg ( Size: 6.83k ) Number of downloads: 128

--------------------
dacis
+
cdadan
post 23 Mar 2014, 11:09
Post #1049

E vitodensul de 26.
Merge foarte bine pana la 50 grade pe tur. O sa vad la iarna daca am calorifere suficiente.

--------------------
pegas de dame 1986
+
dacis
post 23 Mar 2014, 11:18
Post #1050

Membru autentic

Bloc, vecini, nu parter, nu ultimul etaj? Ce te impiedica sa o tii constant sub 50C?

Sau casa? La casa e sensibil diferita situatia!

PS Foarte buna centrala!

--------------------
dacis
+
98 Pages « < 33 34 35 36 37 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 15th May 2025 - 23:30
Forum Renault