DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

14 Pages « < 7 8 9 10 11 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Barele antiruliu, a.k.a. bare (nu "bari"!!!) stabilizatoare

AAlpine1
post 23 Mar 2008, 02:30
Post #241

Nothing Beats Cubic Inches !!!

Group: Members
From: Drumul Taberei Customs

QUOTE(mgi1400 @ 10 Mar 2008, 21:25)
la o bara stabilizatoare serioasa trebuie si o bieleta antiruliu pe masura.
ceva de genul asta:
*

dar care e rolul ? de ce trebuie sa fie flexibila jos ?

--------------------
. . .
929y

ma urmareste vis-a-vis :))))
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Muttley
post 23 Mar 2008, 13:42
Post #242

From: -

Pai si la cea normala este flexibila jos, are bucsele de cauciuc. El a inlocuit artculatia flexibila cu una rigida.

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
AAlpine1
post 24 Mar 2008, 12:25
Post #243

micule tuner........ bara joaca in sus si jos......... nu lateral sau etc.......

sus tot bucsa de cauciuc are..........

--------------------
. . .
929y

+
Siconi
post 24 Mar 2008, 13:19
Post #244

Sofer americanizat! V6 Rules!!!

From: Houston, TX

Corect!

--------------------
Mercury Mariner Premier 3.0L V6 4WD 2006 - BHH-xxxx (Texas)
Fost posesor:
1993 Renault Clio MK1 1.4 RT
1975 Dacia 1300
Actual posesor:
2006 Mercury Mariner Premier 3.0L V6
2005 Hyundai Sonata GLS 2.4L
+
Muttley
post 24 Mar 2008, 17:17
Post #245

QUOTE(AAlpine1 @ 24 Mar 2008, 12:25)
........ bara joaca in sus si jos.........
*

E translatie? asteapta nervos.gif

Sau nu cumva capatul articulat la bieleta descrie un arc de cerc (bara articulata in bucsa de pe lonjeron)...?!!

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
mgi1400
post 24 Mar 2008, 18:52
Post #246

Membru

am lasat bucsa de cauciuc sus pentru ca nu am gasit o articulatie sferica care sa se potriveasca. trebuie obligatoriu o articulatie cu 3 grade de libertate in partea de jos(la fel si in partea de sus)altfel o sa flambeze bieleta. la sistemul clasic articulatia era inlocuita de sistemul cu bucsi de cauciuc si saibe. prin inlocuirea lor am eliminat jocul care era de ordinul milimetrilor. in combinatie cu bucsele de poliuretan s-a imbunatatit mult comportamentul masinii. practic singura bucsa de cauciuc pe care o mai am pe partea de suspensie fata este bucsa superioara a bieletei antiruliu. dar probabil ca va disparea si aceasta.

Attached thumbnail(s)
15_03_08_1602.jpg ( Size: 67.88k ) Number of downloads: 719
15_03_08_1603.jpg ( Size: 72.28k ) Number of downloads: 722
15_03_08_1604.jpg ( Size: 71.09k ) Number of downloads: 690

--------------------
dacia/peugeot/fiat /// sport/406/punto *
+
Muttley
post 24 Mar 2008, 19:08
Post #247

Lamuriti, d-nii AAlpine1 si Siconi? dry.gif

PS:
QUOTE(mgi1400 @ 24 Mar 2008, 18:52)
practic singura bucsa de cauciuc pe care o mai am pe partea de suspensie fata este bucsa superioara a bieletei antiruliu
*

Pai la bucsele antiruliu de pe lonjeroane??? Nu e tot cauciuc?

This post has been edited by Muttley: 24 Mar 2008, 19:09

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
mgi1400
post 24 Mar 2008, 19:15
Post #248

Membru

acum nu mai e.

--------------------
+
AAlpine1
post 24 Mar 2008, 20:58
Post #249

avand in vedere ca ai bara de diesel si nu cea groasa de 25mm(parca) o sa tina......

dar ideea era sa nu aiba joc..........

eu aveam bielete cu reglaj, erau copie dupa cele normale numai cu filet pana sus si puteam sa ma joc cu bara ............

--------------------
. . .
929y

+
mgi1400
post 24 Mar 2008, 21:42
Post #250

Membru

pai tocmai jocul din bucsele de cauciuc l-am eliminat. articulatia sferica nu are joc

iar in privinta reglajului nu prea vad ce reglezi in afara pozitiei barei.

--------------------
+
Muttley
post 24 Mar 2008, 22:16
Post #251

Indraznesc sa afirm (din nou, cred c-am mai facut-o si mai demult prin paginile din urma) ca bieletele antiruliu confectionate din teuri de amortizor nu-s o idee prea buna. Nu permit rotatie in plan longitudinal.

Neajunsuri:
- distrugere rapida a cauciucului din teu;
- uzura rapida a bucselor de pe lonjeroane;
- risc de rupere a bieletelor din cauza incovoierii excesive.

SGM spunea p-undeva ca din acele bielete artizanale regla garda la sol pe fata. Cum - numai el stie...

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
Hexer
post 24 Mar 2008, 23:19
Post #252

Membru autentic

Nu prea inteleg de ce tot schimbati stabilizatoare... Mi se para ca multi nu feceti asta pentru a schimba greutatea dinamica a masinii, mai bine zis pentru a regla cat de sub- sau supraviratorie e masina, ca la masini sport sau de concurs asta e rolul stabilizatoarelor. La masinile de strada are un alt rol, asta fiind ce stiti voi (majoritatea), pentru a impiedica balansarea masini.
La arcuri moi trebue stabilizator mai gros, la cele tari trebue una mai subtire. Asta e baza intelegerii mechanismului acesta.
Daca puneti barti grosi masina devina si mai subviratorie, daca puneti si in spate compensati cea din fata, dar asta trebue reglat precis, ceeace vad ca nimani de pe forum nu a facut, nici cel care merge la curse...

Partea cu bielele de la stabilizator, in principiu trebue sa fie cat se poate mai usor si directi la preluarea shocurilor. Eu recomand uniball (rulment cu un singur bila gaurita) pentru legatura, asta permite orice miscare intr-o raza de 20-30 de grade si ese relativ usor. Daca puneti pe ambele capete o sa aveti ceea mai buna solutie.

Pentru reglarea "puterii", rezistenta stabilizatorului mai faceti 3-4 gauri de a lungul acesteia (langa cea originala, una spre capat si 2-3 spre cealalta parte). In asa fel puteti regla cat de rigida e bara (cat de subviratorie sau supraviratorie e masina), cu cat e spre capat cu atat e mai moale.

Incercati daca aveti posibilitatea si astept rezultate pozitive preferabil wink.gif

--------------------
Dacia 1100 1969 - CJ-04-ZNH
+
Muttley
post 24 Mar 2008, 23:49
Post #253

Calcul pentru barele antiruliu fata-spate am facut eu. Si am ales grosimile barelor in consecinta. N-ai citit suficient de atent topicul.

Gaurile in barele antiruliu de care pomenesti sunt vise.

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
SiloS
post 25 Mar 2008, 00:05
Post #254

Gangester

From: Buzau

Gaurile sunt vise, insa se poate adapta ( cu greu ) un sistem de prindere al bieletei de bara . Insa cred ca e mai simplu sa umbli la masina si sa schimbi barele intre ele decat sa confectionezi un asemena sistem .

Muttley, tu ce solutie ai gasit ? Diesel fata si break model nou spate ?

Dupa cum ne spune Hexer, mai groasa fata decat spate se imprima masiniii un puternic caracter subvirator si deci pentru o masina "de curse" e preferabil una groasa pe spate si una de diesel pe fata :-S .

--------------------
1988 BMW E30 325i
2003 BMW Z4
1996 Mazda MX5 NA
1988 Nissan Patrol Y60
1989 Suzuki Samurai
1975 Dacia 1300
2000 VW LT35
+
Muttley
post 25 Mar 2008, 00:15
Post #255

QUOTE(SiloS @ 25 Mar 2008, 00:05)
*

Da:

QUOTE(Muttley @ 31 Oct 2006, 18:52)
..................................

Pe spate, am optat initial pentru 2 bare subtiri de 13mm. Dar a fost bataie de cap si cu astea. A trebuit sa modific bridele de prindere pe tendoane si nici nu stateau bine barele. In plus, din calcule (nu mai insist asupra lor) rezulta ca-s prea moi. Ideala ar fi fost o singura bara de 16.7 mm. Si cum bara de break are 17 mm, ar fi fost exact ce trebuie. Asa ca m-am apucat de cautat prin dezmembrari (nici o sansa de gasit in magazin). Dupa o groaza de bare de aprox 16 mm, am avut in sfarsit noroc si am dat peste una de fix 17. Am pus-o pe masina si tin sa spun ca nu se compara cu 2 bare subtiri. Chiar se simte diferenta. Iar deosebirea fata de comportamentul dinainte cu bare subtiri fata-spate este enorma...  wub.gif  De ex, in aceeasi curba intru cu 80/ora fata de 60 cu cele vechi.

.....................
*

Ca o paranteza... Mai nou am intrat tot in curba de care am pomenit mai sus cu Loganul, cu aproape 120 la ora. Am derapat de m-au gasit dracii.
Zic asta apropo de o suspensie cu ruliu prea mic (Loganul are punte spate de tip H, fara tendoane, ruliu aproape zero, roata de pe interior in aer). Nu se inclina masina cine stie ce, da' si cand rupe aderenta te-ai dus naibii...

This post has been edited by Muttley: 25 Mar 2008, 00:24

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
Hexer
post 25 Mar 2008, 00:30
Post #256

Membru autentic

QUOTE(SiloS @ 25 Mar 2008, 00:05)
Gaurile sunt vise, insa se poate adapta ( cu greu ) un sistem de prindere al bieletei de bara . Insa cred ca e mai simplu sa umbli la masina si sa schimbi barele intre ele decat sa confectionezi un asemena sistem .

Dupa cum ne spune Hexer, mai groasa fata decat spate se imprima masiniii un puternic caracter subvirator si deci pentru o masina "de curse" e preferabil  una groasa pe spate si una de diesel pe fata :-S .
*

Nu stiu de ce sunt vise gaurile dar ma rog... Am mai facut la mai multe masini in asa fel reglarea stabilizatoarelor si nu era nici o problema.

La masinile de cursa (cele pentru asfalt) sunt niste stabilizatoare relativ subtiri, de 12-14 mm sau mai putin.
Acolo telescoapele si arcurile micsoreaza balansarea caroseriei si nu stabilizatoarele.

Apropo Muttley, ce calcualtii ai facut?
Ai luat si coeficentul arcurilir, centrul de greutate, telescoapele, miscarea totala a supensiei in inaltima, frecventele suspensiei, greutatea masinii, tipul de cauciuc si cateva alte date strict negesare petnru a face un stabilizator care e perfect, sau o combinatie buna.

Ps. Nici noi nu facem asta ca...ar fi greu si nu merita, in mare stim ce trebue pus cu ce arcuri folosim si telescoape pe o anumita suprafata si punem stabilizatoare reglabile, le reglam prin modificare locul bielelor. Asa e cel mai usor si cel mai rapid.

--------------------
+
Muttley
post 25 Mar 2008, 00:38
Post #257

QUOTE(Hexer @ 25 Mar 2008, 00:30)
Apropo Muttley, ce calcualtii ai facut?
Ai luat si coeficentul arcurilir, centrul de greutate, telescoapele, miscarea totala a supensiei in inaltima, frecventele suspensiei, greutatea masinii, tipul de cauciuc si cateva alte date strict negesare petnru a face un stabilizator care e perfect, sau o combinatie buna.
*

Nu sefu'. Ce zici tu acolo e ceva de genu' 2+2=? si gasirea solutiei folosind integrale triple, fizica cuantica, conceptie in vitro si stiinta clonarii oilor. Adica ar fi mai simplu sa faci pe degete.

Ti-oi explica maine, noapte buna.

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
Hexer
post 25 Mar 2008, 00:55
Post #258

Membru autentic

QUOTE(Muttley @ 25 Mar 2008, 00:38)
Nu sefu'. Ce zici tu acolo e ceva de genu' 2+2=? si gasirea solutiei folosind integrale triple, fizica cuantica, conceptie in vitro si stiinta clonarii oilor. Adica ar fi mai simplu sa faci pe degete.

Ti-oi explica maine, noapte buna.
*

Exact asa e, de asta nu am inteles ce ai calcualt...

Pana acum am invatat ca e bine sa poresti in ambele directii, eu am picat in capcana de a intarii stabilizatorele ce in ce mai mult, pana ce am invatat ca pana la urma nu merita, ca suspensia devine mult prea rigida pe strazi, si pe pista mai putin controlabil.

Daca ai arcuri tari si telescoape intarite sau tari iti trebue stabilizatoare relativ subtiri, mai subtiri decat din fabrica cateva ori.

--------------------
+
Muttley
post 25 Mar 2008, 08:21
Post #259

wink.gif

Attached thumbnail(s)
DSC01002.JPG ( Size: 212.22k ) Number of downloads: 766

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
Hexer
post 25 Mar 2008, 10:14
Post #260

Membru autentic

Calculatia asta daca nu schimbi arcuri si telescoape este cat de cat ok.
Ca ei in calcul numai diametrul darilor si raportul intre ei.

Ar fi interesant sa masori rezistenta lor la indoit fiindca nu stim daca sunt din aceasi material si cu aceasi metalurgie, numai presupunem.

In general stabilizarot mai gros se pune cu un set de arcuri mai moi inclusiv telescop, nu cu arcuri mai tari, si invers la fel, asa de face peste un nivel, unde deja confortul numai conteaza.

Deci cum spuneam, multi dintre voi faceti invers interventia asta.
Deodata mariti rezistenta arcurilor (o balansare mai mica) si puneti telescoape mai mari (inca mai luati din balansarea acea) si pana la urma faceti o suspensie care nu e echilibrata.

Incercati si calallalt drum, sa puneti stabilizatoare mai moi, care sunt acolo numai pentru a coriga sub sau supravirarea masinii incat sa ajungi la un nivel in care este neutra, si sa nu va lasati pagubiti de un pic mai mult body roll.

--------------------
+
Muttley
post 25 Mar 2008, 10:33
Post #261

Mai, eu nu fac drift ca tine.
Eu vreau ruliu mai mic ca sa nu ma dau cu capu' de masina-n curbe.
Si voi intari usor si arcurile, in ciuda recomandarilor tale. Pt ca NU merg la limita!

Spor

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
Hexer
post 25 Mar 2008, 11:00
Post #262

Membru autentic

QUOTE(Muttley @ 25 Mar 2008, 10:33)
Mai, eu nu fac drift ca tine.
Eu vreau ruliu mai mic ca sa nu ma dau cu capu' de masina-n curbe.
Si voi intari usor si arcurile, in ciuda recomandarilor tale. Pt ca NU merg la limita!

Spor
*

Eu parca nu am inceput nici o data cu "MAI"...dar asta prezinta nivelul tau, can d nu poti scrie replica ma iei de a prostul...asta e.

Eu nu vorbeam de drift sau alt motorsport, ci performanta pe primul loc si confort ontre ultimele criterii. Am scris aceste posturi ca vad ca sunt cateva baeti care merg la concurs cu masinile, si am crezut ca le pot ajuta, sper sa nu continua spiritul de turma, sperg ca pot sparge gheata, dar cel putin ata incat sa va apucati de citit si studiat aceasta problema si nu dupa povesti si discuti sa va apucati de modificari.

Ps. Daca ascultati la mine...faceti cum vreti...

--------------------
+
Muttley
post 25 Mar 2008, 11:03
Post #263

blink.gif blink.gif blink.gif

In limba romana, apelativul "mai" nu este o dovada de ostilitate. Este o adresare obisnuita. Te-ai suparat degeaba.

This post has been edited by Muttley: 25 Mar 2008, 11:05

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
Hexer
post 25 Mar 2008, 11:19
Post #264

Membru autentic

QUOTE(Muttley @ 25 Mar 2008, 11:03)
blink.gif  blink.gif  blink.gif

In limba romana, apelativul "mai" nu este o dovada de ostilitate. Este o adresare obisnuita. Te-ai suparat degeaba.
*

In ardeal era jignire, cel pitin pe unde am umblat eu.

--------------------
+
AAlpine1
post 25 Mar 2008, 16:32
Post #265

QUOTE(Muttley @ 24 Mar 2008, 22:16)
SGM spunea p-undeva ca din acele bielete artizanale regla garda la sol pe fata. Cum - numai el stie...
*

micule tuner care vrei sa dai dovada ce citire excesiva a forumului si cu vise despre practica, este foarte simplu daca bara se "muta" pe acel "surub" care e bieleta antirului din piulete mai aproape de bascula superioara sau mai aproape de bascula inferioara se micsora sau se marea garda la sol, acest lucru se realiza prin tensionarea barii stabilizatoare........

@hexer & @muttley ati scris multe prostii si nu mai imi vad reply-ul radmasa.gif radmasa.gif

--------------------
. . .
929y

+
Muttley
post 25 Mar 2008, 16:47
Post #266

Intr-unul din visele sale despre practica, micul tuner era curios sa afle in ce limite variaza garda la sol prin "tensionarea" bieletelor. Informatia asta i-ar transforma visu-ntr-unu' umed tare.

Si ai zis bine vis. Pt ca prin prostiile alea multe de te-mpiedica pe tine sa-ti gasesti reply-ul am zis la un moment dat ca bieletele astea periculoase ale voastre se incovoaie. De aici tensionarea. Impreuna cu uzura din bucsa teului, ma rog, alte prostii.

Ca nu vi s-a-ntamplat voua, deh... furati norocosi. Da' cred c-ar fi kkrea lumii sa se rupa o bieleta d-aia tensionata-ntr-o curba. happy.gif

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
mgi1400
post 25 Mar 2008, 18:00
Post #267

Membru

QUOTE(AAlpine1 @ 25 Mar 2008, 16:32)
micule tuner care vrei sa dai dovada ce citire excesiva a forumului si cu vise despre practica, este foarte simplu daca bara se "muta" pe acel "surub" care e bieleta antirului din piulete mai aproape de bascula superioara sau mai aproape de bascula inferioara se micsora sau se marea garda la sol, acest lucru se realiza prin tensionarea barii stabilizatoare........

se poate varia garda la sol prin manevra asta dar e o nebunie. o sa obtii o suspensie dezechilibrata si o masina inclinata pe o parte. chestia asta merge teoretic pe un circuit de nascar inclinat spre centru nu pe drumuri publice.

--------------------
+
Hexer
post 25 Mar 2008, 19:29
Post #268

Membru autentic

QUOTE(AAlpine1 @ 25 Mar 2008, 16:32)
@hexer & @muttley ati scris multe prostii si nu mai imi vad reply-ul  radmasa.gif  radmasa.gif
*

Uimeste-ma daca esti expert. Sau iti trebue o harta ca sa gasesti "reply-ul" ohmy.gif

--------------------
+
AAlpine1
post 25 Mar 2008, 23:40
Post #269

pana una alta voi stati pe forum si alti au facut ceva...........

--------------------
. . .
929y

+
Hexer
post 26 Mar 2008, 10:26
Post #270

Membru autentic

QUOTE(SiloS @ 25 Mar 2008, 22:51)
Paisi nu e de bine ?
*

QUOTE(AAlpine1 @ 25 Mar 2008, 23:40)
pana una alta voi stati pe forum si alti au facut ceva...........
*

Am vazut pe multi care au facut ... ceva ... dar ar fi fost mai bine daca se lasa ...
Prima oara te pui, studiez, gandesti zile si nopti, intrebi pe cei care au habar, mai citesti carti si dupa aia, eventual te apuci sa si faci ceva, in general rezolvarea problemelor e mult mai complex decat multi cred. De geaba se vinde ceva, sau e facut de unul mai respectat ceva nu inseamna caaia e drumul pe care tebue sa urmezi.

Intre teorie si practica nu e nici o diferenta, eventual nu poti explica ce se intampla ca nu cunosti destul de bine subiectul. Dute la balambuc.4T....ro si uita ce se intampla daca nu sti pana la ultimul mic amanunt ce si cum se invarta sub tine.

Deci, daca ai ceva de spus, in afara ca tu ai facut ceva, sau prieteni tai au spus ceva spune, daca nu...mai bine lasa.

--------------------
+
14 Pages « < 7 8 9 10 11 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 8th May 2025 - 19:23
Forum Renault