Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Traiul la curte
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100
Victorine
Și mie mi se pare că CM 17 ar fi suficient având clasa de aderență C2 și flexibilitate S1, nu mi se pare că ar trebui ceva cu S2. Singura îngrijorare ar fi legată de stratul suport din cărămidă, pe care-l consider unul slab, dar cred că o să folosesc o amorsă și o să am grijă la petrecerile straturilor de sus în jos ca să previn infiltrațiile.
bgdrenault
S ar putea sa ai surprize in timp, cum e pusa caramida acolo.
Sa nu crape gresia.
Victorine
Singurul motiv de crăpat, așa cum văd acum lucrurile, ar fi infiltrațiile de apă până la cărămidă și ciclurile de îngheț-dezgheț. O să vedem în timp cum rezistă.
rue
Nu i pune un acoperis macar la partea din fata?
Oratania cu urechi asteapta inaugurarea?
Victorine
După mine nu ajută un acoperiș doar în față, ar trebui peste tot ansamblul. I-am sugerat o pergolă drăguță dar cu o învelitoare continuă, nu doar pentru umbră, deasupra intregului spațiu din spatele casei unde e cuptorul, să poți lua masa afară și când e vremea mai nasoală, pentru că se stă mult acolo în jurul cuptorului, cand vine lumea toți se adună acolo. Am făcut acolo câteva Revelioane și alte întâmplări cu mai mulți participanți și știu bine. Dar nu vrea.
Urecheatul a stat tot în picioarele mele cât am lucrat.
Merced
Cat imi iei sa imi faci si mie un din asta? biggrin.gif Esti meserias!
axabrt
Meseriaș că meseriaș dar as fi curios ce a folosit că să lipească cărămizile alea ? Mă gândesc că trebuie un mortar special.
Și oare pe gura aia de cos mai trebuie pusă vreo ușa ceva ?
Diametrul la cos cum a fost gândit. Mi se pare cam mare, mă gândesc că se pierde ceva căldură pe acolo .
Agrig
La cupola de foc caramida refractara si mortar refractar, se gasesc ambele in comert.
Victorine
Merci Merced pentru compliment, e bine primit și apreciat. E un proiect de suflet, tocmai de-aia vreau să-l închei. E posibil să mai fac unul aici la Timișoara, tot în familie, sper să iasă mai bine, pentru că ăla a fost primul și am învățat multe de-atunci. Nu știu dacă ai fi dispus să dai cât aș cere eu, plus materialele... Dar dacă vrei să te apuci, îți pot spune tot ce știu, mă iei 3 zile la tine acolo la casa de la țară și te ajut să-ți faci singur. Vin și cu scule. Gratis pentru tine. Doar să te hotărăști.

Axa, vezi ce-a scris Agrig. Tubul de șamotă de la coș are Fi=160mm, dar decupajul de ieșire a fumului are o secțiune echivalentă ceva mai mică. Evident că iese și căldură cu fumul, dar principiul constructiv e cu acumulare în boltă și vatră, e un clopot dacă vrei.
Merced
Pana la cuptor, o sa vreau sa fac un gratar din ala mai clasic asa, dar si eu am proiectul de suflet sa transform o anexa pe care nu apucase taica-meu sa o termine si care s-a cam degradat(desi structura pare ok asa, la prima vedere) in jumatate magazie, jumatate foisor unde sa am si loc de gratar. Faza cu cuptorul e smecherie smecherie, dar nu stiu de ce am impresia ca nu l-as folosi asa de des. Sau daca as face-o, m-as intoarce repede la 120 de kg.

Sa vedem daca reusesc eu sa ma apuc de chestia asta anul asta, as mai fi stat putin sa mai strang bani si sa sper ca poate se mai tempereaza preturile astea, desi in jos nu cred ca se mai duc... sad.gif
Victorine
În jos nu văd să mai meargă prețurile la materiale, pentru că nici benzina n-o să mai fie 4 lei și nici curentul/gazul nu mai scad. Deci nu mai aștepta, dacă ai chef și poți să faci ceva fă-o acum. Cu cât contempli mai mult cu atât se va îndepărta proiectul, o să apară mereu altceva și rămâne nefăcut, îți zic din experiență.
rue
Nu se stie cand, dar o sa mai scada, sau din cauza inflatiei o sa ne obisnuim cu ele, o sa intre in normalitate.
Eu aveam de gand sa dau jos o dependinta si sa ridic de la zero P+M mai mica pe o amprenta mai mare decat cea a anexei, dar am zis pa la plan un timp.
Merced
Știu ce ziceți, dar nu e chiar prioritar proiectul ăsta. O sa intre multe mii de euro sa fac ce vreau eu și nu prea are rost acum. Doar partea de magazie pt peleți o pot face eu mai pe low cost, ceea ce probabil o sa și fac până în toamnă. In rest, vedem ce bani mai strâng și cât sunt dispus sa ii bag într-o chestie de care nu o sa se bucure nimeni în afară de mine .
Victorine
Păi e foarte important să te bucuri tu!
Merced
Da, dar pana la asta, mai repede as fi facut bucataria de aici. Am lucrat pentru un furnizor din domeniu si mor de ciuda ca in 2021 cand am pus centrala nu am mai luat atunci un mic imprumut sa fac si bucataria. Materialele doar s-au scumpit enorm, nu mai zic de electrocasnice. Sunt si eu un pic de pasionat cu gatitul si vreau sa am si eu conditii. Momentan mi-am mai improvizat ceva, mi-a facut un fost client un "popic" in care mi-am bagat un cuptor electric din ala ordinar de pe OLX luat la 150 de lei, care-si face treaba surprinzator de bine, si acum am si loc pentru espressor, microunde si instant pot. biggrin.gif Dar tot visez si eu la o bucatarie frumoasa cu totul incorporat. Trebuie sa refac si soba din bucatarie, dar acolo am un unchi care e de meserie, daca tot ma apuc schimb si gresia si refac si peretii. Deci ma duce si asta cateva mii de euro, si mai repede as face-o intai pe ea.
Anexa trebuie verificata bine de tot ca nu vreau sa ma apuc sa bag bani in ea si sa se rupa in cativa ani structura. Este din lemn structura, acoperita cu sita care e facuta acum ciur, problema insa ca ea e pusa pe niste "talpici" de ciment, care sunt doar din loc in loc, deci nu avea macar o centura pe care sa zici ca statea toata structura. Si in unele locuri pare ca s-a lasat. Trebuie golita intai de ce prostii s-au adunat pe acolo, gandit cum se face corect o "centura" de beton care sa inglobeze si structura in sine, si in acelasi timp trebuie turnat in interior tot asa, beton, sa aiba o podea solida.

Cand ma voi apuca, o sa fac si poze si tin aici un "jurnal". Partea buna ca aici pot sa fac si eu singur anumite chestii. Acoperisul este simplu, in doua ape, dar si eu am pretentie sa pun cam aceeasi tabla cum am pus pe casa, nu din aia ondulata de se pune pe cotet, asa ca o sa ma coste si pretentia asta mai mult.

Dar daca tot am ajuns sa stau aici chiar permanent, ma ajuta jobul ca lucrez din fata PC-ului, nu prea imi mai vine sa ma duc la oras prea curand, trebuie sa imi fac toate pretentiile astea mai devreme sau mai tarziu.

Daca ma uit pe poze din 2014 de cand am inceput eu sa ma implic si sa pun la punct lucrurile, diferentele sunt enorme, dar mereu e ceva mai mult, mereu gasesti ceva de imbunatatit.
rue
https://www.casebinefacute.ro/blog/imobilia...casa-de-100-mp/
cat-costa-sa-construiesti-1-mp-la-rosu-pentru-o-casa-de-100-mp
axabrt
Omul nu le zice rău, dar daca alea s preturi reale e cam nașpa
Fiindcă eu am construit la roșu cu fix 139 euro mp incluzând tot
Când am început la finisaje s a mai dus 200 de euro mp

Am ajuns la cheie pe la vreo 450 euro mp și cu chestii destul de ieftine adică lavabil destul de prost, uși de interior mai sărăcuțe, încălzire cu calorifere, gresie și faianță de cele mai ieftine, etc.

Daca e cum zice el pentru cei ce vor să facă o casa, ați pus o.
La aia 500 de euro la roșu mai puneți minim 700 pentru la cheie și terenul la prețul la care va convine vouă și rezultă 120000 euro doar o casa de 100mp
La care se adaugă sa zicem 60000 un teren și ajungi la aprox 200000 de euro pentru o casa de 100 mp.
Deci de fapt casa aia costa 2000 de euro pe metru pătrat ca nu o construiești in aer. Ati priceput?
Deci e mult mai rău...
Merced
Nu cred ca mai apuc eu sa ajung sa construiesc casa de la zero. A facut-o taica-meu pe asta si nici n-a apucat sa o termine 100% pana sa moara. Eu merg pe varianta aia, cum era vorba aia cu Ceausescu ca a zis fiu-sau ca nu o sa reuseasca astia nici sa zugraveasca ce a facut ta-su. Eu incerc sa "zugravesc" pe asta. Oricum am adus-o la un nivel respectabil. Pentru mine este chiar suficient de mare, am si vreo doua camere de care m-as putea lipsi, dar ce sa zic, acum asta e, o folosesc asa o perioada. Anumite chestii le las eu asa cum a fost ea gandita, nu o sa vada vreodata polistiren pe exterior. Mai pusesem in trecut o imagine cu ea, ar fi bataie de joc pentru ea. Chiar si tamplaria de lemn de brad, cu doua randuri de geamuri, asa o sa ramana mult si bine. Am etansat geamurile cu silicon si am pus cam peste tot "pufix"(mai exact ce am gasit mai bun pe piata de la Tesa, care face in trei "grosimi" dracii din astea de etansare, dintr-un cauciuc foarte ok. Asa am ajuns sa inchid geamurile si vorba aia, nu mai aud claxoanele. Care in cazul asta sunt cocosii matusii care are gospodaria langa mine. Oricum diferenta e mare fata de ce era pana sa fac operatiunea asta. E un mix de "traditional" cu functionalitate apropiata de 2022. Cu chestii controlate smart cum e centrala asta pe peleti pe care am montat-o acum un an si ceva, anumite becuri, internet mai beton decat am la bloc, din astea...
"Foisorul" nu e un lucru care sa "arda", mai mult ma enerveaza ca este ruina in curte decat neaparat ca nu il am. Si asa "prietenii", cel putin marea lor majoritate, sunt prea comozi sa vina sa facem un gratar aici. Avem pe cineva in gasca care are casa in centrul orasului, toti s-au obisnuit sa baga gratare acolo, nu se mai deplaseaza 45 de km / minute pana aici unde e totusi mai in natura asa. Nici nu pot sa spun ca duc lipsa, mai ales astora care sunt cu figuri din astea.
Aparent comuna a primit aprobare in programu' Anghel Saligny pentru a face canalizare si a "finaliza" alimentarea cu apa(asta e o gluma, ca in principiu au tras o conducta principala in 2020 cand era pandemia in floare si nu stiu sa fie careva bransat in prezent, aparent au si de rezolvat "o avarie" inainte de a incepe sa branseze lumea).
Cam astea lipsesc. As fi zis si de gaza, dar la ce preturi au ajuns si la ele... Asta a fost o tampenie maxima, trece ditamai magistrala de gaze care leaga Campulung si Curtea de Arges practic prin teritoriul comunei si astia n-au fost ani de zile in stare sa gaseasca o metoda sa se bage gaze. Asta trebuia facuta prin anii '90 cand era si ieftin si macar pentru aragaz, daca lumea considera ca e mai ok sa stea cu sobe pe lemne. Acum cica au incercat ceva proiect si cu asta, ba ca nu au primit aprobare ca e comuna depopulata si foarte intinsa, ba una, ba alta. Ultima data cand am platit impozitul abera unul dintre angajati ca se baga si gaze, dar asta abereaza ca se baga apa aia de prin 2020 si noi tot pe fantana stam. Mi-e si frica in perioada asta sa ridic capacul sa ma uit, ca am mai avut un an secetos cand pur si simplu aproape a secat fantana, oricum a scazut sub nivelul sorbului meu de la hidrofor si am ramas fara apa...
rue
Vremurile bune de construit s-au cam dus.
Daca de ex inainte mergeam prin Dedeman sau alte magazine si daca imi sarea ceva in ochi decideam usor daca sa iau, acum deja la preturile actuale trece orice prin balanta de costuri si decizia de a lua "chestii" e mai complexa.
O masa cu bancute atasate (integrate), acelea de scanduri, am luat acum ani de zile cu 250-280 lei, sezutul se pliaza sa nu stea praful sau apa.
Acum ceva mult inferior ca si calitate este pe la 600 lei si una mini (mai mica) e 500 lei, ambele fara optiunea de pliat sezutul.
Ce am luat candva cadou unor vecini, masa si 2 scaune pliante din lemn, frumos vopsite, de la 150-200 lei acum sunt minim 300-350 lei.
OSB ul cu care iti luai ca poate ai ceva de facut pe acasa... acum il cantaresti de 2 ori. Am tot amanat sa plachez ceva cu OSB si acum deja e produs de "finisaj".
Am constatat ca oferta de a renova la bloc vechi cu 40 lei: razuit, pus plasa, 3 tipuri de glet pt fiisat si aplicat lavabila pt alb, ar fi un pret rezonabil.
Am mai avut oferta cu 50 lei fara sa razuiasca, fiind extra cost.
Merced
Da, dar situatia asta a mai fost si prin 2006-2007. Apoi cand s-a pus pe "criza" aia financiara, au mai dat inapoi. Tin minte ca am avut un unchi care s-a apucat de construit cand era varful preturilor de atunci. Un an mai tarziu am renovat si eu prin apartament si gletul era la jumatate de pret. Nu stiu ce sa zic, cand scade cererea o sa reduca si preturile, ca nu au de ales. Nu zic ca mai ajungem unde au fost odata, dar parca unele sunt prea mult exagerate.

OSB-ul oricum a mai dat inapoi fata de ce era atunci imediat dupa primele valuri de covid, cand nici nu prea mai gaseai, sau daca gaseai era la niste preturi bomba. Dar tot scump a ramas. Eu folosit la un fel de "dulap" pe care l-am construit sprijinit de un perete al casei, cel mai subtire gasit pe aici, de 6mm, si tin minte ca m-a durut sufletul si asa, ca daca il luam cu un an mai devreme, luam de banii aia unul cu o grosime decenta. Dar ma rog, si-a facut treaba, ce sa mai zic.

Vreau sa bag niste vata intre capriorii acoperisului, cat am acces in pod, ca la mine e o mansarda si e putin mai complicat cu accesul peste tot, dar ma gandesc sa pun doar vata, o prind cu sarma si asa o las, nu mai vin cu OSB peste, cum era planul. Una este problema pretului, a doua ar fi accesul anevoios, ca am un mic chepeng, si ar trebui sa tai fasiile foarte inguste sa aiba loc pe acolo. Mai bine ma lipsesc, oricum utilitatea nu ar trebui sa fie afectata prea mult de lipsa OSB-ului. Mai degreaba vin cu folie anticondens peste vata, am mai vazut parca facut asa undeva. Nu urc pe acolo des, nu am ganduri sa fac ceva pe acolo, mai depozitez intr-un colt chestii care zac acolo probabil cu anii, dar cam atat.
MuciX
Aveti careva experienta cu tapet?

Pe scurt, e neaparat nevoie de grund (amorsa) pe peretele deja zugravit? Evident il voi sterge de praf inainte.

Pe lung, am de pus tapet pe vreo 2 pereti, sufragerie si dormitor. Cei care vand tapetul mi-au facut oferta de montaj cu 120 euro/mp. Am zis pas. Ei in lista de operatiuni aveau inclus si grund, desi stiau ca peretii sunt deja finisati si zugraviti.

Am pus deja un alt tapet in bai, fara sa dau grund si a iesit super ok. Faza e ca asta care a mai ramas de pus e destul de scump si n-as vrea sa il pun la loc peste 5 luni; de ala din bai nu ma doare la fel sufletul. smile.gif

Asadar, imi bat capul si cu grund, sau e suficient lipiciul pe peretele zugravit?
Bicicleta galbena
Nu am mare experienta dar am pus tapet intr-o camera intreaga, aproape toti peretii. Am folosit doar adezivul lui, fara amorsa. Inainte de aplicarea adezivului pe tapet am umezit usor tapetul, pentru ca la uscare sa ramana intins pe perete.
Agrig
QUOTE(Merced @ 26 Jul 2022, 15:28)
Da, dar situatia asta a mai fost si prin 2006-2007.


Exact, cred c a fost ceva mai tirziu dar a dat inapoi nu numai pretul materialelor ci si manopera.

Tapet mi-a pus cineva direct pe lavabila fara glet.
120E/mp cred ca e o gluma proasta insa am fost in situatia asta cu lambriul, am prmit oferta sa mi-l puna exact la pretul materialelor, la fel era si pe la confectii metalice, 1 m de balustrada costa ca manopera cit costa materialul pentru el.
Noroc ca la ultimele ma descurc singur, la tapet, nici sa ma impusti nu m-as apuca! mad.gif
MuciX
Dar stii ce repede a mers ala din bai? Si a iesit super ok. Au avansat mult materialele si lipiciurile.

Si noi ne-am mirat cand a cerut pe manopera mai mult decat pe tapet in sine. smile.gif

Sunt doar 2 dealeri unde am gasit modelul asta in zona, unii nu ofera montaj deloc si comunica greoi (le-am zis de 3 ori ca au gresit taietura modelului si tot gresit au trimis-o inapoi de fiecare data) si asta de la care am si cumparat pana la urma si dupa care oricum am mers pana la Wiesbaden, la 35kmp de casa.

Mersi, creca m-am lamurit, o sa curat peretele bine cu o seara inainte sa apuce sa se usuce si ma apuc de treaba dimineata.

P.S. oferte d-astea am mai primit, spre exemplu de 600 euro cat au cerut unii pe montaj am invatat sa montez si cabine de dus. smile.gif
Bicicleta galbena
Mie nu mi s-a parut greu, iar eu sunt destul de nepriceput. Am fost atent la aliniere si nu m-am grabit, a iesit bine spre foarte bine.

bucatzel
Mai, ultima oara am pus tapet acum vreo 20 ani, da' am folosit aracet.

Am dat cu rola si pe perete inainte, pe post de amorsa, si pe tapet, fix inainte de aplicare. Singura chestie complicata din tot procesul e sa-l aplici drept, cam e munca de doi oameni. A, si sa tii masa pe care aplici lipiciul curata, ca altminteri patezi obiectul muncii pe partea vizibila, si e no-no.

Da' e lejereanu'. Acum 20 ani aia, isi punea a mea matusa la ea in apartament. Ar fi trebuit s-o ajute taica-miu, dar nu stiu ce i-a aparut lui pe tapet (see what i did here? icon_mrgreen.gif ) si m-am trezit promovat de la umil asistent bai-tu-parca-ai-doua-maini-stangi, la coordonator de santier. pe cand a ajuns taica-miu si el, eram deja gata. Spre bucuria mea maxima, n-a gasit ce sa-mi comenteze.
MuciX
Au evoluat, slava c@catului, materialele. Ai lipici pe baza de apa (un soi de granule de amidon, iar pentru tapet din vinil mai au o rasina sintetica) pe care il aplici doar pe perete cu un trafalet. Tapetul in sine super usor de manevrat, nu face cute, etc.

Nu am o problema sa il montez, am deja experienta celui montat in baie, eram nehotarat daca sa mai dau si amorsa iniante. Am zis ca nu. Deja am luat lipici, diseara curat bine peretii iar maine dimineata ma apuc de treaba.
wolfin
Sa ne zici pt maine daca venim sa te ajutam.

Ora ...8..9..
maho
Tapetul in baie imi cam da cu virgula.
MuciX
Cum asa? Nu merita si baia sa arate dragut?
Agrig
L-am intilnit pe mesterul ce mi-a pus tapetul, amorsa a dat doar pe var si mai ales pe huma, rolul e sa izoleze culoarea veche sa nu patrunda pe fata tapetului.
bion
E lavabil?Ca altfel e nasol cu urmele maro de la degetul aratator. Sau ai ghiveci cu brustur in baie.
La austeritate germana clopapierul e de tinut la banca. rolleyes.gif
La chiveta strict pe maini si pe dinti restul nu mai e baden-baden ci duschen-duschen 19 grad.in cabina etansa.Kein tropfen daneben. Tapet empfindlich.
Acu o sa fie nasol ca auzii ca nu mai e voie sa faci baie pe plantatie.Te pui cu doiceordnung u. distziplin
wolfin
e mai mult de plans ..si nu de ras.

presupun ca daia ai faianta in baie..se spala mai usor. tongue.gif

e de pus la buda...pardon bulă!
maho
QUOTE(MuciX @ 5 Aug 2022, 10:44)
Cum asa? Nu merita si baia sa arate dragut?
*


Poate arata oricum si din gresie/faianta, ma gandeam la functionalitate si durabilitate (cu dezavantajul initial legat de deranj si cost).
wolfin
probabil e pus la oglinda..nu la dus.

oricum tendinta a fost/este mai putina gresie/faianta.

vopsea....tapet....piatra.
MuciX
Zona cabinei de dus are faianta, restul peretilor sunt albi, acolo am pus tapet. Tapetul este unul rezistent la umiditate mare.

QUOTE(Agrig @ 5 Aug 2022, 10:07)
rolul e sa izoleze culoarea veche sa nu patrunda pe fata tapetului.
*


Atunci sunt safe fara amorsa, peretele e dat cu lavabil alb, peste tapet de zugravit (nemtii ii spun malervlies).

bion
QUOTE(wolfin @ 5 Aug 2022, 11:31)


oricum tendinta a fost/este mai putina gresie/faianta.

vopsea....tapet....piatra.
*


Corect. Costa bani.
wolfin
da si nu.

manopera pt vopsea ceramica e aproape la fel ca pentru faianta. (la vopsea peretele trebuie pregatit..la faianta e direct pe gri)

diferentele nu sunt mari in bani.

si in depreciere..faianta tine 10 ani..vopseaua in 5 trebuie refacuta. deci costuri si costuri.


eu zic ca tine de gust nu de bani.

iar piatra ..numai ieftina nu e.
tatabobu
Chiar asa, piatra nu e ieftina, ca n-o gasesti pe toate drumurile. Stai nitel...
tatabobu
Da mai, incercasem sa pastisez asta care era despre sucul de portocale:

https://www.youtube.com/watch?v=7KbNJzQVTtM
wolfin
True.
bion
Corect. Marmura bate faianta rolleyes.gif
MuciX
QUOTE(MuciX @ 5 Aug 2022, 10:35)
Atunci sunt safe fara amorsa
*


Safe o l@e. sleep.gif

Cum "mai binele" e cel mai mare dusman al binelui, m-a mancat pe mine in DOS sa folosesc lipici "aftermarket", in loc de ala livrat de catre producator. doh.gif

Culmea, la cel din baie l-am folosit pe al lor si a mers totul super. In fine, la primele 2 foi l-am folosit pe ala cumparat de mine, abia stateau foile lipite, pe la margini a trebuit sa revin de 2-3 ori cu o pensula sa ma asigur ca e lipit cum trebuie etc. Dupa aia ne-am bagat picioarele si am scurs lipiciul ala intr-o punga, l-am amestecat pe ala OEM si a mers totul mult mai ok dupa.

Ca sa arunc lipiciul ramas a trebuit sa ma duc la un punct de colectare deseuri care il primeste; a fost "delicat" cu pungile alea in masina, am ajuns transpirat acolo. blush.gif

In fine, a iesit bine, fi-mi-ar de ras. dry.gif
einstein1984
back to the 70s
MuciX
Sa vezi ce mușama am pus pe masă wub.gif

9 Aug 2022, 10:03:
Radiane, au inceput sa se coaca "mardeiașii". wub.gif Au mai ramas cam inca pe atatea pe planta, sa vedem cand sunt si aia gata. Ma rog, asta e Scotch Bonnet, Habanero e lenes, doar 5 poame si niciuna coapta.

Imi pastrez cativa de mancat ca atare cu o friptura ceva, restul ii fac sos.

[attachmentid=1628141010] [attachmentid=1628141011]
radian
Arata frumos. Sa-i mananci sanatos. Deja am cateva saptamani de cand mananc ardei iuti din propria recolta. La ardei iuti se anunta o recolta nesperat de buna.

Rsiile sunt intarziate rau de tot. Mi-a aratat FB o aminitire de acum 5 ani. Am postat atunci poze cu tufele de rosii. Am avut in acel an o recolta incredibila. Am avut si peste 40 de bucati pe un singur boschet si jumatate erau deja bune de cules. Astazi abia prim rosie a inceput sa se inroseasca timid. Cred ca peste vreo saptamana o fi buna de papat.
nasty
Aveți apă potabilă la țară?
Care ar fi soluția pt un sat de 2000 locuitori? Osmoză inversă la pomparea în rețea sau individual, la fiecare casă?
https://romania.europalibera.org/a/campanie...a/32097031.html
“ Accesul românilor la apă a fost una dintre condițiile impuse României pentru a adera la Uniunea Europeană. Au trecut 15 ani de atunci și un sfert din populația României, adică milioane de oameni, nu are nici azi apă curentă. Iar cei care au se feresc să o bea. De ce?” ăștia ne obligă de 15 ani, ne dau și toți banii și noi NIMIC!

O toamnă neobișnuit de călduroasă, cu multe flori și ceva fructe:
https://youtu.be/90XCl0SmHis
einstein1984
Apa poate deveni potabila si cu metode mai ieftine decat osmoza inversa. Mai ales daca e deja potabila la captare.
paul_damian
Intotdeauna tratarea apei pentru un numar cat mai mare de consumatori va fi mai ieftina decat tratarea individuala. Plus de asta, poti supraveghea calitatea apei la sursa, sursele proprii pot suferi modificari majore fara sa iti dai seama (cazuri concrete: nivel de mangan crescut cu peste 10x sau aparitia nitritilor).
Ce inseamna "cea mai buna" o poate spune numai un specialist dupa ce vede buletinul de analiza chimic, bacteriologic si geologic.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.