Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: In Turcia cu masina
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24
tombarbar
bun sfat, dar in momentul in care in vama bate vantul si ghiseul e inchis, ce faci? iar la benzinaria aia mica de la giratoriu au doar pt 1 luna.

si nu stiu cat de relevanta mai e informatia din moment ce s-a petrecut acum cativa ani.
gotty
eu spun ce s a intamplat de atunci...mi e greu sa cred ca s a schimbat naravul intre timp...oricum,in vama n am gasit niciodata ghiseul inchis,nici la 3 dimineata...or fi aflat ca trec eu si au tinut deschis! tongue.gif

L.E.Cat e rovigneta pe 1 saptamana in bulgaria,parca 6 e,nu?
Urmatorul interval cat e ?1 luna?cat costa?
tombarbar
6 euro, desi pe chitanta scria 10 leva...deci daca aveti leva, dati leva, daca nu, merg si 6 euro, pierderea e mica pana la urma.

Cea pe o luna (urmatorul interval) era 15 sau 20 leva, nu mai tin minte exact, dar intre astea 2 valori se situa.
bubus
Ieri m-am intors din Turcia pe acelasi traseu descris de tombarbar. Vreau sa multumesc tuturor celor care au postat in aceasta sectiune , mi-a fost de real ajutor !

Va recomand cateva zile in Istanbul, este extraordinar - un oras cu o populatie cat a Romaniei , insa cu toata aglomeratia de acolo sunt putine masini lovite/zgariate .

La dus am alimentat in Bulgaria de la Lukoilul de langa granita ( Hamzabeli ) iar la intoarcere am completat 45l din Kusadasi care mi-au ajuns pana la vama bulgara ( acelasi Lukoil ) .
La intoarcere am plecat din Kusadasi spre Yambol unde am luat feribot-ul spre Istanbul - 1.10h dureaza calatoria si te lasa foarte aproape de centru , 1.5 km de Aya Sofia . Din Istanbul am venit pe autostrada pana aproape de granita .
Total km - 2218
Consum mediu - 6.3
Viteza medie - 73 km/h
Benzina - 140l

PS : benzina de la Turci am pus de 95 de la Shell 4.23YTL insa mi s-a parut ca s-a dus mai repede decat cea de la Bulgari rolleyes.gif .

tkx
QUOTE(tombarbar @ 7 Jun 2011, 13:21)
sau sa fii, nu? smile.gif)
nu stiu unde ai platit-o tu, acolo era pustiu si am platit 6 euro unui bulgar plictisit care a fost amabil si mi-a dat indicatii cum s-o lipesc, sa pastrez partea ramasa etc

so, fiecare cu aia ma-sii, cum s-ar spune...
*


Un "i" omis nu anuleaza ce am scris.
tombarbar
nici nu am sustinut asa ceva smile.gif

pana la urma, daca tu ai avut o experienta "neplacuta" intr-un punct, nu rezulta automat ca si ceilalti vor avea aceeasi, nu?

oricum, deviem de la subiect. pana la urma, cu cat mai multe info bazate pe experienta, cu atat mai bine pt cei care citesc ce se scrie pe aici.

bafta!
dragos.nic
Salutare,
e cineva care pleaca din bucuresti in turcia pe 28 sau 29 iunie? Eu plec spre kusadasi cu masina si poate mergem impreuna. Nu stiu ce sa fac daca sa plec pe 28 sau pe 29 pe la 4-5 dimineata astfel incat pe 29 seara sa ajung acolo. Stam 2 nopti pentru adland iar pe 1 plec spre antalya. Aveti idee daca se poate ce imi doresc eu sau trebuie sa mai dorm odata prin alta parte?
dragos.nic
Stie cineva programul feribotului care pleaca de la eceabat la canakkale?
Vali48
QUOTE(dragos.nic @ 19 Jun 2011, 09:03)
Stie cineva programul feribotului care pleaca de la eceabat la canakkale?
*



Vara din 30 in 30 de minute.
http://www.turkeytravelplanner.com/trans/S...es_ferries.html
schek
Buna!
Doresc in iulie sa merg pina la Istanbul.Traseul la care m-am gindit ar fi Bucuresti-Constanta -Balcic-Istanbul .Din cite am citit mai pe toate forumurile majoritatea ies pe la Giurgiu.
Va rog cine a iesit pe Vama Veche si a facut acest traseu sa ma ajute cu ceva informatii legate de drum,taxe etc etc.

Multumesc mult smile.gif
Thor1983
Eu l-am facut in sens invers acum 3 saptamani (Istanbul - Mangalia).

Taxe - nu cred ca se plateste nimic la Limanu (noi nu am platit nimic la trecerea din Bg in Ro); vamesii gretosi si nepasatori, nu s-au stresat prea tare cu noi.

Drumul prin Bulgaria e destul de anost, asfaltul e destul de prost prin cateva zone.

Daca nu ai treaba in mod deosebit pe litoral, mi s-a parut mult mai ok traseul descris aici - http://www.daciaclub.ro/In-Turcia-cu-masin...ml#entry2332588
danutzu_1069
schek
Intradevar, daca nu faci escala pe litoralul romanesc, nu are rost sa mergi prin vama veche. O zona nasoala in bulgaria este Burgas - Malko Tirnovo - granita cu turcia.
Tot ca ajutor... http://forum.softpedia.com/index.php?showt...&#entry10043275
schek
Multumesc mult pentru raspuns si pentru link-uri.Am ceva treaba in Constanta de aceea ma interesa aceasta ruta smile.gif
Vali48
QUOTE(schek @ 21 Jun 2011, 15:46)
Multumesc mult pentru raspuns si pentru link-uri.Am ceva treaba in Constanta de aceea ma interesa aceasta ruta  smile.gif
*



Merg destul de des pe ruta spre Burgas. Drumul e mai prost de la vama pana pe la Shabla. Dupa aia e ok. Daca nu vrei sa o iei pe "faleza" (e mult mai aglomerat), dupa Obrochishte (primul dupa Balcik) faci dreapta (pe stanga e o benzinarie Rompetrol parca...) spre Varna.
In Varna nu te uiti la semnalizatoarele ce indica Burgas la stanga, o ti inainte pe bulevard pana iesi din Varna. Eu pe aici merg si indiferent de ora trec destul de repede. Sa nu mai zic ca daca ajungi pe la 7 dimineata, in 10 minute ai iesit.

Mare atentie dupa Burgas sa nu mergi pe malul marii spre Sozopol-Tsarevo. Eu pe aici am mers prima data (dupa Via Michelin) si... 251.gif Intre Tsarevo si Malko Tarnovo a fost cosmar. Dupa ce iesi din Burgas, treci de un pod si pe dreapta era o fosta benzinarie. Faci dreapta imediat dupa ea, spre Malko Tarnovo. Nici pe aici nu e stralucit drumul dar nici nu se compara ce cealalta varianta.

Apoi e simplu, Derekoy, Kirklareli, autostrada... Istanbul yupy.gif

Drum bun
schek
Multumesc mult Vali smile.gif !
Este prima data cind ies cu masina in partea asta (Bulgaria,Turcia) si ma ajuta orice informatie.

Mai am citeva intrebari :
1.Imi poti spune cam cit costa taxa de drum in Bulgaria ,Turcia,te rog ?
2.De unde pot cumpara vinieta sau cum naiba se numeste smile.gif ?
3.Mai exista viza pentru Turcia ?Cam cit costa ?Se da direct in vama ?

Multumesc
Vali48
Schek,

1 vigneta de Bulgaria o cumperi din vama (dupa ce treci de control este o ghereta pe partea stanga). Nu mai stiu cat costa, 5-6 euro parca pentru 7 zile (mai mica nu au)
2...
3 Da, viza o iei in vama la turci. Daca-mi aduc bine aminte in jur de 10usd. Sa-ti faci cartea verde pentru Turcia, ca nu este inclusa in RCA-ul normal. Si daca masina nu este pe numele tau, iti trebuie procura tradusa in turca si stampilata la consulat.
4 Daca nu vrei sa platesti benzina cu card, dupa ghereta de unde cumperi vigneta este un shop care are casa de schimb euro sau ron/leva.
Daca mai ai intrebari, anytime smile.gif
danutzu_1069
Nu mai trebuie viza la turci => nu costa nimic...
AR-18-MOS
[Quote]ISTANBUL-EDIRNE[\quote]
Nu stiu ce denivelari sung acolo, dar sub 100km/h n-am lasat-o
schek
Vali,
multumesc pentru raspunsul prompt smile.gif

Mai am o intrebare si anume daca in Turcia se platesc drumurile?
Ai idee aproximativ la ei cit se plateste?

Am omis sa includ in mesajul anterior si intrebarile acestea smile.gif.

In Turcia am fost acum 2 ani cu avionul si am platit tot vreo 10 usd viza pe aeroport de asta intrebam daca mai exista viza la ei
aleksanders
viza nu mai este, iar plata se face doar daca folosesti autostrada - niste jeguri turcii- s-au scarbit in ultimul hal cei din personalul hotelurilor si in bazarul din istanbul abia daca mai negociaza cu tine -adio turcia - drumuri f proaste si oameni neprimitori
dragos.nic
de ce zici ca personalul hotelurilor s-au scarbit? Te referi doar la Istambul sau peste tot in turcia?
danutzu_1069
aleksanders

"drumuri f proaste si oameni neprimitori"
Probabil ai mers pe tarlale... de faci afirmatia asta....
Daca ei au drumuri f proaste, noi ce avem????

"oameni neprimitori"? atunci mergi tu linistit pe litoral la noi... la restaurant sa-ti tranteasca ospatarul farfuria pe masa si sa se miste in reluare cind ii ceri ceva... etc....

"s-au scarbit in ultimul hal cei din personalul hotelurilor" poate s-au scarbit... de uni romani... nesimtiti...
laurian
Ceva-ceva ai patit, de ai ramas cu asemenea pareri.
Eu ii consider pe turci cel mai primitor popor din Franta si pana in Grecia si Turcia.
In istanbul mai putin evident, e un oras mare, oricum.
Din punct de vedere al drumurilor, stau bine spre foarte bine, au construit sute de km de autostrada si drumuri cu 2 benzi in ultimii ani.
De fapt si din pacate, numai in Romania nu se construiesc autostrazi.

In privinta bazarului, era bine sa stii ca preturile sunt cev mai mari decat in alte parti, si aia platesc chirie, si depnde ce ai vrut sa umperi si cum ai negociat.

Am fost in martie in Istanbul, si am negociat in bazar, dar am luat fleacuri, ceva mai mult am luat din bazarul de mirodenii, dar acolo si reducerea a fost proportionala.

Iar mirodeniile le-am gasit mai ieftine decat in bazar in supermarket pe partea asiatica.

Iar despre hoteluri: pentru ca a fost nevoit sa ma deranjeze la 22:30, intr-o seara, in ziua urmatoare am gasit pe masa un bilet de scuze sui o cutie cu sarailii.

Se pare ca ai avut ghinion cat cuprinde, daca ai putut ramane cu asemenea impresii.
semit
BODRUM cineva? biggrin.gif
gotty
QUOTE(tkx @ 6 Jun 2011, 17:06)
tre' sa fi nebun sa iei vigneta d ela benzinaria aia jegoasa unde tot timpul stau grupuri de tigani bulgari.
*




QUOTE(tombarbar @ 7 Jun 2011, 13:21)
sau sa fii, nu? smile.gif)
nu stiu unde ai platit-o tu, acolo era pustiu si am platit 6 euro unui bulgar plictisit care a fost amabil si mi-a dat indicatii cum s-o lipesc, sa pastrez partea ramasa etc

*




QUOTE(gotty @ 7 Jun 2011, 13:26)
luati vigneta direct din vama nu va mai riscati la benzinaria aia...cand am iesit prima data din tara acum cativa ani pe la ruse m am dus si eu in benzinarie si am dat vreo 70-80 ron ,nu mai tin minte exact si m am intepat grav....
*



Saptamana trecuta fusei pana in bulgaria...am trecut vama,ghiseul inchis asa ca m am oprit la benzinaria din sensul giratoriu...imediat m au napadit amintirile de pe vremea lui ceasca...o hoarda de romani stateau la coada la vignete...cred ca erau vreo 30 ,cuminti ,ascultatori asteptand salvatoarea vigneta...ca sa nu mai zic ca smecherasii spuneau ca au numai cu valabilitate de 1 luna biggrin.gif ...asa ca am pus mana pe statie si niste 'colegi'binevoitori mi au spus ca 300-400 metri mai sus mai este o benzinarie unde aveau vignete si de 7 si de 14 zile si surpriza,nu era nimeni la coada.
driverx
QUOTE(semit @ 28 Jun 2011, 08:51)
BODRUM cineva? biggrin.gif
*



38.gif 38.gif 38.gif 38.gif 38.gif 38.gif 38.gif
semit
poti sa detaliezi? biggrin.gif
AR-18-MOS
Bale, bale, saliva, bale.
Deocamdata cam sufla vantul prin Kusadasi. sad.gif
pharaoh_c
QUOTE(semit @ 28 Jun 2011, 08:51)
BODRUM cineva? biggrin.gif
*



Poate noi mergem incolo.
Acum trei ani am fost in Bodrum si in Kusadasi,
Acum doi ani in Bodrum si Marmaris,
Acum un an in Bodrum si Fethyie.

In Bodrum am stat in Gumbet. In cei 3 ani am vizitat cam tot ce puteam in zona de vest, sud-vest.

Anul acesta ori Zakyntos (cred ca asa se scrie...) ori tot Turcia, prin aceeasi zona.
Noi am fost foarte placut impresionati de Turcia si de turci, popor foarte primitor.
In ce perioada mergi? Noi din 13-15august cam 10-11 cam 11 nopti.
aleksanders
QUOTE(danutzu_1069 @ 24 Jun 2011, 21:20)
aleksanders

"drumuri f proaste si oameni neprimitori"
Probabil ai mers pe tarlale... de faci afirmatia asta....
Daca ei au drumuri f proaste, noi ce avem????

"oameni neprimitori"? atunci mergi tu linistit pe litoral la noi... la restaurant sa-ti tranteasca ospatarul farfuria pe masa si sa se miste in reluare cind ii ceri ceva... etc....

"s-au scarbit in ultimul hal cei din personalul hotelurilor" poate s-au scarbit... de uni romani... nesimtiti...
*




nu am mers pe tarla- ci pe renumita lor autostrada de 3 benzi care mai peste tot ori e valurita ori in reparatie - ruta a fost la dus pe la Canakale-kusadasi si apoi Kusadasi - Istanbul - un drum plin de serpentine, gropi si denivelari ce e drept pe doua benzi;

am umblat ceva prin europa asta si pot spune ca de anul asta turcii nu mai sunt cum ii stiati de prin vacantele trecute - si ca termen de comparatie am luat un hotel de 4 stele din croatia si unul de 5 stele din kusadasi unde am avut ual;

s-au scarbit cu toti turistii - in hotelul in care am stat erau maxim 10 familii de romani, f putini tinand cont ca hotelul avea 250 de camere ocupate cam 80-90% si scarba o afisau oricarui turist, pentru prima data am apreciat ca nu faceau discriminare radmasa.gif

cat despre acei romani nesimtiti - inca mai sunt dar parca au inceput sa ii intreaca moldovenii(republica moldova), rusii si libanezii nesimtiti

bafta multa celor ce merg sa isi petreaca vacanta in turcia si sper ca acest fenomen sa fie doar in kusadasi

pentru cei care inca mai ridica in slavi ospitalitatea si drumurile turcesti ii invit sa petreaca o vacanta in croatia

28 Jun 2011, 16:39:
@laurian - partea cu istanbulul e alta- anul trecut a fost capitala cultural-europeana si i-au invatat prost turisitii - eu am asistat la o faza in care unui englezoi i-a cerut 27 de lire la care ala ii da 30 si ii zice sa pastreze restul, deci astfel de oameni au distrus bazarul biggrin.gif - de tocmit m-am tocmit si eu cu ei si a fost relativ ok - iar hotelurile sunt cam de tranzit si e normal sa lase putin de dorit - ideea e alta - de anul asta nu mai sunt turcii cu care ne invatasem...
danutzu_1069
aleksanders
Daca nu ti-a placut la kusadasi atunci mergi in Antalya... Iti vei schimba parerea... din toate punctele de vedere...
19vik
De 3 zile sunt in Turcia langa Kusadasi.
La bulgari, ghereta din vama cu viniete inchisa, la cateva sute de metri o cosmelie la care era o coada de vre-o 20 de romani pentru vinieta cu 7 euro/1 saptamana cu bon de 6 euro (cel utin asa mi-a zis unul care venea de la coada), vizavi o benzinarie cu alta coada, mai mica, 8 euro/1 saptamana, 16 euro/2 saptamani. In Ruse nu e obligatorie, asa ca l-am traversat si am luat de la OMV-ul de la iesirea spre Varna, doua saptamani, 2x10 leva, platit cu cardul.
Traversarea Bulgariei, un calvar, drumuri foarte proaste, sau pline de tiruri.
La Turci nu se plateste nimic, decat feribotul Eceabat-Chanakkale 11 euro (pe ruta asta). Aproape tot drumul, autostrazi in reparatie sau in constructie, dar chiar si asa se circula foarte bine, drumurile destul de bune. La autostrazi se lucra chiar si sambata si dumunica dupa-amiaza... spre deosebire de noi, unde nu se lucreaza nici-o data.
PS: turcii mi se par la fel de primitori, sau neprimitori ca si anul trecut, ca si acum doi ani, ca si acum 4 ani... si sunt pentru prima data in Kusadasi, pana acum am fost numai in zona Antalia.
semit
QUOTE(pharaoh_c @ 28 Jun 2011, 16:12)
Poate noi mergem incolo.
Acum trei ani am fost in Bodrum si in Kusadasi,
Acum doi ani in Bodrum si Marmaris,
Acum un an in Bodrum si Fethyie.

In Bodrum am stat in Gumbet. In cei 3 ani am vizitat cam tot ce puteam in zona de vest, sud-vest.


In ce perioada mergi? Noi din 13-15august cam 10-11 cam 11 nopti.
*




23.07-30.07- Diamond of Bodrum smile.gif
St
O sa mori de cald...
jonicv
Am plecat din Craiova sâmbătăla 00.20 pe ruta Caracal Alexandria Ghimpați Giurgiu.Porțiuni din Craiova-Caracal și Caracal-Alexandria sunt în reparații dar la acea oră drumul era liber și s-a mers cu 110-120. Am ajuns în Giurgiu la 04.20 după 238 km șiun consum mediu de 3,9 l la 100 km.(cu Renault Megane 1,5 dci). Am făcut plinul în Giurgiu și la 04.40 am intrat în Bulgaria (după plata a 25 RON taxa de pod). În Bulgaria traseul a fost Russe-Razgrad-Tîrgoviște-Omurtag-Kotel-Yambol-Elhovo-Lesovo. Rovigneta am cumpărat de la benzinărie Prima sau a doua parcă după sensul giratoriu. Nu cunpărați din sensul giratoriu că au prețuri duble. Deci 2 rovignete pe 7 zile 6x2 = 12 euro. Păstrați bucata de stick care rămâne după ce o lipiți pe parbriz, poate fi cerută la ieșirea din Bulgaria. Am luat rovignetă și de întors să nu mai pierd vremea în vamă cumpărând-o de acolo la întoarcere. Porțiuni proaste și foarte proaste: între Razgrad și Tîrgoviște porțiunea Bistra-Tîrgoviște 20-25 km. și între Yambol și Elhovo porțiunea Okon-Centura Elhovo 6-7 km. În rest am mers cu 110-120 în afara și 70 în localități. Pentru cei fără GPS (ca mine) indicatoarele te scot unde trebuie. Ceva probleme în Omurtag. Parcursul de 305 km a fost făcut în 4 h 20 min. La 09.00 eram în vamă la Lesovo. Ploliție pe traseu NIMIC. Am făcut plinul full la benzinăria LUK OIL de la bulgari preț motorină 2,36 leva/litru.(consum mediu în Bulgaria 4,25). Tot drunul a fost liber, rar vedeai câte o mașină. Este o casă de schimb valutar cu următoarele cursuri c/v : 1 EURO 1,93/1,98 LEVA și 1 leva 0,76/0,88 lire turcești (iese o paritate de 2,60 lire la 1 euro).Recomand să schimbați acolo și dacă este posibil în bancnote mici de 5 sau 10 lire.
După o pauză mai lungă, la 10.00 ne-am așezat la rând în vamă. La Bulgari brânză dar la turci: ghișeu pt pașapoarte, ghișeu pentru mașină (nu este nicio problemă dacă propietarul mașinii este în mașină- se dă pașaportul acestuia), gișeu pt cartea verde (dacă e cazul). Totul a durat cam mult 1 h deși era culoar pt turisme.La 11.00 ieșeam din vamă. Tineți drumul spre Edirne după indicatoare (GPS-ul colegului ne-a scos din drum și ne-a ocolit vreo 40 Km). În fine am intrat pe autostrada Edirne-Istanbul fără cardul KGS. Recomand a se citi postul nr.624 parcă care este foarte explicit în ceea ce privește deplasarea pe autostradă. Prima barieră-prima țeapă Colegul s-a băgat unde nu trebuie (nu pe NAKIT/CASH) și un turc ne-a ușurat de 50 de lire de fiecare ca să ne ridice bariera. La următoarea barieră am oprit înainte de a intra și am luat un card KGS de la o mașină cu firma lor 15 euro / încărcat 30 lire. Pe autostradă în Istanbul urmăriți indicatorul de Ankara. Se vede undeva în stânga stadionul lui Galatasaray- Ataturk Telecom parcă. Se merge pe autostradă până se ajunge la un indicator SAPANCA.(se trece de Izmit și Bursa) Acolo se face la dreapta și se iese de pe autostradă.Există undeva pe autostradă un Mc Donalds dar vă recomand să aveți lire. Noiam plătit în euro la o paritate 1/1,8.
După ce se iese de pe autostradă se urmărește indicatorul de Ankara – Bilecik (drum foarte bun pe 2 benzi pe sens) în continuare Kutahya – Antalya . Noi am mers pe varianta Burdur și drumul e bun 2 benzi pe sens și 110-120 Mai sunt pe traseu gâtuiri unde se îngustează la o bandă pe sens dar ăn general e bun. Viteze de deplasare : 120 pe Autostradă, 110-120 în afara localităților și 60-70 în localități. Poliție nu prea am văzut, dar se adeverește faptul că turcii nu presemnalizează (flash) aporpierea aceseia. Lesovo-Antalya (Lara Kundu) 1050 km cu pauză de noapte –odihnă. Recomand să faceți rezervare de cazare undeva în Kutahya sau Afyon. Noi am mers pe principiu că ne cazăm unde nu mai putem merge și ne-am tepit cu un motel nașpa undeva între Kutahya – Afyon.
Despre CL: din plinul de la bulgari am ajuns în Antalya cu rezervorul 1/2 alimentînd o canistră de 20 l. Când am făcut pauza. Am consumat pe cei 1050 km circa 44 l . Prețul motorinei variază între 3,3-3,9 lire turcești. Dacă alimentați și plătiți în euro paritatea este 1euro la 2 lire (de aceea recomand să cumpărați lire din vamă). În Antalya GPS-ul colegului ne-a învârtir 50 minute până să ajungem la Lara Kundu. De aceea recomand să urmăriți indicatorul de aeroport Vă scoate mult mai repede și mai drept.
Pentru drumul de întors am optat pe varianta ANTALYA-IZMIR¬CANAKKALE¬EDIRNE-LESOVO și același drum prin Bulgaria.
Am plecat de la hotel la 10.20 .Urmăriți indicatorul de aeroport, iar când ajungeți la intersecția acestuia faceți dreapta spre Burdur (la stânga se lasă aeroportul). Continuați să urmăriți indicatorul de Burdur iar la o intersecție faceți stânga spre Denizli. Am ajuns aici la 13.15 cu vitezele menționate mai sus - de regulă 110 – drumul permite e pe 2 benzi pe sens.La Aydin am ajuns la 15.15 unde am intrat pe autostrada cu cardul KGS În Izmir am ajuns la 16.35 și sunt indicatoare foarte clare spre Canakkale.Bucata Izmir-Canakkale este un pic mai dificilă deoarece sunt multe localități.Am ajuns la Canakkale la 21.15 după 810 km. Dacă vreți să alimentați este cazul să o faceți în partea asiatică prețul variind între 3,54 lire /l în Lara kundu și 3,56-3,58 pe traseu până în Canakkale (vorbesc de motorină) Am înnoptat la hotel Kotel în Canakkale (50 euro tripla + 3 euro parcarea) cu rezervare. Recomand să rezervați parcare penrtu că în Canakkale este o porblemă parcatul. Am mâncat la un fast food lângă orologiu cu 6 lire o porție de piept de pui cu garnitură de orez și cartofi pai (foarte mare și sațioasă porția) . Coca cola/pepsi 2 lire, apa plată de 0,5 l este 0,5 lire.
A doua zi am trecut cu feribotul la ora 10.00 Este feribot din 30 ân 30 de minute. Preț : 23 lire. Durata traversării circa 30 de minute. În Eceabat am alimentat cu 3,68 lire litru și am mers pe itinerarul Eceabat-Gelibolu-Keșan-Edirne-Hamzabeyli (vama turca).la 14.00 eram în vamă.S-a trecut repede pe la turci iar la bulgari a urmat dezinsecția (2 euro pe chitanță + 1 euro comisionul băncii =3 euro total) pașapoarte , alimentat în aceeași stație de data asta cu 2,46 leva / l și la 14.45 am plecat spre România. Pe traseu am văzut cel puțin 6-7 echipaje de poliție (de regulă la inttrarea/ieșirea din localități). Drumul a fost mai aglomerat ca la dus, dar la 19.20 intram în Russe. Prețul motorinei în Bulgaria a variat 2,42-2,48 leva /l. Am plătit 2 euro (4 leva ) taxa de pod și am intrat în România fără a se ni se mai verifica pașapoartele. Au fost verificate scurt la români și țară scumpă țară. Din Giurgiu fiecare pleacă unde are nevoie.
Cam asta a fost pe scurt drumul cu mașina până la Lara Kundu în Turcia și înapoi.
Dacă mai aveți nevoie de informații și vi le pot da , cu mare drag.
tombarbar
@jonicv - intrebare:

daca tot recomanzi postul 624, de ce naiba nu ati luat kgs de la bun inceput? smile.gif

ref GPS - dubios tare instrumentul, tot harta e cea mai buna!
driverx
E dubios daca nu ai harti bune, daca nu faci un review la traseu dupa ce GPS-ul la calculat. E important sa faci asta.

Daca introduci destinatia, dai GO si dupa aia mergi ca bou', ai sanse mari sa o iei razna.

Eu studiez putin pe internet care e traseul optim (de exemplu un topic ca acesta), fac ruta pe GPS, ma asigur ca e cea buna, si dau pedala. Prea putin ma uit pe GPS si nici ocoluri de 40 km nu fac.

Steffan
Dacă mergeți în Turcia cu mașina și doriți să treceți în altă țară cu feribotul, dar fără mașină e posibil să aveți probleme. Eu am încercat să trec din Kussadasi pe insula grecescă Samos cu feribotul (fără mașină) și într-o primă fază nu mi s-a permis accesul pe feribot.

Se pare că există o lege ce interzice părăsirea țării (Turcia) fără bunurile cu care ai intrat. (pe pașaport se aplică o ștampilă care indică faptul că ai intrat cu mașina).

Agenția de turism care intermediază traversarea cu feribotul (cel puțin în cazul meu) a uitat să-mi precizeze de această lege deși mi-a cerut pașaportul și și-au notat datele.

La vamă nu am fost lăsat să trec, apoi a venit un alt om de acolo care mi-a explicat de existența legii și mi-a reafirmat că nu pot să trec fără mașină. (interesant e că respectivul feribot e doar pentru oameni, nu dispune de locuri pentru automobile)

Mai apoi a venit cineva de la agenția care deținea feribotul și s-au făcut copii după talonul auto, cartea verde și tichetul de parcare în care fusese lăsată mașina în Kussadasi. Toate parlamentările, xerox-urile după acte au durat aprox. 45 minute, suficient cît să prin feribotul cu 5 minute înainte de plecare.

Toată pățania a sunat asemenea cu multe întîmplări de pe plaiurile mirotice: nu ești informat cu privire la numite aspecte dar se încasează banii, ți se spune că nu se poate ca mai apoi să-ți ceară niște acte și să se poată, dar cu pierdere de timp și nervi. Semănăm al dracului cu otomanii dar am preluat mai mult lucrurile rele.

Nu vreau să vă sperii, lucrurile au decurs în general foarte bine în Turcia dar am considerat că e necesar să vă spun de întîmplare, poate unul din voi vrea să treacă cu feribotul în altă țară și să lase mașina în Turcia pentru o zi sau mai multe.
gibonu
@ Steffan

Fara sa te superi pe mine si fara sa crezi ca fac pe desptul.

Daca te documentai putin inainte de plecare, aflai de interdictia de a parasi Turcia fara vehiculul cu care ai intrat.
Ca te duci in Samos sau in Singapore, asta chiar nu conteaza.

Ca tot vorbeam de Singapore, pe la inceputul lui 2010 cineva de aici de pe forum a fost in Sigapore cu Turkish Airlines, plecare din Istanbul.
Iar pana la Istanbul s-a dus cu masina proprie.
Omu s-a documentat inainte de plecare si a aflat ca singura posibilitate de a parasi Turcia fara vehiculul cu care a intrat era sa lase masina intr-o parcare speciala, a vamii.
Ca parcarea era inchisa cand a ajuns el acolo, conteaza mai putin.
Face parte din farmecul Orientului.

Din cate stiu (fara sa am pretentia ca am dreptate) interdicatia asta are legatura cu taxele foarte mari pe care turcii le platesc pentru masini.
Am inteles ca cu banii pe care ii dai in Turcia pe un Ford Fiesta, in Romania iti iei Focus.


Oricum, pana la urma s-a rezolvat si ai ajuns in Samos.
Deci nu-a chiar asa de rai turcii.

Steffan
Da, am și eu o parte din vină. Totuși, agenția de turism ar fi trebuit să-mi spună de acest lucru înainte de a-mi lua banii, mai ales că au cerut pașaportul și deci puteau verifica dacă s-a intrat cu sau fără mașină.

Plecarea în Samos a fost mai mult o chestie de moment, nu a fost planificată din țară și din acest motiv nu am știut de respectiva lege.

Turcii nu-s deloc răi și e o țară care merită vizitată.
BigDaddyAdy
QUOTE(jonicv @ 18 Jul 2011, 09:46)
Este o casă de schimb valutar cu următoarele cursuri c/v : 1 EURO 1,93/1,98 LEVA și 1 leva 0,76/0,88 lire turcești (iese o paritate de 2,60 lire la 1 euro)



Nu prea inteleg de unde iese paritatea de 2,60 lire la 1 euro ca mie imi iese cam 1,4 din ce ai scris tu
gedan
plec in turcia pe 27 august, dimineata devreme. mai sunt doritori?

5 Aug 2011, 10:36:
de obicei merg prin veliko tarnovo si pasul sipca.
a fost cineva anul acesta prin gurkovo? vreau sa stiu daca se circula normal, anul trecut se lucra la drum.
BigDaddyAdy
Noi plecam 2 masini pe 06.08.11 spre Kusadasi pe drumul "Ruse-Osenets-Popovo - apoi DN51, apoi dreapta pe DN74 pana la targovishte de unde o luati tot in jos fara pb spre Omurtag-kotel-elhovo-granita" descris de tombarbar
zugry
pe 20.08, plecare din Galati, 2 masini, destinatie Bodrum, via Calarasi/Silistra - Malko Tarnovo - Kilitbahir / Canakkale - Kucukkuyu

Intrebare: stie cineva o cazare buna in zona Kucukkuyu?
Dan98
QUOTE(gibonu @ 28 Jul 2011, 13:27)
@ Steffan

Fara sa te superi pe mine si fara sa crezi ca fac pe desptul.

Daca te documentai putin inainte de plecare, aflai de interdictia de a parasi Turcia fara vehiculul cu care ai intrat.
Ca te duci in Samos sau in Singapore, asta chiar nu conteaza.

Ca tot vorbeam de Singapore, pe la inceputul lui 2010 cineva de aici de pe forum a fost in Sigapore cu Turkish Airlines, plecare din Istanbul.
Iar pana la Istanbul s-a dus cu masina proprie.
Omu s-a documentat inainte de plecare si a aflat ca singura posibilitate de a parasi Turcia fara vehiculul cu care a intrat era sa lase masina intr-o parcare speciala, a vamii.
Ca parcarea era inchisa cand a ajuns el acolo, conteaza mai putin.
Face parte din farmecul Orientului.

Din cate stiu (fara sa am pretentia ca am dreptate) interdicatia asta are legatura cu taxele foarte mari pe care turcii le platesc pentru masini.
Am inteles ca cu banii pe care ii dai in Turcia pe un Ford Fiesta, in Romania iti iei Focus.
Oricum, pana la urma s-a rezolvat si ai ajuns in Samos.
Deci nu-a chiar asa de rai turcii.
*



Poate s-a mai schimbat situatia smile.gif Am un prieten care a plecat joia trecuta spre Singapore din Istanbul si a lasat masina in parcarea aeroportului Ataturk. Nu este nicio parcare a vamii, este parcare publica, a platit long term parking pe 15 zile si s-a dus la checkin fara intrebari suplimentare.
driverx
Nu se mai merge in Turcia cu masina? E cam liniste pe aici.

Am citit azi ca podul de la Ruse ar fi gata. Alte chestii de stiut pe drumul catre Kusadasi?
gibonu
@ Dan98

Orice este posibil.
Sa inteleg ca atunci cand intri in Turcia nu ti se mai trece vehiculul in pasaport?
Ultima data am fost in Turcia in octombrie 2010 si atunci se trecea vehiculul in pasaport.
Ma mai duc odata peste 3 saptamani si vad atunci despre ce e vorba.

Insa sincer, nu cred ca turcii au renuntat la politica lor de trecere a vehiculului in pasaport.
Cred, fara sa am pretentia ca am dreptate, ca colegul tau s-a riscat putin lasand masina in parcarea normala.

Si omu' despre care spuneam eu ca a fost la Singapore a facut la fel, dar a avut ceva emotii.
Iar despre parcarea vamii, spunea ca stie dupa ce s-a documentat temeinic (ambasada Turciei, mail-uri, etc).
Gasesti postarile lui in sectiunea asta, undeva pe la inceputul lui 2010.
florinbad
QUOTE(driverx @ 4 Sep 2011, 11:40)
Alte chestii de stiut pe drumul catre Kusadasi?
*


Chestii normale:
- 27 lei taxa pod dinspre partea romana
- 10 leva vigneta pe 7 zile (aprox. 5 euro). Daca nu gasesti vigneta la ghiseul din vama, poti sa mergi fara vigneta prin Ruse, pana ce gasesti una la o benzinarie de firma (OMV, Shell, LukOil). La benzinariile no-name vigneta este mai scumpa si au tendinta sa te pacaleasca, mizand pe faptul ca te grabesti.
- daca nu esti sigur pe GPS, cumpara o harta bilingva engleza-bulgara (costa 10 leva). Te va ajuta foarte mult.
- sa alimentezi neaparat la granita bulgaro-turca! Benzina in Turcia este 4.30 - 4.55 lire/litrul
- schimbi o parte din valuta la Edirne sau Canakkale (aici am schimbat cel mai bine, la o casa de schimb din apropirea turnului cu ceas - e la 100 metri de feribot)
- taxa feribot Eceabat - Canakkale 23 lire (masina + ocupanti)
- cand cobori spre Kucukkuyu sa nu cumperi nimic de la tarabele aflate pe margine; aceleasi produse le gasesti la jumatate de pret in Kusadasi sau Canakkale. La fel, sa nu cumperi nimic din bazarul aflat la intrarea in Efes. Toate au preturi de 2-3 ori mai mari decat in Kusadasi
- daca produsele au pretul afisat, atat este pretul; daca nu au pret, se poate negocia cu turcul
- la bucata de autostrada Izmir - Selcuk, nu te pot ajuta deoarece eu am cumparat un card de la romanii intorsi din Turcia si nu m-am uitat dupa gherete. S-ar putea ca la intrarea pe autostrada sa vezi gheretele pentru cardul KGS pe dreapta. Pe aceasta bucata de autostrada mi s-au luat de pe card 4 lire (aprox 2 euro). Cardul in sine costa 5 lire, mai pui pe el 10 lire si este de ajuns pentru dus-intors.
driverx
Chiar....bine ca mi-ai adus aminte. Trebuie sa imi caut cardul KGS ca eu nu mai dau iar 10 Euro smile.gif

Dragute preturi. Mersi de update. Stiu ca e ceva diferenta cand compari pretul benzinei TR cu cea din granita, dar ultimile dati tot ghinion am avut. Ba nu aveau juice, ba nu era nimeni pe acolo....
mikely
Multumesc celor care au scris la acest topic.M-a ajutat foarte mult.Voi face un scurt upgrade.Recomand GPS cu harti cat mai noi si harti pe suport de hartie.Sa nu aveti cauciucuri de iarna.Asfaltul din Turcia este pietruit si e foarte zgomotos
Am folosit ruta Buc-Ruse-Veliko Tarnovo-Nova Zagora-DN55-aproape Svelingrad-Edirne-Istanbul-Bursa-Izmir-Kusadasi-Yalikavak-Bodrum-Fethiye-Oludeniz-Izmir-Canakalle-Edirne-DN76/DN55-Nova Zagora-Buc cu o masina de clasa mica-60CP.

Pana la Valiko Tarnovo drumul e ok.(2 echipaje de politie)

Veliko Tarnovo-Nova Zagora drum cu multe curbe,dar foarte liber in timpul zilei.La intoarcere am venit noaptea si am prins foarte multe tiruri.(drum ok si fara politie)

NovaZagora - aproapiere Svelingrad drumul este practicabil-fara politie.(il recomand pe timp de zi)

In vama ,dupa ce treci de vama cu Bulgaria,exista un mall duty free si la intrare lui este o masuta pe care scria KGS.Nu era nimeni cand am trecut eu pentru ca e era Baiyram Ramandam(orele 11:00AM).La 12:00 am iesit din vama si am intrat pe autostrada.
Nu am platit autostrada pentru ca era sarbatoare.M-am uitat cand am intrat la barierele de pe autostrada : 3xOGS si 2 x KGS.Nu exista acea parcare de care se vorbeste in celelate posturi.Poti opri pe partea dreapta,dar e foarte greu de traversat pe partea cealalta unde este cladirea de unde poti lua cardul KGS.

Cand am ajuns in Istanbul am crezut ca am gresit estul si eram in vest.Asta pana am dat de aglomeratia de pe centura si din centru.Bucurestiul e mic copil pe langa circulatia haotica din Istanbul:schimbari de benzi fara semnalizare,radare fixe,depasiri cu incadrare la 20 de cm in fata ta.Dupa ce m-am prins cum sta treaba si la ei am aplicat legea romanului din Bucuresti(cine are tabla tare poate sa se bage):90-100 km/h in coloana la 20 cm distanta.Tre sa ai ceva experienta de sofat si frane foarte bune .

Istanbul-Kusadasi :autostrada,apoi drum cu 2 benzi pe sens.Se conduce foarte relaxat pentru ca au masini foarte vechi si usor de depasit(ex.foarte multe dacia renault 9-12).Toata lumea foloseste banda 2 numai pentru depasiri.Localitatile nu sunt delimitate,se lucra la drum si pe portiuni mici s-a circulat pe un sens si cu restrictie 50-70km/h.Am incercat la un moment dat sa conduc romaneste : 70 in localitate si 100-120 in afara,dar m-am trezit cu 120km/h in localitate(Bursa) si un tir m-a ajutat(s-a bagat in fata mea si m-a facut sa franez pana la 50 la ora.La inceput mi s-a parut ciudat,dar dupa am inteles.Era un radar fix si dupa radar era politie.La ei politia e in nr.mare,blocheaza banda 2 si opresc mai mult masinile cu numere straine.)

Kusadasi - Pamukkalle-Kusadasi:autostrada pana la Aydin(nu am platit pt ca era Baiyram) si apoi drum cu 2 benzi pe sens.Dupa ce m-am intors de la Pamukkalle am trecut prin Denizli pentru prosoape.
Am ajuns si in mall-ul din Denizli unde am mancat foarte bine la ultimul etaj-mancare turceasca.Nu m-am putut intelege cu nimeni in mall pentru ca nu stiau bob de engleza.La iesirea din Denizli am oprit sa iau prosoape si cand sa pornesc pauza- a murit bateria.Avea 4 ani.Tot timpul am mers cu faruri si aer conditionat.Am avut noroc pentru ca tipul care mi-a vandut prosoapele stia un pic de engleza si m-a ajutat cu un prieten care lucra la reprezentanta Opel.Mi-a adus o baterie GM - 100euro si gata de drum mai departe.

Kusadasi-Bodrum : am mers cat mai aproape de faleza si nu recomand acest drum.Drumul este pe un singur sens,valurit si mai tarziu pietris;la un moment am zarit un copac in mijlocul drumului.

Bodrum - Fethiye:acelasi drum cu 2 benzi pe sens,mai multa politie ,mai multe lucrari,urcari si coborari dese prin munte.Foarte greoi deoarece prindeai masini care carau pitris si nu puteau fi depasite.Turcii nu se bagau pe linie continua.Spre Fethiye este un tunel care poate fi ocolit -3TLY.

Fethiye-Canakkale:autostrada pana la Izmir- se poate opri sa cumperi card la iesire (5 lire cardul si 5 credit),apoi drum cu multe localitati,lucrari si foarte multe echipaje de politie.Am fost oprit pe dreapta si mi-a zis ca am avut in localitate 107km/h.Nu stia pic de engleza si nu m-am putut certa cu el.Mi-a zis ca ma costa 290TLY/130euro.Ghinionul meu ca aveam vreo 2 bacnote de 50euro.I-am dat si lui una si am plecat mai departe.In schimb mi-a dat o sticla de apa plata la 1/2 pe care scria SMILE.Tari politaii astia de la ei.Stiu sa-si vanda marfa.
Feribotul este 23 de TLY.

La vama turco-bulgara toate masinile trase pe dreapta (ultima bariera).Tot ce era in masini era pe jos si controlat.Eu am scapat pentru ca blocam bariera si au zis sa-i dau drumul.
Am facut dezinsectia 3 euro parca.
Vignieta bulgara 5 euro ,fata de 7euro de pe centura Ruse.
GPS nu a vazut ocolirea spre autostrada si am gresit drumul.Am mers pe autostrada pana la iesirea pe drumul DN76(drum valurit,ingust si asfalt decojit pe portiuni),pana la intersectia cu DN55.DN55 este exact cum s-a descris in celelate posturi.
Dupa 21ore de condus+cateva pauze mai aveam aprox 300 km pana la vama romana.Pe la Nova Zagora a venit si Mos Ene ,dar m-a trezit puhoiul de tiruri.M-am bagat intre ele si pan la Ruse pot spune ca am dormit.Mergeau pe curbele din munte cu 90-100km/h.
Trecerea pe podul de pe Dunare : 6 euro la noi/2 euro la Bulgari.(nu se mai asteapta,s-au finalizat lucrarile).
Media Fethyie-Canakkalle-Bucuresti km/h:50-70km.(25 ore)

Recomand intoarcerea din sudul Turciei pe Istanbul.

E posibil sa fi scapat ceva sau sa nu fi scris pe intelesul tuturor.
Astept intrebari...

21 Sep 2011, 22:34:
Am uitat: se poate iesi pe insule fara masina(eu am incercat pe KOS).Completezi o foaie la agentia care vinde bilete pentru feribot.Din Bodrum nu exista feribot pentru auto.Cel putin asa ne-au spus angajatii de la bilete.
Am intrebat la politia din vama Bodrum daca pot iesi fara masina si mi-a aratat acea hartie prin care dai o declaratie ca parasesti Turcia fara masina pentru x zile.Problema e alta:taxa de parcare in Bodrum pentru 24 de ore era 20 de euro cel mai ieftin.Eu am negociat 4 zile si ajunsesem la acest scor/zi.
Dar am preferat sudul Turciei si nu-mi pare rau.
In afara de faptul ca inca nu se poate vorbi engleza la turci nu am ce sa le reprosez decat faptul ca muncesc foarte mult.

PS:Ca sa simti cultura turcilor trebuie sa treci prin Istanbul.Turcia nu inseamna numai
ALL INCLUSIVE.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.