Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Romania - santierul autostrazilor
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Stiri
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121
vijelie
Ploiesti - Buzau - Focsani face parte din coridorul 9 paneuropean, care duce la Moscova.
Se studiaza din 2001 dar a fost abandonat in favoarea autostrazii Tg Mures - Iasi, care apare in programul de guvernare USL, preluat de la PDL.
nokia_6260
pe tg mures iasi o sa mergem prin 2079
vijelie
Cf planului, in 2015 va fi gata la nivel de cate o banda pe sens biggrin.gif
papa_mulo
Da, da, mai taie din ele da-le...mai bine corectati marcajele alea pe Bucuresti-Ploiesti si scoateti semnele alea cu limitare la 100. Autostrada p88lii ...
IsNa
QUOTE(vijelie @ 10 Sep 2012, 20:08)
Ploiesti - Buzau - Focsani face parte din coridorul 9 paneuropean, care duce la Moscova.Se studiaza din 2001 dar a fost abandonat in favoarea autostrazii Tg Mures - Iasi, care apare in programul de guvernare USL, preluat de la PDL.
*




Hmmm, avand in vedere destinatia, si noua noastra orientare geo-politica, ori una ori alta ar putea gasi fonduri in perioada urmatoare... wink.gif
george_scala_2004
QUOTE
TRANSALPINA, INVITAȚIE SPRE MOARTE. Cel mai frumos drum din România este și cel mai periculos

Drumul trebuia terminat din aprilie, noul termen este octombrie, dar nu va fi gata nici la anul. Lipsa parapeților face ca traseul să fie extrem de periculos. Sunt porțiuni unde pasagerii ar trebui să meargă cu pătura în cap, atât de amețitoare sunt hăurile de pe marginile șoselei. Oficial, drumul e închis, dar se circulă intens, fără nicio opreliște.

Fără parapeți și marcaje, drumul este foarte periculos, deși e cel mai frumos din țară

CNADNR spune că drumul va fi gata în octombrie, însă realitatea din teren arată că șansele ca termenul comunicat de companie să fie respectat sunt nule. Zeci de mii de români și-au riscat viața pe cel mai înalt și mai spectaculos drum din țară.

Rânca – Obârșia Lotrului, 30 de kilometri de pericol

Drumul considerat de mulți a fi mai spectaculos chiar și decât Transfăgărășanul a devenit o adevărată atracție turistică. Deși, oficial, este închis, drumul are parte de un trafic destul de intens: 5.000 de vehicule într-un interval de 12 ore, după cum rezultă din datele furnizate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.

În mod normal, șoseaua trebuia să fie gata, pe toți cei 140 de kilometri ai săi, încă din aprilie anul trecut. La ora actuală, porțiunea sa cea mai spectaculoasă, cea cuprinsă între stațiunea montană Rânca și Obârșia Lotrului, lungă de aproximativ 30 de kilometri, nu este securizată. Parapeții lipsesc, iar de marcaje nici nu poate fi încă vorba.
Pe porțiunea spectaculoasă, parapeți există, pe câteva sute de metri, doar în Pasul Urdele, unul dintre locurile în care mulți dintre turiști se opresc pentru fotografii.

Contraindicat celor slabi de înger.

„Am făcut greșeala să trimit niște prieteni la plimbare pe Transalpina. Soția amicului meu a stat tot drumul pe bancheta din spate, acoperindu-și capul cu o pătură, ca să nu vadă nimic. Așa i-a fost de frică pe-aici. Eu am râs când m-a sunat și mi-a povestit, dar ea, săraca, a trecut prin sperietura vieții ei", spune Radu Berlescu (43 de ani), un hunedorean pasionat de plimbările la munte, cu sau fără mașină.

„Am mai venit pe-aici prin mai, anul ăsta. Dintr-o dată s-a pus o ceață de n-am mai văzut aproape deloc. Am avut noroc că am găsit un loc în care să trag mașina în afara drumului. Fără parapeți și fără marcaje mi-a fost frică să merg mai departe. Nu mi-a fost niciodată frică pe drumuri, mai ales că am deja un milion de kilometri făcuți, toți în România, însă atunci m-au luat fiorii. Aici sunt o zeci de locuri în care dacă ai ieșit de pe asfalt, cazi în hău sute de metri", adaugă Mircea Popa (50 de ani), șofer profesionist.

Termene depășite

Lucrările la porțiunea extrem de periculoasă dintre Rânca și Obârșia Lotrului au început în octombrie 2008, iar întregul drum trebuia finalizat în aprilie 2011. Reprezentanții CNADNR spun că data-limită nu a putut fi respectată din cauza a fel de fel de situații neprevăzute cu care s-au confruntat constructorii: de la ploi torențiale care au provocat torenți, la alunecări de teren, sau perioade în care nu s-a putut lucra din cauza vremii, mult mai capricioasă la 2000 de metri altitudine.
Așa se face că pe lista de lucrări au apărut puncte suplimentare, iar termenele de finalizare s-au decalat. Ultimul termen de finalizare comunicat de CNADNR este 30 octombrie 2012. Asta cu toate că tot CNADNR spune că, la 14 septembrie 2012, pe întreaga lungime a Transalpinei, constructorii mai aveau de montat 6.000 de metri de parapeți metalici, 20.000 de parapeți rigizi din piatră și 5000 de metri pătrați de plase metalice de protecție, lucrări la care se adaugau 185.000 de metri pătrați de asfalt și 75.000 de metri liniari de șanțuri și rigole.
Fiecare, pe răspunderea lui

Sectorul de drum dintre Obărșia Lotrului și Rânca este oficial închis circulației publice. Reprezentanții inspectoratelor de poliție din Vâlcea și Gorj, județele pe raza cărora se întinde porțiunea cea mai periculoasă a Transalpinei, recunosc că, din curiozitate, au făcut și ei cel puțin o plimbare pe drumul amintit, drum pe care, dacă vrei să te simți cât de cât în siguranță, trebuie să rulezi cu cel mult 30 de kilometri pe oră.

Șefii serviciilor de Poliție Rutieră din cadrul celor două inspectorate de poliție, spun că, până acum, nu s-au înregistrat accidente grave pe cea mai înaltă șosea din România, menționând că, șoferii își asumă întreaga responsabilitate pentru eventualele accidente.

„Evenimente au mai fost pe Transalpina, însă fără victime, din fericire. Șoferii trebuie să știe însă că drumul nu este deschis circulației publice, pentru că nu există parapeți, nu există semnalizare verticală și nici orizontală. Fiecare șofer care intră pe Transalpina (între Rânca și Obârșia Lotrului – n.red.) își asumă răspunderea pentru el și cei din mașina sa. Acea porțiune din drum încă nu poate fi inclusă în regimul legal al drumurilor publice", spune comisarul – șef Dumitru Tatomir, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Gorj.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/TRANSALPIN...icu-100239.html
VladSoare
Lipsa "parapeților"... Așa vorbim la Excrementul Zilei, că noi am învățat să vorbește românește la seral... wacko.gif
În fine, să trecem peste asta. Pe vremea cînd Transalpina nu avea asfalt, nu avea nici parapete, și totuși ai dracu' șoferi, nu cădeau în prăpastie și nici nu-și puneau pătura în cap de frică. Acuma, de cînd are asfalt, a devenit brusc cel mai periculos drum din țară, ce să spun... radmasa.gif
Vor pe Transalpina? Atunci să țină bine covrigul, să caște dracu' ochii și să meargă încet, și n-o să cadă nimeni în rîpă.
Și de unde au scos ei treaba cu "cel mai frumos din țară"? A făcut cineva un clasament oficial? blink.gif
george_scala_2004
Centura Clujului a înghițit 153 milioane de euro și tot nu e gata. Nu s-a lucrat nicio zi anul acesta

QUOTE
Un nou termen de finalizare a lucrărilor la șoseaua de centură a Clujului a fost fixat de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj, pentru data de 20 decembrie 2012.

La Cluj, nimeni nu mai crede în vise sau în promisiunile optimiste ale șefilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, cu privire la șoseaua de centură. Oficial, termenul de finalizare a proiectului de infrastructură era programat pentru primăvara acestui an.

„Centura de lut", după cum este poreclită de clujeni, deoarece a fost construită pe un teren argilos care alunecă, are o lungime e 24 de kilometri și este un drum foarte util deoarece tot traficul greu care tranzitează orașul, din direcția București, spre direcția Dej – Baia Mare și Dej- Bistrița, este deviat pe aici.

Deși este șosea ocolitoare, nu sunt prea mulți șoferii care se încumetă să circule pe acest drum. Și aceasta din cauza gropilor din carosabil. Specialiștii de la drumuri susțin că aceste gropi au apărut pe sectorul de drum tehnologic care a fost construit în grabă, în ultima parte a anului 2011, pentru ca șoseaua să poate fi inaugurată de către fostul premier Emil Boc.

O șosea cu un preț enorm, 153 de milioane de euro

Problemele de la sectorul 1 sunt foarte grave și sunt cauzate de alunecările masive de teren. Peste toate astea s-au suprapus un proces de reoganizare judiciară în care a intrat constructorul, societatea din Ungaria, Vegyepser, fapt ce a condus la oprirea totală a lucrărilor.
Zidul de beton, construit pentru a consolida versantul unui deal a cedat în mai multe locuri. Peste asta, asfaltul de pe drumul tehnologic, fiind turnat peste un teren instabil, fără fundații solide, s-a stricat complet. „Ne rupem mașinile. Plătim taxe peste taxe să circulăm pe un astfel de drum. Mai bine ocolim prin Cluj”, se plânge un șofer de TIR.

Specialiștii susțin că alunecările de teren s-au produs din cauza faptului că nu au fost construite drenuri, care ar fi trebuit să evacueze apa provenită de la ploi. „Aceste ploi au provocat alunecări de terenuri. Zidul de sprijin probabil că nu a fost construit după proiect și a cedat”, spune un oficial al Direcției de Drumuri Cluj.

Pentru acest proiect, guvernul României a aprobat printr-o hotărâre de guvern noi indicatori tehnico economici care au ajuns la astronomica sumă de 153 de milioane de euro.

Firma care trebuiau să înceapă lucrările nu a apărut pe șantier

Pe tot parcursul acestui an, lucrările la șoseaua de centură au stagnat, fapt ce a permis ca alunecările de teren să creeze un și mai mare dezastru.
După negocieri care au durat luni de zile, din ianuarie și până în prezent, s-a decis ca proiectul să fie finalizat de firma Keller Geotehnica, care a participat la licitație alături de firma din Ungaria, în calitate de susținător.

„Cei de la Keller trebuie să termine lucrările până în data de 20 decembrie 2012. Pe 30 august am semnat actul adițional prin care firma Keller trebuie să înceapă lucrările pe data de 24 septembrie. Pentru noi e bine că nu vor fi costuri suplimentare. Cu suma prevăzută în proiect trebuie să termine lucrarea”, spune Eugen Cecan, directorul DRDP Cluj.

Numai că pe șantier nu se vede nicio urmă de utilaj. Cei de la Keller nu au apărut, iar alți oficiali din cadrul DRDP Cluj susțin că firma încă nu și-a găsit subcontractorii cu care va lucra și nici nu a reușit să închirieze utilajele necesare pentru finalizarea lucrărilor.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/Dei-nu-e-g...ro-1002470.html
george_scala_2004
QUOTE
Strânsă cu ușa. Compania mai are la dispoziție doar o lună să găsească avocații care să o apere de COLAS: Culisele unei banale contestații juridice. Daune de 35 milioane €!!!

Blocarea licitației organizate de Compania de Autostrăzi pentru selectarea unor avocați care să o apere în fața constructorului francez COLAS (autostrada Cernavodă-Medgidia) poate aduce companiei de stat pierderi de 35 milioane euro.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) ar putea plăti constructorului francez Colas, titularul contractului inițial de construire a autostrăzii Cernavodă-Medgidia, daune în valoare de 155 milioane lei (35 milioane euro) în urma unei acțiuni inițiate de acesta în decembrie 2011. Francezii cer daune în fața instanțelor de arbitraj pentru rezilierea contractului anul trecut.

Deși a avut aproape un an la dispoziție pentru selecția unei societăți de avocatură care să o apere, Compania de Autostrăzi se află în situația ca, la o lună înaintea înfățișării sale în procesul cu COLAS la Curtea de Arbitraj, 29 octombrie, să nu aibă avocații selectați.

Anunțul de participare aferent selecției avocaților a fost publicat de abia în 15 septembrie 2012, documentația a fost contestată de trei firme, anume de SCA Rațiu și Rațiu, SCPA Popovici Nițu și Asociații și Boștină și Asociații SPRL. CNSC a dat dreptate CNADNR în primul caz, fiind așteptată pentru săptămâna viitoare o decizie în privința celorlalte două licitații.

Cine pierde, cine câștigă?

Incapacitatea companiei de a desemna un avocat care să o apere în procesul cu Colas, în urma contestațiilor depuse de casele de avocatură, este în favoarea constructorului francez.

Pe de altă parte, e de neînțeles inacțiunea CNADNR, care, timp de 11 luni, nu a selectat avocații necesari.  Întrebat dacă în spatele contestațiilor caselor de avocatură sau al inacțiunii CNADNR există resorturi ascunse, directorul general CNADNR, Mircea Pop, spune că nu poate face astfel de acuzații.  El explică întârzierea CNADNR de un an prin faptul că licitații pentru selecția unor avocați nu au fost permise de legislația în vigoare până de curând, aceasta obligând companiile de stat să se apere cu propriii juriști. De abia recent un ordin al ministrului Finanțelor, Florin Georgescu, a permis angajarea avocaților externi, însă cooptarea  acestora este un proces greoi, presupunând ședințe AGA etc. „Toți se fereau să aprobe", spune Mircea Pop.

El afirmă că CNADNR are timpul necesar selecției avocaților, însă - nu se știe - s-ar putea ca și rezultatele licitației să fie contestate, nu doar caietele de sarcini.

De ce cere COLAS despăgubiri?

Contractul de construire a celor 19 kilometri de autostradă dintre Cernavodă și Medgidia a fost semnat în martie 2009 și prevedea terminarea lucrărilor în 24 de luni. Valoarea inițială a fost stabilită la 634 milioane lei. În urma descoperirii unor vestigii arheologice pe traseu, COLAS a cerut modificarea traseului autostrăzii pe 73% din lungime, precum și lungirea autostrăzii cu un kilometru, fapt pentru care a cerut în plus 141 milioane lei (25% din valoarea inițială) și prelungirea contractului cu 18 luni. De aceea, în aprilie 2011 CNADNR a reziliat contractul, acordând terminarea lucrărilor firmei italiene Astaldi, care îl are și acum în lucru. Tronsonul Cernavodă-Medigidia ar trebui terminat, integral, până la finele acestui an, potrivit contractului semnat cu italienii. 


http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/e...e-e-278807.html

Cine plateste? mad.gif
Squirrel
Din păcate, noi…
george_scala_2004
Au pus din greșeală "șpaga" în caietul de licitații. CUM SE FAC AUTOSTRĂZI ÎN ROMÂNIA

Un autoturism nou cu o valoare între 25.000 euro și 30.000 de euro și o sumă între 30.000 euro și 40.000 euro pentru "sesiuni de instruire oficială în țară/străinătate" a unor angajați ai Companiei Naționale pentru Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) sunt câteva dintre cerințele pe care va trebui să le îndeplinească firma de consultanță care va câștiga licitația pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Comarnic-Brașov (58 km).

Condițiile menționate au fost introduse de CNADNR la începutul lunii septembrie în caietul de sarcini, modificând astfel documentația de licitație lansată în luna mai a.c.


Cerința CNADNR pentru consultant: un autoturism nou de 25.000- 30.000 euro și buget de 40.000 de euro pentru instruirea personalului CNADNR

“Fără a aduce atingere celor prevăzute în contractul de servicii, Consultantul va pune la dispoziția Unității de Implementare a Proiectului (UIP), din cadrul CNADNR, dedicată exclusiv implementării acestui Proiect pe întreaga durată a contractului de servicii, un autoturism nou cu o valoare între 25.000 euro și 30.000 euro”, se arată în modificările aduse de CNADNR la caietul de sarcini pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Brașov.


Documentul precizează că autoturismul va fi pus la dispoziția UIP în termen de 60 de zile de la semnarea contractului de servicii, iar costurile legate de întreținere, asigurări, combustibil, servicii, pentru autoturismul respectiv vor fi suportate de consultant.

În plus, “Consultantul va asigura instruire la locul de muncă omologilor de la Beneficiar (CNADNR n.r.) precum și sesiuni de instruire oficială în țară/străinătate, în special în domeniile privind contractele de concesiune/PPP și gestionarea proiectelor și a contractelor. Programul de instruire va fi propus Beneficiarului la o dată ulterioară, în cursul desfăsurării activităților Consultantului și va fi discutat integral cu Beneficiarul în acel moment. În acest scop, Consultantul va asigura un buget propriu pentru instruire cuprins între minim 30 000 Euro si maxim 40 000 euro fără TVA”, menționează modificarea adusă caietului de sarcini.


http://www.gandul.info/financiar/au-pus-di...omania-10125698
george_scala_2004
QUOTE
De ce nu mai publica Ministerul Transporturilor inregistrari video din avion cu autostrazile in constructie

Timp de aproape un an, pana in luna aprilie, Ministerul Transporturilor (MTI) a publicat constant pe site-ul propriu inregistrari video realizate din avion cu tronsoanele de autostrada aflate in constructie. De la schimbarea guvernarii si pana in prezent, Ministerul nu a mai realizat nicio astfel de inregistrare. Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a explicat pentru HotNews.ro ca filmarile erau realizate fara niciun cost de catre Aeroclubul Roman si ca, pe langa a fi un instrument de transparenta, aveau un efect benefic pentru ca puneau o presiune publica pe constructori. Intre timp, mai multi utilizatori de pe forumurile de specialitate au facut mai multe chete, au strans fonduri si au realizat pe cont propriu inregistrarile din avion in locul Ministerului.

    HotNews.ro a insistat timp de aproape o luna la MTI pentru a afla de ce au fost sistate inregistrarile. Raspunsul: Toate avioanele Aeroclubului au fost implicate in diverse concursuri si activitati. Din acest motiv nu s-au mai facut filmari.

Filmarile din avion - din vara lui 2011 pana in aprilie 2012

Din vara lui 2011 si pana pe 26 aprilie 2012 Ministerul Transporturilor, sub conducerea ministrilor Anca Boagiu (guvernul Boc) si Alexandru Nazare (guvernul Ungureanu), si-a facut un obicei din a prezenta frecvent pe site-ul oficial inregistrari video realizate din avion cu santierele tronsoanelor de autostrazi aflate in constructie.

Filmuletele realizate din avion cu viitoarele autostrazi au ajuns sa fie redate periodic de catre presa online si televizata, precum si pe forumurile de specialitate.

Filmarile din avion erau realizate de catre Aeroclubul Roman, unitate aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, si, dupa cum explica fostul ministru Anca Boagiu intr-o declaratie din Parlament, nu presupuneau nici un cost pentru ca se realizau in timpul zborurilor de antrenament.

Cu toate acestea, odata cu schimbarea guvernului si venirea lui Cristian Silaghi la sefia MTI, filmarile din avion cu tronsoanele de autostrazi aflate in constructie au fost oprite.

Ultimul film realizat din avion dateaza din data de 26 aprilie cand la sefia MTI era inca fostul ministru Alexandru Nazare. Pe site-ul ministerului, la "galeria foto si video", au mai fost fost postate doar seturi de fotografii de la vizitele ministrului pe cateva tronsoane de autostrazi.

Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor: Inregistrarile puneau presiune publica pe constructori si erau un ajutor pentru noi in minister

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a declarat pentru HotNews.ro ca filmarile din avion cu autostrazile in constructie, pe langa a fi un instrument de transparenta publica, reprezentau si o presiune publica pe constructor, dar si un adevarat ajutor pentru oamenii din minister care, astfel, puteau vedea mult mai bine exact care este stadiul lucrarilor la fiecare tronson de autostrada.

"Eu m-am ocupat de proiectul asta si cand eram secretar de stat (n.r. - in mandatul ministrului Anca Boagiu). L-am pornit atunci tocmai pentru ca aveam nevoie de un intrument prin care sa fim informati tot timpul despre starea lucrarilor. Oricat de bine ar monitoriza Directiile de Drumuri locale sau oamenii de la minister care mergeau in teren si oricate rapoarte am primi, nu se compara cu o filmare in care vezi exact ce se munceste, cat s-a muncit, daca sunt sau nu utilaje pe santier si mai ales care sunt progresele de la luna la luna", a declarat Nazare.

"A fost un instrument prin care puneam si presiune, inlusiv public, pe constructori. Existau unele tronsoane unde constructorii nici macar nu incepusera sa lucreze. Vedeam exact cate utilaje sunt la fata locului. Apoi se vedeau progresele la lucrarile de arta sau cata umplutura au facut", a mai explicat fostul ministru al Transporturilor.

Nazare: Inregistrarile din avion erau folosite si la negocierile cu diversi constructori. Ei ziceau ca lucreaza non-stop, noi vedeam pe inregistrari ca nu lucra nimeni

Nazare mai sustine ca filmarile din avion erau folosite si la discutiile si negocierile cu diversi constructori.

"Realizam filmarile o data la doua-trei saptamani. Mai realizam astfel de filmari si atunci cand aveam un interes sa vedem ceva in mod deosebit. Spre exemplu intram intr-o negociere sau aveam o intalnire cu un constructor de pe un tronson si voiam sa stim inainte de respectiva discutie exact cum stau acei constructori. Atunci intrebam cu cateva zile inainte daca poate fi efectuat un zbor si apoi cand purtam discutia cu respectivii constructori, aveam la dispozitie filmarile disponibile si nu se punea problema sa fim in vreun fel mintiti de catre constructori.

Aveam constructori care ne spuneau ca lucreaza si sambata, si duminica, si noaptea. Si apoi cand zburam pe acolo si filmam, vedeam ca nu era nimeni pe santier", a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Nazare.

Filmarile erau realizate de catre Aeroclubul Roman in timpul orelor de antrenament, dupa cum explica fostul ministru.

"Singurul lucru pe care l-am facut noi a fost sa montam o camera video pe avioane, iar zborurile de antrenament se petreceau in zona in care erau lucrarile de constructie. Practic nu era un cost in plus, ci trebuia doar ca pilotii trebuia sa zboare in zona constructiilor", explica Nazare.

Intrebat daca noua conducere a ministerului ar fi trebuit sa faca ceva in plus sau sa emita noi ordine pentru a continua realizarea inregistrarilor din avion, fostul ministru Nazare a declarat ca "nu trebuiau sa faca nimic sa continue aceasta practica pentru ca filmarile continuau. Numai in cazul in care s-a dat un ordin sa nu se mai filmeze, doar atunci se opreau aceste filmari. Nu trebuia dat un ordin sa se continue filmarile. Oamenii stiau ce au de facut, CD-urile cu filmarile video veneau si la CNADNR si la cabinet la ministru si la secretarul de stat care se ocupa de aceste lucruri".

Ministerul Transporturilor: Toate avioanele Aeroclubului Roman au fost implicate in actiuni sportive si concursuri. Din acest motiv nu s-au realizat inregistrari

HotNews.ro a trimis o solicitare la Ministerul Transporturilor si a insistat aproape o luna pentru a afla de ce inregistrarile video din avion au fost sistate. Reprezentantii ministerului au raspuns spunand ca filmarile nu s-au mai realizat din aprilie si pana in prezent din cauza ca toate avioanele Aeroclubului Roman au fost implicate "in foarte multe actiuni sportive, cantonamente de pregatire a sportivilor legitimati la Aeroclubul Romaniei, concursuri nationale si internationale, cat si demonstratii aeriene".

"Aeroclubul Romaniei a fost implicat in ultima perioada in foarte multe actiuni sportive, cantonamente de pregatire a sportivilor legitimati la Aeroclubul Romaniei, concursuri nationale si internationale, cat si demonstratii aeriene. In cadrul acestor evenimente a fost utilizata toata flota de aeronave disponibila, precum si tot  personalul  navigant profesionist si tehnic al Aeroclubului.

Din motivele enumerate mai sus realizarea acestor filmari nu a mai fost posibila", se arata in raspunsul oferit HotNews.ro de catre reprezentantii Ministerului.

Utilizatorii de pe forumurile de specialitate au facut cheta si au realizat singuri filmarile din avion

In tot acest timp in care Ministerul Transporturilor nu a mai realizat filmari din avion cu santierele de autostrada, mai multi pasionati de pe forumurile de specialitate (SkyScraperCity, forum.peundemerg.ro) au facut o cheta si au strans cateva mii de lei pentru a realiza, pe cont propriu, filmari din avion cu stadiul lucrarilor la mai multe tronsoane de autostrada aflate in executie.

Pana in prezent s-au realizat doua campanii de strangere de fonduri din care s-au facut mai multe filmari deasupra tronsoanelor de autostrada aflate in executie in tara. (Mai multe detalii puteti citi pe forum)

"Sunt lucrari de interes public. Toti romanii sunt interesati sa stie care este stadiul constructiilor de autostrazi. Cum poti sa le arati mai bine decat publicand astfel de filmulete? Cei interesati, cei de pe forumul SkyScraperCity spre exemplu, au urmarit foarte atent toate aceste filmari si toate progresele inregistrate. Este regretabil ca niste persoane private care sunt interesate de domeniu ajung sa faca cheta pentru o filmare pe care o poate face ministerul prin companiile din subordine", a declarat pentru HotNews.ro fostul ministru de la transporturi, Alexandru Nazare.

"Era un lucru foarte transparent. Din pacate obiceiul asta a disparut si nu vorbesc doar de filmarile video, ci vorbesc inclusiv de vizitele de monitorizare. Nu vorbesc de inaugurari, ci de vizitele obisnuite in care cineva cu putere de decizie - secretar de stat, secretar general sau chiar ministru, merge sa vada cum stau lucruruile. In momentul asta nu se mai intampla. Cand eram secretar de stat mergeam saptamanal sau la doua saptamani. Am avut odata vizite la sapte tronsoane intr-un singur weekend", a mai declarat Nazare.

Ce tronsoane de autostrazi sunt in prezent in constructie / Alexandru Nazare: "Termenul de finalizare de aprilie 2013 nu mai intra in calcul"

In prezent, in toata tara, exista opt tronsoane de autostrada la care se lucreaza. Acestea sunt: Arad-Nadlac (38,8 km, termen - 2013), Timisoara-Lugoj, Lot1 (9 km, termen - 2013), Lugoj-Deva, Lot 1 (27,4 km, termen - 2013), Deva-Orastie (32,8 km, termen - sfarsitul lui 2012), Orastie-Sibiu (82 km, termen - 2013), Bors-Suplacu de Barcau (64 km, termen 2013), A3 Centura Bucuresti-Bucuresti (7 km, termen 2013) si lucrari pe un sens la A2 Cernavoda - Medgidia (20,4 Km, termen - finele lui 2012), precum si lucrari de finalizare la A4-Centura Constantei.

"Pentru anumite tronsoane termenul de aprilie 2013 nici macar nu mai intra in calcul. Exista tronsoane unde devine deja clar ca nu pot fi terminate la timp. Ma refer la lucrarile pe fondurile structurale: Nadlac-Arad, Orastie-Sibiu si Lugoj-Deva", a mai declarat fostul Ministru Nazare.

Bugetul Ministerului Transporturilor, afectat serios de rectificarea bugetara

Masurile au loc si in contextul in care Ministerul Transporturilor a pierdut la rectificarea bugetara din aceasta vara aproape 1,3 miliarde de lei (300 de milioane de euro). Cei mai multi bani, circa 516 milioane de lei (117,3 milioane de euro), au fost luati de la drumuri.

Pe langa o multime de fonduri taiate de la proiecte importante de drumuri, poduri si variante ocolitoare, precum proiectul de largire si modernizare a centurii Sud a Capitalei, al carui buget a fost micsorat cu 81%, rectificarea bugetara a afectat si alocarile de fonduri pentru unele autostrazi:

    Autostrada Lugoj-Deva - 962 mil lei alocate initial, 694,4 mil lei dupa rectificare

    Varianta de ocolire a oraselor Deva-Orastie la standard de autostrada - 268,7 mil. lei alocate initial, 168,9 mil lei dupa rectificare


http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13330...constructie.htm

QUOTE
Unde nu reuseste Ministerul Transporturilor, reusesc forumistii - Noi filmari din avion cu autostrazile in constructie

Utilizatorii forumurilor de specialitate SkyScraperCity si forum.peundemerg.ro au publicat noi filmulete realizate din avion cu trei tronsoane de autostrazi aflate in constructie: Lugoj-Deva Lot1, Orastie - Deva si Orastie-Sebes. Filmuletele realizate de catre forumisti sunt realizate din fonduri proprii ca urmare a unei chete organizate online, dupa ce Ministerul Transporturilor, de la schimbarea guvernarii, nu a mai realizat astfel de filmulete - un obicei inceput in mandatul ministrului Anca Boagiu, continuat de ministrul Alexandru Nazare si blocat in mandatul ministrului Ovidiu Silaghi.

Trei noi filmari dina vion cu tronsoanele de autostrazi Lugoj-Deva Lot1, Orastie - Deva si Orastie-Sebes au fost postate pe forumurile  SkyScraperCity si forum.peundemerg.ro. Filmarile au fost realizate ca urmare a unei chete realizate de catre forumisti, dupa ce Ministerul Transporturilor, din aprilie si pana in prezent, nu a mai realizat astfel de filmulete.

Despre filmuletele proaspat realziate a scris si fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu.
"Incepute in mandatul meu, aceste filme, care informau cetatenii cu privire la stadiul lucrarilor de infrastructura au fost abandonate de actuala conducere a MTI. Dar in sprijinul proiectelor de infrastructura vin simpli cetateni, mai preocupati de starea drumurilor decat actualii guvernanti. Filmarile au fost preluate de pe site-ul www.peundemerg.ro. Le multumesc forumistilor pentru implicare si sper ca actualii guvernanti sa invete ceva din acest demers al unor oameni simpli", a scris fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu pe contul sau de Facebook.

Autostrada Deva-Orastie

Lungime: 32,8 km
Constructor: Strabag - Straco
Valoare proiect: 178 mil euro (fara TVA)
Data inceperii lucrarilor: 2011
Termen de finalizare a lucrarilor: Sfarsitul lui 2012

Autostrada Orastie-Sibiu

Lungime: 82 km
Constructor: Lotul 1 - km 0+000-km 24+110 - SC STRABAG SRL / Lotul 2 - km 24+110-km 43+855 - Asocierea Straco Grup SRL - Studio Corona SRL Civil Engineering (ambele loturi in video de mai jos) / Lotul 3 - km 43+855 – km 65+965 - Impregilo SpA / Lotul 4 - km 65+965-km 82+070 - Asocierea Astaldi S
Valoare proiect:  Total: aprox. 470 mil euro / Lotul 1 = 551.041.792,37 lei / Lotul 2 = 377.780.208,81 lei / Lotul 3 = 604.791.600 lei / Lotul 4 = 484.839.529,89 lei
Data inceperii lucrarilor: 2011
Termen de finalizare a lucrarilor: aprilie 2013

Autostrada Lugoj-Deva (Lot1)

Lungime: 27,4 km
Constructor: Asocierea Tirrena Scavi SpA - Societa Italiana per Condotte d'Acqua SpA - Cossi Construzioni SpA
Valoare proiect: 158,39 mil euro
Data inceperii lucrarilor: 2011
Termen de finalizare a lucrarilor: aprilie 2013

HotNews.ro a scris luni despre situatia filmarilor din avion realizate de Minister si de ce acestea au fost stopate.

Timp de aproape un an, pana in luna aprilie, Ministerul Transporturilor (MTI) a publicat constant pe site-ul propriu inregistrari video realizate din avion cu tronsoanele de autostrada aflate in constructie. De la schimbarea guvernarii si pana in prezent, Ministerul nu a mai realizat nicio astfel de inregistrare.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a explicat pentru HotNews.ro ca filmarile erau realizate fara niciun cost de catre Aeroclubul Roman, in timpul zborurilor de antrenament, si ca filmarile, pe langa a fi un instrument de transparenta publica, reprezentau si o presiune publica pe constructor, dar si un adevarat ajutor pentru oamenii din minister care, astfel, puteau vedea mult mai bine exact care este stadiul lucrarilor la fiecare tronson de autostrada.

In plus, Nazare mai sustine ca filmarile din avion erau folosite si la discutiile si negocierile cu diversi constructori.

HotNews.ro a insistat timp de aproape o luna la MTI pentru a afla de ce au fost sistate inregistrarile. Raspunsul: Toate avioanele Aeroclubului au fost implicate in diverse concursuri si activitati. Din acest motiv nu s-au mai facut filmari.

"Aeroclubul Romaniei a fost implicat in ultima perioada in foarte multe actiuni sportive, cantonamente de pregatire a sportivilor legitimati la Aeroclubul Romaniei, concursuri nationale si internationale, cat si demonstratii aeriene. In cadrul acestor evenimente a fost utilizata toata flota de aeronave disponibila, precum si tot  personalul  navigant profesionist si tehnic al Aeroclubului.

Din motivele enumerate mai sus realizarea acestor filmari nu a mai fost posibila", se arata in raspunsul oferit HotNews.ro de catre reprezentantii Ministerului.

Ce tronsoane de autostrazi sunt in prezent in constructie / Alexandru Nazare: "Termenul de finalizare de aprilie 2013 nu mai intra in calcul"

In prezent, in toata tara, exista opt tronsoane de autostrada la care se lucreaza. Acestea sunt: Arad-Nadlac (38,8 km, termen - 2013), Timisoara-Lugoj, Lot1 (9 km, termen - 2013), Lugoj-Deva, Lot 1 (27,4 km, termen - 2013), Deva-Orastie (32,8 km, termen - sfarsitul lui 2012), Orastie-Sibiu (82 km, termen - 2013), Bors-Suplacu de Barcau (64 km, termen 2013), A3 Centura Bucuresti-Bucuresti (7 km, termen 2013) si lucrari pe un sens la A2 Cernavoda - Medgidia (20,4 Km, termen - finele lui 2012), precum si lucrari de finalizare la A4-Centura Constantei.

"Pentru anumite tronsoane termenul de aprilie 2013 nici macar nu mai intra in calcul. Exista tronsoane unde devine deja clar ca nu pot fi terminate la timp. Ma refer la lucrarile pe fondurile structurale: Nadlac-Arad, Orastie-Sibiu si Lugoj-Deva", a mai declarat fostul Ministru Nazare.


http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13335...-guvernanti.htm

Un comentariu fabulos - userul methylique:

QUOTE
"Filmarile au fost realizate ca urmare a unei chete realizate de catre forumisti".

"Concertul romanesc de la Istanbul a reusit insa sa atraga donatiile anonime ale mai multor romani, care au suplinit astfel incapacitatea autoritatilor de la Bucuresti de a-si sustine angajamentele si de a promova cultura romaneasca peste hotare."

Pai asa nu mai e nevoie de platim impozite. Platim direct firmei care se ocupa de asfaltare. Sau de concerte.
De ce sa platim impozite care sa ajunga la trantorii din parlament sau la incapabilii din guvern?

În țeapă cu ei!


http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2.3735

https://www.facebook.com/Boagiu

http://www.skyscrapercity.com/showthread.p...386302&page=543
fizzo
N-am mai urmarit subiectul cu autostrazile din Romanica dar din ce am vazut pe filmarile din avion, lucrarile sunt mai avansate decat credeam eu dar mult ramase in urma fata de termenele din contract.
Parerea mea, daca se va circula pe autostrada de la Nadlac la Sebes pana in 2016, eu zic ca e o mare realizare pentru incompetentii din Guvern.
Ce se aude cu portiunea Sibiu - Pitesti sau Sibiu - Brasov? Misca si ei ceva?
george_scala_2004
600 de km de autostrada in trei zile! blink.gif
nokia_6260
Oare vor vinde si romanilor nu reteta,ci macar un ingredient din cum pot ei sa faca asa ceva? biggrin.gif
VladSoare
Asta e ușor. Sînt două ingrediente:
1. Comunism. Un singur individ decide totul, iar cine nu se supune e vai de pielea lui.
2. Bani.

Noi n-avem nici una, nici alta.
nokia_6260
1.nea nelu for president!!!!!! radmasa.gif
2.construim o fabrica de falsificat bani!!! radmasa.gif
Modus
Pentru cei care proslavesc comunismul si saptamana de lucru de 6 zile http://www.theepochtimes.com/n2/china-news...gdp-291060.html

vijelie
Pe santierele de asemenea anvergura saptamana de lucru are de regula 7 zile, minim 2 schimburi. wink.gif
VladSoare
QUOTE(nokia_6260 @ 7 Oct 2012, 13:41)
1.nea nelu for president!!!!!! radmasa.gif
*


Cu nea Nelu nu faci nimic, ăla a fost doar o biată marionetă a rușilor și a securiștilor.
Nea Nicu ne trebuie.
george_scala_2004
QUOTE
Guvernul Ponta a lăsat autostrada Transilvania fără buget

Toți banii alocați pentru anul 2012, respectiv 347,6 milioane de lei, au fost cheltuiți până la 1 septembrie, a arătat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, într-un răspuns la o interpelare.

Datoriile înregistrate până la aceeași dată, pe întregul proiect, erau de 187 de milioane de lei. În consecință, de la sfârșitul lunii mai, Bechtel „a redus constant ritmul de lucru, urmând a fi negociat un program de lucrări în funcție de alocările bugetare ulterioare”. La rectificarea bugetară din august, ministerul Transporturilor a rămas fără aproximativ un miliard de lei.

În prezent se poate circula pe o porțiune de 52 de kilometri din această autostradă, însă statul român a efectuat către Bechtel plăți de 6,26 miliarde de lei (peste 1,5 miliarde de euro). Valoarea totală a contractului, așa cum a fost stabilită printr-o hotărâre de guvern din 2003, este de 12,75 miliarde de lei, a arătat Silaghi. În noiembrie 2012, Bechtel ar trebui să mai finalizeze 18 km de autostradă.
blink.gif wacko.gif

http://www.evz.ro/detalii/stiri/Guvernul-P...et-1004559.html
razvanhades
****

Oricum avem cea mai scurta autostrada din lume smile.gif)
VladSoare
Și cea mai lentă. biggrin.gif
Se lăudau săptămîna trecută că scot limita de o sută. Pe dracu', că vineri era la locul ei.
george_scala_2004
QUOTE
Joi se deschide autostrada pe care o parcurgi în 5 minute și care a costat 50 mil. euro

Tronsonul de autostradă Timișoara-Lugoj, lotul 1 (9,5 kilometri), va fi deschis circulației joi, susțin reprezentanți ai unuia dintre constructoriii acestei șosele, Spedition UMB.

"99,9% se va deschide joi circulația pe tronsonul Timișoara-Lugoj, lot 1. S-a întârziat câteva zile cu legătura pe care constructorii autostrăzii Arad-Timișoara (FCC Construccion și Astaldi - n.red.) o fac pentru a conecta cele două tronsoane", au spus reprezentanții constructorului Spedition UMB pentru ZF.

Ei au precizat că pe cei 9,5 kilometri de autostradă există spații de servicii, "cu toalete, flori, locuri de parcare".

Contractul pentru construcția acestui sector de autostradă, care va fi parcurs în circa 5 minute, s-a ridicat la circa 50 de milioane de euro. Alături de constructorul Spedition UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu, pe acest tronson au lucrat și italienii de la Carena. Termenul de finalizare a autostrăzii a fost devansat cu circa jumătate de an, având în vedere că tronsonul trebuia să fie gata în aprilie 2013, conform contractului.

Potrivit presei locale, joi la Timișoara se va afla și premierul Victor Ponta pentru a verifica stadiul lucrărilor și pentru a da drumul circulației. Reprezentanții guvernului au spus că nu pot încă confirma programul pe care premierul Victor Ponta îl va avea joi.


http://www.zf.ro/companii/joi-se-deschide-...l-euro-10176045

Cat??? 10 km - 50 milioane??? mama ce jaf...si cam ce garantie are minunea???
george_scala_2004
QUOTE
Până în 2020 vom circula pe 1.100 km de autostradă

În următorii 8 ani vor fi gata Coridorul IV și o parte din Autostrada Transilvania, iar trenurile vor circula cu 160 km/h pe principala cale ferată.

Ministerul Transporturilor a demarat ieri procedurile de achiziție pentru avizele de mediu necesare aplicării Master Planului General de Transport, document care arată cum va fi infrastructura românească în viitorii ani. „Adevărul" a selectat principalele coordonate ale acestui megaproiect, astfel că vă putem prezenta în ce stadiu vom fi cu autostrăzile, drumurile naționale, căile ferate, porturile și aeroporturile în anul 2020.

La întrebarea dacă vor fi gata, într-adevăr, toate lucrările prevăzute acolo nu putem răspunde decât că există șanse destul de mari, având în vedere că Uniunea Europeană va pune la bătaie peste 4,5 miliarde de euro numai pentru cele prevăzute să fie finalizate până în 2015, urmând ca finanțarea până în 2020 să fie asigurată prin următorul tronson bugetar comunitar (2014-2020).

Opt ore cu mașina de la Nădlac la Constanța

Coridorul rutier IV paneuropean, care va traversa România de la Vama Nădlac la Constanța prin Arad, Timișoara, Orăștie, Sibiu, Pitești și București, are în total 865 de kilometri și este exploatat pe mai puțin de 350 de kilometri. Când va fi gata, cu o viteză medie de 120 de kilometri pe oră și două-trei pauze de respiro pentru șoferi și pasageri, mașinile vor parcurge această distanță în 8 ore.

În prezent, pe Coridorul IV se poate circula în regim de autostradă doar de la Arad la Timișoara, de la Pitești în vestul Bucureștiului și din estul Bucureștiului la Constanța.Tot pe Coridorul IV, dar în varianta feroviară, România va fi străbătută de la Curtici la Constanța într-un timp și mai scurt, având în vedere că trenurile de pasageri vor putea circula cu 160 km/h, iar cele de marfă - cu 120 km/h. În prezent sunt complet reabilitate doar tronsoanele feroviare Brașov-București și București-Constanța, iar cele de pe ruta Curtici-Brașov se află în diverse stadii de modernizare.

Economii de milioane de euro

Unul dintre principalele obiective ale Master Planului General de Transport este reducerea cheltuielilor cu transportul, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri.
Potrivit planului, pe calea rutieră această economisire a fost zero în 2011, va ajunge la 19,5 milioane de euro în 2013, pentru ca la finele anului 2015 să urce la 628 milioane de euro față de momentul zero. Pe calea feroviară, economisirea va fi de aproape 87 de milioane de euro.


http://www.adevarul.ro/financiar/Pana_in_2...788321408.html#
george_scala_2004
QUOTE
Autostrăzile în prag de toamnă: ritmul de construcție a încetinit pe șoselele construite din bani europeni

Șantierele de autostrăzi finanțate din bani europeni, precum Orăștie-Sibiu sau Nădlac-Arad (lot 2), care înaintau în vară cu până la 10% pe lună, și-au redus ritmul de construcție până la 1-2% în intervalul 1 august-1 septembrie.

Cele mai importante zece șan­tiere de autostrăzi au înaintat în medie cu 4,4% în intervalul 1 august - 1 septembrie, o perioadă în care lucrările de construcție ar trebui să avanseze într-un ritm susținut, având în vedere vremea favorabilă, relevă o analiză a ZF pe baza datelor transmise de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Ritmul cu care au înaintat aceste șantiere este ceva mai mic comparativ cu cele înregistrate în lunile precedente, iunie și iulie, când autostrăzile avansau, în medie, cu circa 5%.

Este pentru a opta oară în ultimul an când ZF monitorizează evoluția celor mai importante zece șantiere de autostrăzi din România, în încercarea de a oferi o imagine cu privire la modul în care înaintează lucrările.

Cel mai important avans din ultima lună de vară s-a înregistrat, la fel ca și în lunile precedente, pe primul lot al autostrăzii Timișoara-Lugoj, cu o lungime de circa 9,5 kilometri: peste 14%. De altfel, în câteva zile acest tronson ar urma să fie gata sau cel puțin asta susține unul dintre constructorii acestui sector de autostradă, Spedition UMB. La polul opus, pe celelalte autostrăzi realizate din fonduri europene de pe Coridorul IV paneuropean, ritmul de construcție a încetinit în ultima lună de vară. Exemple în acest sens sunt cele patru loturi de pe auto­strada Orăștie-Sibiu, care dacă în luna iulie avansau cu circa 9-10% fiecare, în luna august acestea au înaintat cu cel mult 2%. Și în cazul autostrăzii Deva-Orăștie, construit de austriecii de la Strabag și de firma Straco Grup, controlată de Alexandru și Traian Horpos, avansul s-a domolit: dacă în a doua lună de vară șantierul înainta cu 11,7%, în perioada 1 august-1 septembrie acesta a adăugat 7,8%.

Mircea Pop, directorul general al CNADNR, nu a putut fi contactat până la închiderea ediției pentru a explica care sunt motivele pentru care ritmul de construcție al acestor tronsoane a încetinit în august.

Pe lista șantierelor care înaintează foarte încet rămâne în continuare și Suplacu de Barcău-Borș, ultimul tronson din autostrada Transilvania pe care americanii de la Bechtel îl mai construiesc. Șoseaua a înaintat cu 0,13% în ultima lună de vară și cu mai puțin de 1% în tot anul 2012. Cu toate acestea, Bech­tel a încasat în continuare plăți restante de cel puțin 80 de milioane de euro anul acesta, astfel că la 1 septembrie americanii au primit 268 de milioane de euro din suma de 527 de milioane de euro pe care o prevede contractul pentru construcția Suplacu de Barcău-Borș.

Deși are ca termen estimativ de finalizare luna aprilie a anului viitor, primul lot al autostrăzii Nădlac-Arad (22,2 kilometri) înaintează de asemenea foarte greu: doar 1,1% în luna august, iar stadiul fizic general se ridica la începutul primei luni de toamnă la doar 7,2%. Autostrada este construită de firma Romstrade (controlată de omul de afaceri Nelu Iordache) alături de portughezii de la Monteadriano Engenharia e Construcao.

Și pe cel de-al doilea lot al autostrăzii Nădlac-Arad, construit de austriecii de la Alpine, ritmul a încetinit: dacă în iulie șan­tierul avansa cu 5,6%, în luna august a înaintat cu 1,7%. Cu toate acestea, tronsonul al doilea al autostrăzii Nădlac-Arad este construit pe jumătate și stă mai bine decât primul lot, care era realizat în proporție de puțin peste 7% la începutul acestei toamne.


http://www.zf.ro/analiza/autostrazile-in-p...ropeni-10178888
b76bgaarh
eu unul nu inteleg cine poate scrie astfel de articole.

ce inseamna avans? nenea ala a comparat situatia lucrarilor cu programul/graficul de constructie sau a linkuit niste cifre dupa ureche?

din articolul lu peste monitorul nu se intelege nimic. lucrarile sunt in grafic? sunt in urma graficulu? sau sunt in avans fata de grafic?

presa de kkao.
vijelie
Constatarile sunt bazate pe stadiile de executie raportate lunar.
Iar faptul ca toate santierele au inregistrat un progres mult mai scazut in august decat in lunile anterioare denota doar tergiversarea platilor, ajunsa politica de stat.
george_scala_2004
QUOTE
Judetul Timis a fost inclus intr-un nou coridor rutier european: Via Carpathia

Autostrada realizată pe coridorul pan-european 4 va aduce în anii următori un nou coridor rutier important prin Banat și Ardeal. Săptămâna trecută a fost discutat la Bruxelles un nou asemenea traseu, Via Carpathia. Acesta pornește din Lituania, traversează Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Grecia.

Acest coridor ar urma să intre în România pe la Oradea, de aici va ajunge la Timișoara și mai departe spre Lugoj, unde se va despărți pe cele două ramuri ale coridorului pan-european 4, cea sudică spre bulgari, respectiv cea „clasică” spre Constanța. Beneficiile unui asemenea traseu sunt evidente. În primul rând, traficul spre partea de nord a Europei va fi mai facil, duratele de transport reduse și mai sigure.
„Această cale rutieră se va suprapune în anumite locuri cu coridorul Pan European 4, care se construiește în România. Nu este un lucru rău. Este o situație fericită, pentru că putem beneficia mai facil de proiect. Autostrada care va lega zona de Nord a Europei de cea de Sud, va însemna beneficii și dezvoltare pe plan economic, turistic, schimburi culturale și cooperare transfrontalieră”, a declarat Marian Vasile, vicepreședinte Consiliului Județean Timiș. El a participat săptămâna trecută la o conferință legată de Via Carpathia, la Bruxelles.
În ceea ce privește Timișul, coridorul se suprapune peste autostrada Arad – Timișoara, de aici mai departe spre Lugoj. Acolo Via Carpathia va urma alte două direcții. Prima va continua pe traseul autostrăzii A1 spre Constanța, iar cea de a doua va coborî spre Bulgaria, la Calafat, acolo unde se realizează un nou pod peste Dunăre.
Traseul integral al coridorului Via Carpathia este: Klaipeda – Kaunas – Białystok – Lublin – Przeszów – Kočice – Miskolc – Debrecen – Oradea – Lugoj – Calafat/Constanta – Sofija/Svilengrad.
Chiar dacă discuții există numeroase legate de această rută, deocamdată nu se poare vorbi de ceva viabil. În acest moment Via Carpathia este împărțită în două secțiuni ceea ce pune în pericol integritatea proiectului ca și un tot unitar. Pe data de 27 noiembrie Comisia de Transport a Parlamentului European va supune la vot o propunere lansată de Tomasz Poreba, membru al parlamentului, care vizează amendarea actualelor înțelegeri din domeniul rutier, în așa fel încât toată ruta Via Carpathia să fie inclusă în cadrul TEN-T, acordul rutier paneuropean.
Inițiativa acestui coridor aparține Poloniei, care a lansat ideea Via Carpathia în 2006. Atunci la acord au adera Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria, iar de curând s-au alăturat România și Bulgaria.


http://www.tion.ro/judetul-timis-a-fost-in...rpathia/1183775

QUOTE(b76bgaarh @ 9 Oct 2012, 14:29)
eu unul nu inteleg cine poate scrie astfel de articole.

ce inseamna avans? nenea ala a comparat situatia lucrarilor cu programul/graficul de constructie sau a linkuit niste cifre dupa ureche?

din articolul lu peste monitorul nu se intelege nimic. lucrarile sunt in grafic? sunt in urma graficulu? sau sunt in avans fata de grafic?

presa de kkao.
*



http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=11024

QUOTE
PONTA: Nu mă duc să inaugurez 10 km de AUTOSTRADĂ  blink.gif  wacko.gif

Premierul României Victor Ponta a infirmat informația de ieri potrivit căreia joi ar fi mers la Timișoara pentru inaugurarea primului tronson de autostradă dintre Timișoara și Lugoj.

"Nu mă duc să inaugurez 10 km de autostradă. Mă duceam dacă erau 50", a declarat premierul.

Ieri apăruse o informație potrivit căreia primul ministru al României, Victor Ponta se va afla, joi, la Timișoara, pentru a inaugura tronsonul de autostradă Timișoara – Lugoj, de 9,5 kilometri care este finalizat.

Cei 9,5 kilometri de autostradă dintre Timișoara și Lugoj,  care reprezintă primul tronson, s-au finalizat cu circa 6 luni înainte de termenul fixat pentru aprilie 2013.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...ada-172666.html mad.gif
Ampt
Hai că nu mai este mult ! smile.gif

P.S Dacă și termenul acesta se va respecta ca celălalte, atunci 2030 poate fi un orizont de timp mai apropiat de realitate ! sad.gif

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/a...020-417796.html
george_scala_2004
QUOTE
HARTA AUTOSTRĂZILOR DIN EUROPA: Nicio țară nu e ca România

Ce vedeți mai jos este o hartă ce reprezintă densitatea autostrăzilor din Europa, pe regiuni de dezvoltare. Suntem singurii de pe continent unde lipsa autostrăzilor țipă pe hartă.

Mai precis, România este singura țară de pe hartă care are cea mai mare parte a teritoriului lipsit de autostrăzi. Cifrele raportului publicat săptămâna trecută sunt pe 2009, însă nici rețeaua de autostrăzi de la noi nu s-a modificat extraordinar de mult.

Nord-Vest, zero km, Centru, zero km, Nord-Est, zero km, Sud-Est, zero km, Sud-Muntenia, șapte km, București-Ilfov, 29 de km, Sud-Vest Oltenia zero km, Vest, zero km.

Altfel spus, 6 regiuni de dezvoltare din 8 nu au niciun km de autostradă la mia de km pătrați.

Nici bulgarii, nici ungurii nu au zone complet lipsite de autostradă. Bulgaria este împărțită în 6 zone de dezvoltare, iar Ungaria în 7 regiuni. Niciuna nu este pe zero.

Clasificarea este exprimată în km de autostradă la mia de km pătrați de teritoriu și nu la numărul de km, iar anul 2009. Pentru Româna, anul de referință luat în considerare la realizarea studiului a fost 2008, iar pentru Bulgaria 2007.

Regiunea cu cea mai mare densitate de autostrăzi din Europa este Bremen, care are 186 km de autostradă la mia de km pătrați, urmată de Nord-Vestul Angliei (138 km).

http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...nia-172852.html
george_scala_2004
QUOTE
Autostrada Timișoara – Lugoj, păzită de câini: se așteaptă ordine de "sus" pentru deschiderea circulației

Primul tronson din austrada care leagă Timișoara de Lugoj a fost terminat în timp record, cu șapte luni înainte de termen, dar nimeni nu se mai grăbește să dea drumul la circulație.

A fost agitație mare la începutul săptămânii trecute, când s-a vorbit de vizita lui Victor Ponta, care trebuia să inaugureze porțiunea de 9,5 kilometri. Totul a fost pregătit minuțios pentru acest eveniment, însă după ce premierul a renunțat să vină să taie panglica pentru o distanță atât de scurtă, toată lumea s-a culcat pe urechi.

Inițial s-a motivat că au mai rămas câteva retușuri de făcut. Șeful poliției austrăzii Vestului, Teodor Tudur a fost anunțat că astăzi, cel târziu mâine va fi deschis circulația. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru.

Am făcut astăzi un tur pe acest drum. Realitatea este că se mai lucrează doar pe margini, după parapeți, astfel că nu ar exista nicio motiv pentru a ține drumul închis. Întrebați fiind când îi dă drumul la circulație, șefii de șantier au dat din umeri. Habar nu au!

Gurile rele spun că este nevoie de o inaugurare oficială, în prag de campanie electorală, dar nimeni din Minister nu poate spune oficial când se va întâmpla acest lucru. Până să înceapă circulația, pe autostradă se mai pot odihni câinii care s-au aciuit pe lângă muncitori și pe șantier.

TIR-urile nu mai intră în Timișoara

Autostrada Timișoara-Lugoj are o lungime de peste 32 de kilometri și cuprinde două loturi: primul de 9,5 kilometri, cel de-al doilea fiind de de la Remetea Mare la Lugoj, de 25,6 kilometri.

Chiar dacă este vorba de un distanță scurtă, deschiderea autostrărzii ar însemna un mare avantaj pentru TIR-uri și mașinile de mare tonaj, care nu vor mai fi nevoite să treacă prin Timișoara sau să sufoce șoseaua de centură. Astfel, camioanele care vin de la granbiță, pe austrada Arad-Timișoara, își continuă drumul pe drumul rapid până pe DN 6, în apropierea localității Remetea Mare. De aici vor putea merge direct spre Lugoj.

Pe distanța de 9,5 kilometri au fost realizate patru poduri, șase pasaje și 11 podețe. Lucrările au costat în jur de 250 milioane de lei, din care mai bine de 178 de milioane din fondurile UE.


http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Au..._792520893.html

http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...nia-172852.html
IsNa
Pai problema pe lotul1 Timisoara Lugoj e ca USL-ul local, din exces de zel, a intins panglica de-a latul drumului inainte de a avea confirmarea de la Ponta ca vine sa o taie. Ponta a refuzat, si acum n-are cine sa taie panglica, deci nu se poate circula. Ce sa faci?

wink.gif
VladG
Si radeau de aialalti, ca inaugureaza cate-o bucatica!
Astia o au gata, dar n-au timp sa-i taie "pamblica"! Ca timisoarean i-as primi cu oua crude cand vor catadicsi sa-si miste fundurile acolo.
al3x3
QUOTE(Capital.ro)
Pariul României: Vom ajunge în octombrie la 550 kilometri de autostradă?
[...]
La o solicitare capital.ro, reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale ne-au comunicat că varianta de ocolire Deva-Orăștie la standard de autostradă (32,5 kilometri) are prevăzut ca termen de deschidere a traficului luna octombrie 2012, cu patru luni mai devreme decât termenul de finalizare a lucrărilor prevăzut în contractul încheiat cu constructorul.
[...]

Capital.ro
george_scala_2004
QUOTE
Guvernul eșuează al doilea an consecutiv: Nu se va deschide niciun tronson la Autostrada Transilvania

Guvernul va eșua și în acest an, al doilea consecutiv, în tentativa de a inaugura măcar un tronson din Autostrada Transilvania pe lângă cei doar 10 kilometri din 2010, o autostradă care trebuia executată în opt ani, dar care nici după aproape zece ani de la avizare nu are dată certă de finalizare.

Proiectul autostrăzii Brașov-Borș, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 și început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu compania americană Becthel care trebuia executat până cel târziu în 2012. Pe fondul disputelor politice inițiate de partidele care s-au succedat la guvernare și fără bani alocați de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent nu au fost executați decât 52 kilometri.

Pentru acest tronson de doar 52 kilometri construiți într-un interval de șapte ani, statul a cheltuit până în prezent 5,6 miliarde lei, reprezentând mai mult de jumătate din totalul fondurilor care ar fi trebuit alocate pentru întregul proiect.

Ultima inaugurare a fost organizată la sfârșitul anului 2010 și a vizat o porțiune de doar 10 kilometri din tronsonul Câmpia Turzii-Gilău, totalul lucrării executate reprezentând puțin peste 10% din traseul total.

După ce contractul cu Bechtel a fost renegociat, astfel încât compania americană să finalizeze doar două tronsoane deja începute și celelalte să fie scoase la licitație, guvernanții au promis că în noiembrie 2012 va fi deschisă circulația auto și pe tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău-Borș.

Angajamentul pentru continuarea lucrărilor a fost asumat și de reprezentanții noului Guvern, care au arătat că proiectul nu va fi abandonat, fiind în interesul Transilvaniei ca lucrările să fie continuate, iar traseul să fie conectat de drumurile din Ungaria.

Un document guvernamental relevă însă că acest angajament va fi încălcat, fiind din nou invocată lipsa banilor.

"Datorită (din cauza - n.r.) bugetului alocat pentru 2012, insuficient față de obligațiile asumate prin acordul la contractul de proiectare și execuție a Autostrăzii Brașov-Cluj-Borș, și a valorii obligațiilor de plată înregistrate, antreprenorul Bechtel a redus ritmul lucrărilor începând cu luna mai 2012. În consecință, termenul de finalizare al celor 18 kilometri din Secțiunea 3C Suplacu de Barcău-Borș, prevăzut pentru anul 2012, nu poate fi respectat", se arată în document.

Aceeași sursă relevă că bugetul alocat pe acest an pentru lucrări la Autostrada Transilvania s-a cifrat la 347,6 milioane lei și a fost cheltuit în totalitate până la începutul lunii septembrie. Tot la 1 septembrie, datoriile calculate pentru acest proiect se ridicau însă la 187,2 milioane lei, intenția Guvernului fiind de a negocia un program de lucrări "în funcție de alocările bugetare ulterioare".

România are în prezent puțin peste 300 de kilometri de autostradă.


http://www.zf.ro/companii/guvernul-esueaza...lvania-10233887
george_scala_2004
QUOTE
Guvernul își bate joc de Autostrada Transilvania.Finalizarea unui tronson, amânată din nou

Tronsonul de autostradă 3C Suplacu de Barcău-Borș, de 18 kilometri lungime, care trebuie să fie inaugurat anul acesta, nu este finalizat. Motivul: nu au fost alocați bani suficienți, iar Bechtel a redus ritmul lucrărilor.

Proiectul autostrăzii Brașov-Borș, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 și început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu compania americană Becthel care trebuia executat până cel târziu în 2012. Pe fondul disputelor politice inițiate de partidele care s-au succedat la guvernare și fără bani alocați de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent nu au fost executați decât 52 kilometri. Pentru acest tronson de doar 52 kilometri construiți într-un interval de șapte ani, statul a cheltuit până în prezent 5,6 miliarde lei, reprezentând mai mult de jumătate din totalul fondurilor care ar fi trebuit alocate pentru întregul proiect.

Inaugurare pe 10 kilometri

Ultima inaugurare a fost organizată la sfârșitul anului 2010 și a vizat o porțiune de doar 10 kilometri din tronsonul Câmpia Turzii-Gilău, totalul lucrării executate reprezentând puțin peste 10% din traseul total.

După ce contractul cu Bechtel a fost renegociat, astfel încât compania americană să finalizeze doar două tronsoane deja începute și celelalte să fie scoase la licitație, guvernanții au promis că în noiembrie 2012 va fi deschisă circulația auto și pe tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău-Borș.

Nu mai sunt bani

Angajamentul pentru continuarea lucrărilor a fost asumat și de reprezentanții noului Guvern, care au arătat că proiectul nu va fi abandonat, fiind în interesul Transilvaniei ca lucrările să fie continuate, iar traseul să fie conectat de drumurile din Ungaria. Un document guvernamental relevă însă că acest angajament va fi încălcat, fiind din nou invocată lipsa banilor. "Datorită (din cauza - n.r.) bugetului alocat pentru 2012, insuficient față de obligațiile asumate prin acordul la contractul de proiectare și execuție a Autostrăzii Brașov-Cluj-Borș, și a valorii obligațiilor de plată înregistrate, antreprenorul Bechtel a redus ritmul lucrărilor începând cu luna mai 2012. În consecință, termenul de finalizare a celor 18 kilometri din Secțiunea 3C Suplacu de Barcău-Borș, prevăzut pentru anul 2012, nu poate fi respectat", se arată în document.

Aceeași sursă relevă că bugetul alocat pe acest an pentru lucrări la Autostrada Transilvania s-a cifrat la 347,6 milioane lei și a fost cheltuit în totalitate până la începutul lunii septembrie. Tot la 1 septembrie, datoriile calculate pentru acest proiect se ridicau însă la 187,2 milioane lei, intenția Guvernului fiind de a negocia un program de lucrări "în funcție de alocările bugetare ulterioare". România are în prezent puțin peste 300 de kilometri de autostradă.


http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/..._794320683.html
george_scala_2004
Șosele proaste și scumpe. Două explicații

QUOTE
Aranjamentele constructorilor cu proiectanții, devenite posibile ca urmare a actualului sistem de lucru din infrastructură, fac ca România să aibă cele mai proaste și scumpe șosele din Europa.

Constructorii de drumuri ar trebui să ofere statului lucrări mai ieftine, dar și mai bune, condiții care, odată îndeplinite, ar face ca și statul să fie un platnic mai bun al constructorilor, a declarat zilele trecute premierul Victor Ponta.

Schimbarea cerută de premier  ține însă de modificarea unui sistem care face, pe de o parte, ca România să aibă cele mai proaste și scumpe șosele din Europa, iar, pe de altă parte, aduce constructorilor profituri nemaiîntâlnite nicăieri, de până la 40% din valoarea contractelor.

Un seism ar scoate la iveală neregulile

Chestionat de ziarul „România liberă", directorul general al unei importante firme de proiectare în domeniu face mărturisiri îngrijorătoare. Directorul în cauză a refuzat să fie citat și, deși acesta a exemplificat cele spuse cu proiecte concrete, „România liberă" nu va menționa aceste proiecte în care a fost direct implicat, dorind să-i protejeze identitatea.

Sistemul actual practicat de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) presupune că firma de stat face doar un studiu de fezabilitate (SF) al unui proiect de infrastructură, înaintea scoaterii acestuia la licitație. Firma care câștigă lucrarea are la dispoziție de regulă 6 luni pentru elaborarea proiectului tehnic în detaliu, înainte de începerea lucrării în cauză. Constructorul își selectează o firmă de proiectare, iar aceasta, fiind plătită de primul, este la mâna acestuia. „De cele mai multe ori proiectul prezentat CNADNR după licitație e bun. Apoi însă constructorul cere firmei de proiectare să îi modifice proiectul prin dispoziții de șantier. Spre exemplu, în cazul realizării unei importante lucrări de infrastructură, un anumit constructor a cerut proiectantului dispoziții de șantier pentru eliminarea unor lucrări de siguranță rutieră, urmând să câștige astfel câteva milioane de euro în plus.  Unele cazuri povestite de inginerul în cauză spun totul. Spre exemplu, pentru realizarea unui pod se poate alege fie o structură rigidă, fie una elastică. Primul tip este mai scump, dar presupune folosirea unor rosturi mai mici care sunt mai ieftine. Celălalt tip de structură este mai ieftin, dar rosturile, fiind mai mari, sunt mai scumpe. „Constructorii preferă de regulă structurile elastice, dar apoi cer modificarea proiectului prin montarea rosturilor mici, mai ieftine", spune specialistul.

Problemele pot apărea în caz de cutremur. „Ce se va întâmpla când va fi un seism? Vor ieși la suprafață. Ei se bazează că în astfel de situații pe pod vor fi mult mai puțin oameni decât într-un bloc. Dacă acesta vă cădea numărul victimelor va fi mai mare și mulți se vor gândi că dacă pică blocul de ce nu ar cădea și podul?", spune el.

Într-un alt caz un contructor străin a început să jongleze cu coeficienții de siguranță folosiți la realizarea unui pod din beton. Există un set de 3 coeficienți recomandați pentru proiectare în standardul românesc și un alt set de trei coeficienți folosit în standardul european. Oricare set poate fi folosit la fel de bine, însă nu combinații ale coeficienților dintr-un set cu alții din celălalt set.  Unii coeficienți sunt mai generoși în standardul românesc, alții în cel european. "Constructorul a cerut proiectantuluii  să ia cei  mai avantajoși coeficienți din cele două standarde. Când au așezat podul pe pile acestea au început să se scufunde. A trebuit să fie construite alături pile suplimentare care să îl susțină", povestește el.

Toate aceste lucruri ar deveni imposibile dacă CNADNR ar scoate la licitație nu atât un studiu de fezabilitate, ci întregul proiect tehnic, opinează constructorul. Economiile estimate de el ar fi de un miliard de euro la bugetul de stat. În această ultimă situație proiectantul nu va fi în subordinea constructorului, ci a CNADNR, iar „optimizări" ale costurilor constructorilor de genul celor menționate mai sus ar deveni imposibile.

De ce sunt scumpe?

Situația de mai sus are impact și asupra prețului. „În mod normal un kilometru de autostradă ar trebui să varieze între 4 milioane de euro și 7 milioane de euro în funcție de relief", spune inginerul de drumuri. Însă deoarece însă când participă la licitație constructorii nu știu nimic concret despre lucrare (condiții geologice, rețele de utilități ce trebuie mutate), ei umflă acoperitor prețurile cerute companiei. La rândul ei, aceasta indică participanților un preț estimativ, ce nu poate fi depășit, care însă este de cele mai multe ori unul umflat deoarece rezultă nu atât dintr-un proiect tehnic detaliat care să conțină liste exacte de materiale, cât din studiul de fezabilitate foarte aproximativ. Ca urmare, prețul de 4 milioane de euro la care s-ar putea construi kilometrul devine 6-8 milioane de euro, după care prin aplicarea artificiilor constructorul își micșorează costurile, obținând în final profituri frumoase.

Ce răspunde CNADNR?

Directorul general al CNADNR, Mircea Pop, afirmă că este unul dintre susținătorii FIDIC galben (sistemul potrivit căruia proiectul e făcut de constructor, nu de companie, opus al celui numit FIDIC roșu). In opinia sa realizarea proiectului de către constructor îl împiedică pe acesta să ceară ulterior majorări ale prețului sau modificări ale proiectului, sub argumentul că proiectul făcut de companie ar fi prost sau că e incomplet.


http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/e...tii-281479.html

S-a deblocat licitația pentru autostrada Brașov-Comarnic

QUOTE
Numai consultanța pentru viitorul constructor al tronsonului Comarnic-Brașov costă peste 23 de milioane de lei

CNADNR a eliminat din caietul de sarcini pentru licitația referitoare la reactualizarea studiului de fezabilitate mai multe cerințe financiare care presupuneau achitarea unor sume de zeci de mii de euro de către câștigător.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a anunțat că noul termenul limită pentru primirea ofertelor pentru licitația deschisă aferentă reactualizării studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic- Brașov este 7 noiembrie 2012, deschiderea ofertelor urmând să aibă loc în aceeași zi, la ora 12.00, scrie gândul.info.

Valoarea estimată a proiectului fiind de 982,85 de milioane de euro (proiectare și construcție -4 ani, operare și întreținere - 25 de ani. Proiectul inițial prevedea ca pe cei 58 de km să fie construite 57 de poduri și 5 pasaje.

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Brașov, ultima tentativă având loc în 2010, când câștigătorul licitației, asocierea Vinci (Franța)-Aktor (Grecia), a renunțat la contract.


http://www.adevarul.ro/locale/brasov/braso..._796720354.html

România și Bulgaria sunt deja legate de podul Calafat-Vidin

QUOTE
Podul peste Dunăre dintre Calafat și Vidin

România și Bulgaria sunt deja legate de un al doilea pod peste Dunãre dupã cel de la Giurgiu și Ruse, scrie cotidianul sofiot 24 Ceasa, în ediția sa de luni, transmite Agerpres.

Ultimul segment al podului Calafat-Vidin a fost instalat sâmbãtã. În partea navigabilã a fluviului au fost instalate 178 de segmente cu o greutate de pânã la 240 tone fiecare, în partea nenavigabilã sunt 300 de segmente, dar mai mici, ajungând pânã la 120 de tone.

Acum, traversarea Dunãrii pe pod este posibilã și de aceea poliția de frontierã îl controleazã deja pentru a preveni eventuale tentative de trecere ilegalã a frontierei de stat, scrie publicația electronicã Dnevnik. Cu o lungime de 1791 de metri, el este cel mai lung pod peste Dunãre.

Lucrãrile de finalizare a construcției vor trebui efectuate pânã la sfârșitul anului, dar dacã temperatura scade, acestea pot fi amânate pentru primãvara anului viitor când condițiile meteorologice vor fi mai favorabile.

Postul național de televiziune de la Sofia îl citeazã pe Julio Ruiz, director-adjunct al companiei spaniole FCC, care afirmã cã podul va facilita nu numai traficul rutier și feroviar, dar va fi folosit și pentru transport de electricitate, internet și alte comunicații.

Dupã deschiderea podului, distanța între Vidin și Calafat va fi parcursã în câteva minute, iar drumul dintre Asia și centrul și vestul Europei va deveni mai scurt.

Premierii României și Bulgariei, Victor Ponta și Boiko Borisov, vor traversa podul Calafat-Vidin pe 24 octombrie. Comisarul european pentru politicã regionalã, Johannes Hahn, este de asemenea invitat pentru a inspecta podul împreunã cu cei doi miniștri, noteazã presa sofiotã.

Podul Calafat-Vidin, al doilea care leagã malurile bulgãresc și românesc ale Dunãrii, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, douã benzi rutiere pe sens, o linie de cale feratã, douã trotuare și o pistã pentru bicicliști.

Costul construcției, care pânã în anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro pânã la finalizarea proiectului.

În acest moment, între România și Bulgaria existã un singur pod peste Dunãre, între Giurgiu și Ruse.


http://www.adevarul.ro/actualitate/evenime..._796720322.html

De ce nu există logică în spatele proiectelor de infrastructură care ne costă sute de milioane de euro?

QUOTE
Lipsa de logică pare să caracterizeze cele mai importante proiecte de infrastructură realizate în România în ultimii zece ani, proiecte în valoare de sute de milioane și chiar miliarde de euro, din bani publici - bani la care fiecare român a contribuit prin taxe și impozite.

Cea mai nouă dovadă de lipsă de logică este tronsonul de nu mai puțin de 6,5 kilometri din A3 București-Ploiești de la "intrarea" acesteia în București construit în Pipera, pe unele dintre cele mai scumpe terenuri din România.

Până acum logica dicta ca o autostradă să se termine sau să înceapă într-un bulevard suficient de mare pentru a prelua traficul generat.

Atunci când a fost construită A1 de la București la Pitești, a fost construit și B-dul Iuliu Maniu; A2 începe tot într-un bulevard mare - Theodor Pallady. Unde se începe A3? Într-un sens giratoriu la intersecția cu două dintre cele mai aglomerate șosele - Fabrica de Glucoză și Petricani, șosele care în fiecare sunt blocate la orele de vârf de cei care lucrează în Pipera. Prima are o bandă pe sens și este sufocată de mașini parcate și gropi, iar a doua te trimite în B-dul Lacul Tei cu o bandă pe sens și linie de tramvai nereabilitată și plină (din nou) de gropi.

Care poate fi logica de a finaliza o autostradă cu trei benzi pe sens în cele mai aglomerate străzi din București? Greu de spus. Mai ales că în zonă nu este niciun proiect de infrastructură nici măcar în grafic capabil să preia traficul suplimentar. Puteți spune că există noul pod din Pipera, peste Floreasca și Barbu Văcărescu. Da, așa este. Dar podul respectiv nu are nici pasarele care să-l conecteze la cele două artere care le traversează și se termină într-o intersecție în "T" cu Nicolae Caramfil, iar pentru a ajunge în centru, drumul se îngustează la o bandă pe sens, traficul în zonă fiind deja foarte aglomerat.

Întrebarea esențială și care probabil va rămâne fără răspuns este: "De ce se investesc sute de milioane de euro în autostrăzi precum București-Ploiești sau Câmpia Turzii - Gilău dar nu se lărgește Centura Capitalei și nu se construiesc străzi capabile să preia traficul generat de o nouă autostradă?".

A investi peste 400 mil. euro în București-Ploiești doar pentru a aduce camioanele și mașinile mai repede pe o centură sufocată pare total lipsit de logică. Spre exemplu, la Domnești, în fiecare zi stau la coadă sute de mașini și camioane din simplul motiv că cei de la drumuri nu construiesc un banal sens giratoriu la intersecția cu Prelungirea Ghencea și ieșirea spre Domnești. O simplă investiție în blocuri de ciment și cel puțin o lărgire a șoselei pe o lungime de 20-30 de metri ar putea elimina complet blocajul. Așa cum un sens giratoriu există la ieșirea din Chitila, pe porțiunea cu două benzi pe sens și care își face foarte bine treaba, neexistând nevoia unei investiții costisitoare într-un pod. Același lucru este valabil pe Centura de Sud la Berceni. Dar, nimeni nu investește în fluidizarea circulației și implicit în susținerea economiei. Dar este foarte important că avem de aproape doi ani autostradă între Câmpia Turzii și Gilău, două "metropole" cu o imensă importanță strategică pentru economia României și pe care se pot număra mașinile care trec într-o oră pe degetele de la o singură mână. Desigur, autostrada este spectaculoasă. Dar complet inutilă. Atât de inutilă încât statul a considerat că este extrem de important să se investească peste un miliard de euro în ea. Bucureștiul nu are (practic) centură, dar avem autostradă de la Câmpia Turzii și Gilău. Drumul dintre Pitești și Mioveni pe care Dacia transportă cele 1.400 de mașini produse zilnic arată ca și cum ar fi traversat zilnic de tancuri. Dar avem Câmpia Turzii - Gilău - un tronson care de pe care se poate intra sau ieși doar către Câmpia Turzii, Turda și Gilău, neexistând alte intrări sau ieșiri funcționale. De ce ar avea, în fond a fost făcută pentru a fi făcută, nu pentru a fi și utilă.

Cea mai notabilă construcție a unei autostrăzi în ultimii ani o reprezintă un tronson de până în 10 kilometri între Timișoara și Lugoj. Reprezintă o performanță din simplul motiv că este gata cu mai multe luni înainte de termen, într-o țară în care performanța supremă o reprezintă autostrada Transilvania construită de Bechtel - zece ani pentru 52 de kilometri în mijlocul dealurilor din apropiere de Cluj. Dar noul petic de autostradă nu are nicio semnificație economică deoarece se termină tot în câmp, următoarele tronsoane până la Lugoj fiind programate a fi gata abia în 2015. Deci de ce s-a mai construit dacă tot nu este util? De ce nu s-au organizat licitații astfel încât măcar în 2013 să fie deschis circulației întreg tronsonul de la Timișoara la Lugoj? Nimeni nu știe. Este complicat. Nu înțelegem.

Mai nou s-a (re)lansat în discuție un nou mega-proiect - Autostrada Sudului, care ar trebui să se întindă între București și Timișoara, via Craiova. Oare se va aplica aceeași logică de a construi petice de autostrăzi între sate?


http://www.zf.ro/auto/de-ce-nu-exista-logi...e-euro-10242603

Cât s-a lucrat în această vară pe șantierele de autostrăzi

QUOTE
Autoritățile au tăiat, în ultimele patru luni, panglici la 115 kilometri de autostradă, dar finalizarea lucrărilor la ceilalți 200 km până în aprilie 2013 stă sub semnul întrebării

Autostrăzile București-Ploiești, Cernavodă-Medgidia și variantele ocolitoare ale orașelor Arad și Constanța au fost deschise traficului în această vară, România reușind să treacă de pragul de 500 kilometri de autostradă. În aprilie 2013 expiră termenul de finalizare a încă 157 de kilometri de pe coridorul IV paneuropean, însă respectarea termenului este pus sub semnul întrebării, dacă ne uităm la evoluția lucrărilor până la început de toamnă.

Conform datelor remise Capital de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), la niciunul dintre contractele cu finanțare europeană semnate în vara anului trecut stadiul fizic nu a reușit să ajungă la 50%, cu excepția primului tronson de 9,5 kilometri dintre Timișoara și Lugoj, care urmează să fie inaugurat în perioada următoare. Dorinel Umbrărescu, patronul companiilor Spediton UMB și Tehnostrade, spune că a terminat lucrările și așteaptă oficialii de la Transporturi pentru a realiza recepția, însă deschiderea circulației se amână de la o zi la alta. La tronsonul de autostradă Deva-Orăștie, contract semnat la finele lui 2010, termenul de finalizare este februarie 2013, dar autoritățile vor să deschidă traficul, pe cei 32,5 de kilometri, în decursul acestei luni. La 1 septembrie 2012, stadiul lucrărilor a ajuns abia la 58,65%, de la 34,6% cât era la 1 mai, astfel că tăierea panglicii s-ar putea amâna. Următorul proiect la care lucrările au avansat bine în această vară, până la 49,2%, este lotul 2 dintre Nădlac și Arad (16,6 km), al cărui constructor este Alpine Bau. Însă la primul lot dintre Nădlac și Arad, cu o lungime de 22,2 kilometri, contractat de Romstrade, firmă deținută de Nelu Iordache și Monteadriano Engenharia, stadiul fizic al lucrărilor a avansat, pe parcursul verii de la 4,5% la doar 6,1%. Acest proiect a intrat în atenția Comisiei Europene, oficialii de la Bruxelles cerând, încă din luna mai, unele clarificări legate de contract.

Finanțare redusă

Unii constructori se plâng că accesul la finanțare este tot mai dificil, iar plățile de la stat se fac cu mari întârzieri. CNADNR nu avea făcute plățile integrale, la 1 septembrie, nici către constructorii care au terminat cei 115 kilometri dați în circulație în lunile de vară, reiese din datele remise de companie. Astfel, FCC Construccion a încasat doar 410 mil. lei din cei 429 mil. lei pentru varianta ocolitoare a Aradului. Nici asocierea Spedition UMB, Tehnostrade și Carena Impresa di Construzioni nu a încasat decât un avans de 31,5 mil. lei din valoarea totală de 210 mil. lei, chiar dacă lucrările sunt aproape gata. În aceeași situație se află și asocierea Astaldi Spa & Max Bogl România, la tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia, care a fost deschis traficului pe o bandă pe sens în 20 iulie, iar constructorul și-a luat angajamentul să finalizeze lucrările în noiembrie a.c., cu două luni mai devreme decât termenul prevăzut în contract. În acest caz, CNADNR a efectuat plăți în valoare de aproape 105 mil. lei, la care se adaugă avansul de 74,8 mil. lei, în timp ce valoarea contractului este de 498 mil. lei fără TVA.

La celelalte contracte de pe coridorul IV plățile efectuate de CNADNR către constructori este în medie de 26% din valoarea contractelor. Fonduri mai mari a primit Alpine Bau, constructorul lotului 2 dintre Nădlac și Arad, la care stadiul lucrărilor este aproape de jumătate.

Când vom putea circula de la Constanța la Nădlac pe autostradă?

Potrivit lui Septimiu Buzașu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, acest lucru va fi posibil abia în anul 2020, iar din 2016 se va putea circula între Nădlac și Sibiu. Porțiunea dintre Sibiu și Pitești este foarte dificilă, spune oficialul ministerului, precizând că se încearcă introducerea autostrăzii în viitorul program financiar european 2014-2020. În luna martie, fostul ministru al transporturilor, Alexandru Nazare, spunea, într-un interviu acordat Capital, că din 2016 vom traversa România pe autostradă. Însă odată cu schimbarea guvernului, prioritățile au fost și ele schimbate.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...azi-173063.html


23 Oct 2012, 08:42:
Kilometrul de deszăpezire, de cinci ori mai scump în România decât în Finlanda: “Suntem societate comercială, nu casă de domnișoare” blink.gif

QUOTE
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a estimat în acest an pentru contractele de deszăpezire un buget total de aproximativ 100 de milioane de euro, cu 40 la sută mai mare decât în sezonul 2011-2012. Aceasta înseamnă că un kilometru de drum deszăpezit, fie el drum național sau autostradă, va costa statul român 6.250 de euro, potrivit unui calcul simplu, care ia în considerare faptul că România are aproximativ 16.000 de km de drumuri naționale și autostrăzi.

Spre comparație, în Finlanda, cheltuielile cu deszăpezirea reței de autostrăzi și drumuri naționale, care are o lungime totală de 78.000 km, adică de 4,8 ori mai mare decât cea din România, au fost în iarna trecută de 98 de milioane de euro. Astfel că prețul de deszăpezire pe un kilometru în Finlanda este de cinci ori mai mic decât în România.

CNADNR a lansat, încă din luna august, licitații deschise pentru achiziția de servicii de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă. În total, vor fi încheiate contracte aferente celor șapte direcții regionale de drumuri și poduri (DRDP). Valoarea estimată a contractelor variază între 18,8 milioane de lei, fără TVA, pentru DRDP Craiova și 91,4 milioane de lei, fără TVA, pentru Direcția Regională București.

Gândul a scris că, pentru perioada 2008-2012, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a alocat circa 1,1 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,2 lei/euro, fără TVA, pentru contractele multianuale de întreținere, inclusiv de deszăpezire, a rețelei de drumuri naționale și autostrăzi.

De ce participă "regii asfaltului" la licitațiile de deszăpezire, pe care le consideră "neprofitabile"

Deși unii dintre așa-numiții "regi ai asfaltului" declarau pentru gândul anul trecut că, în România, contractele de deszăpezire nu sunt profitabile și că, după finalizarea lor, nu se vor mai prezenta la licitații, aceștia au depus oferte și în cadrul licitațiilor pentru sezonul 2012-2013.

Florea Diaconu, omul de afaceri care controlează Delta ACM 93, este unul dintre constructorii care anul trecut dădeau asigurări că nu vor mai participa la licitații pentru noul sezon rece.

"De ce am participat și anul acesta (la licitații pentru deszăpezire - n.n.)? La prima licitație organizată în acest an nu am participat. Ulterior CNADNR a mai organizat o nouă licitație, cu un buget mărit, astfel că am depus și noi oferte. Oricum, suntem pe locul doi, în cazul a două contracte, nu cred că avem șanse să le câștigăm. Noi am câștigat doar un contract mic, în Călărași, nu am semnat încă. Oricum, contractul câștigat reprezintă doar 10% față de cât aveam în alți ani", a declarat pentru gândul Florea Diaconu.

El spune că, participând la licitațiile pentru contractele de deszăpezire, “pe timp de iarnă, mai scoatem și noi un salariu pentru un om". "Este normal să participăm. Suntem societate comercială, nu casă de domnișoare. Dacă vom câștiga, bine, dacă nu, asta este”, ne-a spus Florea Diaconu.

Nici o ofertă pentru deszăpezirea unui segment din Autostrada București-Constanța

Pe 2 octombrie a.c., oficialii Companiei Naționale de Autostrăzi au deschis ofertele pentru contractele privind întreținerea drumurilor pe timp de iarnă 2012-2013.

Câștigătorii licitațiilor urmează să fie anunțați în 30 de zile de la deschiderea ofertelor, după cum au explicat pentru gândul reprezentanți ai CNADNR.

La deschiderea ofertelor, reprezentanții Companiei de Autostrăzi au constatat că pentru un segment din autostrada A2, București-Constanța, de pe teritoriul regionalei Constanța, nu a fost depusă nici o ofertă. Ulterior șefii CNADNR au anunțat că va fi organizată o procedură de urgență pentru găsirea unei firme care să curețe de zăpadă acest segment.

Care sunt firmele interesate de contractele de deszăpezire

Între firmele care au depus oferte se numără și cele ale așa-numiților “regi ai asfaltului”.

Lista firmelor care au depus oferte la licitațiile de deszăpezire.

Romstrade SRL, firmă a omului de afaceri Nelu Iordache, figurează cu ofertă depusă pentru tronsonul București-Lehliu, de pe A2 și pentru sectorul de drumuri naționale (SDN) din Ploiești. De altfel, pentru aceste tronsoane nu mai sunt depuse oferte și din partea altor constructori.

Pa&Co International a depus patru oferte: pentru SDN Brașov, pentru cea din Sf Gheorghe, pentru SDN Piatra Neamț și pentru autostrada A3 București-Ploiești.

La rândul ei, Euroconstruct Trading 98, controlată de Dan Besciu, a depus singura ofertă pentru SDN București Nord, dar și pentru SDN Târgoviște și SDN Oradea.

« Am depus două oferte, în cadrul a două direcții regionale. Nu știu când va fi anunțați câștigătoriii, așteptăm », a declarat pentru gândul Dan Besciu.

Delta ACM 93, controlată de omul de afaceri Florea Diaconu, vizează obținerea a mai multor contracte de deszăpezire și în acest an. Firma figurează cu oferte depuse pentru SDN Râmnicu Vâlcea, SDN Călărași, SDN București Sud, autostrada A1 București-Pitești.

Presa a relatat că în 2008 și 2009 UMB Spedition a câștigat toate licitațiile pentru drumurile administrate de DRDP Iași, precum și din alte regionale de drumuri.

"Rege al asfaltului", blocat în zăpadă

Gândul a scris în februarie a.c. despre închiderea circulației, din cauza zăpezii abundente, pe drumul național DN 11A, sectorul Podu Turcului - Bârlad, adică tocmai în zona unde este "cartierul general" al firmelor lui Dorinel Umbrărescu, unul dintre așa-numiții regi ai asfaltului, a cărui firmă Spedition UMB avea contracte de deszăpezire pe mai multe drumuri naționale.

Tot în iarna anului trecut, presa a scris că autostrada A2 era blocată de zăpadă în timp ce firmele Romstrade și Straco aveau contracte între 1 și 2 milioane de euro pentru asigurarea circulației pe timp ce iarnă.

Cât costă deszăpezirea în alte țări

România plătește mai mult pentru deszăpezire decât țările nordice. Potrivit Știrilor ProTV costul per kilometru deszăpezit variază între 1.000 de euro (Finlanda) și 4.000 de euro (Norvegia).

Mai jos, câteva exemple:

România - 6.250 euro pe km

Norvegia (Troms) - 4.000 euro pe km

Suedia (Norr) - 1.400 euro pe km

Islanda - 1.200 euro pe km

Finlanda (Lapland) - 1.000 euro pe km.


http://www.gandul.info/financiar/kilometru...isoare-10243470


Sărăcie. FMI ne critică arieratele bugetare, Compania de Autostrăzi le amână la plată: Guvernul pune drumarii pe liste de așteptare la plată

QUOTE
Compania de Autostrăzi va plăti în acest an, după rectificare, doar 200 milioane de lei din datoriile sale de 1,3 miliarde lei față de constructori. De vină ar fi, se plânge premierul Victor Ponta, fosta guvernare.

Datoriile Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) față de constructorii de drumuri, de 1,3 miliarde lei în total, vor fi eșalonate la plată în baza unui calendar care urmează să fie stabilit, Guvernul neputând aloca în acest an decât aproximativ 200 milioane lei. Reprezentanți ai mai multor firme de construcții au venit, luni, la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre finanțarea lucrărilor de infrastructură rutieră, după ce Guvernul a limitat posibilitatea CNADNR de a efectua și contracta lucrări fără acoperire în buget.

La întâlnire au participat atât ministrul Transporturilor, cât și conducerea CNADNR. La finalul discuțiilor, premierul a arătat că CNADNR înregistrează în prezent datorii de 779 milioane lei față de constructorii de drumuri, la care se adaugă lucrări care urmează să fie facturate, totalul urmând să ajungă astfel la 1,3 miliarde lei. Toate aceste datorii vor fi eșalonate la plată, deoarece Guvernul nu poate achita în acest an, la rectificare, decât aproximativ 200 milioane lei. „Probabil că soluția este de plată în funcție de vechime a datoriilor", a spus Ponta.

Ponta a ținut să precizeze că aceste lucrări au fost angajate de fostele guverne fără însă ca finanțarea să fie asigurată în bugetul de stat.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanți ai companiilor Astaldi, FCC, Max Boegl, Pa&Co, Impresa Pizzaroti, Strabag, Straco Group, Euroconstruct, premierul spunând că Astaldi are cea mai mare datorie de recuperat de la stat, respectiv de 230 milioane lei pentru lucrări facturate la Autostrada București-Constanța. Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Guvernul a limitat posibilitatea CNADNR de a efectua și contracta lucrări fără acoperire în buget și va iniția discuții cu principalii constructori de drumuri, pentru a-i asigura că lucrările deja efectuate vor fi plătite, dar și pentru a cere un raport mai bun calitate-preț.

„În acest moment, CNADNR are deja lucrări efectuate, dar pentru care nu are bani, de peste 600 milioane lei, așa încât săptămâna viitoare voi avea eu însumi, împreună cu miniștrii Transporturilor și Finanțelor, o întâlnire cu principalii constructori - majoritatea companii europene, dar sunt și companii românești - pentru a-i asigura pe toți că lucrările care s-au efectuat vor fi plătite, însă că în viitor trebuie să găsim un alt sistem prin care prețul și calitatea lucrărilor de infrastructură să se schimbe în bine, iar atunci se va schimba în bine și modul în care statul plătește", a spus Ponta.

Ziarul România liberă a arătat într-un articol publicat luni că ameliorarea cerută de Victor Ponta ar presupune schimbarea sistemului de lucru al CNADNR în sensul transferului obligației de proiectare a lucrărilor de la constructori la compania de stat.


http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/c...ata-281629.html

23 Oct 2012, 08:54:
ESTE GATA UNA DINTRE CELE MAI MARI INVESTIȚII DE INFRASTRUCTURĂ: Al doilea “pod al prieteniei”, între Calafat și Vidin, va fi inaugurat miercuri

QUOTE
Podul Calafat-Vidin, al doilea pod peste Dunăre între România și Bulgaria, va fi inaugurat miercuri de către premierul Victor Ponta, omologul său bulgar Boyko Borisov, comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn și ministrul transporturilor Ovidiu Silaghi.

Anunțul a fost făcut de guvern, printr-un comunicat de presă.

Podul Calafat-Vidin, construit în parteneriat de statul bulgar și statul român, este în întârziere cu circa doi ani față de termenul de finalizare estimat inițial.

Realizarea acestui pod este extrem de importantă în special pentru transportatorii de mărfuri, care vor reuși astfel să ajungă din statele din vest mult mai repede către parte de sud-est a Europei, în Peninsula Balcanică, economisind timp și resurse. Costul construcției podului este estimat la circa 273 de milioane de euro, din care partea bulgărească plătește circa 225 de milioane de euro, iar restul revine statului român, potrivit informațiilor care apar pe site-ul oficial al podului.

Firma constructoare a podului este FCC Construccion din Spania.

Podul va avea două benzi rutiere pe fiecare sens de mers, o linie de cale ferată, două trotuare și o pistă pentru bicicliști.

Construcția acestui pod și a unei autostrăzi de la Nădlac la Calafat ar permite României să atragă tranzit rutier de mărfuri pe teritoriul său dinspre Viena sau Budapesta spre pod și apoi spre Sofia, Atena sau Istanbul. În prezent trans­por­tatorii din Vest preferă să ajungă în Balcani prin Serbia.

Dacă România a construit pentru infrastructura de acces pe pod cinci kilometri de cale ferată și o stație terminală pentru controlul comun al traficului și taxare, bulgarii au avut de realizat podul feroviar și rutier cu patru benzi, un terminal feroviar nou pentru mărfuri, șapte kilometri de cale ferată nouă și patru noduri rutiere noi. Podul peste Dunăre între Calafat și Vidin va avea un trafic estimat de 100.000 de vehicule în primul an de la punerea în funcțiune, urmând ulterior ca traficul să crească.

Singurul pod peste Dunăre între Bulgaria și România și pe care se poate circula în prezent este cel de la Giurgiu-Ruse, care a fost finalizat în 1954.


http://www.zf.ro/business-construct/al-doi...ercuri-10249806

23 Oct 2012, 08:58:
România nu mai are bani de AUTOSTRĂZI. Ponta: Nu mai poți să comanzi lucrări dacă nu mai ai bani

QUOTE
Peste 2 miliarde de lei are de achitat Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România către constructorii de drumuri. Aproximativ 779 milioane de lei reprezintă datorii neachitate pentru lucrările efectuate, iar 1,3 miliarde de lei sunt plăți pentru lucrări realizate dar nefacturate.

Situația actuală a fost prezentată de premierul Victor Ponta după o discuție cu șefii CNADNR și cu reprezentanți ai constructorilor de drumuri, la care a luat parte și ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

Capital.ro a arătat că unii constructori se plâng că accesul la finanțare este tot mai dificil, iar plățile de la stat se fac cu mari întârzieri. CNADNR nu avea făcute plățile integrale, la 1 septembrie, nici către constructorii care au terminat cei 115 kilometri dați în circulație în lunile de vară, reiese din datele remise de companie. Mai mult, la contracte de pe coridorul IV plățile efectuate de CNADNR către constructori este în medie de 26% din valoarea totală. Fonduri mai mari a primit Alpine Bau, constructorul lotului 2 dintre Nădlac și Arad, la care stadiul lucrărilor este aproape de jumătate.

“Din păcate, în acest moment s-a ajuns la situația în care aceste lucrări efectuate conform contractelor, conform licitațiilor, conform procedurilor legale, pentru care CNADNR nu avea rezervă și acoperire bugetară, aceste datorii sunt în acest moment de 779 de milioane de lei, fiind însă și alte lucrări deja efectuate și încă nefacturate, aflate pe circuitul de facturare, de până la suma de 1,3 miliarde de lei. Sunt, practic, bani pe care CNADNR îi datorează - și Guvernul României -, dar bani pe care nu i-a prevăzut nimeni în bugetul CNADNR”, a detaliat Victor Ponta.

În context, el a spus că Executivul nu a tăiat bani din bugetul CNADNR și că acuzațiile pe care i le aduce fosta guvernare în acest sens sunt de natură politică.  “Am discutat cu constructorii intrarea într-o disciplină și într-o normalitate. Nu mai poți să comanzi lucrări dacă nu mai ai bani”, a afirmat premierul.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...-mai-ai-ba.html
george_scala_2004
Autostrada Timisoara - Lugoj Lot1, deschisa circulatiei. Tronsonul de 9,5 km este prima autostrada din Romania terminata inainte de termen blink.gif

QUOTE
CNADNR a anuntat ca deschide de marti, incepand cu ora 10:00, circulatia pe tronsonul de autostrada Timisoara - Lugoj, lot 1 (by-pass Timisoara). Tronsonul de 9,5 kilometri a costat peste 210 milioane lei (aproximativ 48 milioane euro), a fost construit de catre Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade - Carena SpA Impresa di Costruzioni si avea termen contractual de finalizare luna aprilie 2013. Tronsonul de autostrada inaugurat marti continua practic autostrada Arad - Timisoara pana la drumul national DN6 in dreptul localitatii Izvin (inainte de intrarea in Timisoara, practic ocoleste orasul de pe Bega) si face ca autostrada din vestul tarii sa nu se mai opreasca intr-o intersectie cu un drum judetean (DJ691) ca pana in prezent.

Date despre Autostrada Timisoara-Lugoj (Lot 1)
Lungime: 9,5 km
Cost: 48 milioane euro
Constructor: Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade - Carena SpA Impresa di Costruzioni
Lucrari de arta: 4 poduri, 6 pasaje, 11 podete
Termen de incepere: 2011
Termen de finalizare: finalzat octombrie 2012 / termen contractual - aprilie 2013
Autostrada Timisoara-Lugoj are o lungime de peste 32 de kilometri, continua practic autostrada Arad-Timisoara si cuprinde doua loturi - varianta ocolitoare Timisoara - 9,5 kilometri si Timisoara-Lugoj - 25,6 kilometri.

Tronsonul de autostrada inaugurat marti incepe de la Nord de localitatea Giarmata, la circa un kilometru de aceasta si se orienteaza catre Sud-Est, ocolind Giarmata prin Est, dupa care traseul merge pe la Nord de DN 6 si se termina la Nord de kilometrul 54+000, unde se asigura schimbul de trafic cu DN6.

Practic, desi vorbim de un tronson de lungime mica, acesta va fi folositor atat pentru soferii care vor sa ocoleasca intru totul Timisoara, facilitand accesul la autostrada direct de pe DN6, cat mai ales traficului greu care vine dinspre si inspre Arad si granita de vest.

Tronsonul Timisoara - Lugoj lot 1 are o lugime de 9,5 km si este construit de catre Asocierea Spedition UMB, Tehnostrade si Carena SpA Impresa di Costruzioni. Tronsonul cuprinde patru poduri, 6 pasaje pentru autostrada si 11 podete.

Costul pentru tronsonul de 9,5 km de autostrada este de peste 210.396.462 milioane de lei (aproximativ 48 milioane de euro), din care contributia UE (85%) este de peste 178 milioane lei, restul de 15% (peste 31 mil lei) provin de la bugetul de stat.


http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13468...inte-termen.htm
al3x3
CNADNR mai ratează un termen pentru o porțiune de autostradă: Deva - Orăștie
QUOTE(evz.ro)
[...]
Natura e de vină
[...]Deschiderea circulației pe câte o bandă nu a mai fost posibilă din cauza apariției "unor infiltrații la cota terenului de fundare și a instabilității taluzurilor în zona km 8 + 900 – km 10 + 300, fenomen ce a afectat desfășurarea lucrărilor în conformitate cu programul de execuție". O altă cauză invocată de CNADNR este modificarea configurației râului Mureș în zona zidului de sprijin pe o distanță de aproximativ 150 de metri la kilometrul 32. Pe lista motivelor de întârziere, pe lângă fenomenele meteorologice din luna mai (când s-au înregistrat perioade cu ploi abundente), se mai numără și "apariția unor fisuri longitudinale, relativ paralele, pe toată lățimea platformei autostrăzii în zona km 11+900 – 12+300".

Termene neclare
[...]
george_scala_2004
Asocierea UMB - Tehnostrade a castigat licitatia pentru constructia unui tronson de 8,7 km din Autostrada Transilvania intre Gilau si Nadaselu

QUOTE
Asocierea Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL a castigat licitatia CNADNR de constructie a unui tronson de 8,7 kilometri din Autostrada Transilvania, de la Gilau (Cluj Vest) la Nadaselu. "Valoarea ofertei castigatoare este de 258.199.052,52 lei (fara TVA) - aproximativ 58 milioane de euro. Durata contractului este de 72 luni, din care 6 luni perioada de proiectare, 18 luni dureaza executia si 48 luni perioada de garantie", precizeaza CNADNR intr-un comunicat. UMB si Tehnostrade sunt firmele care au facut parte si din asocierea care au lucrat la autostrada Timisoara - Lugoj, Lot 1 (9,5 km), deschisa in aceasta saptamana cu aproape sase luni inaintea termenului contractual de finalizare.

"Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta ca, in data de 24.10.2012, in urma finalizarii procesului de evaluare au fost transmise comunicarile cu privire la rezultatul procedurii de achizitie publica a contractului "Proiectarea si constructia Autostrazii Transilvania, Sector 3A, Cluj Vest (Gilau) - Mihaiesti, km 0+000 - km 25+500, tronsonul 3A1 km 0+000 - km 8+700", precizeaza acesta intr-un comunicat.

"Oferta castigatoare apartine Asocierii Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL. Valoarea ofertei castigatoare este de 258.199.052,52 lei (fara TVA). Durata contractului este de 72 luni, din care 6 luni perioada de proiectare, 18 luni dureaza executia si 48 luni perioada de garantie", mai anunta Compania.

Tronsonul de la Gilau la Nadaselu continua practic Autostrada de la Campia Turzii la Cluj Vest (52 Km), ocoleste municipiul Cluj Napoca si uneste DN1 care merge spre Oradea cu DN7 care merge spre Zalau.

Potrivit CNADNR, contractul va fi semnat dupa finalizarea perioadei de depunere a eventualelor contestatii.

La finele lunii august, CNADNR anunta ca a aprimit 13 oferte pentru proiectarea si constructia constructia "autostrazii Transilvania, sector 3A, Cluj Vest (Gilau) - Mihaiesti, km 0+000 - km 25+500, tronsonul 3A1, km 0+000 - km 8+700".

Portiunea de 8,7 km pe relatia Gilau-Nadaselu a fost scoasa la licitatie inca de la inceputul acestui an, dar din cauza unor contestatii CNADNR a fost nevoita sa prelungeasca termenul de depunere a ofertelor, potrivit Capital.

UMB si Tehnostrade, firmele romanesti care au terminat prima autostrada din Romania inainte de termen

UMB si Tehnostrade sunt firmele care au facut parte si din asocierea care au lucrat la autostrada Timisoara - Lugoj, Lot 1 (9,5 km), deschisa in aceasta saptamana cu aproape sase luni inaintea termenului contractual de finalizare.

Tronsonul de 9,5 kilometri a costat peste 210 milioane lei (aproximativ 48 milioane euro), a fost construit de catre Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade - Carena SpA Impresa di Costruzioni si avea termen contractual de finalizare luna aprilie 2013. Tronsonul de autostrada inaugurat marti continua practic autostrada Arad - Timisoara pana la drumul national DN6 in dreptul localitatii Izvin (inainte de intrarea in Timisoara, practic ocoleste orasul de pe Bega) si face ca autostrada din vestul tarii sa nu se mai opreasca intr-o intersectie cu un drum judetean (DJ691) ca pana in prezent.

Gilau-Nadaselu, primul tronson din Autostrada Transilvania scos la licitatie din cele sase cedate de Bechtel

Tronsonul in cauza din Autostrada Transilvania este primul scos la licitatie dupa ce a fost abandonat de catre firma americana Bechtel, cea care trebuia sa construiasca toate tronsoanele Autostrazii Transilvania, de la Brasov la Bors. Dintre acestea, compania americana a reusit sa finalizeze doar 54 de kilometri de autostrada intre Campia Turzii si Gilau (Cluj Napoca) si a ramas sa termine, cu termen final 2013, alti 60 de kilometri intre Suplacu de Barcau si Bors.

In august 2011, Ministrul Transporturilor de atunci, Anca Boagiu anunta ca statul roman este liber sa scoata la licitatie 6 tronsoane din Autostrada Transilvania dupa intreruperea contractului cu Bechtel.

Cele sase tronsoane la care a renuntat Bechtel sunt: Brasov-Fagaras (53 km), Fagaras-Sighisoara (52 km), Sighisoara-Ogra (56 km), Ogra-Campia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihailesti (24 km) si Mihailesti-Suplacu de Barcau (76 km). Bechtel mai are de finalizat lucrarile pe cele doua tronsoanele Campia Turzii - Gilau si si Suplacu de Barcau - Bors, acestea insumand 118 kilometri.


http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13489...au-nadaselu.htm

http://cnadnr.ro/docs/comunicate/1_comunic...u+Mihaiesti.pdf

http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...nia-173289.html
supremeon
"Coridorul rutier IV paneuropean, care va traversa România de la Vama Nădlac la Constanța prin Arad, Timișoara, Orăștie, Sibiu, Pitești și București, are în total 865 de kilometri și este exploatat pe mai puțin de 350 de kilometri. Când va fi gata, cu o viteză medie de 120 de kilometri pe oră și două-trei pauze de respiro pentru șoferi și pasageri, mașinile vor parcurge această distanță în 8 ore.

În prezent, pe Coridorul IV se poate circula în regim de autostradă doar de la Arad la Timișoara, de la Pitești în vestul Bucureștiului și din estul Bucureștiului la Constanța.Tot pe Coridorul IV, dar în varianta feroviară, România va fi străbătută de la Curtici la Constanța într-un timp și mai scurt, având în vedere că trenurile de pasageri vor putea circula cu 160 km/h, iar cele de marfă - cu 120 km/h. În prezent sunt complet reabilitate doar tronsoanele feroviare Brașov-București și București-Constanța, iar cele de pe ruta Curtici-Brașov se află în diverse stadii de modernizare. "

Ma apuca rasul... acelasi coridor, dar feroviar e pe undeva, auto va fi pe altundeva... ca si cum inaintasii nostri, cand au construit calea ferata, ar fi fost prosti... cred ca primarul Pitestiului e de vina, el preseaza prea tare pentru uraciunea lui de orasel..
nitz
QUOTE(supremeon @ 26 Oct 2012, 23:21)
Ma apuca rasul... acelasi coridor, dar feroviar e pe undeva, auto va fi pe altundeva... ca si cum inaintasii nostri, cand au construit calea ferata, ar fi fost prosti... cred ca primarul Pitestiului e de vina, el preseaza prea tare pentru uraciunea lui de orasel..
*


E exact pe dos - drumul cel mai scurt e prin Pitesti, dar calea ferata Pitesti - Ramnicu Valcea e abandonata. Asa ca e mai ieftin sa faci un upgrade la calea ferata existenta, ce merge pe la Sighisoara.

BTW - "inaintasii nostri" care au construit calea ferata pe acolo au fost ungurii, care vroiau sa lege de Budapesta Transilvania, nu Bucurestiul.
xcss
Da' ma scuzi... De ce ar fi vrut sa lege Bucurestiul de Budapesta? Din aceleasi considerente din care ne dam noi ROMANII de ceasu' mortii sa unim Budapesta cu Constanta?!
IsNa
QUOTE(nitz @ 28 Oct 2012, 15:36)
E exact pe dos - drumul cel mai scurt e prin Pitesti, dar calea ferata Pitesti - Ramnicu Valcea e abandonata. Asa ca e mai ieftin sa faci un upgrade la calea ferata existenta, ce merge pe la Sighisoara.

BTW - "inaintasii nostri" care au construit calea ferata pe acolo au fost ungurii, care vroiau sa lege de Budapesta Transilvania, nu Bucurestiul.
*



N-ai inteles ce vroia sa spuna... dar e mai bine asa. Omul are o problema...
george_scala_2004
Autostrada Transilvania, construită pe datorie

QUOTE
Regii asfalturilor vor fi invitați să construiască Autostrada Transilvania pe datorie, urmând să recupereze investițiile de la statul român în termen de 20-25 de ani. Varianta creditului furnizor este singura soluție pentru ca acest proiect să meargă mai departe

Cel puțin pentru realizarea sectorului Nădășel - Suplacu de Barcău, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), mizează pe încheierea unor contracte cu firme dispuse să lucreze în baza unor credite furnizoare. Începând de anul viitor, proiectul Autostrăzii Transilvania ar urma să fie din nou scos la licitație, pentru execuția celor aproximativ 80 de km care au rămas descoperiți. Fie că va fi licitat pe bucăți, fie în întregime, firmele care vor fi interesate de lucrările pe acest tronson trebuie să știe că vor putea lucra doar pe datorie, cu bani împrumutați de la bănci, pe care statul îi va putea achita în termen de 20-25 de ani.

După mai bine de un an de stagnare, CNADNR a reușit să mai atribuie lucrări pe o porțiune de 8,7 km de autostradă, între Gilău și Nădășel. Este doar o mică porțiune din sectorul 3A, Cluj Vest (Gilău) - Mihăiești, care măsoară o lungime totală de 25,6 km. Prin urmare, nici cu acest tronosn, de 8,7 km, teritoriul județului Cluj nu reușește să fie acoperit în întregime. Mai mult, CNADNR nu are o soluție de finanțare nici pentru secțiunea 3B, Mihăiești - Suplacu de Barcău, de 47 de km. Șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Eugen Cecan, a explicat că, din păcate, licitația a fost gândită de vechea conducere a CNADNR, astfel că s-a licitat doar 8,7 km de Autostradă. Motivul se leagă, cel mai probabil, și de lipsa de fonduri, dat fiind faptul că lucrările pe acest scurt tronson ar urma să fie acoperite strict din bugetul de stat.

"Acum, singura soluție care ne rămâne este să mergem mai departe cu acest proiect într-o variantă care a fost aplicată și de alte state din Europa. De pildă, în Ungaria așa s-a lucrat și proiectul a mers foarte bine", a apreciat Cecan. Este vorba despre varianta creditului furnizor, ceea ce înseamnă că firmele care se vor înscrie la licitație vor fi nevoite să convingă băncile să le asigure sprijin financiar. Statul român - prin CNADNR - se va obliga să returneze aceste credite în termen de 20 -25 de ani, a explicat Cecan. Cel târziu anul viitor va demara o nouă procedură de licitație, pentru atribuirea lucrărilor pe porțiunea Nădășel - Mihăiești, iar ulterior pe secțiunea Mihăiești - Suplacu de Barcău.
Între timp, CNADNR se așteaptă ca lucrările atribuite pentru cei 8,7 km, între Gilău și Nădășel să înceapă de anul viitor, din primăvară. Deocamdată, se mai pot depune contestații în cazul licitației atribuite pentru acest tronson. Consorțiul desemnat câștigător, Spedition UMB-Tehnostrade, a propus o ofertă de 258.199.052 lei (fără TVA), urmând să finalizeze lucrările de proiectare în șase luni, iar pe cele de execuție în 18 luni. Garanția pentru lucrări va fi asigurată pentru o perioadă de 48 de luni. Aceleași condiții ar urma să fie impuse și în cazul încheierii unor contracte de credi furnizor. Alte soluții de finanțare pentru continuarea proiectului Autostrăzii Transilvania ar fi și varianta concesiunii, ceea ce ar însemna ca firmele interesate să primească dreptul de a exploata tronsoanele pe care le realizează. Deocamdată, însă, se optează pe varianta creditului furnizor, inclusiv pe porțiunea Câmpia Turzii - Brașov, tocmai pentru ca CNADNR să poată păstra controlul cu pivire la impunerea taxelor de circulație. Cecan a explicat că pentru proiectul Autostrăzii Transilvania este exclusă posibilitatea accesării unor fonduri europene, dat fiind faptul că acest drum nu este parte dintr-un culoar european.


http://ziuadecj.realitatea.net/administrat...ie--100698.html



31 Oct 2012, 08:23:
QUOTE
Lupta pentru sefia Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a ajuns la un nou nivel. Unul dintre cei doi romani selectionati de catre asocierea PwC-B&D David si Baias-George Butunoiu pentru sefia corporativa a CNADNR a fost azi revocat din toate functiile pe care le detinea in Compania de Autostrazi. Afla acum in exclusivitate de pe site-ul nostru povestea celui demis si citeste mesajul pe care el l-a trimis colegilor sai prin e-mail in aceasta seara.


EXCLUSIVITATE: PRIMA VICTIMĂ A "GUVERNĂRII CORPORATIVE DIN CNADNR"!

QUOTE
Bogdan Pascu, directorul general adjunct Proiecte cu Finanțare Externă al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a fost astăzi revocat din funcție. Autorul revocării este directorul general al companiei, Mircea Pop, iar decizia lui a fost comunicată și Consiliului de Administrație întrunit azi.
Pascu ocupa funcția de director general adjunct de numai câteva luni. În trecut, el a deținut și funcția de vice-premier din partea Partidului Umanist (actualmente Conservator).
Surse din CNADNR susțin că Bogdan Pascu ar fi avut dimineață o discuție cu directorul general al CNADNR și că, după aceea, și-a luat imediat concediu de odihnă. După ședința Consiliului de Administrație, Pascu a primit două documente de la Serviciu de Resurse Umane din CNADNR. Printr-o hârtie i se retrăgeau atribuțiunile de director general adjunct, iar prin cealaltă cele de director Direcția Proiecte din Fonduri Externe Nerambursabile. Pascu a fost astfel transferat pe o poziție de simplu inginer, fără ca în documente să se precizeze în vreun fel sau altul motivul revocărilor. Pe cele două hârtii se preciza doar că revocările se fac "în conformitate cu prerogativele directorului general al CNADNR".
Pretextul invocat neoficial de către directorul general al Companiei de Autostrăzi a fost refuzul lui Bogdan Pascu de a semna anumite documente înainte ca acestea să fie vizate de către Controlul Financiar Preventiv (CFP) al instituției. Cu încălcarea întregii legislații în vigoare, Mircea Pop a emis, pe 23 noiembrie 2012, decizia nr. 1315, prin care doi dintre directorii generali adjuncți ai companiei erau obligați să semneze documentele înaintea Controlului Financiar Preventiv, iar cel de-al treilea, directorul general adjunct economic, ar urma să semneze după CFP.
În realitate, motivul real pentru care a fost înlăturat Pascu se leagă de selecția managementului privat pentru guvernanța corporativă a CNADNR. Pe lista cu persoanele recrutate pentru șefia CNADNR, trimisă la MTI, la data de 6 septembrie 2012, de către asocierea PwC-B&D David și Băiaș-George Butunoiu, publicată în exclusivitate de către TIR Magazin, se găseau doar două nume de români: Mircea Pop și Bogdan Pascu, adică doi oameni din conducerea de la vârf a CNADNR. Mai mult, surse din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii susțin că Pascu a obținut cu 20 de puncte mai mult decât Pop, la scorul făcut de firmele de HR. Așadar, actualul director general al CNADNR Mircea Pop avea toate motivele să își dorească să îl scoată urgent din companie pe Bogdan Pascu, sub orice pretext.

În această seară, Bogdan Pascu le-a trimis un e-mail tuturor colegilor săi din CNADNR cu următorul conținut:

"Dragi colegi,
vă rog să primiți pe această cale expresia prețuirii pe care v-o port și mulțumiri pentru colaborare. Vă doresc succes tuturor și vă asigur de toată considerația mea.
Bogdan Pascu,
Ex-DGA PFE"

Surse din CNADNR susțin că Bogdan Pascu este un bun profesionist, preocupat de respectarea legii, de implementarea unor proceduri de lucru eficiente și că reprezenta un element de echilibru în CNADNR. Este foarte probabil ca el să dea în judecată CNADNR pentru a obține în instanță anularea celor două revocări din funcție.
Pe de altă parte, Mircea Pop a anunțat într-o ședință a CNADNR de acum 10 zile că este sigură transformarea CNADNR în Agenție Guvernamentală. În acest fel, s-ar putea "dribla" reglementările Ordonanței de Guvern 109/2011 și nu ar mai fi de posibilă intrarea CNADNR sub o guvernare corporativă. Prin această măsură, USL încearcă să evite aplicarea unei Ordonanțe emise și neaplicate în guvernarea PD-L, iar Mircea Pop încearcă să se mențină la conducerea unei companii care cheltuie anual între 1,5 și 2 miliarde de euro.
news@tirmagazin.ro


http://www.tirmagazin.ro/index.php?/Esenti...in-cnadnrq.html
george_scala_2004
ROMÂNIA ANULUI 2030: Cum va arăta rețeaua de autostrăzi peste câteva zeci de ani
QUOTE
Romania va fi brăzdată de autostrăzi și drumuri expres de la vest la est și de la nord la sud, șase poduri vor traversa Dunărea la granița cu Bulgaria, iar pe calea ferată dintre Nădlac și Constanța se va circula cu viteze de peste 250 de kilometri pe oră, potrivit primei variante de lucru a Masterplanului General de Transport, publicată ieri pe site-ul Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial Transport AMPOST).

În documentul afișat pe site-ul AMPOST se arată că planul național de construcție de drumuri a fost aprobat de guvern și că de acesta se va ține cont în elaborarea masterplanului. Nu se precizează însă câți kilometri noi de autostrăzi sau drumuri expres va avea România și nici când vor fi aceștia gata. Cu toate acestea, orizonturile de timp luate în calcul în redactarea documentului sunt anii 2015, 2020 și 2030.

În prezent, doar o mică parte din proiectele de pe harta șoselelor sunt deja finalizate sau se află în curs de execuție. România are în prezent circa 506 kilometri de autostrăzi, dintre care însă doar circa 350 de kilometri au fost inaugurați în ultimii 23 de ani, astfel că până la construcția șoselelor prezentate în masterplan ar mai putea dura încă alte câteva zeci de ani. De asemenea, în construcție se află în prezent puțin peste 300 de kilometri de autostrăzi, cea mai mare parte a acestora fiind finanțată din fonduri europene. Situația acestor autostrăzi se află momentan sub semnul întrebării, având în vedere că recent Comisia Europeană a notificat Guvernul de la București în legătură cu intrarea în procedură de "presuspendare" a majorității axelor prioritare ale Programului Operațional Sectorial Transporturi, ca urmare a unor deficiențe din cadrul sistemului de gestionare și control al acestui program.

În documentul afișat pe siteul AMPOST apare și una dintre cele mai controversate autostrăzi din ultimii ani, și anume Târgu- Mureș-Iași, o șosea ce ar urma să traverseze Carpații Orientali și să coste circa 8,9 miliarde de euro, adică un preț de peste 30 de milioane de euro pe kilometru. Totodată, o altă șosea pe care românii ar putea circula în câțiva ani este Autostrada Sudului, care va face conexiunea între București și Timișoara, prin partea sudică a României. De altfel, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a publicat deja un anunț pentru organizarea unei licitații pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate pentru noua autostradă. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a semnat în aprilie două contracte de consultanță pentru elaborarea master planului general de transport al României și pentru ma nagementul POS-T, în scopul creștereii ratei de absorb - ție de fonduri europene. Cele două contracte, cu o valoare de circa 16 mil. lei (3,7 mil. euro), sunt finan țate din fonduri europene nerambursabile. Contractul pentru elaborarea masterplanului general de transport a fost acor dat companiei Aecom Ingenieria și va costa 9,5 mil. lei (2,2 mil. euro).

Masterplanul va consta, printre altele, și în esti marea cererii de transport și a fluxurilor de trafic până în 2030. Pe de altă parte, contractul privind serviciile de consultanță pentru management de program a fost atribuit asocierii formate din firmele European Funds Invest, Aesa-Agriconsulting Europe, Avensa Consulting și va costa 6,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro).


http://www.zf.ro/eveniment/cum-va-arata-re...de-ani-10266626

1 Nov 2012, 15:22:
QUOTE
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat planul urbanistic general pentru largirea soselei de centura la 2 benzi/sens intre A1-DN 7 si DN 2 - A2, respectiv intre A1-A2. Potrivit planului urbanistic aprobat se vor construi 7 pasaje supraterane, se vor moderniza 17 intersectii. Pasajele supraterne vor fi construite in urmatoarele puncte:

- Pod peste riul Dambovita, km 25+400
- Pod peste canal, km 37+700
- Pasaj superior peste CF Bucuresti - Giurgiu, km 38+100
- Pasaj superior peste DN5, km 40+750
- Pasaj superior peste centura, km 28+220
- Pasaj superior pe DN4 peste centura, km 30+200
- Pasaj superior peste DJ 401, peste centura, km 33+750

Aprobarea PUZ-ului nu ofera insa nici un indiciu despre momentul in care vor incepe lucrarile pentru refacerea soselei de centura. Acest plan urbanistic stabileste solutia tehnica si locul unde vor fi amenajate pasajele.


http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_...istic-zonal.htm
george_scala_2004
Planuri. Guvernul propune 3.300 kilometri noi, fără a preciza un orizont de timp: Cât ne-ar costa rețeaua europeană de autostrăzi?

QUOTE
Un document-cheie pentru dezvoltarea infrastructurii de trans­port din România propune, în forma sa inițială, construirea a nu mai puțin de 3.300 kilometri noi de autostradă. Efortul bugetar presupus ar fi de minimum 16 miliarde euro, însă cu acești bani am ajunge la densitatea medie a rețelei de autostrăzi din UE.

România ar avea nevoie de aproximativ 3.300 kilometri de autostradă noi, pe lângă cei existenți sau aflați în lucru, la care se adaugă un necesar de 800 kilometri de drumuri expres (similare cu autostrăzile, dar fără benzi de staționare), potrivit primei forme de lucru a Masterplanului Transporturi, document-cheie pentru dezvoltarea infrastructurii din acest domeniu și a cărui formă finală va fi definitivată la începutul anului 2014.

Realizarea rețelei propuse nu va fi însă ieftină și, chiar dacă ar fi absorbite integral alocările financiare ale Uniunii Europene, costruirea rețelei nu ar putea avea loc decât în câteva zeci de ani. „Nici Spania nu a ajuns la actuala sa rețea doar într-un exercițiu financiar al Uniunii Europene", spune Cătălin Vătafu, fost director în cadrul Ministerului Afacerilor Europene.

La un preț minim de realizare a unui kilometru de autostradă de 5 milioane euro, cât a rezultat din ultimele licitații organizate de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR),  realizarea rețelei de autostrăzi ar costa peste 16 miliarde de euro, adică 13% din PIB-ul anual curent sau o treime din veniturile bugetare ale României pe un an. Cei 3.300 de kilometri propuși a fi realizați ne-ar aduce însă la media europeană a densității de autostrăzi. Investițiile ar ridica indicatorul kilometri de autostradă la 1.000 kilometri pătrați la 16 (de la 2 kilometri de autostradă la 1.000 kilometri pătrați în prezent), în condițiile în care, potrivit biroului Eurostat, nivelul mediu din UE 27 este de 15,7 kilometri la 1.000 kilometri pătrați.

Potrivit Eurostat, zonele europene cele mai dense, din acest punct de vedere, sunt Bremen (Germania), regiune în care densitatea este de 185 kilometri la 1.000 kilometri pătrați, în timp ce orașul cu cea mai mare densitate de autostrăzi învecinate este Lisabona (222 kilometri la 1.000 kilometri pătrați).

În documentul afișat pe site-ul autorității care se ocupă de managementul fondurilor europene destinate ameliorării rețelei de transport din România (AMPOST) se arată că planul național de construcție de drumuri a fost aprobat de Guvern și că de acesta se va ține cont în elaborarea masterplanului.

Nu se precizează însă când vor fi gata toți acești kilometri, iar planurile par a nu fi corelate cu posibi­litățile financiare. Cu toate acestea, orizonturile de timp luate în calcul în redactarea documentului sunt anii 2015, 2020 și 2030.

În prezent, doar câteva din proiectele de pe harta șoselelor sunt deja finalizate sau se află în curs de execuție. România are în prezent circa 506 kilometri de autostrăzi, dintre care însă doar circa 350 de kilometri au fost inaugurați în ultimii 23 de ani, astfel că până la construcția șoselelor prezentate în masterplan ar mai putea dura alte câteva zeci de ani.   

16 kilometri de autostradă la 1.000 kilometri pătrați de teritoriu reprezintă media densității autostrăzilor în UE, indicator pentru a cărui atingere ar trebui să alocăm cel puțin 16 miliarde euro.


http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/e...azi-283137.html
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.